Kaip rašoma prekybos tinklo „Maxima“ pranešime žiniasklaidai, šiemet rabarbarų sezonas prasidėjo kiek vėliau nei įprasta, tad ir daugiausiai susidomėjimo šie stiebai sulaukė gegužės pabaigoje. Iš šiol šio prekybos tinklo klientai šiemet jau įsigijo per 130 kilogramų rabarbarų.
Šviežiuose ir jaunuose rabarbarų lapkočiuose gausu vitaminų C, P ir K, kuris itin svarbus kaulams stiprinti ir geram kraujo krešėjimui. Valgant šviežius rabarbarus organizmas gauna daug antioksidantų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų, organinių rūgščių. Todėl rabarbarai gali sustiprinti imuninę sistemą.
„Vieni žmonės mėgsta nulupę lapkočio odelę tiesiog dažyti daržovę į cukrų arba medų ir kramsnoti žalią. Kiti iš rabarbarų verda kompotą ar kepa pyragą. O treti ieško įvairiausių naujovių ir neatrastų receptų, nuolat eksperimentuoja ir atradimais nustebina šeimą bei svečius“, – teigia tinklo maisto ekspertas Aidas Poleninas, siūlantis iš rabarbarų stiebų namuose pasigaminti ledų arba tailandietiškos rabarbarų sriubos, kurią galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.
Rabarbarų ledai
Ingredientai:
- 100 g šviežių rabarbarų;
- 1 stiklinė vandens;
- 0,5 stiklinės cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. tarkuotos apelsino žievelės;
- šiek tiek šviežio tarkuoto imbiero;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Nuluptus rabarbarų stiebus supjaustykite mažais gabalėliais ir suberkite į puodą. Tada supilkite vandenį, suberkite cukrų, tarkuotą apelsino žievelę, imbierą ir mažą žiupsnelį druskos. Uždenkite ir pakaitinkite, kol užvirs. Virkite apie 10 minučių nuolat pamaišydami, kad ištirptų cukrus, o rabarbarų gabalėliai suminkštėtų.
2. Nuimkite puodą nuo viryklės ir atvėsinkite. Sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilstykite į formeles arba indą, kuriame sustings ledai.
3. Po kelių valandų šaldiklyje masė virs ledais, kuriais bus malonu atsigaivinti šiltą ir saulėtą dieną.
Tailandietiška rabarbarų ir morkų sriuba
Ingredientai:
- 100 g šviežių rabarbarų;
- 2 svogūnai;
- 3–4 morkos;
- 2 skiltelės česnako;
- gabalėlis šviežio imbiero;
- 2 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus;
- druskos;
- pipirų;
- 1 arbat. šaukšt. kumino sėklų;
- 1 arbat. šaukšt. kalendros sėklų;
- 400 ml daržovių arba vištienos sultinio;
- 200 ml kokosų pieno;
- 3 valg. šaukšt. žaliosios citrinos sulčių;
- 2 valg. šaukšt. žuvies padažo.
Gaminimas:
1. Smulkiai supjaustytus svogūnus šiek tiek pakepinkite aliejuje, kol suminkštės. Tada suberkite pjaustytas morkas, susmulkintą česnaką ir imbierą, sutrintas kumino ir kalendros sėklas.
2. Pakaitinkite apie minutę. Supilkite sultinį, suberkite rabarbarų gabalėlius, pilkite kokosų pieną ir žaliosios citrinos sultis, žuvies padažą. Pamaišykite ir palaukite kol užvirs, tada sumažinkite kaitrą ir leiskite lėtai troškintis apie 20 minučių, kol morkos suminkštės. Jeigu norite tikro Azijos aštrumo, trindami sriubą smulkintuvu įmeskite gabalėlį jalapeno pipiro.
Sriubą patiekite šaltą arba karštą, papuoškite šviežiais žalumynais – baziliko arba kalendros lapeliais.