Originaliame recepte naudojami paprasti kvietiniai miltai ir rafinuotas cukrus, o aš juos pakeičiau šviesiais speltų miltais ir nerafinuotu cukranendrių cukrumi. Vietoj įprasto sviesto, pyragui panaudojau lydytą ghi sviestą, kuris kepiniams labai tinka, nes yra kvapnus, nebeturi laktozės ir jo rūkimo taškas žymiai aukštesnis nei paprasto sviesto. Apie lydyto ghi sviesto panaudojimą konditerijoje rašau ir savo naujausioje knygoje.
Pagrindinis šio pyrago ingredientas – obuoliai, todėl svarbu žinoti, kad pyragams tinka ne bet kokie obuoliai. Į pyragus geriausia pjaustyti kietesnius saldžiarūgščius obuolius, labiausiai tam tinkamos senosios obuolių veislės: antaniniai ar „bogatyr“. Šį pyragą kepiau kelis kartus, pirmą kartą su kietesniais obuoliais iš vyro močiutės sodo, o antrąjį jau iš gražiųjų parduotuvinių. Skirtumas buvo didelis, nes parduotuvinai obuoliai greičiau sukepė ir patęžo, o tuo pačiu obuolių pyragas prarado savo aukštį, nors jo skanumas niekur nedingo. Taigi, obuoliai nėra visi vienodi, vieni labiau tinka valgymui, o kiti kepimui.
Prancūziška šio pyrago versija iškvėpinta romu, o aš jį kvėpinau šildančiais meduolių prieskoniais. Atšalus orams visada pasiilgstu salsvo šventinių meduolių kvapo, kuris labai tinka ir obuolių pyragams. Šildantys meduolių prieskoniai yra maišomi iš cinamono, gvazdikėlių, juodųjų pipirų, kvapniųjų pipirų, imbierų, kardamonų, muskatų riešutų. Kepant obuolių pyragą svarbu šių prieskonių nepadauginti, užteks tik vieno šaukštelio. Šalant orams vis labiau įsigalėja ne tik obuolių pyragų, bet ir šildančių prieskonių sezonas!
Ingredientai (24 cm skersmens kepimo formai):
gaminimo laikas: 20 min./kepimo laikas: 50 min.
- 1 kg kietų saldžiarūgščių obuolių;
- 2 šaukštų citrinų sulčių;
- 3 kiaušinių;
- 8 šaukštų lydyto ghee sviesto;
- 120 g nerafinuoto cukranendrių cukraus;
- 120 g šviesių speltų miltų;
- 1 šaukštelio kepimo miltelių;
- žiupsnelio druskos;
- kelių lašų vanilės ekstrakto;
- 1 šaukštelio meduolių prieskonių.
Gaminimas:
1. Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Ant pjaustytų obuolių užpilkite šviežiai spaustas citrinų sultis.
2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite 8 šaukštus lydyto ghi sviesto ir įplakite jį į tešlą.
3. Miltus sumaišykite su druska, kepimo milteliais ir meduolių prieskoniais. Miltų mišinį suberkite į skystąją tešlos dalį ir užmaišykite gana skystą tešlą.
4. Į paruoštą tešlą suberkite obuolius ir gerai išmaišykite. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o jos šonus ištepkite lydytu sviestu. supilkite tešlą su obuoliais ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50-60 minučių. Iškepusį pyragą aušinkite ant grotelių. Pjaustykite ir valgykite visai šaltą. Prieš pateikdami pyragą apibarstykite persijotais speltų miltais.
Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarininių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.
Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram