„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Receptas iš knygos „Natūralus rauginimas“: kopūstų ketvirčiai su krienais ir ąžuolo šakelėmis

Senovėje vienoje statinėje raugdavo įvairiai pjaustytus kopūstus. Į apačią dėdavo nesmulkintas galvas, ant jų – perpjautas per pusę ar ketvirčiuotas, viršuje smulkiai pjaustytus kopūstus. Pradėdavo valgyti nuo viršaus – pirmiausia smulkius kopūstus, kurie greičiau rūgsta ir trumpiau laikosi. Vėliausiai suvalgydavo nepjaustytas galvas, jos rūgsta ilgiausiai ir puikiai išsilaiko iki pavasario.
Rauginti kopūstų ketvirčiai
Rauginti kopūstų ketvirčiai / Šarūnė Zurba nuotr.

Jums reikės:

  • 3–4 mažų kopūstų galvučių (gali būti vasariniai);
  • 5–6 česnako skiltelių;
  • krienų lapų arba šaknų;
  • ąžuolo lapų arba šakelių;
  • druskos;
  • vandens.

Gaminimas:

1. Jei kopūstai labai maži, pjaustykite ketvirčiais, jei didesni, padalykite į 6–8 dalis. Sudėkite įrauginimo indą, į tarpelius prikaišiokite česnakų skiltelių (tinka ir žiedynai ar žiedkočiai), ant viršaus uždėkite krienų šaknies gabaliukų, ąžuolo šakelių arba lapų, užklokite krienų lapais.

2. Užpilkite sūrymą, sumaišytą iš 30 g druskos 1 l vandens, kad apsemtų visus lapus, ir kambario temperatūroje palikite 3–5 dienas. Vėliau išneškite į vėsesnę vietą.

Šiuos kopūstus geriausia valgyti po 2 savaičių, kai gerai įrūgsta.

Šis receptas – iš pernai pasirodžiusios knygos „Natūralus rauginimas“ (leidykla „Dvi tylos“). Jos autorė Ieva Šidlaitė – istorikė, besigilinanti į senuosius lietuviškus rauginimo receptus, aktyviai eksperimentuojanti pati bei to mokanti ir pavienius rauginimo entuziastus, ir restoranų šefus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“