Šiam terinui labiausiai tiks namuose maltas kiaulienos kumpis ir sodo prieskoninių žolelių mišinys iš petražolių, rozmarinų, mairūnų, bazilikų, raudonėlių, čiobrelių bei dašių. O kad jis būtų dar skanesnis ir žaismingesnis į mėsą pribėriau šaldytų žaliųjų žirnelių.
Šis receptas iš elektroninės knygelės „Velykų vaišės. Sezoninė mėsa“. Knygelėje rasite 12 receptų, juos nemokamai galite atsisiųsti iš mano tinklaraščio. Skanių ir sveikų Velykų!
Maltos kiaulienos terinas su žirneliais
Ingredientai:
(25 cm pailgai kepimo formai/gaminimo laikas – 2 val.)
- 1 kg malto kiaulienos kumpio;
- 200 g plonai pjaustytų šoninės riekelių;
- 100 g šaldytų žirnelių;
- 1 raudonasis svogūnas;
- 1 geltonasis svogūnas;
- 1 šaukštelis česnakinės druskos;
- 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų;
- 2 šaukšteliai džiovintų sodo prieskoninių žolelių mišinio;
- 1 šaukštelis rudojo cukraus;
- druskos (pagal skonį);
- kokybiško alyvuogių aliejaus (kepti).
Gaminimas:
1. Maltą kiaulieną apibarstykite maltais pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, česnakine druska.
2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite alyvuogių aliejuje keptuvėje. Į kepamus svogūnus berkite žiupsnelį druskos ir šaukštelį cukraus. Apkepusius svogūnus suberkite į maltą mėsą kartu su šaldytais žirneliais ir gerai rankomis išmaišykite, kad viskas vienodai pasiskirstytų.
3. Pailgą kepimo formą išklokite plonomis šoninės juostelėmis, jų kraštus palikite formos išorėje, kad vėliau galėtume užlenkti. Ant šoninės patalo sukrėsite maltos mėsos ruošinį, rankomis jį paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų ir neliktų oro tarpų. Šoninės juosteles užlenkite, o ant viršaus uždėkite likusias šoninės riekeles.
4. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C laipsnių temperatūros. Kepimui paruoštą teriną apdenkite folija ir statykite į kepimo skardą, pripiltą vandens, taip, kad nors pusę kepimo formos būtų apsemta. Taip kepimui paruoštą teriną pašaukite į orkaitę kepti 2 valandoms.
5. Terinas bus iškepęs, kai aplink jį kepimo formoje susidarys skaidrios mėsos sultys, o įsmeigus į jį pagaliuką, bėgs skaidrios mėsos sultys be rausvos spalvos. Iškepusį teriną palikite ataušti. Kai atšals, dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.
6. Pjaustykite ir valgykite teriną šaltą su krienais, garstyčiomis, majonezu. Iš likusių nuo kepimo mėsos sulčių taip pat galite pasiruošti padažą.
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram