Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raugiame kopūstus: klasikinis ir spanguolėmis pagardintas receptas

Ar daug žinote produktų, kuriuos dėl naudingų medžiagų gausos noriai valgytų tiek mėsos gerbėjai, tiek vegetarai, tiek žaliavalgiai? Ko gero, pirmasis į galvą šaunantis atsakymas – daržovės ir vaisiai. Ypač šaltuoju metų laiku – rudenį ir žiemą – visi norime organizmą papildyti vitaminais, mineralais ir kitomis būtinomis medžiagomis. Rauginti kopūstai yra viena tų daržovių, kurią įtraukus į maisto racioną kiekvienas galime praturtinti kasdienę mitybą. Tačiau kaip pasiruošti raugintų kopūstus patiems?
Rauginti kopūstai
Rauginti kopūstai / Shutterstock nuotr.

Anot Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, visi gerai žino, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja vaisių ir daržovių vartoti ne mažiau kaip 5 kartus per dieną, o vienam asmeniui jų suvalgyti reikėtų bent 400 g. Daržovių rekomenduojama suvalgyti daugiau nei vaisių, tačiau tiek suaugusieji, tiek vaikai jų suvartoja mažiau nei turėtų.

„Viena iš gudrybių, kuri gali padėti suvalgyti daugiau daržovių, yra ruošti jas skirtingais būdais. Pavyzdžiui, vasarą daugelis mūsų įpratome valgyti šviežias sezonines daržoves, o rudenį į savo kasdienę mitybą galite įtraukti raugintas ar marinuotas daržoves. Taip sugriausite monotoniją ir savo racioną praturtinsite daržovėmis“, – pranešime žiniasklaidai cituojama V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Kopūstai
Vida Press nuotr./Kopūstai

Pasak maisto ekspertės, rauginti galima įvairias daržoves. Mums labiausiai įprasta rauginti agurkus ir kopūstus. V.Juodkazienė teigia, kad rauginti kopūstus dabar yra labai palankus metas, nes jų dabar paprasta rasti parduotuvėse, turgavietėse, pagaliau dalis žmonių ir patys jų prisiaugina.

Visgi dalis iš mūsų rauginti kopūstus privengia dėl paprastos priežasties – tam reikia įgūdžių. Anot V.Juodkazienės, kopūstams paruošti nereikia daug laiko, o vėliau mėgautis, valgant vienus ar kartu su kitais patiekalais, galime tiek rudenį, tiek žiemą. Maisto specialistė siūlo 2 raugintų kopūstų receptus, kurie, anot jos, užkariaus daugelio širdis.

Tradiciniai rauginti kopūstai

Ingredientai:

  • 5 kg kopūstų;
  • 500 g morkų;
  • 100 g druskos.

Gaminimas:

1. Nuimkite kopūstų gūžių viršutinius lapus ir išpjaukite kotus.

2. Kopūstus plonai supjaustykite, o morkas sutarkuokite tarka. Tarpusavyje sumaišykite kopūstus, morkas ir druską.

3. Į indą dėkite 15–20 cm storio sluoksnį paruoštos kopūstų masės. Gerai suspauskite, šiek tiek patraiškykite, kad rūgstant lengviau atsirastų sulčių. Vėl dėkite sluoksnį kopūstų, paspauskite ir taip darykite tol, kol sudėsite viską. Indo neužpildykite iki pat viršaus, nes rūgdami kopūstai kiek pakyla.

4. Kopūstams leiskite pastovėti, kad atsirastų sulčių. Uždėkite ant indo viršaus medinę lentelę ir paslėkite sunkesniu daiktu. Visi kopūstai turėtų būti apsemti sultimis. Indą uždenkite dangčiu.

5. Rekomenduojama pirmąsias dienas kopūstus laikyti šiltesnėje patalpoje. Paviršiuje pasirodžius putoms kopūstus galite nešti į vėsesnę vietą. Rauginkite kopūstus tol, kol jų rūgštumas atitiks jūsų skonį.

6. Sudėję į stiklainius laikykite vėsioje patalpoje.

Vida Press nuotr./Rauginti kopūstai
Vida Press nuotr./Rauginti kopūstai

Rauginti kopūstai su spanguolėmis

Ingredientai:

  • 1 mažas kopūstas;
  • 4 morkos;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • gazuoto vandens (pagal poreikį);
  • šiek tiek kmynų;
  • šiek tiek spanguolių.

Gaminimas:

1. Supjaustykite kopūstus, morkas sutarkuokite tarka. Sumaišykite tarpusavyje ir sluoksniuokite į stiklainį, vis pagrūsdami šaukštu. Įberkite druskos ir užpilkite gazuotu vandeniu. Stiklainį įdėkite į gilesnį indą, nes rūgstant skystis veršis lauk.

2. Po 3 parų kopūstai bus tinkami valgymui, todėl perpilkite juos į puodą ir įmaišykite kmynų bei spanguolių.

3. Gautą masę sudėkite į stiklainius, uždenkite dangteliais ir laikykite vėsioje patalpoje.

Fotolia nuotr./Rauginti kopūstai
Fotolia nuotr./Rauginti kopūstai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?