TAIP PAT SKAITYKITE: Gydytojos Jelenos Tulčinos „Sėkmingos karjeros“ mitybos planas
1. Bulves su lupenomis išvirkite, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite.
2. Kiaušinį išplakite ir supilkite į bulves, įberkite nepilną stiklinę miltų, gerai išmaišykite. Pradėkite minkyti ir berkite tiek miltų, kol tešla beveik nelips prie rankų (tačiau vis dar bus drėgna). Tikslus miltų kiekis labai priklauso nuo bulvėse esančio krakmolo, kokio kietumo virtinius mėgstate.
3. Tešlą padalykite į keturias dalis. Pabarstykite stalą miltais. Paimkite vieną iš gabalėlių ir tarp delnų pradėkite kočioti formuodami pailgą dešrelę. Peiliu supjaustykite ją 2 centimetrų ilgio gabaliukais.
4. Virtinukus galite daryti įvairių formų, bet jei skubate, paviršiuje šakutės dantukais tiesiog įspauskite kelis griovelius.
5. Užvirkite 2–3 litrus vandens ir pasūdykite. Virtinukus virkite porcijomis – ne daugiau kaip 30 vienetų vienu metu (kad neištižtų ir greičiau išvirtų).
6. Kai virtinukiai iškils į vandens paviršių, virkite dar 3–4 minutes. Išgriebkite kiaurasamčiu, nuvarvinkite, dėkite į lėkštę, užpilkite „Pesto“ padažo ir išmaišykite. Galite apšlakstyti alyvuogių aliejumi. Pabarstykite bazilikų lapeliais ir tuoj pat tiekite į stalą.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bulves nulupkite, nusausinkite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Griežinėlius vėl nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir sudėkite į dubenį.
2. Česnaką susmulkinkite ir sumaišykite su aliejumi, pipirais, druska, bulvių prieskoniais ir rozmarinais. Šiuo aromatingu aliejumi apipilkite bulvių griežinėlius ir palaikykite 15–20 minučių, kad įsigertų.
3. Kiaušinius išplakite su pienu ar grietinėle ir suberkite fermentinį sūrį.
4. Apvalią skardą išklokite kepimo popieriumi (jei popierių stipriai suglamžysite, ištiesintas jis lanksčiau suguls į formą) ir sudėkite pusę bulvių.
5. Ant jų supilkite pusę kiaušinių plakinio. Tuomet sudėkite likusias bulves ir supilkite likusį plakinį.
6. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 45–50 minučių, kol viršus gražiai apkeps.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Bulves ir moliūgus sutarkuokite, jei atsiras daug skysčio, masę truputį nusunkite. Įmuškite į ją kiaušinius, įberkite miltus, smulkiai supjaustytą svogūną, druską, smulkintą muskatą. Gerai išmaišykite.
2. Į keptuvę įpilkite šlakelį aliejaus, gerai įkaitinkite, formuokite blynus ir kepkite, kol gražiai pagels.
3. Patiekite su jogurto padažu. Padažą paruošite greitai ir paprastai. Česnako skilteles sukapokite, susmulkinkite krapus. Suberkite į jogurtą. Pagardinkite pagal skonį druska ir pipirais, išmaišykite. Skanaus.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Šviežias bulves gerai nuplaukite.
3. Svarbiausia, ruošiant šį švedišką bulvių patiekalą, dailiai ir teisingai supjaustyti bulves. Turite supjaustyti jas labai plonais, apie 3 mm storio, kuo lygesniais griežinėliais, tačiau neperpjauti visiškai, t. y. viena bulvės pusė turi būti visiškai nepažeista, „laikyti“ visus griežinėlius kartu. Nors taip supjaustyti bulvę iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti itin lengva, taip nėra – bulvė gana kieta, o aštrus peilis kartais ima... ir perpjauna ją perpus. Kad taip nenutiktų, galite imtis gudrybių:
I variantas. Jeigu naudojate nedideles bulves, dėkite jas į valgomąjį šaukštą (taip, lyg įdėtumėte kiaušinį). Kadangi šaukštas yra gaubtas, jo sienelės neleis peiliui perpjauti bulvės per pusę, apsaugos nuo galimos nesėkmės.
II variantas. Jeigu pasirinkote didesnes bulves, kurios netelpa į šaukštą, naudokite medinius pagaliukus (pvz., sušių lazdeles). Padėkite dvi lazdeles abipus bulvės: peilis, pjaunant bulvę, atsitrenks į pagaliukus, ir galėsite jaustis saugūs, kad bulvė išliks sveika, bus gražiai supjaustyta.
4. Jeigu visos bulvės pusės nelabai lygios, galite vieną jos pusę plonai nupjauti taip, kad gautumėte plokščią paviršių. Tokiu būdu bulvė tvirčiau laikysis ant pagrindo ir bus lengviau ją supjaustyti.
5. Bulves iš visų pusių aptepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
6. Per šį laiką nedideliame prikaistuvyje sumaišykite sviestą, alyvuogių aliejų ir labai smulkiai sukapotas česnako skilteles. Pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol sviestas ištirps, o česnakas ims skleisti aromatą. Jeigu nenorite naudoti prikaistuvio, sviesto, aliejaus ir česnakų mišinį apie minutę galite kaitinti mikrobangų krosnelėje, paskui labai gerai sušmaišyti. Perkoškite per sietelį ir pašalinkite česnakus. Paruoštą mišinį atidėkite į šalį.
7. Praėjus pirmosioms 15 kepimo minučių, išimkite bulves iš orkaitės. Šepetėliu aptepkite jas maždaug puse pasiruošto sviesto ir aliejaus mišinio. Peiliu atsargiai šiek tiek praskleiskite griežinėlius, kad šio mišinio patektų ir į tarpelius. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir dar apie 20 min. kepkite.
8. Praėjus šiam laikui, dar kartą pakartokite tą patį: apšlakstykite bulves likusiu aliejaus ir sviesto mišiniu. Vėl stenkitės, kad jo patektų tarp bulvių griežinėlių. Apibarstykite žiupsneliu druskos ir pipirais. Kepkite dar 20–30 minučių, kol bulvės bus gražios aukso spalvos. Iškepusios bulvės turi būti apskrudusios ir traškios išorėje, o viduje – minkštos.
9. Iškepusias bulves išimkite iš orkaitės, jei norite, apibarstykite dar žiupsniu druskos, pipirų ir mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis, ir nedelsiant patiekite. Patiekti jas galite kaip garnyrą arba kaip pagrindinį patiekalą
Plačiau skaitykite: Švediškos bulvės (Hasselback Potatoes)
1. Didelėje storasienėje keptuvėje įkaitinkite aliejų. Sudėkite mėsą ir maišydami (geriausia – mediniu šaukštu) ant didelės ugnies kepinkite 5 min.
2. Apkepusią mėsą nustumkite į keptuvės pakraščius, sumažinkite ugnį, sudėkite smulkiai sukapotus svogūnus ir kepkite, kol jie pasidarys skaidrūs. Tada sudėkite stambiai sutarkuotas morkas, griežinėliais supjaustytus salierų lapkočius, žiedeliais supjaustytus porus, pomidorų tyrę. Daržoves sumaišykite (mėsos nelieskite), supilkite sultinį, suberkite lęšius, pridenkite keptuvę ir troškinkite ant silpnos ugnies (retkarčiais pamaišykite).
3. Kai lęšiai suminkštės (maždaug po 20 min.), sudėkite „Worcestershire“ padažą ir viską sumaišykite (taip pat mėsą). Troškinį sukrėskite į ugniai atsparų indą, apibarstykite susmulkintais petražolių lapeliais.
4. Paruoškite bulvių košę: stambiai supjaustytas bulves ir salierų šakniagumbius užpilkite verdančiu vandeniu ir ant mažos ugnies virkite 15–20 min. Suminkštėjusias daržoves nukoškite, užpilkite verdančiu pienu, sudėkite sviestą, pasūdykite, pagardinkite pipirais ir sugrūskite košę.
5. Košę sukrėskite ant troškinio, išlyginkite paviršių ir 200°C karštumo orkaitėje kepkite 20 min.
1. Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu ir pasūdytame vandenyje išvirkite su lupenomis.
2. Išgriebtas bulves atvėsinkite, perpjaukite išilgai ir atsargiai, kad nepažeistumėte žievės, šaukšteliu išskobkite šiek tiek viduriuko.
3. Išskobtą bulvių masę susmulkinkite ir sumaišykite su šakute maigyta feta, tepamuoju varškės sūreliu, kapotais žalumynais (dalį palikite papuošti) ir česnakais. Įdarą pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
4. Į kiekvieną bulvę krėskite po šaukštą sviesto, tada berkite smulkintų juodųjų alyvuogių ir saulėje džiovintų pomidorų.
5. Ant viršaus krėskite sūrio įdaro.
6. Įdarytas bulves sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 15 min.
7. Tiekite užbarsčiusi kapotų svogūnų laiškų.
- Bulves išvirkite, dar karštas sūgrūskite arba sumalkite.
- Atvėsinkite, suberkite miltus, krakmolą, įmuškite kiaušinį, žiupsnelį druskos ir viską gerai išmaišykite.
- Sudrėkintomis rankomis formuokite paplotėlius, įdėkite fetos sumaišytos su smulkintomis petražolėmis ir formuokite kukulius.
- Kukulius dėkite į verdantį pasūdytą vandenį ir virkite apie 8-10 minučių. Išgriebkite kiaurasamčiu.
- Prieš tiekiant užpilkite tirpinto sviesto ir pabarstykite kepintomis saulėgrąžomis.
Recepto autorė: Skirmantė Mockevičienė
1. Bulves gerai nuplaukite, nusausinkite ir perpjaukite pusiau. Į skardą sudėkite bulvių puseles, aptepkite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 20 minučių. Pravėsinkite ir išskobkite vidų.
2. Smulkiai supjaustykite daržoves ir kepkite aliejuje, kol šiek tiek suminkštės. Kai daržovės pravės, į jas sudėkite majonezą, pusę trupinto sūrio ir išskobtą bulvių minkštimą. Pagardinkite pipirais, druska ir gerai išmaišykite. Šio įdaro pridėkite į bulvių puseles, apibarstykite likusiu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių.
Vegetariški patiekalai |
Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Nuskuskite bulves, nuplaukite cukiniją. Supjaustykite daržoves kuo plonesniais griežinėliais. Geriausia tai daryti virtuvės kombaino pjaustykle.
2. Keptuvėje trumpai pakepinkite miltus (tik nelaukite, kol paruduos), įmaišykite 2 šaukštus sviesto, nuolat maišydama supilkite pieną. Virkite padažą 3–5 min., vis pamaišykite, kad neprisviltų. Pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite du trečdalius sūrio.
3. Kepimo indą patepkite sviestu, vieną ant kito sudėkite bulvių ir cukinijų griežinėlius. Supilkite ant viršaus pusę padažo, pašaukite į 200ºC temperatūros orkaitę ir kepkite apie 30 min. Supilkite likusį padažą, pabarstykite tarkuotu sūriu ir čiobreliais, kepkite dar 10–15 min.
4. Bulvių ir cukinijų apkepą galima patiekti vieną arba kaip priedą prie keptos mėsos patiekalų.
1. Neskustas bulves nuplaukite, išvirkite, palikite atvėsti. Perpjaukite pusiau, šaukštu išskobkite vidų.
2. Išskobtą bulvių masę sutrinkite šakute. Sviestą, sutarkuotą sūrį, tuną, svogūnų laiškus, rozmariną sumaišykite, pagardinkite druska ir pipirais.
3. Gautą masę dėkite į išskobtas bulves ir kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 10-15 minučių.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė