Šokoladinis keksas:
1. Įkaitinkite orkaitę iki 165C. Sviestu ištepkite ir šiek tiek kakavos milteliais pabarstykite pailgą pyrago formą.
2. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.
3. Kitame dubenyje, elektriniu plaktuvu keletą minučių plakite sviestą, kol šis pabals ir taps purus. Suberkite cukrų ir dar plakite apie 3 min. Įmuškite kiaušinį ir išpalkite. Supilkite pasukas ir gerai išmaišykite.
4. Suberkite miltų mišinį į tešlą ir išmaišyikite. Stenkitės nepermaišyti tešlos.
5. Supilkite tešlą į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų.
6. Palikite pyragą pravėsti kepimo formoje 10-15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite.
7. Šis keksas jau pagamintas ir yra labai skanus. Galite jau juo mėgautis. Bet jei bandysite kepti tokį įkeptą keksą kekse, kaip aš kepiau, tuomet supjaustykite jį riekėmis. Iš kiekvienos riekės išpjaukite norimą formą. Tam galite naudoti sausainių formeles. Aš Gediminaičių Stulpus pjausčiau iš kartono pasigaminusi trafaretą. Taigi iš visų kekso riekių išpjaukite vienodas figūras.
Pasigaminkite vanilinio kekso tešlą (receptas žemiau). Į pasiruoštą kepimo formą įdėkite didelį šaukštą tešlos ir paskirstykite ją ant dugno. Ant tešlos, lygia eile išdėliokite iš šokoladinio kekso išpjautas figūras. Atsargiai, stengdamiesi neišvartyti šokoladinio kekso figūrų, sudėkite vanilinio kekso tešlą ant viršaus.
Kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų. Palikite pyragą kepimo formoje atvėsti 10-15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite.
Pasigaminkite šokoladinio glaisto (receptas žemiau) ir užliekite juo pyragą.
Vanilinis keksas
1. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Sviestu ištepkite ir šiek tiek miltais pabarstykite pailgą pyrago formą.
2. Dubenyje sumaišyikite miltus, kepimo miltelius, druską ir maltus migdolus.
3. Kitame dubenyje išplakite sviestą su cukrumi iki purios masės. Po vieną įmuškite kiaušinius kas kartą gerai išmaišydami. Įmaišykite vanilės ekstraktą. Galiausiai suberkite miltų mišinį ir gerai išmaišykite.
4. Dabar jau galite kepti keksą. Supilkite tešlą į pasiruoštą kepimo formą ir kepkite 50-60 min. ar kol įsmeigus medinį smeigtuką į pyrago centrą ištrauksite jį švarų. Palikite pyragą kepimo formoje atvėsti 10 – 15 min. Po to išimkite iš kepimo formos ir galutinai atvėsinkite. Arba tešlą panaudokite įkeptam keksui gaminti.
Šokoladinis glaistas
Šokoladą sukapokite smulkiais gabalėliais, sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir viską sudėkite į nedidelį prikaistuvį. Kaitindami ant labai mažos kaitros išlydykite šokoladą su sviestu ir gerai išmaišyikite kol taps vientisa. Palikite glaistą atvėsti iki kambario temperatūros ir po to juo apliekite pyragą.
O pabaigai, rekomenduoju baltus cukraus miltelius iškeisti į spalvotus lofilizuotų uogų miltelius. Aš rinkausi šaltyje džiovintų aviečių ir spanguolių miltelius. Jie kepiniui suteikia ne tik rausvos spalvos, bet ir gaivaus uogų skonio. Tokie spalvoti milteliai puikus pakaitalas tradiciškai pyragų apibarstymui naudojamai cukraus pudrai.
1. Visų pirma varškę pertrinkite per sietelį arba sutrinkite elektine kapokle, kad būtų vientisa ir be gumulėlių. Sviestą išlydykite. Miltus atskirame inde sumaišykite su kepimo milteliais ir druska.
2. Kiaušinius gerai išsukite su cukrumi, tada supilkite praaušusį lydytą sviestą ir įmaišykite pertrintą varškę, įlašinkite vanilės ekstrakto. Į paruoštą masę suberkite miltų ir kepimo miltelių mišinį ir užmaišykite gana tirštą tešlą. Į tešlą suberkite šaldytas neatitirpusias uogas, išmaišykite ir iš karto ją sukrėskite į kekso formą.
3. Keksinę ištepkite sviestu, galite iškloti kepimo popieriumi, į ją sukrėskite paruoštą tešlą. Tešlos viršų gražiai išlyginkite. Pašaukite kepti į įkaitintą iki 180 laipsnių karčio orkaitę 45-50 min., kol keksas gerai iškils ir pilnai iškeps. Ar keksas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku.
4. Iškepusį keksą išimkite iš kepimo formos ir palikite ant grotelių praaušti. Pravėsusį keksą per sietelį apibarstykite lofilizuotų uogų milteliais. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pailgą kekso formą arba apvalią pyrago formą su skyle viduryje kruopščiai ištepkite sviestu, o tada pabarstykite miltais.
2. Dideliame dubenyje šaukštu (arba virtuviniame kombaine) sumaišykite cukrų, ciberžolę ir citrinos žievelę, mišinys turi priminti geltoną šlapią smėlį. Po vieną muškite kiaušinius ir pradėkite intensyviai plakti, masė turi tapti lengva, puri, beveik padvigubėti.
3. Pilkite į gautą plakinį citrinos sultis ir vanilės ekstraktą, kai šie ingredientai įsimaišys, supilkite pieną ir vėl išmaišykite.
4. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kukurūzų miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir aguonas. Švelniai išmaišykite, tačiau nepersistenkite. Plona srovele supilkite ir aliejų, atsargiai, tačiau kruopščiai išmaišykite, kad masė taptų vientisa.
5. Supilkite gautą tešlą į paruoštą kepimo formą ir dėkite į orkaitę. Kepkite 35–40 min. arba kol įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Leiskite visiškai atvėsti ant kepiniams skirtų grotelių.
6. Kol keksas vėsta, pagaminkite glajų. O tam tereikia nedideliame dubenėlyje šakute gerai sumaišyti visus jam skirtus ingredientus.
7. Apšlakstykite glajumi kepinį, palaukite, kol kiek apstings ir skanaukite.
1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Aliejumi patepkite 24 ar daugiau vienetų mažų keksiukų kepimo skardą arba įdėkite specialius kepimo popieriukus.
2. Vidutiniame dubenėlyje išmaišykite miltus, valgomąją sodą, kepimo miltelius ir druską.
3. Didesniame dubenyje sumaišykite sutrintus bananus ir tarkuotą cukiniją. Įmuškite kiaušinį, įberkite kelis šaukštus cukraus ir pusę stiklinės kokosų aliejaus. Viską gerai išmaišykite. Tuomet miltų mišinį suberkite į cukinijų ir bananų masę.
4. Viską gerai išsukite, bet nepermaišykite.
5. Į dar vieną nedidelio dydžio dubenį supilkite šaukštą kokosų aliejaus. Į jį supilkite du valgomuosius šaukštus miltų, rudąjį cukrų ir cinamoną. Rankomis suformuokite trupinius – juos turėsite užberti ant keksiukų masės viršaus dar prieš pradedant kepti.
6. Keksiukus kepkite apie 15 minučių, kol gražiai apskrus. Palaukite, kol atvės ir duokite vaikams skanauti!
1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros, o kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
2. Kiaušinius plakite kartu su cukrumi tol, kol masė padvigubės bei taps itin šviesi ir puri. Tuomet sudėkite miltus ir išmaišykite. Viską gerai išplakite ir vėliau tolygiai paskirstysite paruoštoje skardoje.
3. Kepkite apie 10 minučių.
4. Iškepę biskvitą iškart jį suvyniokite su kepimo popieriumi, ant kurio buvo kepama, bei palikite atvėsti.
5. Kol vėsta – pagaminkite įdarą. Sviestą išsukite iki purumo, sudėkite varškę ir vėl gerai išplakite. Tuo pačiu metu po truputį pilkite kondensuotą pieną ir tolygiai maišykite.
6. Išvyniokite atvėsusį biskvitą ir iš lėto atplėškite nuo kepimo popieriaus. Ištiesinkite jį ir ant viršaus tepkite varškės įdarą. Tuomet, neskubėdami ir per daug nespausdami, suvyniokite biskvitą, išteptą varške, ir įdėkite į šaldytuvą porai valandų. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C.
2. Pieną užvirinkite, nukelkite ugnies, suberkite kubeliais laužytą šokoladą, leiskite ištirpti ir atvėsti.
3. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir cukrumi. Įmaišykite vieną kiaušinį, šokoladinį pieną ir tirpintą sviestą.
4. Varškę išsukite su cukrumi ir antruoju kiaušiniu. Pagardinkite šaukšteliu vanilės ir žiupsneliu druskos.
5. Į keksiukų formeles dėkite truputį šokoladinės tešlos, gerą šaukštą varškės, uždenkite dar trupučiu šokoladinės tešlos.
6. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes.
- Varškę sukrėskite į dubenėlį, įmuškite kiaušinį, suberkite miltus, cinamoną, supilkite kondensuotą pieną. Išmaišykite. Jei įdaras atrodys skystokas, galite įberti dar truputį miltų.
- Minkštą sviestą išmaišykite su cukrumi ir žiupsneliu druskos. Supilkite išplaktą kiaušinį ir dar kartą išmaišykite. Tada nuolat maišydama, pamažu krėskite grietinę.
- Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Ir vis maišydama po truputį supilkite į sviesto ir grietinės masę. Išminkykite tešlą. Ji turi būti ne skysta, bet ir ne kieta.
- Ant lentos ar stalviršio paberkite miltų ir iškočiokite tešlą.
- Platesne stikline ar puodeliu išspauskite tešloje apskritimus. Į vieną tešlos apskritimo kraštą dėkite varškės įdaro ir lenkite apskritimą perpus. Kraštų neužspauskite.
- Dėkite paruoštus grietiniečius ant sviestu pateptos skardos ir šaukite į 200 laipsnių orkaitę. Kepkite apie 20–25 minutes.
1. Šviežias avietes nuplaukite, jei šaldytos - šiek tiek atšildykite.
2. Vaisius nulupkite ir supjaustykite didesniais gabalėliais.
3. Dėkite vaisius ir uogas atskirai pagal spalvas į kokteilių plaktuvą ir plakite. Kad kiekviena masė būtų tiršta ir sluoksniai nesusimaišytų, atskirai plakite aviečių, kivių ir mangų mases su bananais.
Skanaus!
1. Kiaušinius išsukite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, maišykite, kol nebesijaus cukraus grūdelių. Sudėkite varškę, išmaišykite iki vientisos masės.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį suberkite į varškę. Užminkykite tokio kietumo tešlą, kad būtų galima formuoti rutuliukus. Delnus patepkite aliejumi, padalinkite tešlą vienodo dydžio gabalėliais, voliodama tarp delnų suformuokite nedideles apvalias spurgas.
3. Supilkite aliejų į puodą, užkaitinkite. Dalimis išvirkite spurgas įkaitintame aliejuje. Išgriebkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų riebalai.
4. Sudėkite šiek tiek pravėsusias spurgas į lėkštę ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
Kulinaro patarimas. Kad būtų dar gardžiau, formuojant spurgas į vidų galima įdėti gabalėlį juodojo šokolado arba šaukštelį razinų (prieš tai razinas reikėtų pamirkyti karštame vandenyje).
- Paruoškite tešlą. Ant švaraus stalviršio suberkite miltus, sijotus su druska. Uždėkite kambario temperatūros sviestą ir peiliu kapokite iki tol, kol miltai išsimaišys su sviestu.
- Tuomet trupinių viduryje padarykite duobutę ir supilkite į ją grietinę. Šonuose esančius miltus užberkite ant grietinės ir kapokite toliau, kol tešla taps vientisa. Išminkykite.
- Iš tešlos suformuokite rutulį ir, apdengę maistine plėvele, dėkite į šaldytuvą nakčiai.
- Paruoškite kremą. Puode storu dugnu ištirpinkite sviestą,užvirkite. Tuomet supilkite vieną stiklinę miltų. Įberkite cukrų bei sudėkite vanilės lazdelės sėklas.
- Sudėkite cukrų ir pakaitinkite, kol cukrus ištirps.
- Kaitinkite ant silpnos ugnies tol, kol cukrus ištirps.
- Tuomet supilkite saldų pieną, dar kelias minutes pakaitinkite, kol masė sutirštės, ir tuomet nuėmę nuo ugnies lengvai maišydami atvėsinkite.
- Į atvėsusį kremą sudėkite 2 trynius ir maišykite tol, kol kremas taps baltas ir purus.
- Kremą dėkite į šaldytuvą 6 valandoms, kad sustingtų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių šilumos.
- Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite į 7 lygias dalis, kurias iškočiokite į plonus apskritimus.
- Subadykite šakute ir kepkite 10 min orkaitėje kiekvieną.
- Išėmus lakštus, apipjaukite juos pagal 24 cm skersmens formą, o iš nepanaudotos tešlos rankomis sutrinkite trupinius.
- Lakštus pertepkite kremu.
- Suformuoto torto viršų bei šonus taip pat aptepkite kremu ir padenkite trupiniais.
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. 18 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Sausainius virtuviniu kombainu sutrupinkite iki visiškų trupinių. Suberkite kakavą ir vėl gerai išmaišykite.
3. Sviestą ištirpinkite ir įmaišykite į sausainių trupinius. Gautą masę suberkite į paruoštą formą. Paskleiskite vienodu sluoksniu per visą pagrindą, suformuokite 2 cm aukščio kraštelius.
4. Grietinėlę mikseriu išplakite iki standumo, kitame dubenėlyje sumaišykite kondensuotą pieną su citrinos sultimis. Į šią masę atsargiai, nuolat sukdami dubenį, įmaišykite grietinėlę.
5. Įdarą supilkite į paruoštą pyrago pagrindą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10 minučių. Grietinėlės masė truputį sutirštės, bet vis dar kiek judės.
6. Atvėsinkite pyragą iki kambario temperatūros. Laikykite šaltai pernakt – susistovėjęs pyragas yra pats skaniausias.
Pagrindas:
1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C. 20 cm atsegamą kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.
2. Sausainius sumalkite iki trupinių, suberkite druską.
3. Sviestą ištirpinkite ir supilkite į trupinius. Gerai išmaišykite – masė turi priminti šlapią smėlį.
4. Trupinius tolygiai paskirstykite kepimo formoje, paspauskite ir kepkite 10–15 minučių. Pagrindas turi vos parusti. Atvėsinkite ant grotelių.
Įdaras:
1. Obuolius nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
2. Nedideliame prikaistuvyje ant silpnos ugnies kaitinkite obuolius, cukrų, citrinos sultis ir prieskonius, kol išsiskirs sultys, o obuoliai suminkštės (man tai truko apie 10–15 minučių).
3. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite miltus ir vandenį. Įmaišykite šį mišinį į obuolius ir pakaitinkite dar 5–10 minučių, kol sultys sutirštės.
4. Leiskite įdarui visiškai atvėsti.
Kremas:
1. Želatiną sumaišykite su 60 ml grietinėlės ir leiskite išbrinkti.
2. Kitame dubenyje plakite likusią grietinėlę iki minkštų putų (kiek tvirtesnių nei gaminant musus).
3. Kitame dubenyje išplakite sūdytą karamelę, grietinėlės sūrį, maskarponę ir vanilės ekstraktą iki vientisos masės.
4. Atsargiai įmaišykite grietinėlę
5. Želatiną ištirpinkite. Į ją įdėkite keletą šaukštų grietinėlės masės, kad suvienodintumėte temperatūrą. Įmaišykite į likusį kremą.
Surinkimas:
1. Ant atvėsusio pagrindo supilkite kiek daugiau nei pusę kremo.
2. Kreme padarykite įdubimą, sudėkite obuolių įdarą ir išlyginkite.
3. Supilkite likusį kremą. Išlyginkite. Dekoruokite sūdyta karamele ir trupintais sausainiais.
4. Tortą palikite šaldytuve bent keletui valandų arba pernakt.
Pastaba: Sūdytą karamelę gaminu pagal šį receptą, tik vaisių tyres keičiu riebia grietinėle ir kaitinu iki 104°C. Taip pat galite naudoti pašildytą ir kiek pienu praskiestą karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną.
Iškepkite biskvitus:
1. Į kaitinimui skirtą puodą sudėkite medų, sviestą, suberkite cukrų. Kaitinkite nuolat maišydami, kol viskas ištirps. Į ištirpintą masę supilkite vandenį ir išmaišykite.
2. Į atskirą indelį įberkite sodą ir kartu su grietine gerai išmaišykite. Sodos ir grietinės mišinį supilkite į medaus masę ir gerai išmaišykite.
3. Masę atvėsinkite iki 30 laipsnių temperatūros, į ją sudėkite kiaušinius ir išmaišykite. Nuolat maišydami, įberkite persijotus miltus.
4. Tešlą tepkite ant pergamentinio popieriaus, iškirpto apvaliais papločiais (24–26 cm. diametro) plonu sluoksniu. Ant vieno biskvito užbarstykite aguonas.
5. Kepkite 5–6 min. 200 laipsnių temperatūroje, kol biskvitas įgaus gražiai rudą spalvą.
Paruoškite kremą:
1. Želatiną užpilkite šaltu virintu vandeniu ir palikite 5 min., kad išbrinktų.
2. Kol želatina brinksta, grietinę išplakite su cukrumi iki standumo (dėl skonio galima įdėti citrinos žievelės).
3. Atskirame inde išplakite grietinėlę.
4. Išbrinkintą želatiną su indu statykite į karšto vandens vonelę ir maišydami ištirpinkite, po to atvėsinkite.
5. Į išplaktą grietinę plona srovele, visą laiką maišant, supilkite atvėsintą želatiną.
6. Gautą masę sudėkite su išplakta grietinėle. Paruoštas kremas turi būti tvirtos konsistencijos, purus, baltos spalvos.
Paruoškite įdarą:
1. Džiovintas slyvas nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
2. Želė paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės. Paruoštą želė supilkite į indą ir palikite sustingti.
Formuokite tortą:
1. Ant pirmojo ir antrojo torto biskvito tepkite kremą, barstykite slyvas.
2. Ant trečiojo biskvito tepkite kremą ir dėkite supjaustytos želė gabaliukus.
3. Ant ketvirtojo biskvito tepkite kremą ir vėl dėkite slyvas.
4. Viršutinį biskvitą ir torto šonus aptepkite kremu ir užbarstykite trupiniais.
5. Suformuotą tortą atšaldykite ir papuoškite.
1. Pradžioje paruoškite kremą: grietinę išplakite su citrinos sultimis ir cukrumi iki kremo konsistencijos.
2. Medų pašildykite kartu su sviestu ant silpnos ugnies ir nuolat maišykite, kol susijungs į gražią, vientisą masę. Palikite šiek tiek atvėsti.
3. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standžių putų, atvėsusį medų supilkite į kiaušinių masę ir ten pat sudėkite miltus bei kepimo miltelius. Viską labai gerai išmaišykite.
4. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu.
5. Į kepimo formą dėkite po 4 – 5 šaukštus tešlos ir ją paskirstykite po visą dugną.
6. Kiekvieną paplotį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
7. Atvėsusius lakštus aptepkite kremu ir truputį paspausdami sudėkite vieną ant kito. Torto kraštus ir viršų aptepkite kremo likučiais ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.
Iškepkite lakštus:
1. Iš tešlai skirtų produktų užminkykite tešlą – miltus maišykite su sviestu iki trupinių, supilkite kiaušinius ir grietinę bei užminkykite tešlą. Jei tešla per minkšta, dėkite dar miltų.
2. Dėkite į šaldytuvą, atšaldykite mažiausiai 2 valandas.
3. Iš atšaldytos tešlos iškočiokite plonus lakštus ir subadykite. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje apie 11 min.
Paruoškite kremą:
1. Iš visų jam skirtų produktų išplakite kremą: į plakiklį sudėkite sviestą ir supilkite citrinos sultis. Plakite, kol išeis puri masė. Dėkite karamelinį saldintą sutirštintą pieną, dar pamaišykite, kol viskas susijungs.
Surinkite tortą:
1. Iškeptus lakštus pertepkite paruoštu kremu. Apibarstykite šonus ir viršų trupiniais.
2. Palikite per naktį sustingti.