Pyragų diena: varškės, obuolių ir šokoladinių skanumynų receptai

Lapkričio 6-oji – Pyragų diena. Ar žinojote, kad visai neseniai Milane buvo skurta didžiausia pyragų skulptūra?
Varškės pyragas
Varškės pyragas / Shutterstock nuotr.

O aukščiausias pyragas buvo iškeptas 2008 metais Indonezijoje, jis įtrauktas į Guinnesso rekordų knygą. Jo matmenys: aukštis – 33 m, plotis – 9 m, o svoris – apie 20 tonų.

Guinnesso rekordininku tapo ir pats didžiausias proginis pyragas, iškeptas 1989 metais JAV. Jis svėrė net 58 tonas!

Be gardaus pyragėlio gabaliuko gyvenimas tikrai būtų prėskas ir toks nuspėjamas. Kąsnis, tirpstantis burnoje, – tai tarsi žmogaus ir gardumyno flirtas, ilga preliudija, kurią norisi pakartoti vėl ir vėl...

Ką dar įdomu būtų sužinoti apie pyragus?

• Olandai, belgai ir italai yra daugiausia pyrago ir jo gaminių suvartojančios šalys.
• Mažiausiai pyrago bei pyrago gaminių Europoje suvartoja makedonai, serbai ir bosniai.
• 2014 m. vienas Olandijos gyventojas suvartojo 9 kg pyrago ir jo gaminių.
• Lietuvoje vienas gyventojas 2014 m. suvartojo 1,6 kg pyrago ir jo gaminių. Pagal suvartojamo pyrago gaminių kiekį vienam žmogui Lietuva užima 26 vietą Europoje.

Šaltinis: Euromonitor International


O kad gyvenimas būtų gardesnis, siūlome populiariausių pyragų receptus.

Obuolių pyragai

Vanilinis obuolių pyragas
Receptas: Vanilinis obuolių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 43
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 250.00 g
Cukrus: 250.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Miltai: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vanilė: 1.00 vnt. (ankšties sėklų)
Obuoliai: 3.00 vnt.
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (pusė arbat. š.)
Cukrus "Demerara": 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Minkštą sviestą ir cukrų inde sukite mediniu šaukštu tol, kol masė taps puri ir pašviesės.

2. Sudėkite išplaktus kiaušinius, įsijokite miltus su kepimo milteliais, suberkite vanilės sėklas ir gerai išmaišykite.

3. Tešlą sukrėskite į sviestu išteptą skardą ir išlyginkite. Ant viršaus gražiai sudėkite plonas nuluptų obuolių skilteles ir truputį įspauskite į tešlą.

4. Obuolius apibarstykite cukrumi „Demerara“ ir cinamonu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie valandą (įbestas ir ištrauktas pagaliukas turi likti švarus). Pyragą išimkite iš skardos ir patiekite atvėsusį su plakta grietinėle.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Kočiotos tešlos pyragas su obuoliais
Receptas: Kočiotos tešlos pyragas su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
4.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Miltai: 400.00 g (tešlai)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Grietinėlė: 100.00 ml (tešlai)
Cukrus: 150.00 g (100 g - tešlai ir žiupsnelis - įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Soda: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Obuoliai: 2.00 vnt. (įdarui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Visus produktus išminkykite. Iš tešlos padarykite rutulį, suvyniokite į plėvelę ir dėkite į šaldytuvą 30 minučių atšalti.

2. Tešlą iškočiokite, įdėkite į riebalais pateptą apskritą kepimo formą, užlenkite skritulio kraštus. Kiškite į vidutinio karštumo orkaitę apkepti.

3. Ant apkepusio papločio pridėkite nuluptų ir sutarkuotų obuolių.

4. Viršų pabarstykite cinamonu, cukrumi ir kiškite atgal į orkaitę. Kepkite 15–20 minučių.  

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Obuolių pyragas su razinomis
Receptas: Obuolių pyragas su razinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Mielės: 20.00 g
Cukrus: 50.00 g
Pienas: 230.00 ml
Miltai: 400.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kiaušinis ir trynys)
Sviestas: 100.00 g
Obuoliai: 1.00 kg (1-1,5 kg)
Klevų sirupas: 100.00 ml (arba skystas medus)
Obuolių degtinė: (kalvadoso) 40.00 ml
Razinos: 3.00 valg. š.
Migdolai: 2.00 valg. š. (malti)
Krakmolas: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Mieles ištrinkite su šaukštu cukraus ir šiltu pienu (truputį jo palikite), supilkite ant 100 g miltų, gerai išmaišykite ir palikite šiltoje vietoje 20 minučių kilti. Į tešlą suberkite likusį cukrų, miltus, įberkite druskos, įmuškite kiaušinį, supilkite ištirpintą sviestą. Užminkykite ir vėl palikite pakilti.

2. Obuolius nulupkite, išdalykite ketvirčiais, išpjaukite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Sirupą supilkite į puodą ir užkaitinkite. Sudėkite obuolių skilteles ir apie minutę troškinkite. Įpilkite degtinės, suberkite razinas, migdolus, supilkite šaltame vandenyje ištirpintą krakmolą, užvirinkite ir nukelkite nuo ugnies.

3. Tešlą padalykite į dvi dalis, iš kiekvienos iškočiokite du skritulius. Kepimo formą patepkite riebalais, įklokite vieną dalį tešlos, ištemkite kraštus ir šiek tiek pakelkite į viršų. Ant tešlos paskirstykite obuolius.

4. Ant obuolių masės uždėkite antrą skritulį, kraštus apspauskite, viduryje išpjaukite ertmę garams išeiti. Likusį pieną išplakitevsu tryniu, aptepkite pyragą. Kepkite 175 laipsnių orkaitėje 40 minučių.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Pyragas su obuolių įdaru
Receptas: Pyragas su obuolių įdaru
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 45 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Sviestas: 175.00 g (šaltas - tešlai)
Vanduo: 6.00 valg. š. (šaltas - tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Razinos: 50.00 g (įdarui)
Romas: 5.00 valg. š. (arba apelsinų sultys - įdarui)
Obuoliai: 1.00 kg (1 - 1/4 kg - įdarui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - įdarui)
Migdolai: 50.00 g (plokštelės - įdarui)
Cukrus: 4.00 valg. š. (įdarui)
Krakmolas: 1.00 valg. š. (įdarui)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys - paviršiui)
Pienas: 2.00 valg. š. (paviršiui)
Marmeladas: (2 - 3 valg. š. abrikosų - paviršiui) 2.00 valg. š.
Miltelinis cukrus: 3.00 valg. š. (paviršiui)
Kaip gaminti

1. Iš miltų, sutarkuoto sviesto, vandens ir žiupsnelio druskos užminkykite tešlą. Iš jos padarykite rutulį, apvyniokite plėvele ir pusvalandžiui padėkite šaltai. Trečdalį atšaldytos tešlos atidėkite, iš kitos iškočiokite lakštą (apie 31 cm skersmens), juo išklokite apskritą (maždaug 26 cm skersmens) kepimo skardą ir jos kraštus.

2. Razinas užpilkite romu ir pusvalandį palikite brinkti. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir sumaišykite su citrinos sultimis.

3. Migdolų plokšteles paskrudinkite keptuvėje. Į obuolius suberkite razinas, cukrų, krakmolą, migdolus, įberkite cinamono, gerai išmaišykite ir sudėkite ant tešlos skardoje.

4. Ant viršaus užtieskite iškočiotą likusią tešlą. Aptepkite tryniu, išmaišytu su pienu. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 50 minučių. Dar karštą pyragą aptepkite marmeladu, apibarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Obuolių pyragas su „Rududu“
Receptas: Obuolių pyragas su „Rududu“
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.4 / 86
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 120.00 g
Margarinas: 130.00 g (kepinių)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Miltai: 150.00 g
Obuoliai: 2.00 vnt. (2 - 3)
„Rududu“ karamelė:(skardinė) 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Margariną iki purumo plakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
  2. Įmuškite kiaušinius. Po truputį įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą formą.
  3. Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, sumaišykite su „Rududu“.
  4. Jei „Rududu“ masė per kieta, skardinę įstatykite į karštą vandenį ir palaukite, kol suminkštės.
  5. Karamelės įdarą paskirstykite ant paruoštos pyrago tešlos.
  6. Pašaukite į karštą orkaitę ir kepkite apie pusvalandį.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Angliškas obuolių pyragas
Receptas: Angliškas obuolių pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 15 min.
3.6 / 123
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 125.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 1.00 st.
Pienas: 125.00 ml
Miltai: 2.00 st.
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Obuoliai: 1.00 kg
Kaip gaminti

1. Trynius išsukite su cukrumi. Paskui supilkite pieną ir ištirpintą sviestą. Po truputį suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Sudėkite nuluptus ir smulkiai supjaustytus ar stambiai sutarkuotus obuolius.

2. Galiausiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus. Tešlą sukrėskite į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą skardą ir 30–40 min. kepkite 200ºC karštumo orkaitėje.

Suskleisti

Šokoladiniai pyragai

Šokoladinis pyragas su likeriu ir graikiniais riešutais
Receptas: Šokoladinis pyragas su likeriu ir graikiniais riešutais
12 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.8 / 8
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g
Cukrus: 50.00 g
Rudasis cukrus: 150.00 g
Kakava: 45.00 g (ir 1/3 puodelio - glaistui)
Likeris: 200.00 ml (kreminis likeris: 160 ml tešlai ir 2–3 valg. š. glaistui)
Miltai: 180.00 g
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Miltelinis cukrus: 1.00 st. (1 puodelis - glaistui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens apvalaus kepimo indo dugną ir sieneles.

2. Į prikaistuvį sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, smulkintą šokoladą, suberkite cukrų, rudąjį cukrų ir kakavos miltelius, supilkite likerį. Maišydami kaitinkite ant silpnos ugnies, kol šokoladas ištirps. Tuomet šluotele gerai sumaišykite iki vientisos masės. Nuimkite prikaistuvį su produktais nuo ugnies ir leiskite kelias minutes atvėsti.

3. Dubenyje išsijokite miltus, kepimo miltelius, druską ir vanilinį cukrų. Atidėkite į šalį.

4. Į atvėsusią šokolado masę įmuškite kiaušinius ir išplakite iki vientisos masės. Plakinį supilkite į miltų mišinį ir maišykite, kol neliks gumulėlių. Suberkite smulkintus graikinius riešutus ir įmaišykite į tešlą.

5. Supilkite paruoštą tešlą į kepimo indą ir išlyginkite paviršių. Kepkite iki reikiamos temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 40–45 minutes. Ar pyragas iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku. Įkišus ir ištraukus jį iš kepinio centro, pagaliukas turi būti beveik švarus, tik su keletą tešlos gabalėlių (šis pyragas turi būti drėgnas, panašus į brownie, todėl svarbu neperkepti jo – nelaukite, kol pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro, bus visiškai švarus).

6. Išimkite pyragą iš orkaitės ir apie 10 min. leiskite atvėsti. Tuomet išimkite iš kepimo indo ir palikite, kol visiškai atvės.

7. Paruoškite glaistą pyrago aptepimti. Sumaišykite miltelinį cukrų, kakavos miltelius ir kreminį likerį iki vientisos masės. Jeigu glaistas per skystas, įberkite dar šiek tiek miltelinio cukraus (jei norite saldesnio glaisto) ar kakavos (jei norite kartesnio glaisto). Jeigu glaistas per tirštas, įpilkite šaukštelį pieno.

8. Aptepkite paruoštu glaistu atvėsusio pyrago viršų ir apibarstykite kakavos milteliiais. Leiskite šiek tiek sustingti. Patiekite.

P. S. Jei pyragą planuojate patiekti vaikams ir nenorite naudoti likerio, galite pakeisti jį grietinėle.

Plačiau skaitykite: „RUOŠIAME SAVAITGALIO DESERTĄ: 10 šokoladinių pyragų“

Suskleisti
Šokoladinis pyragas
Receptas: Šokoladinis pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 8
Receptas
Ingredientai
Miltai: 150.00 g
Cukrus: 150.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kakava: 100.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 50.00 g
Miltelinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, palikite šiek tiek atvėsti.

2. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius ir sodą, įpilkite stiklinę šilto vandens, maišykite, kol neliks cukraus grūdelių. Įmuškite kiaušinį, supilkite sviestą, suberkite smulkintus riešutus, išmaišykite.

3. Nedidelę skardą patepkite sviestu, supilkite tešlą, kepkite 180ºC orkaitėje maždaug pusvalandį. Mediniu pagaliuku patikrinkite, ar pyragas iškepė. Atvėsinkite, pabarstykite milteliniu cukrumi, supjaustykite nedideliais kvadratėliais.

Kulinaro patarimas. Šį pyragą galima valgyti ir karštą. Bus dar skaniau, jei patieksite su vanilinių ledų rutuliukais, apšlakstysite klevų sirupu.

Suskleisti
Šokoladinis pyragas su migdolais
Receptas: Šokoladinis pyragas su migdolais
4 asmenims
Pagaminsite per 55 min.
3.3 / 9
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g
Miltelinis cukrus: 100.00 g
Kakava: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Brendis: 1.00 valg. š.
Miltai: 4.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kėlimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Migdolai: 2.00 st. (2 saujos - riešutiniam užpilui)
Medus: 4.00 valg. š. (skysto - riešutiniam užpilui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (sultys - riešutiniam užpilui)
Citrinos: 1.00 vnt. (sultys - riešutiniam užpilui)
Kaip gaminti
  1. Šokoladą sutrupinkite ir išlydykite karšto vandens vonelėje.
  2. Suberkite miltelinį cukrų, druską, kakavą, supilkite brendį, gerai išsukite. Įmuškite kiaušinius, dar sykį viską gerai sumaišykite. Maišydama suberkite miltus, kėlimo miltelius, sukite, kol masė taps vientisa.
  3. Sukrėskite į stiklinį stačiakampį nepridegantį kepimo indą. Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
  4. Paruoškite užpilą: migdolus pakepinkite karštoje orkaitėje, nutrinkite odeles, pasmulkinkite. Suberkite į įkaitintą keptuvę ir maišydama skrudinkite. Sukrėskite medų, išmaišykite, kaitinkite dar minutę.
  5. Nukėlę nuo ugnies įmaišykite citrinų ir apelsinų sultis.
  6. Užpilu apliekite atvėsusį pyragą, palaukite, kol paviršius sukietės.
Suskleisti
Šokoladinis pyragas su „Coca-Cola“
Receptas: Šokoladinis pyragas su kokakola
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.0 / 10
Receptas
Ingredientai
Miltai: 230.00 g
Cukrus: 350.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (didelių)
Kefyras: 130.00 g
Vanilės ekstraktas: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 226.00 g (113 - kambario temperatūros - pyragui ir 113 - glaistui)
Kakava: 50.00 g (nesaldintos miltelių)
Aliejus: 120.00 g (augalinio)
„Coca Cola“:(250 g - pyragui ir 80 g - glaistui) 330.00 g
Miltelinis cukrus: 340.00 g (glaistui)
Kaip gaminti
  1. Sviestą gerai išsukite su cukrumi. Paeiliui įplakite kiaušinius, kakavą, druską, vanilės ekstraktą, aliejų ir kefyrą.
  2. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius ir kokakolą. Tešlą supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardelę.
  3. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 180 laipsnių, gerą pusvalandį, kol į vidurį įsmeigtas pagaliukas neapsivels tešla.
  4. Kol pyragas kepa, ruošiame glaistą. Į dubenį, pastatytą virš karštų garų, dėkite sviestą ir miltelinį cukrų, maišykite iki vientisos masės.
  5. Įsukite kakavą ir kokakolą. Gautą šokoladinį glaistą palikite atvėsti, tačiau supilkite dar ant šilto pyrago. Palikite susigerti.
  6. Atšaldykite šaldytuve. Supjaustykite kvadratėliais ir skanaukite.

Receptas iš: g-blogas.lt

Suskleisti
Šokoladinis pyragas
Receptas: Šokoladinis pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 34
Receptas
Ingredientai
Šokoladas: 2.00 vnt. (plytelės)
Sviestas: 150.00 g
Kiaušiniai: 7.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 170–180 laipsnių. Kepimo indą su aukštais kraštai išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu.
  2. Ištirpinkite 2 šokolado plyteles ir 150 g sviesto, išplakite 7 kiaušinius. Atsargiai išmaišykite išplaktus kiaušinius, išlydytą šokoladą bei sviestą ir supilkite į kepimo indą.. Kepkite apie 30–40 min, patikrindami dantų krapštuku.
Suskleisti
Šokoladinis pyragas su šaldytomis avietėmis
Receptas: Šokoladinis pyragas su šaldytomis avietėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Jogurtas: 1.00 st. (¾ natūralaus)
Rudasis cukrus: 150.00 g
Sviestas: 150.00 g
Miltai: 1.00 st. (1,5)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Konjakas: (arba brendžio) 2.00 valg. š.
Šokoladas: 100.00 g (pieniškas)
Avietės: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Avietes atšildykite, sudėkite į sietelį, įtaisykite jį virš dubens. Kai uogos nuvarvės, palikite nudžiūti.

2. Smulkintą abiejų rūšių šokoladą sudėkite į molinį dubenėlį, įstatykite jį į karšto vandens vonelę. Maišykite, kol šokoladas išsilydys. Palikite pravėsti.

3. Kambario temperatūros sviestą gerai išsukite su cukrumi. Toliau maišydama sukrėskite natūralų jogurtą, po vieną įmuškite kiaušinius. Įmaišykite pravėsusį šokoladą, konjaką. Po šaukštą suberkite su kepimo milteliais sumaišytus išsijotus miltus ir sukite, kol masė taps vientisa.

4. Stačiakampę kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, sukrėskite į ją pusę šokoladinės masės. Ant viršaus dėkite sluoksnį aviečių, supilkite likusią tešlą. Kepkite 180 C karščio orkaitėje apie 50 minučių.  Atvėsusį biskvitinį pyragą puoškite likusiomis avietėmis, milteliniu cukrumi, šviežių mėtų lapeliais.

Suskleisti

Varškės pyragai

Varškės pyragas su spanguolėmis
Receptas: Varškės pyragas su spanguolėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 106
Receptas
Ingredientai
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kakava: 30.00 g (natūralios kakavos milteliai - tešlai)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (maltas - tešlai)
Miltelinis cukrus: 250.00 g (100 g tešlai ir 150 g įdarui)
Sviestas: 250.00 g (150 g tešlai ir 100 g įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (1 tešlai ir 3 įdarui)
Cukrus: 20.00 g (2 pakeliai cukraus su burbonine vanile - įdarui)
Spanguolės: 1.00 st. (šviežios - įdarui)
Kreminė varškė: 500.00 g (įdarui)
Grietinėlė: 150.00 ml (įdarui)
Kukurūzų krakmolas: 3.00 valg. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Tešlos komponentus sumaišykite kombaine, padarykite tešlos kamuolį ir palaikykite 30 min. šaldytuve.

2. Įdarui ištirpintą ir atvėsintą sviestą gerai išmaišykite su likusiais ingredientais, išskyrus spanguoles. Tik nedarykite to plaktuvu, nes pateks per daug oro ir kepimo metu įdaras pakils, tačiau vėliau labai sukris. Geriausia maišykite įmerkiamu smulkintuvu.

3. 2/3 tešlos išklokite išardomos 26 cm skersmens formos dugną suformuodamos kraštelius. Supilkite pusę įdaro, suberkite spanguoles ir užpilkite likusį įdarą.

4. Rankomis užtrupinkite likusią tešlą. Kepkite apie 1 val. 180 laipsnių temperatūroje. Kai iškeps – palikite atvėsti. Skaniausias kitą dieną po nakties šaldytuve.

Receptas iš tinklaraščio „Kulinarijos laboratorija“

Suskleisti
Varškės pyragas
Receptas: Varškės pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.4 / 18
Receptas
Ingredientai
Sausainiai: 250.00 g (Pyrago pagrindui)
Sviestas: 50.00 g (Pyrago pagrindui)
Cukrus: 2.00 valg. š. (Pyrago pagrindui ir varškės kremo sluoksniui 3–4 šaukštai cukraus)
Varškė: 400.00 g (Varškės kremo sluoksniui)
Grietinėlė: 300.00 ml (Varškės kremo sluoksniui)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (Varškės kremo sluoksniui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Varškės kremo sluoksniui; šaukštas šviežiai spaustų citrinų sulčių)
Vyšnių džemas: 100.00 g (Varškės kremo sluoksniui)
Kaip gaminti

1. Nedideliame puode ištirpinkite sviestą. Kuo smulkiau sutrupinkite sausainius, sumaišykite su riebalais ir cukrumi.

2. Sukrėskite sausainių masę į 24 cm skersmens kepimo formą (naudokite formą su išimamu dugnu), tolygiai paskirstykite, paspauskite delnu, kad neliktų tarpelių.

3. Varškę išsukite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, įmaišykite citrinų sultis. Dubenyje iki standumo suplakite grietinėlę, atsargiai įmaišykite į varškę.

4. Sukrėskite varškės kremą ant sausainių pagrindo, tolygiai paskirstykite, pastatykite kelioms valandoms į šaldytuvą. Išimkite pyragą, užkrėskite porą šaukštų vyšnių džemo, tolygiai paskirstykite ir dar valandėlę palaikykite šaltai.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Varškės ir mėlynių pyragas
Receptas: Varškės ir mėlynių pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 40
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 150.00 g (tešlai)
Cukrus: 100.00 g (tešlai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (trynys tešlai)
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 5.00 g (tešlai)
Varškė: 700.00 g (varškės masei)
Sutirštintas pienas: 385.00 g (skardinė saldinto, varškės masei)
Grietinėlė: 150.00 ml (riebios, varškės masei)
Želatina: 3.00 valg. š. (varškės masei)
Rudasis cukrus: 3.00 valg. š. (varškės masei)
Citrinos: 1.00 vnt. (vienos žaliosios citrinos sulčių, varškės masei)
Mėlynės: 500.00 g (varškės masei)
Kaip gaminti

1. Du šaukštus želatinos užpilkite puse stiklinės šalto virinto vandens ir palikite, kad išbrinktų. Likusią želatiną nedideliame vandens kiekyje išbrinkinkite atskirame dubenyje.

2. Sviestą išlydykite ir atvėsinkite. Suberkite su vaniliniu cukrumi sumaišytą cukrų, įmuškite kiaušinio trynį, suberkite kepimo miltelius bei miltus. Masę trinkite tarp pirštų, kol susidarys trupiniai. Paskleiskite juos kepimo skardoje ir 15 minučių pašaukite į 200°C karštumo orkaitę. Iškepusį paplotį atvėsinkite.

3. Varškę ištrinkite šaukštu. Sukrėskite sutirštintą pieną, supilkite žaliosios citrinos sultis ir gerai išmaišykite.

4. Elektriniu plakikliu standžiai išplakite grietinėlę ir atsargiai įmaišykite į varškės masę. Toliau maišydama plona srovele supilkite didesnį kiekį karšto vandens vonelėje ištirpintos ir atvėsintos želatinos. Masę sukrėskite ant papločio ir padėkite į šaldytuvą. Kai pradės stingti, ant viršaus užpilkite su ruduoju cukrumi trintų mėlynių (į masę prieš tai įmaišykite likusią ištirpintą želatiną), tada pyragą dar kelioms valandoms padėkite į šaldytuvą.

5. Tiekdama viršų apibarstykite sveikomis mėlynėmis.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant šaldymo laiko).

Suskleisti
Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
Receptas: Švediškas varškės pyragas „Ostkaka“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 61
Receptas
Ingredientai
Varškė: 500.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 1.00 st. (plakta)
Cukrus: 130.00 g (130-200)
Pienas: 100.00 ml
Krakmolas: 15.00 g
Miltai: 10.00 valg. š.
Migdolų miltai: 5.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Kiaušinius išplakite su cukrumi, įmaišykite plaktą grietinėlę, pieną, krakmolą ir smukintus migdolus (juos reikia apkepti keptuvėje, nulupti odeles ir sutrinti).
  2. Į masę sukrėskite varškę, viską išmaišykite, paskui suberkite miltus, vėl išmaišykite.
  3. Masę supilkite į pašildytą ir pateptą sviestu formą, uždenkite kepimo popieriumi.
  4. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie valandą. Idealiai iškeptas pyragas turėtų būti su rusva plutele.
  5. Pravėsusį galima papuošti uogomis, vaisių gabaliukais ar plakta grietinėle.
Suskleisti
Varškės pyragas su juodaisiais serbentais
Receptas: Varškės pyragas su juodaisiais serbentais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.1 / 31
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 400.00 g (200 g tešlai ir 200 g įdarui)
Sviestas: 300.00 g (tešlai)
Miltai: 300.00 g (tešlai)
Kakava: 50.00 g (tešlai)
Kepimo milteliai: 10.00 g (tešlai)
Varškė: 500.00 g (įdarui)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (įdarui)
Serbentai: 100.00 g (juodieji serbentai arba kitokios šviežios ar šaldytos uogos - įdarui)
Krakmolas: 40.00 g (įdarui)
Šokoladas: 150.00 g (baltasis)
Kaip gaminti

1. Sviestą ištirpinkite, įdėkite cukrų, kakavą ir viską gerai išmaišykite. Į gautą masę įmaišykite miltus bei kepimo miltelius, gerai išminkykite ir užšaldykite.

2. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi, sumaišykite su varške ir sutrinkite blenderiu.

3. Kiaušinių baltymus sumaišykite su krakmolu, išplakite iki putų ir kartu su uogomis įmaišykite į varškės masę.

4. Didžiąją atšaldytos tešlos dalį įtarkuokite į skardą (geriausia - stačiakampio formos skarda aukštais kraštais), dėkite varškės įdarą ir ant viršaus užtarkuokite likusią tešlos dalį.

5. Apie 45 min. kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

6. Prieš tiekiant pyragą apliekite ištirpintu šokoladu.

Skanaus!

Suskleisti
Varškės pyragas su moliūgų gabaliukais
Receptas: Varškės pyragas su moliūgų gabaliukais
7 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 17
Receptas
Ingredientai
Varškė: 600.00 g (riebios)
Sutirštintas pienas: 300.00 g (1 indelis su cukrumi)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių ir 1 valg. š. - sulčių)
Kiaušiniai: 4.00 vnt.
Krakmolas: 40.00 g
Vanilinis cukrus: 2.00 arbat. š.
Razinos: 1.00 sauja (saujelė)
Moliūgai: 600.00 g (moliūgų sluoksniui)
Cukrus: 5.00 valg. š. (moliūgų sluoksniui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (moliūgų sluoksniui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuotų žievelių - moliūgų sluoksniui)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (moliūgų sluoksniui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapniųjų - moliūgų sluoksniui)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sumekite į sandarų indą.    
  2. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą. Pagardinkite cinamonu, gvazdikėliais ir apelsino žievelėmis.
  3. Atvėsusiu sirupu užpilkite keptus moliūgo gabalėlius ir per naktį palaikykite šaldytuve, kad prisigertų prieskonių kvapų.
  4. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Trynius sumaišykite su kelis kartus per sietelį pertrinta varške, kondensuotu pienu, vaniliniu cukrumi, nutarkuotomis citrinos žievelėmis bei sultimis, brendyje mirkytomis razinomis ir iki vientisumo išsukite.
  5. Šaukštu labai palengva, kad masė taptų puri, įmaišykite su krakmolu išplaktus kiaušinių baltymus.   
  6. Varškės masę krėskite į kepimo popieriumi išklotą skardą, ant viršaus išdėliokite moliūgų gabalėlius.
  7. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų