Iš tiesų cukinija – nepaprastai universali daržovė. Iš jos galima paruošti įvairiausių valgių: užkandžių, sriubų, salotų, karštųjų patiekalų ir net desertų.
Verta žinoti
♦ Cukinijos – universalios daržovės. Jas galima virti, troškinti, kepti keptuvėje ir ant grotelių, maišyti į sriubas, omletus, daržovių troškinius, įdaryti mėsos faršu ar daržovėmis, konservuoti. Šviežių jaunų cukinijų galima maišyti į salotas. Jos ypač dera su pomidorais.
♦ Valgomi net cukinijų žiedai. Tiesa, skinti reikėtų tik vyriškus žiedus, kurie nemezga vaisių (jų plonesnis kotelis). Cukinijų žiedai įdaromi varške, apvoliojami tešloje ir trumpai paverdami aliejuje.
♦ Konservuoti tinkamesnės subrendusios cukinijos. Šios daržovės beveik beskonės, tačiau lengvai įgauna kitų produktų skonį. Todėl cukinijos retai konservuojamos vienos. Dažniausiai jos maišomos su rūgščiais vaisiais ar uogomis: svarainiais, spanguolėmis, citrinomis, kaukazietiškomis slyvomis.
♦ Jei cukinija peraugusi, prieš gaminimą patartina nulupti kietą jos žievelę ir išskobti sėklas su jas gaubiančiu minkštimu. Jaunas cukinijas geriau valgyti neluptas, nes žievelėje yra daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų.
♦ Žiemai atidėkite gerai sunokusias cukinijas stora žieve, jas laikykite vėsioje patalpoje. Jaunos cukinijos greitai genda, tačiau jų galima užsišaldyti.
RECEPTŲ RINKINYS
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
| ||
|
Daugiau receptų iš cukinijų IEŠKOKITE ČIA.