Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Reikia stiprybės? Valgykim špinatus. 20 receptų – nuo salotų iki pyragėlių

Kai kas dar prisimena filmuką, kuriame jūreivis pasisemdavo stiprybės į gerklę susivertęs skardinę špinatų. Tokio žaibiško jėgų antplūdžio realybėje tikėtis naivu, tačiau špinatuose išties itin daug vertingų medžiagų. Pavasarį stiprybės daug kam trūksta, aplinkui nemažai išbalusių veidų, todėl šiuos žaliuosius lapelius kiekvienam pravartu įtraukti į savo racioną!
Špinatų dubuo
Špinatų dubuo / Vida Press nuotr.
Varškėčiai su špinatais
Receptas: Varškėčiai su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 143
Receptas
Ingredientai
Varškė: 200.00 g
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Miltai: 70.00 g
Druska: 4.00 g
Juodieji pipirai: 4.00 g (šviežiai malti)
Špinatai: 50.00 g
Kaip gaminti
  1. Varškę ištrinkite su kiaušiniu. Suberkite miltus, druską ir maltus juoduosius pipirus. Išmaišykite iki vientisos masės.
  2. Špinatus nuplaukite ir perliekite karštu vandeniu. Kiek įmanoma geriau nusausinkite ir  šiek tiek pasmulkinkite. Įmaišykite į varškės masę.
  3. Imkite po šaukštą paruoštos masės ir tarp drėgnų ar pamiltuotų delnų suformuokite nedidelius apvalius paplotėlius.
  4. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus ar ištirpinkite gabalėlį sviesto. Sudėkite varškėčius. Kepkite apie porą minučių, kol gražiai apskrus. Tuomet apverskite ir lygiai taip pat apkepkite kitą pusę.
  5. Iškepusius varškėčius išimkite į lėkštę, išklotą popieriniu rankšluosčiu, kad sugertų riebalus. Tuomet perdėkite į lėkšteles.
  6. Patiekite su grietine, daržovėmis ar kitais mėgstamais priedais.
Suskleisti
Špinatų užtepėlė
Receptas: Špinatų užtepėlė
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 200.00 g (šviežių lapelių)
Anakardžių riešutai: 1.00 sauja (saujelė)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (saujelė lukštentų)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (tyro)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Špinatus nuplaukite, nusausinkite ir sumeskite į elektrinio smulkintuvo indą. Kartu su špinatais suberkite česnakus, tarkuotą parmezaną, druską.
  2. Anakardžius ir saulėgrąžas šiek tiek pakepinkite sausoje keptuvėje ir taip pat suberkite į smulkintuvą.
  3. Viską susmulkinkite iki vientisos masės.
  4. Galiausiai supilkite alyvuogių aliejų ir dar šiek tiek paplakite.
  5. Patiekite su skrebučiais, trapučiais, prancūzišku batonu ar itališka čiabata, įvairiomis duonelėmis. Galite tepti ir ant lavašo bei susukti į ritinėlį.
Suskleisti
Špinatų dubuo
Receptas: Špinatų salotos su traškiais avinžirniais ir jogurtu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.9 / 10
Receptas
Ingredientai
Špinatai: 250.00 g (jaunų)
Salotos: 100.00 g (sultenių, garbanotųjų trūkažolių ar kitų mėgstamų švelnaus skonio salotų lapelių)
Avinžirniai: 1.00 vnt. (skardinė)
Jogurtas: 200.00 g (kokybiško natūralaus)
Citrinos: 1.00 vnt.
Prieskoniai: 1.00 valg. š. (ciberžolių, malto kumino, cinamono mišinio)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.

2. Avinžirnius nukoškite ir šiek tiek nusausinkite. Berkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Skrudinkite 10 minučių.

3. Tuo metu dideliame dubenyje sumaišykite prieskonių mišinį su pusės citrinos sultimis, vienu šaukštu alyvuogių aliejaus ir žiupsniu druskos.

4. Ištraukite avinžirnius iš orkaitės ir gerai sumaišykite su gauta prieskonių pasta. Gerai paskirstę skardoje, vėl šaukite juos atgal į orkaitę ir dar 15 minučių paskrudinkite. Retkarčiais pamaišykite ir prižiūrėkite, kad nesudegtų. Traukti iš orkaitės skardą reikia tada, kai avinžirniai tampa traškūs. Atidėkite į šalį, kad pravėstų.

5. Kai jau tieksite salotas, žalėsius nuplaukite, nusausinkite ar apdžiovinkite specialioje džiovyklėje ir sudėkite į dubenį. Sumaišykite likusios citrinos pusės sultis su jogurtu, šlakeliu aliejaus ir užpilkite ant žalumynų bei gerai išmaišykite.

6. Avinžirnius patiekite atskirame dubenėlyje, kad kiekvienas valgantis, įsidėjęs salotų, galėtų įsidėti tiek avinžirnių, kiek jam patinka.

Suskleisti
Omletas su žalumynais ir sūriu
Receptas: Omletas su špinatais ir sūriu
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Sūris: 125.00 g (tarkuoto)
Porai: 50.00 g
Pienas: 100.00 ml
Špinatai: 150.00 g
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 0.30 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnų laiškai: 7.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Porus ir svogūnų laiškus supjaustykite, tuomet viską kelias minutes patroškinkite keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus.

2. Kiaušinius ir pieną išplakite bei pagardinkite prieskoniais.

3. Sūrį supjaustykite mažais kubeliais ir suberkite jį kartu su porais, smulkintais špinatais ir svogūnų laiškais į kiaušinių plakinį.

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, supilkite paruoštą mišinį ir pakepinkite apie 5 minutes. Omletą pašaukite į įkaitintą orkaitę bei kepkite tol, kol susiformuos auksinė plutelė.

Suskleisti
Džeimso Bondo kiaušinienė
Receptas: Špinatais pagardinti kepti plakti kiaušiniai
1 asmenims
Pagaminsite per 7 min.
3.1 / 16
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 1.00 valg. š. (ypač tinka lydytas ghee)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Grietinė: 2.00 valg. š. (geriau jogurtinės)
Špinatai: 1.00 sauja
Juoda duona: 1.00 riekės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Iki aukštos temperatūros įkaitinkite keptuvę, ištirpinkite sviestą bei įplakite du kiaušinius.

2. Kai kiaušiniai pradės trauktis, įdėkite grietinės ir toliau maišykite.

3. Ingredientams susijungus į vientisą masę, sudėkite špinatus, druską, pipirus bei smulkintą muskato riešutą.

4. Paruoštas patiekalas patiekamas su šildyta juodos duonos riekele.

Suskleisti
Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
Receptas: Bolivinių balandų, špinatų ir saulėje džiovintų pomidorų salotos
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 46
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 400.00 ml ((bolivinėms balandoms virti))
Špinatai: 80.00 g
Migdolai: 1.00 sauja ((supjaustytų ir paskrudintų))
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š. ((užpilui))
Citrinos: 2.00 valg. š. ((sulčių, užpilui))
Agavų sirupas: 1.00 valg. š. ((tinka ir skystas medus, užpilui))
Česnakai: 2.00 skiltelės ((užpilui))
Garstyčios: 1.00 arbat. š. ((grūdėtų garstyčių, padažui))
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Salotos

  1. Bolivines balandas sudėkite į nedidelį puodą, užpilkite 400 ml verdančio vandens, įberkite žiupsnelį druskos ir virkite ant mažos ugnies apie 15 min. Tuomet nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti dar 5 min.
  2. Paruoštas bolivines balandas sudėkite į dubenį ar lėkštę ir palikite atvėsti. Į kuo platesnį indą sudėsite – tuo greičiau atvės.
  3. Atvėsusias bolivines balandas sudėkite į dubenį. Kartu sudėkite stambiai supjaustytus špinatus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir pakepintas migdolų plokšteles.

Užpilas

  1. Į nedidelį stiklainėlį sudėkite aliejų, citrinos sultis, sirupą, susmulkintą česnaką, garstyčias ir prieskonius. Stiklainėlį uždenkite ir stipriai pakratykite – visi produktai tarpusavyje gerai susiplaks ir susijungs.
  2. Gautą užpilą užpilkite ant salotų ir išmaišykite. Patiekite iš karto.

Pastabos

  • Kaip pakepinti migdolus? Parduotuvėje dažniausiai parduodamos neskrudintos migdolų plokštelės. Tad namuose įkaitinkite sausą keptuvę, į ją suberkite migdolus ir vis pamaišant/pakratant keptuvę, migdolus kepinkite porą minučių, kol įgaus gražų rudą atspalvį. Tuomet išdėkite į lėkštę ir palikite atvėsti.
  • Pritaikykite savo skoniui: šiam receptui galite rinktis bet kurios rūšies bolivines balandas. Aš naudojau baltą, tačiau puikiai salotose atrodo maišytų spalvų kruopos. 
  • Jei labai mėgstate saulėje džiovintus pomidorus, galite jų kiekį didinti.
  • Vietoj špinatų galite naudoti rukolą, tačiau tuomet salotos įgaus dar aštresnį riešutų skonį.

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Apkepas su špinatais
Receptas: Apkepas su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 32
Receptas
Ingredientai
Varškė: 400.00 g (riebi)
Ryžiai: 2.00 st. (virti)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinėlė: 150.00 ml
Špinatai: 400.00 g (šaldyti)
Pomidorai: 12.00 vnt. (vyšniniai)
Cukinijos: 1.00 vnt.
Riešutai: 2.00 valg. š. (kedrų)
Sviestas: 150.00 g
Svogūnai: 2.00 vnt.
Česnakai: 3.00 skiltelės
Mocarelos sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Špinatus atitirpinkite ir nuvarvinkite.

2. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, kol dailiai pagels, pakepinkite 80 g sviesto, tada suverskite špinatus. Kelias minutes patroškinusi, atvėsinkite.

3. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių. Trynius iki vientisos masės išsukite su varške, druska, grietinėle ir žalumynais, o baltymus išplakite iki standžių putų ir palengva įmaišykite į ryžius.

4. Varškės ir ryžių masę atsargiai, kad nesukristų baltymai, sumaišykite. Pusę jos krėskite į karščiui atsparią kepimo formą, ant viršaus paskleiskite špinatų ir svogūnų sluoksnį, suberkite tarkuotą mocarelą, tada sukrėskite likusią varškės masę.

5. Cukinijas nuplaukite, susmulkinkite, išdėliokite ant apkepo. Į tarpelius įspauskite vyšninių pomidoriukų.

6. Ant viršaus išdėliokite sviesto drožleles, suberkite sausoje keptuvėje skrudintus riešutus. Apkepą kepkite karštoje orkaitėje apie 40 min.

Suskleisti
Trinta špinatų sriuba
Receptas: Trinta špinatų sriuba
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 51
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg (virtų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Sviestas: 5.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto riešuto)
Daržovių sultinys: 1.00 l (1 - 1,5)
Špinatai: 400.00 g (2 ryšulėliai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kietai virti)
Kumpis: 150.00 g (karštai rūkyto kiaulienos)
Batonas: 4.00 riekės (arba sumuštinių duonos)
Grietinėlė: 200.00 ml
Grietinė: 10.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Svogūną nulupkite, susmulkinkite ir apkepkite dviejuose šaukštuose ištirpinto sviesto su trupučiu druskos, pipirų ir muskato riešuto. Viską sukrėskite į puodą su sultiniu ir virkite 20 minučių.

2. Špinatus perrinkite, nuplaukite ir sumeskite į sriubą (kelis lapelius palikite papuošti).

3. Sriubą ištrinkite trintuvu. Virtus kiaušinius nulupkite ir susmulkinkite. Kumpį ir batoną supjaustykite kubeliais. Batoną apkepinkite likusiame svieste.

4. Į sriubą supilkite grietinėlę ir užvirininkite. Sriubą po lygiai išpilstykite į tris dubenis (arba tiesiai į sriubos lėkštes). Į vieną įberkite kumpio, į kitą – smulkintų kiaušinių, į trečią – skrudinto batono. Sriubą su kumpiu ir kiaušiniais prieš nešdami ant stalą pakaitinkite mikrobangų krosnelėje. Patiekite paskaninus grietine ir likusiais špinatais.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Kreminė špinatų ir grybų sriuba
Receptas: Kreminė špinatų ir grybų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
4.0 / 52
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Pievagrybiai: 225.00 g (ar bet kokie kiti mėgstami grybai)
Porai: 2.00 vnt. (baltoji dalis)
Bulvės: 2.00 vnt.
Šaldyti žirneliai: 2.00 puodelis (žalieji)
Špinatai: 225.00 g
Sultys: 2.00 arbat. š. (citrinų)
Jogurtas: 1.00 puodelis (¼ puodelio - liesas be priedų)
Kaip gaminti
  1. Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų, sudėkite grybus ir kepkite, kol jie pasidarys aukso spalvos, tuomet suberkite pjaustytus porus.
  2. Į puodą supilkite 1,25 l vandens, sudėkite pjaustytas bulves. Užvirinkite ir virkite apie 15 minučių.
  3. Pridėkite žaliųjų žirnelių, špinatų ir troškinkite dar 10 minučių. Kai sriuba bus paruošta – sutrinkite iki vientisos masės elektriniu trintuvu. Jeigu ji per daug tiršta, tuomet įpilkite šiek tiek vandens.
  4. Paskaninkite druska, pipirais, citrinos sultimis bei jogurtu.
Suskleisti
Bulviniai piršteliai su špinatais ir garstyčių padažu
Receptas: Bulviniai piršteliai su špinatais ir garstyčių padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.3 / 34
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 500.00 g (piršteliams)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (piršteliams)
Miltai: 1.00 valg. š. (piršteliams)
Druska: 2.00 žiupsnelis (piršteliams ir špinatams)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (malto; piršteliams)
Sviestas: 2.00 valg. š. (piršteliams kepti)
Grietinėlė: 0.50 st. (riebios; padažui)
Daržovių sultinys: 0.25 st. (padažui)
Garstyčios: 2.00 arbat. š. (grūdėtųjų; padažui)
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (padažui)
Špinatai: 200.00 g (šviežių ar šaldytų)
Svogūnai: 1.00 vnt. (špinatams)
Aliejus: 1.00 valg. š. (špinatams)
Kaip gaminti

piršteliai:

1. Nepjaustytas bulves išvirkite su lupena arba iškepkite orkaitėje. Pravėsusias nulupkite, sutrinkite bulvių trintuve. Suberkite kitus ingredientus ir truputį paminkykite – svarbu neperminkyti!

2. Iš masės formuokite maždaug rodomojo piršto storio pailgas lazdeles.

3. Keptuvėje išlydykite sviestą su aliejumi ir apkepinkite pirštelius, kol iš visų pusių dailiai apskrus.

špinatai:

1. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepinkite aliejuje su druska, kol suminkštėja. Suberkite plėšytus špinatus arba šaldytų špinatų kubelius, uždenkite ir troškinkite, kol viskas suminkštėja arba kol baigsite gaminti pirštelius ir padažą.

padažas:

1. Užvirkite sultinį ir supilkite grietinėlę. Nukelkite nuo ugnies, suberkite raudonėlį ir garstyčias. Išmaišykite.

2. Tiekite pirštelius su dar šiltais špinatais ir padažu.

Suskleisti
Veganiški makaronai su špinatų padažu
Receptas: Veganiški makaronai su špinatų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
3.8 / 25
Receptas
Ingredientai
Spagečiai: 200.00 g (viso grūdo)
Grietinėlė: 150.00 ml (sojų)
Špinatai: 70.00 g (kuo daugiau špinatų, tuo jūsų padažas bus žalesnis)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Gražgarstės: 1.00 sauja (nedidelė)
Kedrinės pinijos: 1.00 valg. š. (paskrudintų keptuvėje)
Kaip gaminti

1. Iš pradžių pasigaminau padažą. Į įkaitintą keptuvę įpyliau šaukštą aliejaus ir subėriau sukapotą česnako skiltelę. Pakepinau ne visą minutę ant vidutinės ugnies ir subėriau špinatus. Ugnį sumažinau, keptuvę uždengiau, kad špinatai suglebtų.

2. Atidengusi dangtį truputį pamaišiau, kad visi lapai gautų karščio ir susivyniotų, tačiau neprarastų gražios spalvos. Suglebus lapams ugnį išjungiau ir supyliau sojų grietinėlę. Tiršta grietinėlė kaipmat įkaito ir paskandino špinatų lapelius.

3. Viską pagardinau druska ir pipirais ir dar palikau minutei po uždengtu dangčiu pritraukti skonio.

4. Galiausiai keptuvės turinį supyliau į blenderį ir sumaliau iki tiršto padažo. Jį atidėjau į šalį.

 

5. Pagal instrukciją ant pakuotės išsiviriau spagečius – maniškiai virė sūdytame vandenyje 7 minutes.

8. Kai makaronai išverda ir skystį nupilame, į tą patį puodą su makaronais suberiame švarius ir sausus rukolos lapelius bei špinatų padažą. Viską gerai išmaišome ir krauname į lėkštes.

9. Apšlakstome ypač tyru alyvuogių aliejumi ir puošiame kedrų riešutėliais. Alyvuogių aliejus suteikia papildomo skonio gilumo, o riešutai lepina kontrastinga konsistencija.

Suskleisti
Kepti ešeriai su priedais
Receptas: Troškintas jūrinis ešerys su špinatais
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 2
Receptas
Ingredientai
Ešerys: 2.00 vnt. (jūriniai)
Špinatai: 250.00 g
Pomidorai: 250.00 g (vyšninių)
Paprikos: 2.00 vnt. (raudonosios)
Svogūnai: 2.00 vnt. (nedideli)
Alyvuogės: 10.00 vnt. (juodųjų be kauliukų)
Pomidorų sultys: 100.00 ml
Česnakai: 1.00 skiltelės
Kaparėliai: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Bazilikai: 1.00 sauja (nedidelė; šviežių lapelių)
Kaip gaminti

1. Paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir sudėkite į skardą odelėmis į viršų. Pašaukite skardą į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite paprikas apie 10 minučių. Tuomet jas išimkite, sudėkite į dubenį, uždenkite ir palaukite, kol atvės. Atvėsusias paprikas nulupkite ir stambiai supjaustykite.

2. Dideliame puode įkaitinkite šiek tiek aliejaus, suberkite pjaustytus svogūnus, česnaką ir porą minučių pakepinkite. Tuomet suberkite vyšninius pomidorus, paprikas, kaparėlius, alyvuoges, bazilikus ir vis pamaišydami kaitinkite kelias minutes iki tol, kol suminkštės pomidorai.

3. Supilkite sultinį ir pomidorų sultis, sumažinkite ugnį ir pamaišydami virkite apie 15 minučių. Jei matote, kad padažas sausėja – įpilkite šiek tiek vandens.

4. Supjaustykite jūrinius ešerius stambesniais gabaliukais ir padažui išvirus žuvį dėkite ant viršaus. Pabarstykite druska, pipirais ir uždenkite dangčiu. Viską virkite ant mažos ugnies apie 20 minučių.

5. Kol žuvis troškinasi, keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite špinatus ir kaitinkite, kol jie suminkštės. Kepintus špinatus sudėkite į lėkštę, o paruoštą žuvį atsargiai išimkite iš puodo ir dėkite ant špinatų. Žuvį apšlakstykite paruoštu padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru.

Suskleisti
Makaronai su tunu ir špinatais
Receptas: Makaronai su tunu ir špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
2.6 / 17
Receptas
Ingredientai
Makaronai: 400.00 g (arba tortellini su sūrio įdaru)
Alyvuogių aliejus: 30.00 ml
Pomidorai: 250.00 g (vyšniniai)
Tunas: 185.00 g (konservuotas aliejuje)
Špinatai: 100.00 g (jauni lapai)
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 citrinos tarkuotų žievelių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į verdantį sūdytą vandenį suberkite makaronus ir virkite, kaip nurodyta ant pakuotės.

2. Susmulkinkite svogūną, suberkite į įkaitintą keptuvę ir kepinkite, kol paruduos. Vyšninius pomidorus perpjaukite pusiau ir sudėkite į keptuvę. Taip pat sudėkite gerai nusausintą konservuotą tuną, špinatų lapus ir kepinkite dar 2 minutes.

3. Į paruoštą padažą sudėkite virtus makaronus ar tortellini, suberkite tarkuotas žieveles ir šviežiai maltus pipirus. Minutę viską kaitinkite ant didelės ugnies.

Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Lašiša su špinatų padažu
Receptas: Lašiša su špinatų padažu
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
2.9 / 28
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 500.00 g (filė)
Lazanijos lakštai: 400.00 g
Špinatai: 200.00 g (padažui)
Sviestas: 2.00 valg. š. (padažui)
Grietinėlė: 200.00 ml (padažui)
Pipirniai: (padažui) 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (2 valg.š sulčių - padažui)
Kaip gaminti

1. Nuo lašišos filė atsargiai nupjaukite odą. Žuvį supjaustykite gabalėliais ir vartant kepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus maždaug 3 minutes.

2. Pasūdytame vandenyje išvirkite lazanijos lakštus, nukoškite.

3. Paruoškite padažą: špinatus nuplaukite, didesnius susmulkinkite ir pakaitinkite keptuvėje ištirpintame svieste. Supilkite grietinėlę, įdėkite pipirnių ir dar šiek tiek pakaitinkite. Nukėlę nuo ugnies, į padažą įmaišykite citrinų sultis (galima pabarstyti baltaisiais pipirais, druska).

