Renata Ničajienė dalijasi šventiniu receptu: maltos kiaulienos terinas su žirneliais

Tradiciškai terinai kepami kepimo formoje, panardintoje į vandens vonelę, o ruošiami iš pačios įvairiausios mėsos arba žuvies, kuri dažniausiai būna smulkinta. Nors kepimo būdą išbandžiau naują, bet mėsą parinkau tradicinę, tokią pat, kaip gamina mano mama.
Renata Ničajienė ir jos keptas maltos kiaulienos terinas su žirneliais
Renata Ničajienė ir jos keptas maltos kiaulienos terinas su žirneliais / Renatos Ničajienės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Šiam terinui labiausiai tiks namuose maltas kiaulienos kumpis ir sodo prieskoninių žolelių mišinys iš petražolių, rozmarinų, mairūnų, bazilikų, raudonėlių, čiobrelių bei dašių. O kad jis būtų dar skanesnis ir žaismingesnis į mėsą pribėriau šaldytų žaliųjų žirnelių.

Šis receptas iš elektroninės knygelės „Velykų vaišės. Sezoninė mėsa“. Knygelėje rasite 12 receptų, juos nemokamai galite atsisiųsti iš mano tinklaraščio. Skanių ir sveikų Velykų!

Renatos Ničajienės nuotr. /El. knygelės, skirtos mėsos patiekalams, viršelis
Renatos Ničajienės nuotr. /El. knygelės, skirtos mėsos patiekalams, viršelis

Maltos kiaulienos terinas su žirneliais

Ingredientai:
(25 cm pailgai kepimo formai/gaminimo laikas – 2 val.)

  • 1 kg malto kiaulienos kumpio;
  • 200 g plonai pjaustytų šoninės riekelių;
  • 100 g šaldytų žirnelių;
  • 1 raudonasis svogūnas;
  • 1 geltonasis svogūnas;
  • 1 šaukštelis česnakinės druskos;
  • 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų;
  • 2 šaukšteliai džiovintų sodo prieskoninių žolelių mišinio;
  • 1 šaukštelis rudojo cukraus;
  • druskos (pagal skonį);
  • kokybiško alyvuogių aliejaus (kepti).

Gaminimas:

1. Maltą kiaulieną apibarstykite maltais pipirais, prieskoninėmis žolelėmis, česnakine druska.

2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepinkite alyvuogių aliejuje keptuvėje. Į kepamus svogūnus berkite žiupsnelį druskos ir šaukštelį cukraus. Apkepusius svogūnus suberkite į maltą mėsą kartu su šaldytais žirneliais ir gerai rankomis išmaišykite, kad viskas vienodai pasiskirstytų.

3. Pailgą kepimo formą išklokite plonomis šoninės juostelėmis, jų kraštus palikite formos išorėje, kad vėliau galėtume užlenkti. Ant šoninės patalo sukrėsite maltos mėsos ruošinį, rankomis jį paspauskite, kad vienodai pasiskirstytų ir neliktų oro tarpų. Šoninės juosteles užlenkite, o ant viršaus uždėkite likusias šoninės riekeles.

4. Orkaitę įkaitinkite iki 160°C laipsnių temperatūros. Kepimui paruoštą teriną apdenkite folija ir statykite į kepimo skardą, pripiltą vandens, taip, kad nors pusę kepimo formos būtų apsemta. Taip kepimui paruoštą teriną pašaukite į orkaitę kepti 2 valandoms.

5. Terinas bus iškepęs, kai aplink jį kepimo formoje susidarys skaidrios mėsos sultys, o įsmeigus į jį pagaliuką, bėgs skaidrios mėsos sultys be rausvos spalvos. Iškepusį teriną palikite ataušti. Kai atšals, dėkite į šaldytuvą, kad sustingtų.

6. Pjaustykite ir valgykite teriną šaltą su krienais, garstyčiomis, majonezu. Iš likusių nuo kepimo mėsos sulčių taip pat galite pasiruošti padažą.

Renatos Ničajienės nuotr. /Maltos kiaulienos terinas su žirneliais
Renatos Ničajienės nuotr. /Maltos kiaulienos terinas su žirneliais

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis