Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: medaus tortas su meduolių prieskoniais

Medaus tortas – klasikų klasika. Jį jau daug metų kepu per Kalėdas. Prieš 5 metus šį receptą surašiau ir knygoje „Nostalgiški skanumynai“, į kurią sudėjau prisiminimais ir vaikyste kvepiančius skanumynų receptus. Šio medaus torto sluoksniai ploni, kremas saldžiarūgštis, subrendęs jis būna minkštas ir tirpstantis burnoje.
Renata Ničajienė ir jos keptas medaus tortas su meduolių prieskoniais
Renata Ničajienė ir jos keptas medaus tortas su meduolių prieskoniais / Eglės Juzumienės, studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Jį geriausia paruošti prieš kelias dienas iki šventės, tada spės subręsti ir suminkštėti. Iš tos pačios tešlos iškepu ir kalėdinių sausainių, juos dekoruoju glajumi bei papuošiu sausainiais tortą – namai pakvimpa tikromis Kalėdomis.

Eglės Juzumienės nuotr. /Knyga „Nostalgiški skanumynai“
Eglės Juzumienės nuotr. /Knyga „Nostalgiški skanumynai“

Ingredientai (24 cm skersmens tortui):
gaminimo laikas - 1,5 val. + šaldymas

  • 100 g sviesto;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 2 šaukštai medaus;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 4 stiklinės miltų;
  • 2 kiaušiniai;
  • 2 šaukšteliai meduolių prieskonių;
  • žiupsnelis druskos.

kremui:

  • 500 ml riebios grietinės;
  • 250 ml plakamosios grietinėlės;
  • 1 stiklinė cukraus;
  • 2 citrinų sultys ir nutarkuota jų žievelė;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus.

sausainių glajui:

  • 1 šaukštas citrinų sulčių;
  • miltelinio cukraus;
  • aguonų.

Gaminimas:

1. Pirmiausia pagaminkite torto lakštų tešlą. Medų, gabalėliais supjaustytą sviestą, cukrų ir maltus prieskonius pašildykite ant nekaitrios ugnies, kol ištirps ir taps vientisa mase. Kai masė kiek praauš, išplakite ją su kiaušiniais. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, žiupsneliu druskos ir įmaišykite į paruoštą masę. Užminkykite kietą tešlą, ją įsukite į maistinę plėvelę ir įdėkite kelioms valandoms į šaldytuvą. Geriausia tešlą šaldytuve palikti bręsti per naktį.

2. Tešlą išimkite iš šaldytuvo ir šiek kiek palaikykite kambario temperatūroje. Padalykite ją į 10 vienodų gabalėlių. Kiekvieną gabalėlį plonai iškočiokite ir išpjaukite lakštus pagal torto formos dugną, tešlos nuopjovas palikite. Dalį nuopjovų iškepkite kartu su torto lakštais. Iš likusios dalies tešlos atraižų žvaigždučių arba eglučių formelėmis išspauskite sausainius ir juos iškepkite, bus tortui papuošti. Torto lakštus vieną paskui kitą ir sausainius kepkite iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol parus, maždaug 4–5 minutes.

3. Kremo gamybai pirmiausia nuo citrinų smulkiai nutarkuokite geltonąją žievelę ir išspauskite sultis. Grietinę išplakite su paprastu ir vaniliniu cukrumi, citrinų sultimis bei jų žievelėmis. Atskirai iki standumo išplakite grietinėlę. Grietinės kremą sumaišykite su plakta grietinėle.

4. Ant torto formos dugno patieskite kepimo popierių, ant jo vieną paskui kitą dėkite iškeptus torto lakštus, kiekvieną jų prieš tai gausiai aptepę kremu. Nepamirškite kremu aptepti ir torto viršaus. Paruoštą tortą statykite nakčiai į šaldytuvą, kad subręstų.

5. Atlikusias nuo lakštų kepimo tešlos atraižas sumalkite į smulkius trupinius. Iš citrinų sulčių ir miltelinio cukraus užmaišykite tirštą glajų ir juo dekoruokite iškeptus sausainius, apibarstykite aguonomis.

6. Medaus tortą išimkite iš formos, paruoštais trupiniais apibarstykite jo viršų ir šonus, o papuoškite dekoruotais glajumi sausainiais.

Eglės Juzumienės nuotr. /Medaus tortas su meduolių prieskoniais
Eglės Juzumienės nuotr. /Medaus tortas su meduolių prieskoniais

Receptas iš knygos „Nostalgiški skanumynai“

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis