Puikaus kepinio receptu pranešime žiniasklaidai dalijasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė. Šis keksas ne tik sveikesnis, maistingesnis, nes praturtintas daržovėmis, tačiau ir nesunkiai paruošiamas.
Morkų keksas
Ingredientai:
- 400 g (apie 4 vnt.) morkų (smulkiai sutarkuotų);
- 120 g lazdyno riešutų (be luobelių, smulkiai maltų);
- ¾ stiklinės (apie 145 g) tyro alyvuogių aliejaus;
- 1 stiklinė rudojo cukranendrių cukraus;
- 4 kiaušiniai;
- 1,5 stiklinės miltų;
- 2 аrbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. imbiero miltelių;
- 0,5 arbat. šaukšt. malto cinamono.
Gaminimas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180°C temperatūros ir pakepkite riešutus apie 15 minučių. Tada suberkite juos ant švaraus rankšluosčio ir švelniai patrinkite – taip riešutų luobelės švelniai nusilups. Palaukite, kol riešutai atvės, ir sumalkite juos kavamale.
2. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų.
3. Trynius sumaišykite su cukrumi ir aliejumi, ištrinkite viską iki vientisos masės. Atskirai sumaišykite miltus su kepimo milteliais, imbierais ir cinamonu. Mišinį suberkite į kiaušinių trynių plakinį. Suberkite maltus riešutus ir tarkuotas morkas, išmaišykite.
4. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į tešlą.
5. Tešlą sukrėskite į riebalais pateptą kepimo formą. Keksą kepkite šiek tiek daugiau nei valandą maždaug iki 180°C temperatūros įkaitintoje orkaitėje.
6. Kai keksas iškeps, leiskite jam atvėsti. Tik tada apibarstykite cukraus pudra ar pjaustytais migdolais. Jei norite, galite paruošti ir paprastą glajų iš citrinos sulčių ir cukraus pudros ir juo aplieti kepinį.