Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rauginti agurkai žiemai: patikrinti receptai ir patarimai, kaip nesugadinti

Vasara – tai puikus metas mėgautis šviežiomis daržo ir šiltnamio gėrybėmis, ypač traškiais agurkais. Tačiau artėjant rudeniui, skubame užkonservuoti gausiai užderėjusį agurkų derlių. Vienas iš gardžių paruošimo būdų – tai rauginti agurkai žiemai. Šis ne tik paprastas bet naudingas organizmui maisto produktas taip pat yra ir pigus būdas mėgautis savo sode užaugintmis gėrybėmis ištisus metus.
Konservuoti agurkai
Konservuoti agurkai / Shutterstock nuotr.

Jau nuo seno mūsų močiutės raugdavo agurkus ir kitas daržoves, tačiau dabar šis būdas tampa vis populiaresnis. Internete lengvai rasite pačių įvairiausių agurkų rauginimo receptų, kurie padės skaniai paruošti agurkus šaltajam sezonui bei tuo pačiu skatinti tvarumą ir maisto švaistymą. Šiame straipsnyje pakalbėsime apie raugintų agurkų naudą, pasidalinsime patarimais kaip rauginti agurkus žiemai ir, be abejonės, gardžiais raugintų agurkų receptais.

Raugintų agurkų nauda

Be anksčiau minėtų tvarumo ir pigumo privalumų, raugintuose agurkuose ir kitose daržovėse išlieka nemažai vitaminų ir organizmui naudingųjų medžiagų.

Rauginimas vyksta veikiant natūralioms, žmogaus organizmui naudingoms gerosioms bakterijoms. Todėl raugintuose agurkuose , kaip ir kopūstuose ar kitose daržovėse gausu probiotikų. Jie ne tik gerina virškinimą, bendrą žarnyno veiklos gerinimą.

Raugintuose agurkuose taip pat gausu C ir K vitaminų, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų. Jos pasižymi priešuždegiminėmis bei imunitetą stiprinančiomis savybėmis. Svarbu atminti, kad rauginti agurkai neturėtų pakeisti šviežių ir juos reikėtų valgyti mažais kiekiais.

Kadangi raugintuose agurkuose yra didelis kiekis druskos, gali pakenkti aukštą kraujospūdį turintiems žmonėms bei tiems, kurie turi polinkį į tinimus, skysčių kaupimąsi organizme ir mažai judantiems.

Shutterstock nuotr./Konservuoti agurkai
Shutterstock nuotr./Konservuoti agurkai

Kaip rauginti agurkus?

Teigiama, kad ne bet kokie agurkai tinka rauginimui – yra netgi tam tikros jų veislės, pavyzdžiui, „Mirabelle H“. Vis dėlto, net ir nežinant agurkų veislės, galima atskirti rauginimui tinkamus agurkus: jų odelė turėtų būti pakankamai stora su daug kauburėlių. Tokie agurkai išlieka traškūs net ir po kelių mėnesių laikymo stiklainyje. Agurkai, traškiais tampa tada, kai juos rauginame nepjaustytus bei papildomai įdedame vyšnių, serbentų, vynuogių ir kitų lapų.

Neatsiejama raugintų agurkų dalis – švieži krapai, rinkitės šviežiausius ir kvapniausius, tačiau jų patariama nepadauginti. Be to, netinka džiovinti krapai. Taip pat galima naudoti ir kitus prieskonius: česnaką, krienus, pipirus, gvazdikėlius, lauro lapus, jie suteiks papildomo skonio.

Rauginimui, kaip žinome, reikalinga druska. Patartina 1 l vandens, jis turėtų būti šaltas virintas, naudoti 2-3 valgomuosius šaukštus druskos, bet galite reguliuoti ir pagal savo skonį. Tačiau nenaudokite jodotos, kadangi ji minkština agurkus.

Rauginimui būtinos ne tik daržovės, bet ir tinkami indai, kurių svarbiausi stiklainiai. Jie turi būti švarūs, nesuskilęs bei gerai išplauti, o uždarymui naudojami metaliniai dangteliai – švarūs ir nesurūdiję. Rauginimui tinka ir emaliuoti indai, svarbiausia, kad jie nebūtų įskilę. Taip pat galima naudoti keraminius indus ar maistinio plastiko kibirėlius.

Jei rauginama atviruose induose, agurkus būtina prislėgti, kad neiškiltų į viršų, o rauginimo skystis turi visiškai apsemti daržoves, kad jos tinkamai įrūgtų. Į stiklainius sudėjus agurkus ir kitus priedus bei juos užpylus karštu vandeniu, reikia nedelsti ir iš karto užsukti dangtelius. Tuomet stiklainius apversti dangteliais žemyn ir laikyti apie 10 min, kad įvyktų sterilizacija, arba konservavimas. Atlikus šį veiksmą, rauginti agurkai bus apsaugoti nuo gedimo ir tinkami vartoti ilgą laiką.

Rauginti agurkai žiemai su šaltu vandeniu

Shutterstock nuotr./Konservuoti agurkai
Shutterstock nuotr./Konservuoti agurkai

Šalto rauginimo agurkai žiemai, greitas ir paprastas būdas išlaikyti vasaros gėrybes. Tokiu metodu ruošiami agurkai išlieka ypatingai traškus ir skanūs. Prieskonių kiekis recepte nurodytas vienam 1 l stiklainiui, tad jei gaminsite kitą kiekį – atitinkamai keiskite ir proporcijas.

Ingredientai:

  • agurkų, tiek kiek telpa į stiklainį,
  • 1 v.š. druskos,
  • 3-4 česnako skiltelių ,
  • 5-6 vyšnių lapų ,
  • 2-3 juodųjų serbentų lapų ,
  • 2-3 vynuogių lapų (nebūtinai) ,
  • 1-2 krapų žiedynų ar keleto stiebų,
  • vandens, pagal poreikį, šalto.

Gaminimas:

  1. Žalumynus ir agurkus gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu.

  2. Nuo agurkų nupjaukite galus.

  3. Į stiklainį dėkite žalumynus, česnako skilteles ir įberkite druskos.

  4. Tuomet sudėkite agurkus ir užpilkite šaltu vandeniu. Būtinai reikia šalto vandens, nes kuo šaltesnis vanduo – tuo traškesni gaunasi agurkai. Jei yra galimybė, naudokite šulinio ar gręžinio vandenį, jei jis nešaltas – palaikykite vandenį šaldytuve. Dar viena išeitis – turėti pasiruošus ledukų kameroj ir jais atvėsinti vandenį.

  5. Tuomet stiklainius užsukite dangteliais, smarkiai papurtykite ir iš karto neškite į vėsią, tamsią vietą.

  6. Tokiu būdu agurkai visiškai įrūgsta per 2-3 mėnesius.

Trijų dienų rauginti agurkai žiemai

Vida Press nuotr./Rauginti agurkai
Vida Press nuotr./Rauginti agurkai

Šį receptą verta rinktis dėl to, kad visą darbą atliks laikas, nereikės ilgai praleisti laiko virtuvėje prie viryklės, nes viskas ruošiama šaltuoju būdu. Taip raugti agurkus galima didesniame puode, giliame inde ar iškarto stiklainiuose, pastarasis būdas kiek nepatogus, nes gali būti sunku išimti česnako gabaliukus ir smulkiuosius prieskonius, kadangi jų po trijų dienų visiškai nebereikės.

Ingredientai:

  • agurkų, tiek kiek telpa į stiklainį ar kitą pasirinktą indą,
  • 3 l vandens, kambario temperatūros,
  • 250 g rupios druskos,
  • 4-5 česnako skiltelių,
  • saujos šviežių juodųjų serbentų, vyšnių lapų ir krapų žiedynų mišinio.

Gaminimas:

  1. Agurkus gerai nulaukite ir nupjaukite jų galus.

  2. Paruoštus agurkus sudėkite į gilų indą ir ant agurkų suberkite druską bei sudėkite likusius ingredientus, supilkite vandenį ir ranka maišykite, kol tarp pirštų nebesijaus druskos.

  3. Agurkus uždenkite lėkšte ir uždėkite svorį. Taip paruoštus agurkus laikykite šiltoje vietoje 3 dienas. Kartą per dieną atidarykite indą ir (švaria) ranka permaišykite agurkus.

  4. Po 3 dienų pasiruoškite stiklainius – išplaukite karštu vandeniu, iškaitinkite 80 °C orkaitėje ir palikite atvėsti.

  5. Tuomet traukite po vieną agurką iš indo, nupurtykite lapus ar česnakus ir talpiai dėkite į stiklainius, svarbu palikti bent 2 cm iki stiklainio viršaus, agurkai turi būti pilnai panirę, tad labiausiai tinka 0,5 l stiklainiai, į kuriuos agurkus galima sudėti vienu aukštu.

  6. Kai agurkai sudėti į stiklainius, juos užpilkite kuo šaltesniu vandeniu, užsukite dangteliais ir neškite į vėsią tamsią vietą, geriausia į rūsį.

  7. Taip paruoštus agurkus rekomenduojama ragauti bent po kelių mėnesių.

Rauginti agurkai su čili pipirais

Shutterstock nuotr./Konservuoti agurkai
Shutterstock nuotr./Konservuoti agurkai

Pikantiško skonio rauginti agurkai žiemai, kurių receptą tikrai verta išbandyti. Jei mėgstate aštriau, čili pipirus galite dėti pjaustytus, jų sėklos išskirs daugiau aštrumo.

Ingredientai:

  • 1,4 kg agurkų, vidutinio dydžio ,
  • 25 g druskos,
  • 2 čili pipirų,
  • 6 skiltelių česnako,
  • 5 krapų šakelių,
  • salierų lapų, pagal poreikį,
  • 2 lauro lapų,
  • vandens, pagal poreikį.

Gaminimas:

  1. Agurkus nuplaukite ir pamirkykite šaltame vandenyje apie 10 min.

  2. Nuo agurkų nupjaukite galus ir pamirkykite sūdytame vandenyje apie 1 min.

  3. Į švarius iškaitintus stiklainius agurkus sluoksniuokite su česnakais, krapais, salierų lapais, čili pipirais ir lauro lapais.

  4. Užvirinkite 0,5 litro vandens ir ištirpinkite druską. Sūrymą atvėsinkite.

  5. Paruoštu sūrymu užpilkite agurkus.

  6. Tuomet stiklainius prislėkite sunkiu daiktu (neužsukite), pridenkite audiniu ir palikite kambario temperatūroje 10 dienų.

  7. Praėjus šiam laikui, stiklainius užsukite švariais dangteliais ir laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.

Daugiau receptų ir daržo naujienų ieškokite derlingas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas