Ne mažiau domimasi kasdienės mitybos subalansavimu, kalorijų, cukraus kiekiu ir visapusiškai – produktų kokybe bei sudėtimi. Anksčiau maisto gamybai plačiai naudotus gyvulinės kilmės taukus pakeičia lydytas sviestas ar sviesto mišiniai bei įvairūs augalinės kilmės aliejai.
Visgi žmonės labiau linkę manyti, kad ant lydyto sviesto arba augalinės kilmės aliejaus pagamintas patiekalas bus skanesnis, gražiai apskrudęs, maloniai kvepės, todėl iš gausaus aliejaus asortimento stengiasi išsirinkti tinkamiausią. Bet kurį aliejų galime vadinti sočiųjų ir nesočiųjų riebalų mišiniu, tačiau skirtingų aliejaus rūšių sudėtyje riebalų dalys nėra vienodos.
Pavyzdžiui, rapsų aliejus ypatingas tuo, kad jo sudėtyje yra mažiausias sočiųjų riebalų kiekis, lyginant su visomis kitomis aliejaus rūšimis, įskaitant ir išgirtąjį alyvuogių. Unikali rapsų aliejaus riebalų rūgščių sudėtis išskiria jį iš kitų augalinių aliejų, kadangi rapsų aliejus turi tiek omega 6, tiek omega 3 riebalų rūgščių santykiu 3:1. Beje, mitybos specialistai pripažįsta, kad rapsų aliejus turi geriausią riebalų rūgščių procentinę sudėtį.
Selekcijos būdu išvestuose rapsuose yra žmogui naudingos oleino riebalų rūgšties (~60 %), kuri taip garsina alyvuogių aliejų (~80 %). Be to, rapsų aliejus yra nepakeičiamas vitaminų E ir K šaltinis. Jo sudėtyje yra itin svarbių polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina ir gali gauti tik su maistu. Rapsų aliejus – be dirbtinių konservantų, šis aliejus nėra genetiškai modifikuotas, kadangi visoje ES genetiškai modifikuotus rapsus auginti draudžiama.
BALTŲJŲ PUPELIŲ IR FETOS UŽTEPĖLĖ
Reikės:
- 400 g. skardinės konservuotų baltųjų pupelių
- 1 česnako skiltelės
- ½ citrinos sulčių
- 100 g. fetos
- 2 v.š. aliejaus
- 2 v.š. vandens
- druskos
- pipirų
- lukštentų kanapių (patiekimui)
- granato (patiekimui)
- šviežių petražolių (patiekimui)
Gaminimas:
Dedame visus ingredientus į maisto smulkintuvą ir sutriname iki vientisos masės. Jei masė per tiršta – pilame dar vandens. Sutrintą užtepėlę dedame į lėkštę. Puošiame aliejaus šlakeliu, lukštentomis kanapėmis, granato sėklomis ir šviežiomis petražolėmis.