Taco sriuba savo pavadinimą gavo todėl, kad jai naudojami visi tie patys ingredientai, kaip ir takoms (meksikietiškiems paplotėliams su įdaru): pomidorai, aitriosios ir saldžiosios paprikos, įvairiausios pupelės, kukurūzai, avokadai, kalendros ir mėsa.
Sriuba dažniausiai pateikiama su įvairiais priedais, vienas populiariausių – kukurūziniai tortilijų traškučiai. Jei sriuba bus kiek per aštri, nugesinkite aštrumą įmaišydami grietinės ar jogurto. Tokia sriuba sušildys kiekvieną, sugrįžusį namo ar užsukusį į svečius. Tik nepamirškite prie jos pateikti pilnos lėkštės įvairiausių spalvingų ir skanių priedų.
Ingredientai:
- 600 g maltos jautienos;
- 1 svogūnas;
- 4 česnako skiltelės;
- 1 aitrioji paprika;
- 2 kukurūzų burbuolės;
- 2-3 saldžiosios paprikos;
- 1 stiklinė skirtingų rūšių ir spalvų pupelių (raudonųjų, juodųjų, margųjų);
- 2 skardinės konservuotų pomidorų;
- 1 l jautienos sultinio;
- 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų dribsnių;
- 1 arbat. šaukšt. aitriųjų paprikų miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 2 arbat. šaukšt. saldžiųjų paprikų miltelių;
- 1 arbat. šaukšt. džiovintų raudonėlių;
- druskos ir maltų juodųjų pipirų, pagal skonį.
- alyvuogių aliejaus, kepimui.
patiekti:
- 1 pakuotė kukurūzinių tortilijų traškučių;
- 1 pjaustytas avokadas;
- 2 pjaustytos aitriosios paprikos;
- puokštės kapotų šviežių kalendrų;
- 1 pjaustytas mėlynasis svogūnas;
- tarkuoto kietojo sūrio;
- grietinės;
- žaliosios citrinos (laimo).
Gaminimas:
1. Iš anksto, kelios valandos iki sriubos virimo, karštu vandeniu užpilkite pupeles, kad jos spėtų išbrinkti.
2. Svogūnus smulkiai supjaustykite ir pakepkite puode ant aliejaus. Kai apkeps, suberkite maltą jautieną ir kepkite nuolat maišydami, kad taptų biri. Kai mėsa apkeps, suberkite kapotą česnaką ir aitriąją papriką, dar kiek maišydami pakepkite.
3. Ant mėsos supilkite konservuotus pomidorus, suberkite visus prieskonius ir druską. Kai užvirs, supilkite sultinį, suberkite išbrinkusias perplautas pupeles, uždenkite puodą ir virkite apie 1 valandą, kol pupelės suminkštės.
4. Nuo kukurūzų burbuolių nupjaustykite kukurūzų sėklas (jei neturite šviežių, galite naudoti ir šaldytas). Jas berkite į puodą kartu su pjaustytomis saldžiosiomis paprikomis, pavirkite dar 10 minučių. Puodą uždenkite, nukelkite nuo ugnies ir palikite 10 minučių, kad įsiskonėtų.
5. Per tą laiką paruoškite priedus prie sriubos: pjaustytą avokadą, smulkintą mėlynąjį svogūną, šviežas kalendras, aitriąsias paprikas, tarkuotą sūrį, tortilijų traškučius, žaliąją citriną, grietinę. Kiekvienas valgytojas sriubą galės pabarstyti norimais priedais pats.
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram