Pranešime žiniasklaidai „Maximos“ maisto gamybos skyriaus vystymo vadovas Aidas Poleninas dalinasi 3 pyragų receptais. Vienas jų – be gliuteno, antrasis – be cukraus, o trečiasis – daugelio mėgstamas aguonų tortas.
Abrikosų ir migdolų tarta
Ingredientai:
- 60 g tirpinto sviesto;
- 30 g cukraus pudros;
- 180 g maltų migdolų miltų;
- 3 dideli kiaušiniai;
- 80 g medaus;
- 7-8 nedideli abrikosai.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 175°C, o tartos kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Inde sumaišykite migdolų miltus ir cukraus pudrą. Jeigu pudros neturite, kavamalėje ar su trintuvu sutrinkite cukrų. Supilkite tirpintą sviestą, medų ir įmuškite kiaušinius. Viską gerai išmaišykite.
3. Supilkite tešlą į kepimo skardą ir išdėliokite ant jos griežinėliais pjaustytus abrikosus.
4. Kepkite apie 40-50 minučių.
5. Kai pyragas atvės, išimkite jį iš kepimo skardos ir apibarstykite cukraus pudra.
Citrinų pyragas be cukraus
Ingredientai:
- 175 g sviesto, kambario temperatūros;
- 215 g skysto medaus;
- 3 citrinų žievelės;
- 1 citrinos sultys;
- 75 g maltų migdolų;
- 3 kiaušiniai;
- 100 g viso grūdo speltų miltų;
- 3 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 15 g migdolų riekelių.
Gaminimas:
1. Dubenyje sumaišykite minkštą sviestą su 165 g medaus ir dviem trečdaliais citrinos žievelėmis. Šių ingredientų maišymui geriau naudoti elektrinį plaktuvą, mat išplakti reikės iki šviesios bei purios masės.
2. Suberkite maltus migdolus, įmuškite vieną kiaušinį ir išmaišykite – šį procesą kartokite, kol sunaudosite visus 3 kiaušinius.
3. Miltus ir kepimo miltelius persijokite ir suberkite į masę.
4. Supilkite gautą mišinį į sviestu išteptą skardą, apibarstykite migdolų riekelėmis ir kepkite apie 40-45 minutes iki 160°C įkaitintoje orkaitėje.
5. Kol pyragas kepa, paruoškite sirupą. Keptuvėje ar nedideliame puode iki skystos masės pašildykite medų ir sumaišykite jį su likusiomis citrinos drožlėmis, įpilkite citrinos sulčių.
6. Iškepus pyragui, jame dantų krapštukais padarykite skylutes ir tuomet apliekite paruoštu sirupu.
Aguonų tortas
Ingredientai:
pagrindui:
- 4 dideli kiaušiniai;
- 1 ir ¾ stiklinės baltojo cukraus;
- 1 stiklinė augalinio aliejaus;
- 2 valg. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 3 stiklinės miltų;
- 1 valg. šaukšt. kepimo miltelių;
- 6 valg. šaukšt. aguonų;
- 2 citrinų žievelės;
- ¾ arbat. šaukšt. druskos;
- 1 stiklinė pasukų.
pertepimui:
- 0,5 stiklinės sviesto;
- 115 g maskarponės sūrio;
- 250 g cukraus pudros;
- 1-2 valg. šaukšt. pieno;
- 1 stiklinė aguonų.
Gaminimas:
1. Elektriniu plaktuvu išmaišykite kiaušinius, cukrų, aliejų ir vanilę.
2. Atskirame inde suberkite miltus, kepimo miltelius, druską, aguonas ir citrinų žieveles.
3. Pasukas ir birųjį mišinį labai gerai sumaišykite su prieš tai jau paruošta mase.
4. Sukrėskite masę į 3 vienodo dydžio kepimo indus ir kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes. Jei negalite kepti 3 pyragų vienu metu, kepkite visą pyrago masę vienoje skardoje, tik turėkite omenyje, kad pyragas keps kiek ilgiau – apie 35 minutes.
5. Kol pagrindas iškeps, paruoškite pertepimą. Minkštą sviestą ir maskarponės sūrį gerai išsukite elektriniu plaktuvu. Lėtai įberkite cukraus pudrą, įpilkite pieno ir pusę stiklinės aguonų ir vėl gerai viską išplakite.
6. Kiekvieną pyragą aptepkite paruoštu kremu, sudėkite vieną ant kito ir aptepkite visą tortą. Tortą puoškite jį apibarstydami aguonomis – tiek šonus, tiek viršų.