Anot Justės, gerą maistą švęsti reikia kasdien. Kasdien nerti į naujų skonių pasaulį, keisti požiūrį į virtuvę, stalą, skrandį, į geras emocijas, savo kūną ir save. Kūrybiškumas yra kiekvieno patiekalo sėkmė.
Būtent kūrybiškumą virtuvėje Jazzu ir deklaruoja savo debiutinėje receptų knygoje „Skanus Jazzu gyvenimas“, kurią išleido „Alma littera“.
Knygą parašyti jai padėjo žurnalistė Grytė Liandsbergienė, patiekalus kūrė Justės restoranų Anykščiuose „Basi Basi“ ir „Mitai“ virtuvės šefas Ignas Višinskas.
Siūlome du receptus šventėms iš Justės knygos „Skanus Jazzu gyvenimas. Apie meilę, maistą ir svajonių išsipildymą“
Anties krūtinėlė su spanguolių padažu ir bulvių koše
4 porcijoms reikės:
• 41 ančių krūtinėlių
• 2 rozmarino šakelių
• 2 čiobrelio šakelių
• 4 česnako skiltelių
• Druskos
Bulvių košei:
• 0,5 kg bulvių
• 150 g sviesto
• 150 ml pieno
• Druskos
Padažui:
• 1 l mėsos sultinio
• 200 ml sauso raudonojo vyno
• 200 g spanguolių
• 100 g rudojo cukraus
• 50 g baltojo cukraus
• 80 g šalto sviesto
1. Anties krūtinėlės odelę įpjauname, stengdamiesi nepaliesti mėsos. Pasūdome, dedame į šaltą keptuvę, užkaičiame ir iš lėto apkepame.
2. Kai išsiskiria riebalų, sudedame žoleles ir česnaką. Kepame, kol oda gražiai apskrunda. Tuo metu įkaitiname orkaitę iki 200 °C. Dedame krūtinėlę į skardą (oda į viršų), užberiame smulkintų žolelių ir česnakų. Kepame 8–10 minutes, kol vidinė anties temperatūra pasiekia 55 °C.
3. Bulves išverdame, sugrūdame, supilame karštą pieną, išmaišome. Maišydami sudedame gabaliukais pjaustytą sviestą, pasūdome. Pertriname per sietelį.
4. Ruošdami padažą, mėsos sultinį ir vyną užkaitiname ir nuverdame, kol liks tik pusė skysčio. Baltąjį cukrų išlydome keptuvėje, jame karamelizuojame spanguoles. Suverčiame spanguoles į sultinį, įberiame rudojo cukraus, paverdame kelias minutes, kol cukrus ištirpsta. Sutriname vienalytę masę, perkošiame per sietelį. Prieš tiekdami pašildome: išjungę kaitrą, sudedame gabalėliais pjaustytą šaltą sviestą ir maišome, kol jis išsilydys ir susilies su padažu.
P. S. Greta galime patiekti svieste kepintų voveraičių ar kitų mėgstamų sezoninių grybų bei jaunų morkyčių.
Igno patarimas:
Anties krūtinėlę drąsiai gardinkite įvairiomis uogomis ir grybais. Tik nepadauginkite uogų, kad patiekalas netaptų desertu!