4. Į lėkštes įdėkite keptų žuvies gabalėlių, ant jų uždėkite po lazanijos lakštą, apipilkite špinatų padažu, tada vėl dėkite žuvies, lazanijos lakštą ir užpilkite padažu.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Vištų kumpeliai su pupelėmis ir špinatais
Receptas: Vištų kumpeliai su pupelėmis ir špinatais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.9 / 14
Receptas
Ingredientai
Vynas: 3.00 st. (sausas baltasis)
Pupelės: 300.00 g (smulkios baltosios)
Sojų padažas: 125.00 ml
Vištiena: 1.00 kg (vištų kumpeliai)
Porai: 1.00 vnt.
Aliejus: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Imbieras: 1.00 valg. š. (maltas)
Karis: 1.00 arbat. š.
Špinatai: 2.00 sauja
Pomidorai: 3.00 vnt. (2–3 konservuoti pomidorai be odelių)
Kaip gaminti

1.Pupeles užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite mirkti per naktį. Vyną sumaišykite su trečdaliu sojų padažo, į jį pamerkite vištų kumpelius ir palikite apie 20 minučių. Porą nuplaukite, nuvalykite ir supjaustykite griežinėliais.

2.Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir jame iš abiejų pusių kepinkite kumpelius, kol gražiai parus. Suberkite porus ir kepkite dar 5 minutes.

3.Sudėkite pupeles, įpilkite vandens, kad šiek tiek apsemtų, pabarstykite cukrumi, druska, supilkite likusį sojų padažą, įberkite imbiero, kario. Uždenkite ir troškinkite apie 30 minučių, kol kumpeliai ir pupelės suminkštės.

4.Ant kumpelių sudėkite špinatų lapus ir pjaustytus konservuotus pomidorus. Išjungę ugnį troškinį kelias minutes palaikykite uždengtą.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Bulviniai  pyragėliai  su špinatais
Receptas: Bulviniai pyragėliai su špinatais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 63
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 1.00 kg
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 400.00 g (kvietiniai)
Druska: 1.00 arbat. š.
Špinatai: 250.00 g (įdarui)
Sviestas: 3.00 valg. š. (įdarui)
Česnakai: 3.00 skiltelės (įdarui)
Fetos sūris: 150.00 g (įdarui)
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Bulves švariai nuplaukite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirusias nusunkite, atvėsinkite, nulupkite ir sumalkite mėsmale.

2. Dubenyje į bulvių masę įmuškite kiaušinius, supilkite miltus, pasūdykite ir užminkykite tešlą. Jei tešla skystoka – dar įberkite miltų.

3. Špinatus perliekite verdančiu vandeniu, nuvarvinkite sietelyje ir smulkiai supjaustykite.

4. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite smulkiai sukapotas česnako skilteles.

5. Sukrėskite špinatus ir dar truputį pakepkite.

6. Tuomet sudėkite šakute sutrintą fetą, pasūdykite, pagardinkite maltu muskatu ir atsargiai išmaišykite.

7. Tešlą kočiokite ant miltais pabarstytos lentos, formele išspauskite skritulius. Ant kiekvieno jų uždėkite špinatų įdaro, perlenkite per pusę ir gerai apspauskite kraštus.

8. Pyragėlius aptepkite lydytu sviestu, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir 20 minučių kepkite 200 laipsnių orkaitėje. 

Pyragėlius skaniausia valgyti karštus.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti
„Empanados“ su vištiena ir špinatais
Receptas: „Empanados“ su vištiena ir špinatais
15 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 53
Receptas
Ingredientai
Miltai: 525.00 g
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 3.00 arbat. š. (2 arbat. š. – tešlai ir 1 arbat. š. – įdarui)
Sviestas: 170.00 g (šaltas)
Vanduo: 125.00 ml (125–250 ml ledinio vandens)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (po kiaušinį tešlai ir aptepti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (įdarui)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Vištienos krūtinėlė: 400.00 g (įdarui)
Pievagrybiai: 200.00 g (įdarui)
Špinatai: 90.00 g (įdarui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (smulkinta, džiovinta – įdarui)
Juodieji pipirai: 15.00 g (1 ½ arbat. š. maltų – įdarui)
Kaip gaminti
  1. PARUOŠKITE TEŠLĄ. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą. Smulkinkite tešlą tarp pirštų tol, kol neliks sausų miltų ir gausite nemažus trupinius. Įmuškite kiaušinį ir sumaišykite. Supilkite ketvirtį puodelio vandens ir išmaišykite. Toliau pilkite vandenį palaipsniui, po ketvirtį puodelio, kol galėsite išminkyti vientisą, elastingą ir minkštą tešlą. Viso ingredientų sąraše nurodyto vandens kiekio gali neprireikti.
  2. Išminkytą tešlą perkelkite ant lygaus, švaraus, miltais pabarstyto paviršiaus. Padalyite tešlą į dvi dalis. Iš jos suformuokite apvalius kamuoliukus ir šiek tiek suplokite. Suvyniokite į maistinę plėlevę ir mažiausiai 2 val. dėkite į šaldytuvą.
  3. PARUOŠKITE ĮDARĄ. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Suberkite nedideliais gabalėliais kapotą svogūną ir kepkite, kol suminkštės – apie 2–3 minutes.
  4. Kol svogūnai kepa, supjaustykite vištos krūtinėlę mažais kubeliais. Tuomet suberkite į keptuvę ir apkepkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus. Suberkite griežinėliais pjaustytus pievagrybius, šviežius špinatų lapelius ir sumaišykite. Pagardinkite džiovintų aitriųjų paprikų milteliais, druska ir juodaisiais pipirais. Kepkite, kol pievarybiai ir špinatai suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį, atvėsinkite.
  5. PARUOŠKITE EMPANADAS. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Dvi kepimo skardas išklokite kepimo popieriumi.
  6. Išimkite iš šaldytuvo pirmąją tešlos dalį ir iškočiokite tešlą į maždaug 45 cm skersmens ploną apvalų tešlos lakštą. Su dubenėliu, kibirėliu ar kitu apvaliu indu išspauskite maždaug 11–12 cm skersmens apskritimus ir perkelkite juos ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų. Iš vienos dalies tešlos turėtumėte gauti apie 15 tokių apskritimų. Tą patį pakartokite su antrąja tešlos dalimi.
  7. Kai visi tešlos apskritimai bus sudėlioti kepimo skardose, užpildykite juos įdaru. Imkite po valgomąjį šaukštą įdaro (stenkitės, kad nebūtų labai daug sulčių) ir dėkite jį į apskritimo centrą taip, kad iš kraštų liktų bent po 1 cm švarios tešlos. Būkite atsargūs ir nedėkite per daug įdaro ant tešlos apskritimų, nes tešla yra gana plona ir gali suplyšti. Tokiu atveju iškepusios empanados nebus tokios gražios.
    Astos Černės nuotr./Empanados su vištiena ir špinatais
    Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais
  8. Perlenkite tešlą per pusę į pusmėnulio formą. Kraštelius užspauskite šakute. Jeigu norite, galite kraštelius ne užspausti šakute, tačiau susukti kaip virtinukų.
    Astos Černės nuotr./Empanados su vištiena ir špinatais
    Astos Černės nuotr. / Empanados su vištiena ir špinatais
  9. Kai paruošite visas empanadas, išplakite kiaušinį. Patepkite juo pyragėlių paviršių. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., kol jų paviršius taps gražios aukso spalvos.
  10. Išimkite iš orkaitės ir patiekite karštas. Taip pat galite atvėsinti iki kambario temperatūros ar net patiekti kaip šaltą užkandį. Skanaus!
Suskleisti
Grikių miltų pyragas su rikotos sūriu, špinatais ir pomidorais
Receptas: Nesaldus grikių miltų pyragas su rikotos sūriu, špinatais ir pomidorais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 35 min.
3.6 / 56
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 120.00 g (100 g - tešlai ir 1 valg. š. - įdarui)
Aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 2.00 arbat. š. (1 - tešlai ir 0,5 - įdarui)
Cukrus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Miltai: 150.00 g (100 - grikių ir 50 kvietinių - tešlai)
Svogūnai: 1.00 vnt. (įdarui)
Špinatai: 200.00 g (įdarui)
Rikotos sūris: 150.00 g (įdarui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (įdarui)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (didelių arba 4 maži - įdarui)
Grietinėlė: 250.00 ml (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų - įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (įdarui)
Sūris: 150.00 g (kietojo fermentinio - įdarui)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 22 cm skersmens kepimo indą.
  2. Paruoškite pyrago tešlą. Į dubenį sudėkite sviestą, supilkite aliejų, vandenį, suberkite druską ir cukrų.
  3. Pakaitinkite dubenį mikrobangų krosnelėje (arba orkaitėje), kol masė ims burbuliuoti.
  4. Suberkite į dubenį grikių miltus, kvietinius miltus ir išmaišykite.
  5. Paruošta tešla išklokite pasiruošto kepimo indo dugną ir sieneles.
  6. Dėkite į įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10–15 minučių, kol tešla taps gražiai auksinės spalvos.
  7. Kol tešla kepa, paruoškite įdarą. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto.
  8. Svogūną susmulkinkite nedideliais kubeliais ir pakepinkite kelias minutes, kol suminkštės.
  9. Sudėkite į keptuvę špinatų lapus ir pakepinkite dar porą minučių, kol šie taps minkšti.
  10. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
  11. Apkeptą tešlos pagrindą šiek tiek atvėsinkite, o tuomet dugną tolygiai aptepkite rikotos sūriu.
  12. Ant viršaus tolygiai paskleiskite kepintus svogūnus ir špinatus.
  13. Ant svogūnų ir špinatų mišinio išdėliokite pomidorų griežinėlius. 
  14. Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su grietinėle, druska, maltais juodaisiais pipirais, muskatu ir 50 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio. Užpilkite ant pyrago viršaus.
  15. Likusį kietąjį sūrį (100 g) sutarkuokite ir apibarstykite juo pyrago viršų.
  16. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 35–45 minutes, kol įdaras sutvirtės ir pyragas bus iškepęs.
  17. Iškepusį pyragą kelias minutes palikite pastovėti kepimo inde. Tuomet išimkite, supjaustykite gabalėliais ir patiekite.
Suskleisti
Varškės-špinatų pyragas
Receptas: Varškės-špinatų pyragas
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.5 / 25
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustyto kubeliais)
Sviestas: 2.00 valg. š. (kepimui)
Špinatai: 300.00 g
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Varškė: 400.00 g (birios)
Kietasis sūris: 50.00 g (tarkuoto)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlos aptepimui)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Įkaitintoje keptuvėje pakepinkite svogūną, kol pasidarys skaidrus. Tuomet sudėkite špinatų lapelius ir pakepinkite viską keletą minučių. Špinatų kiekis sumažės trigubai. Įberkite šiek tiek muskato riešuto. Palikite atvėsti.

2. Į dubenį suberkite varškę, tarkuotą kietą sūrį, įmuškite kiaušinį, įberkite druskos ir pipirų. Viską išmaišykite. Tuomet sudėkite atvėsusius špinatus su svogūnais. Viską gerai permaišykite.

3. Bemielės tešlos lakštus šiek tiek pakočiokite. Vieną lakštą dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą. Sudėkite įdarą, ant viršaus uždėkite kitą tešlos lakštą, kraštus gražiai užlankstykite, pyragą patepkite kiaušinio plakiniu, peiliu padarykite kelias įpjovas.

4. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 45-60 min. Pyragas turi gražiai paruduoti.

Suskleisti
Nesaldus pyragas su špinatais
Receptas: Nesaldus pyragas su špinatais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 10
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 90.00 g (tešlai)
Aliejus: 1.00 valg. š. (tešlai)
Vanduo: 2.00 valg. š. (tešlai)
Miltai: 150.00 g (tešlai)
Druska: 0.50 arbat. š. (tešlai; ir dar žiupsnis įdarui)
Špinatai: 200.00 g (įdarui)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (įdarui)
Kreminis sūris: 75.00 g (tepamo, su žalumynais; įdarui)
Pienas: 0.25 st. (įdarui)
Sūris: 0.50 st. (įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

Gaminame pagrindą:

1. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C temperatūros.

2. Į karščiui atsparų dubenėlį sudėkite sviestą, aliejų, vandenį, druską. Ištirpdykite mikrobangų krosnelėje ar vandens vonelėje.

3. Į karštą skystį supilkite miltus. Išmaišykite šaukštu, kol tešla atšoks nuo indo šonų, panašiai kaip ruošiant plikytą tešlą. Vos pravėsusią tešlą išminkykite rankomis.

4. Tešlą sudėkite į kepimo skardą ir pirštais išlyginkite.

5. Dugną subadykite šakute. Įklokite foliją ir įberkite pupelių, kad kepdama tešla nesusitrauktų.

6. Kepkite apie 10 minučių. Tada išimkite foliją bei pupeles ir kepkite dar 5–7 minutes, kol tešla atrodys sausa.

Įdaro gaminimas:

1. Jei naudojate šviežius špinatus, juos smulkiai sukapokite. Jei naudojate šaldytus, juos atšildykite.

2. Varškės sūrelį sumaišykite su pienu, kiaušiniais. Įmaišykite likusius ingredientus.

Kepame:

1. Įdarą supilkite į iškepusį pagrindą ir kepkite, kol bus tvirtas ir švelniai paruduos – apie 15–20 minučių.

2. Tiekite šiltą, su žaliomis salotomis.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?