„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: šokoladinės sezamų žvaigždės advento startui

Šis sekmadienis – pirmoji advento diena. Prasideda kalėdinių sausainių sezonas! Kad dienos iki Kalėdų taptų jaukesnės, o švenčių laukimas neprailgtų, kviečiu namus iškvėpinti skaniausiais sausainių kvapais
Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai
Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai / Autorės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Visame pasaulyje paplitusi advento sausainių kepimo tradicija gyva iki šiol. Iš senosios Europos, kur kalėdiniai sausainiai kepami nuo Italijos iki pat Skandinavijos, ji išplito ir į kitus žemynus. Kalėdinių sausainių receptų yra daug ir pačių įvairiausių.

Šiemet net 24 jų receptus kviečiu rinktis iš naujosios el. knygos „Kalėdinių sausainių advento kalendorius“, kurią nemokamai galite parsisiųsti iš mano tinklaraščio „Sezonine virtuvė“. Kviečiu išsirinkti savo mėgstamiausius!

Šiandien dalinuosi pirmuoju šios knygos receptu, kuris skirtas pirmajai advento dienai. Tai sausainiai, kuriems iškepti neprireiks nei kiaušinių, nei sviesto. Sezamu pasta tahini juose puikiai pakeičia sviestą. Su ja paruošta tešla būna ypač patogi darbui ir net primena modeliną. O lengvas sausainių gaminimas – jau pusė malonumo! Šiuos patariu paprasčiausiai apšlakstyti tirpintu šokoladu ir apibarstyti baltosiomis sezamų sėklomis.

Autorės nuotr. /Šokoladinės sezamų žvaigždės
Autorės nuotr. /Šokoladinės sezamų žvaigždės

Šokoladinės sezamų žvaigždės
(Laikas – 30 min./kiekis – apie 20 vnt./galiojimo laikas – iki 2 savaičių)

Ingredientai:

  • 0,5 stiklinės sezamų pastos (tahini);
  • 0,5 stiklinės klevų sirupo;
  • 1 stiklinė šviesių speltų miltų;
  • 1/3 stiklinės kakavos;
  • 1 šaukštelis kepimo miltelių;
  • 1 šaukštelis cinamono.

papuošti:

  • 50 g juodojo šokolado;
  • 1 šaukštelis kokosų aliejaus;
  • 1 šaukštas sezamų sėklų.

Gaminimas:

1. Dubenyje gerai išmaišykite sezamų pastą su klevų sirupu, kad masė taptų vientisa.

2. Atskirame inde sumaišykite speltų miltus, kakavos miltelius, cinamoną ir kepimo miltelius.

3. Paruoštą miltų mišinį suberkite į sezamų pastos masę ir užminkykite kietoką tešlą.

4. Iškočiokite tešlą ant miltuoto paviršaus ir sausainių formelėmis spauskite žvaigždutes. Jas perkelkite ant kepimo popieriaus skardoje.

5. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių karščio ir pašaukite sausainius kepti. Jie iškeps per 10 minučių. Iškepusius aušinkite ant grotelių.

6. Vandens vonelėje ištirpinkite šokoladą su kokosų aliejumi ir kol šiltas šakute apšlakstykite atšalusius sausainius. Juos apibarstykite baltomis sezamų sėklomis. Palaukite, kol šokoladas sukietės ir sėklos prie jo prilips. Sausainius laikykite dėžutėje sausai iki kelių savaičių.

Autorės nuotr. /Šokoladinės sezamų žvaigždės
Autorės nuotr. /Šokoladinės sezamų žvaigždės

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?