Receptai su baklažanais: nuo užkandėlių iki apkepų ir pyragų

Baklažanas vieniems atrodo beskonis, kitiems – kaip tik toji daržovė, kuri suteikia įdomaus skonio ir savitos tekstūros gaminamiems patiekalams. Šiandien siūlome ragauti patikusį troškinį, sriubą, suktinukus, užkandėles... Arba virtuvėje tegu kvapą skleidžia baklažanų apkepas. Skanaus!
Baklažanų apkepas
Baklažanų apkepas / Fotolia nuotr.

Taip pat skaitykite: 7 žaibiškos idėjos, kaip skaniai paruošti baklažanus

Baklažanų užkandėlė
Receptas: Baklažanų užkandėlė
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.7 / 7
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 kg
Svogūnai: 400.00 g
Pomidorai: 600.00 g
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Nuplautus baklažanus supjaustykite smulkesniais gabalėliais, suverskite į rėtį, pabarstykite rupia druska ir palikite 30 minučių. Nuskalaukite šaltu vandeniu ir leiskite nuvarvėti.
  2. Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, suberkite baklažanus ir maišydami pakepinkite apie 10–12 minučių. Luptus svogūnus susmulkinkite ir taip pat pakepinkite įkaitusiame aliejuje. Pomidorus nuplaukite, jei norite – nulupkite, supjaustykite gabaliukais ir taip pat pakepkite su aliejumi.
  3. Visas kepintas daržoves sudėkite į storadugnį puodą, pagardinkite druska, cukrumi bei pipirais, išmaišykite. Puodą dėkite ant ugnies ir užvirinkite. Maišydami virkite apie minutę.
  4. Karštą košę išpilstykite į puslitrinius stiklainius, šiuos sustatykite į puodą su šiltu vandeniu, užvirkite ir kaitinkite 40–45 minutes (litrinius stiklainius – dešimt minučių ilgiau). Sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Baklažanų užkandėlė
Receptas: Baklažanų užkandėlė
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
0.0 / 0
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt.
Kaparėliai: 1.00 valg. š.
Čiobreliai: 1.00 arbat. š.
Mairūnas: 1.00 arbat. š.
Druska: 5.00 g
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Baklažaną nuplaukite ir supjaustykite maždaug centimetro storio griežinėliais. Sudėkite į kiaurasamtį, apibarstykite druska ir palikite maždaug 20 minučių pastovėti.

2. Nuvarvinkite kaparėlius. Popieriniu rankšluosčiu nusausinkite baklažanų griežinėlius.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite baklažanų griežinėlius ir pakepinkite iš abiejų pusių, kol suminkštės ir apskrus. Apibarstykite kapotais čiobreliais ir mairūnais.

4. Kitoje keptuvėje trumpai pakepinkite plonais griežinėliais pjaustytą svogūną.

5. Baklažanų griežinėlius dėkite į lėkštę, uždėkite kepto svogūno ir kubeliais pjaustyto pomidoro, berkite kaparėlių ir žolelių. Tiekite su balta duona arba virtomis bulvėmis.

Plačiau skaitykite: „Violetinės daržovės valo kraują ir padeda lieknėti“

Suskleisti
Baklažanų sluoksniuotis
Receptas: Baklažanų sluoksniuotis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 36
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt.
Cukinijos: 2.00 vnt.
Bulvės: 4.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Mocarelos sūris: 500.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Parmezano sūris: 2.00 valg. š. (tarkuotas)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 100.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Baklažanus ir cukinijas nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite riekelėmis, pasūdykite ir kuriam laikui palikite – dings baklažanų kartumas. Tada išsiskyrusį skystį nusausinkite.

2. Bulves išvirkite su lupenomis, atvėsinkite ir supjaustykite storokais griežinėliais.

3. Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite įkaitintame aliejuje, kol pasidarys permatomas, tada atvėsinkite ir sumaišykite su plaktais kiaušiniais, miltais, druska ir pipirais.

4. Į aliejumi pateptą kepimo formą sluoksniuokite bulves, baklažanus, cukinijas, pomidorus, griežinėliais pjaustytą mocarelą.

5. Apkepą apliekite kiaušinių ir miltų plakiniu ir ant viršaus berkite tarkuoto parmezano. Kepkite karštoje orkaitėje 35–40 min.

Suskleisti
Itališkas baklažanų apkepas
Receptas: Itališkas baklažanų apkepas (Parmigiana di melanzane)
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.3 / 24
Receptas
Ingredientai
Konservuoti pomidorai (2 skardinės) - pomidorų padažui 800.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis pomidorų padažui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (džiovintų pomidorų padažui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis pomidorų padažui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (pomidorų padažui ir apkepui)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (pagal skonį pomidorų padažui)
Baklažanai: 2.00 vnt. (didesni apkepui)
Mocarelos sūris: 2.00 riekės (2 sūrio rutuliukai apkepui)
Sūris: 50.00 g (gabalėlis Parmezano („Džiugo“ arba kito mėgstamo puskiečio sūrio) apkepui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį apkepui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (šviežiai maltų apkepui)
Kaip gaminti

Parmigiana – mano mėgstamiausias baklažanų patiekalas, ruoštas tiek sykių, jog pagaminčiau ir užsimerkusi. Paprastai ji ruošiama pagal vieną daugiau mažiau panašų receptą visoje Pietų Italijoje, iš kurios yra kilusi, vis dėlto kai kurios šeimininkės, sluoksniuodamos apkepą, įpjausto kietai virtų kiaušinių. Nebandžiau, bet, tikiu, tiktų. Labai svarbu tinkamai paruošti baklažanų riekeles – kepamos jos neturėtų skęsti aliejuje, atvirkščiai – vos vos apskrusti. Pomidorų padažas – paprastas ir be galo universalus, puikiai tinkamas ruošiant daugelį Italija kvepiančių valgių. O jei įmaišysite kepintos maltos jautienos, paskaninsite puse stiklinaitės raudonojo vyno ir patroškinsite gerą valandą, gausite šauniausią mėsišką padažą.

Parmigiana skani ir karšta, ir atvėsusi.

1. Pirmiausia paruoškite baklažanus: nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Jas išdėliokite vieną šalia kitos ant plačių lėkščių arba didelių pjaustymo lentelių ir, apibarstę druska, palikite 15 min.

2. Ruoškite padažą. Gilioje keptuvėje arba puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite, kol suminkštės ir pagels, smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Neprideginkite! Supilkite pomidorus, paskaninkite bazilikais, raudonėliais, druska ir pipirais. Išmaišykite, keptuvę/puodą pridenkite ir palikite troškintis ant vidutinės ugnies 30 minučių.

3. Nepamirškite retsykiais troškinamo padažo pamaišyti! Jei imtų per greitai tirštėti, įpilkite pusę stiklinės vandens. Paragaukite – konservuoti pomidorai gana rūgštūs, tad galite pagardinti trupučiu cukraus – paprastai pakanka pusės šaukštelio.

4. Baklažanų riekeles apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol lengvai pagels. Aliejaus naudokite visai nedaug – nedidelį šaukštelį, antraip baklažanai jo sugers per daug ir patiekalas pavyks pernelyg riebus.

5. Kai baigsite kepti baklažanus, padažas turėtų būti paruoštas. Kepimo indo dugne paskirstykite kelis šaukštus padažo ir vieną šalia kitos surikiuokite baklažanų riekeles. Jei reikia, dar papildomai pasūdykite, pabarstykite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Baigęs dėlioti vieną sluoksnį baklažanų riekelių, užpilkite dar padažo, apibarstykite dalimi plėšytos mocarelos ir tarkuoto puskiečio sūrio. Procesą kartokite, kol nebeliks baklažanų – būtinai pasilikite šiek tiek padažo ir sūrio apkepo viršui!

6. Apkepą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.

Šaltinis Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Suskleisti
Baklažanų apkepas su aviena
Receptas: Baklažanų apkepas su aviena
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.8 / 17
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt. (didelis arba du maži)
Citrinos: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 1.00 valg. š.
Miltai: 1.00 valg. š.
Pienas: 1.00 st.
Lydytas sūrelis: 100.00 g
Sūris: 3.00 valg. š. (3 - 4 fermentinis)
Faršas: 500.00 g (avienos)
Kaip gaminti

1. Svogūną susmulkinkite ir apkepkite su faršu, paskaninkite Viduržemio regiono žolelių mišiniu, pipirais ir druska. Baklažaną supjaustykite riekelėmis, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite prieskoniais ir susukite. Ritinėlius sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje apie 10 minučių.

2. Nedideliame puodelyje ištirpinkite sviestą, suberkite miltus ir maišydami pakepinkite. Nuolat maišydami po truputį pilkite pieną, dėkite sūrelį. Pagardinkite įvairiais prieskoniais, druska ir pipirais. Padažą nuolat maišydami kaitinkite, kol pradės tirštėti.

3. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite sluoksnį baklažanų, tuomet – sluoksnį faršo, apšlakstykite padažu. Taip sluoksniuokite, kol sudėsite visus produktus. Viršutinis sluoksnis turi būti baklažanų. Apkepo viršų pabarstykite tarkuotu sūriu ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 30–40 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Baklažanų suktinukai su rikota, alyvuogėmis, kaparėliais ir graikiniais riešutais
Receptas: Baklažanų suktinukai su rikota, alyvuogėmis, kaparėliais ir graikiniais riešutais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 23
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt.
Rikotos sūris: 250.00 g
Alyvuogės: 10.00 vnt. (juodųjų, tinka ir žalios)
Kaparėliai: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Graikiniai riešutai: 1.00 sauja
Citrinos: 1.00 vnt. (žievelės)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Baklažanus supjaustykite pailgomis riekelėmis, šiek tiek pabarstykite druska ir palikite ~15 min. pastovėti (tam, kad iš jų pasišalintų kartumas).
  2. Vėliau baklažanus nusausinkite ir apkepinkite keptuvėje rantytu dugnu („grill“), kol šiek tiek suminkštės.
  3. Paruošiamas įdaras: alyvuoges, česnakus ir kaparėlius susmulkinkite. Į rikotą įmaišykite kapotų riešutų, alyvuoges, kaparėlius.
  4. Įdaras pagardinamas žiupsniu druskos, pipirų, muskato ir ~ pusės citrinos žievele. Ant baklažano griežinėlio dėkite įdaro ir jį susukite į suktinuką.
  5. Suktinukus pašaukite į 200 laipsnių orkaitę ~ 5 min.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

Suskleisti
Baklažanų ir kukuliukų užkandėlė
Receptas: Baklažanų ir kukuliukų užkandėlė
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt. (2-3 maži pomidoriukai)
Sūris: 100.00 g (kietojo)
Kukuliai (iš maltos mėsos) 10.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, džiovintų)
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite griežinėliais, apibarstykite prieskoniais ir pakepinkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus (aliejaus nepadauginkite!)

2. Sūrį sutarkuokite.

3. Paruoškite faršą -  kokį įprastai ruošiate maltinukams. Mėsos kukuliukus apkepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus.

4. Ant baklažano dėkite mėsos kukulį, užberkite žiupsnelį sūrio, supjaustykite mažus pomidoriukus ir patiekite su salotomis.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Baklažanų pyragas
Receptas: Baklažanų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 100.00 g (kambario temperatūros, tešlai)
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai ir įdarui)
Cukrus: 5.00 g (tešlai)
Pienas: 3.00 valg. š. (tešlai)
Baklažanai: 2.00 vnt. (nedideli, įdarui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (įdarui)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (įdarui)
Mocarelos sūris: 100.00 g (tarkuotos, įdarui)
Sūris: 40.00 g (tarkuoto parmezano, įdarui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (įdarui)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (kapotų, įdarui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Kaip gaminti

1. Iš nurodytų produktų užminkykite tešlą, suvyniokite į plėvelę ir bent 20 min. palaikykite šaltai. Iškočiokite iš tešlos apskritą lakštą, išklokite kepimo skardą, prispauskite kraštus, dugną subadykite šakute. Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje apie 10 min. Atvėsinkite.

2. Baklažanus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska, palikite 20 min. pastovėti, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, patepkite aliejumi, išdėliokite ant skardos, kepkite karštoje orkaitėje apie 15 min. 

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, išspauskite česnako skilteles, labai trumpai pakepinkite. Nukaiskite keptuvę, įmaišykite prieskonius ir skiltelėmis pjaustytus pomidorus, pasūdykite.

4. Ant tešlos papločio sluoksniais sudėkite keptus baklažanus, tarkuotą sūrį ir pomidorus su prieskoniais. Viršuje turi būti sūrio sluoksnis. Kepkite 210 °C temperatūros orkaitėje 10–15 min.

Suskleisti
Baklažanų troškinys su migdolais
Receptas: Baklažanų troškinys su migdolais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 3
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Prieskoniniai žalumynai: 40.00 g (švieži žalumynai (kalendros arba petražolės))
Migdolai: 5.00 valg. š. (kepintų migdolų drožlės)
Karis: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta pagal skonį)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralus)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (mišinys)
Kaip gaminti

1. Baklažaną supjaustykite šiaudeliais, apibarstykite druska ir palikite pusvalandžiui. Tuomet nuplaukite ir nusausinkite.

2. Į prieskonių grūstuvą sudėkite kapotą svogūną, pjaustytus kalendrų ar petražolių kotelius, karį ir aitriąją papriką, pipirus, kepintus migdolus (šaukštą migdolų atidėkite) ir viską sutrinkite iki vientisos masės.

3. Nusausintus baklažanus sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje 8–10 minučių, kol gražiai paruduos.

4. Puode su trupučiu aliejaus pakepinkite svogūnų ir prieskonių masę, kol suminkštės svogūnai (apie 3 minutes).

5. Tuomet į puodą sudėkite baklažanus, supilkite jogurtą, daržovių sultinį, išmaišykite ir troškinkite ant mažos ugnies apie 10-15minučių, kad baklažanai prisigertų padažo, bet nepervirtų.

6. Patiekdami pagardinkite druska, pabarstykite kalendrų arba petražolių lapeliais ir skrudintų migdolų drožlėmis.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pomidorų ir baklažanų apkepas
Receptas: Pomidorų ir baklažanų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg
Svogūnai: 2.00 vnt. (dideli)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Česnakai: 3.00 skiltelės
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Bazilikai: 3.00 g (lapeliai)
Petražolės: 3.00 g (lapeliai)
Baklažanai: 1.00 kg
Duona: 7.00 riekės (6–7 riekelės batono)
Šalavijai: 4.00 g (3–4 šalavijų lapeliai)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Mocarelos sūris: 250.00 g
Kaip gaminti

1.Pomidorus supjaustykite. Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir su aliejumi apkepkite storadugniame puode. Sudėkite grūstą česnaką, laurų lapelį ir kaitinkite dar kelias minutes.

2.Sudėkite pomidorus ir pusvalandį troškinkite. Laurų lapelį išimkite, pagardinkite druska, maltais pipirais. Įmaišykite smulkintus žalumynus.

3.Baklažanus supjaustykite išilgai apie pusės centimetro storio šiaudeliais. Sudėkite į skardą, išklotą kepimo popieriumi, aptepkite aliejumi ir 230 laipsnių orkaitėje kepkite apie 15 minučių. Apverskite, vėl aptepkite aliejumi ir kepkite dar 10 minučių.

4.Batono riekeles supjaustykite nedideliais kubeliais ir paskrudinkite keptuvėje be riebalų. Pagardinkite aštriais prieskoniais.

5.Į skardą dėkite ploną sluoksnį pomidorų padažo, ant jo – sluoksnį baklažanų, ant jų vėl pomidorų padažo, apibarstykite batono kubeliais. Sluoksnius dar kartą pakartokite. Viršų apibarstykite tarkuota mocarela.

6.Kepkite 190 laipsnių orkaitėje 30 minučių.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Baklažanų ir faršo bokšteliai
Receptas: Baklažanų ir faršo bokšteliai
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 31
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 3.00 vnt. (3 - 4)
Faršas: 400.00 g (kalakutienos)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 3.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (tarkuoto "Džiugas")
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Vištienos prieskoniai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Žolelių mišinio: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite prieskoniais, apšlakstykite aliejumi ir sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Baklažanus kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 8 minutes.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, česnaką, kalakutienos faršą ir maišydami gerai apkepkite, pagardinkite vištienos prieskoniais, pipirais ir druska. Į kepimo indą, pašlakstytą aliejumi, sudėkite baklažanų griežinėlius, ant jų dėkite faršo, pabarstykite sūriu. Tada vėl dėkite baklažanų, faršo, sūrio. Ant viršaus – pomidorų griežinėlių. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 10–15 minučių, kol sūris išsilydys. Tiekite kaip karštąjį patiekalą ar užkandį.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė

Suskleisti
Pikantiška baklažanų tyrė
Receptas: Pikantiška baklažanų tyrė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 3.00 kg
Paprikos: 300.00 g (saldžiųjų)
Pomidorai: 300.00 g
Svogūnai: 300.00 g
Aliejus: 100.00 ml
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių arba bazilikų)
Česnakai: 8.00 skiltelės (8 - 10)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Orkaitę įkaitinkite iki 230–250 laipsnių. Baklažanus nuplaukite, perpjaukite išilgai ir sudėkite į kepimo skardą. Pjūvio vietą patepkite aliejumi ir šaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 minutes. Kol kepa baklažanai, susmulkinkite nuluptus svogūnus, nuplautas ir išvalytas paprikas. Pomidorus taip pat nuplaukite ir nulupkite (įmeskite į verdantį vandenį, tuomet odelė lengvai nusilups), sutrinkite elektriniu trintuvu.
  2. Iškeptus baklažanus atvėsinkite ir nulupkite odeles. Minkštimą supjaustykite kubeliais. Storadugniame puode įkaitinkite nurodytą kiekį aliejaus ir suberkite svogūnus. Kepkite apie dvi minutes. Suberkite paprikas ir maišydami kepkite dar septynias minutes. Supilkite pomidorų masę, išmaišykite, stipriai sumažinkite ugnį ir maišydami kepkite penkias minutes. Suverskite baklažanus, išmaišykite ir apie aštuonias minutes troškinkite.
  3. Sutraiškykite luptą česnaką, susmulkinkite žalumynus. Sumeskite į daržovių tyrę, pagardinkite druska, pipirais ir cukrumi. Išmaišykite ir troškinkite dar penkias– septynias minutes.
  4. Išpilstykite į stiklainius, pridenkite dangteliais ir dėkite į puodą su šiltu vandeniu. Užvirinkite vandenį ir taip 10– 15 minučių kaitinkite stiklainius. Paruoštus konservus išimkite iš puodo ir sandariai užsukite dangtelius. Laikykite vėsesnėje vietoje.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Baklažanų suktinukai
Receptas: Baklažanų suktinukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt. (2 - 3)
Pomidorai: 1.00 vnt. (1 - 2)
Majonezas: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 5)
Sūris: 100.00 g
Aliejus: 40.00 ml (kepimui)
Kaip gaminti
  1. Baklažanus supjaustykite išilgai ne storesniais kaip 1 cm “liežuviais” ir pamerkite bent pusvalandžiui į stipriai pasūdytą vandenį.
  2. Apkepkite iš abiejų pusių aliejuje. Leiskite atvėsti.
  3. Česnaką susmulkinkite ir įmaišykite į majonezą.
  4. Česnako kiekis pagal tai, kokį aštrumą mėgstate. Aptepkite keptą baklažaną majonezu su česnaku.
  5. Uždėkite pomidoro riekelę ir gabaliuką sūrio ir viską suvyniokite į ritinėlį.

Skanaus!

Receptą atsiuntė Daiva Minkevičienė

Suskleisti
Keptų paprikų ir baklažanų sriuba
Receptas: Keptų paprikų ir baklažanų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 8
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 5.00 vnt. (saldžiosios)
Pomidorai: 4.00 vnt.
Baklažanai: 1.00 vnt.
Sultys: 100.00 ml (pomidorų)
Česnakai: 6.00 skiltelės
Daržovių sultinys: 500.00 ml (tik kad apsemtų daržoves)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt. (keli lašai citrinų sulčių arba keli šaukštai grietinės)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paprikas, baklažaną ir pomidorus iškepkite orkaitėje (kepkite, kol paprikų odelės apskrus). Nulupkite odeles ir supjaustykite.

2. Į puodą, kuriame virsite sriubą, įpilkite kelis šaukštus aliejaus, įkaitinkite ir apkepkite česnaką (2–3 minutes). Sudėkite pjaustytas daržoves, įpilkite sultinio ir pomidorų sulčių (sultinio pilkite tiek, kad jis tik apsemtų daržoves, nes kitaip sriuba bus vandeninga). Sriubą virkite 15–20 minučių.

3. Dar karštą pertrinkite trintuve. Jei mėgstate rūgštesnę, įpilkite citrinų sulčių. Kad būtų sočiau, galite įdėti kelis šaukštus grietinės. Apibarstykite žalumynais.

Vegetariški patiekalai
Vegetariški patiekalai

Receptas iš knygos „Vegetariški patiekalai“,  kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Baklažanų apkepas
Receptas: Baklažanų apkepas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 4.00 vnt. (nedideli)
Jautiena: 300.00 g (faršo)
Svogūnai: 1.00 vnt. (ir baltajam padažui 1 svogūnas)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Pomidorai: 500.00 g (didelė skardinė smulkintų pomidorų be odelių)
Aitrioji paprika: 1.00 valg. š. (padažo)
Vynas: 125.00 ml (raudono)
Džiūvėsiai: 3.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Gvazdikėliai: 3.00 vnt.
Sūris: 1.00 vnt. (pakuotė tarkuoto parmezano)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Baltajam padažui)
Miltai: 2.00 valg. š. (Baltajam padažui)
Pienas: 400.00 ml (Baltajam padažui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (Baltajam padažui; pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Baklažanus nuplaukite, supjaustykite pailgais griežinėliais, įtrinkite druska ir palikite pusvalandžiui pastovėti, kad dingtų kartumas. Tada popieriniu rankšluosčiu nusausinkite išsiskyrusį skystį, o baklažanus trumpai apkepkite aliejuje.

2. Keptuvėje pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną ir česnaką, tada sukrėskite šakute maigytą faršą, trintus pomidorus, aitriųjų paprikų padažą, supilkite vyną, suberkite dalį džiūvėsėlių. Padažą pasūdykite, pagardinkite prieskoniais ir troškinkite ant mažos ugnies apie 30 min., kol išgaruos visas skystis.

3. Nedideliame puodelyje pakaitinkite pieną su nuluptu svogūnu, tarkuotais muskatais ir atvėsinkite. Puode ištirpinkite sviestą, įmaišykite miltus, plakdama pamažu supilkite pieną. Maišydama kaitinkite ant ugnies apie 3 min., dar pasūdykite, pagardinkite pipirais.

4. Kepimo formą pabarstykite džiūvėsėliais, tada dėkite baklažanų sluoksnį, tolygiai paskirstykite mėsos faršą, vėl dėkite baklažanų ir užpilkite baltojo padažo. Kepkite karštoje orkaitėje apie 25 min., tada berkite tarkuoto sūrio ir kepkite dar apie 10 min., kol apkepas pasidarys auksinės spalvos.

Suskleisti
Baklažanų puselės
Receptas: Baklažanų puselės
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 vnt.
Paprikos: 75.00 g
Morkos: 1.00 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Prieskoniai (mėgstami) 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 50.00 ml
Kaip gaminti

1. Baklažaną perpjaukite pusiau ir dar pusiau, ištrinkite druska bei prieskoniais.

2. Darykite įdarą: sutarkuokite morką, supjaustykite česnaką, saulėje džiovintus pomidorus, papriką ir viską pakepinkite ant aliejaus 5 minutes, tada įdarykite baklažaną ir pašaukite į orkaitę 15 minučių. Skanaus.

Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė

Suskleisti
Baklažanų apkepas
Receptas: Baklažanų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.9 / 39
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 1.00 kg
Pomidorai: 1.00 kg (sunokusių)
Mocarelos sūris: 300.00 g
Sūris: 100.00 g (parmezano)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bazilikai: 20.00 arbat. š. (ryšulėlis šviežių)
Aliejus: 100.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Baklažanus supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska, palikite 20 min. pastovėti, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Baklažanų griežinėlius apkepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų riebalai.

2. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odeles, supjaustykite stambiais kubeliais.

3. Mocarelą supjaustykite griežinėliais, bazilikus smulkiai sukapokite.

4. Keptuvėje įkaitintame aliejuje trumpai pakepinkite išspaustą česnaką, sudėkite pomidorus ir bazilikus, virkite padažą 10 min., pagardinkite pipirais, pagal skonį pasūdykite.

5. Į aliejumi pateptą stiklinį kepimo indą sluoksniais sudėkite baklažanus, pomidorų padažą ir mocarelą. Kepkite 40 min. 180°C temperatūros orkaitėje. Baigdama kepti apibarstykite tarkuotu parmezanu.

Suskleisti
Baklažanų apkepas
Receptas: Baklažanų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.4 / 7
Receptas
Ingredientai
Baklažanai: 2.00 vnt.
Pomidorai: 4.00 vnt.
Makaronai: 200.00 g (kriauklelių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Česnakai: 4.00 skiltelės
Sūris: 150.00 g (tarkuoto parmezano)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Pienas: 125.00 ml
Bazilikai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį smulkintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį maltų)
Kaip gaminti

1. Makaronus išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, perkoškite, įdėkite šaukštą sviesto ir išmaišykite.

2. Baklažanus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite kubeliais, apibarstykite druska ir palikite pastovėti, kad dingtų kartumas, tada išsiskyrusį skystį nupilkite ir baklažanų gabalėlius sumaišykite su smulkintais pomidorais bei makaronais. Masę pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais juodaisiais pipirais, bazilikais, smulkintais česnakais ir kiek apšlakstykite alyvuogių aliejumi.

3. Viską krėskite į riebalais išteptą kepimo skardą, užpilkite kiaušinių ir pieno plakiniu.

4. Kepkite karštoje orkaitėje apie 20 min. Tada užberkite sūrio ir dar apie 8 min. pakepkite.

5. Tiekdama apibarstykite smulkintais žalumynais.

Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų