„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Renatos Ničajienės „Sezoninė virtuvė“: varškės pyragas, idealiai tiksiantis ir Velykoms

Šis varškės pyragas labai skanus ir sotus, kiek primenantis prabangų varškės apkepą. Jis, kaip ir visi varškės kepiniai, labai tinka artėjančioms Velykoms. Jei turite galimybę, pyragą gaminkite iš riebios ir sausos kaimiškos varškės. Pyragui daugiau skonio suteiks apelsinų žievelių cukatos ir rome brandintos razinos, taip pat nostalgija dvelkiantis trafaretinis papuošimas, panaudojant seną močiutės nertą servetėlę.
Renata Ničajienė ir jos keptas varškės pyragas
Renata Ničajienė ir jos keptas varškės pyragas / Eglės Juzumienės, studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Ingredientai (24 cm skersmens kepimo formai):
gaminimo laikas: 1 val. 20 min. ir aušinimas

  • 1 kg riebios kaimiškos varškės;
  • 180 g sviesto;
  • 8 kiaušiniai;
  • 200 g nerafinuoto rudojo cukraus;
  • 2 šaukštai kukurūzų miltų;
  • 2 šaukštai manų kruopų;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 2 šaukštai apelsinų žievelių cukatų;
  • 100 g razinų;
  • 4 šaukštai romo;
  • 1 šaukštelis vanilinio cukraus;
  • miltelinio cukraus (apibarstyti).
Eglės Juzumienės nuotr. /Šventinis varškės pyragas
Eglės Juzumienės nuotr. /Šventinis varškės pyragas

Gaminimas:

1. Prieš gamindami iš vakaro razinas nuplaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu ir užpilkite romu.

2. Varškę pertrinkite per sietelį ir išsukite su minkštu sviestu bei vaniliniu cukrumi iki vientisos masės. Kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų. Kiaušinių trynius išplakite su cukrumi, kol jis ištirps.

4. Išsuktus trynius kartu su cukatomis ir išmirkusiomis razinomis sukrėskite į varškės masę ir išmaišykite. Tada į tešlą suberkite kukurūzų miltus ir manų kruopas, maišykite, kol jie vienodai pasiskirstys tešloje.

5. Galiausiai, iki purumo išplakite kiaušinių baltymus, juos atsargiai įmaišykite į tešlą.

6. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus ištepkite sviestu, kad kepinys nepriliptų, tada supilkite paruoštą tešlą. Statykite ją kepti į 180 laipsnių temperatūros orkaitę 30 minučių, po to temperatūrą sumažinkite iki 150 laipsnių ir kepkite dar 30 minučių.

7. Iškepusį pyragą palikite orkaitėje su praviromis durelėmis, kad praauštų, vėliau statykite kelioms valandoms į šaldytuvą. Visiškai atšalusį pyragą perkelkite į tortinę ir papuoškite. Ant pyrago viršaus patieskite plonai nertą servetėlę ir ją apibarstykite milteliniu cukrumi taip, kad į visas nėrinio skylutes patektų kuo daugiau cukraus miltelių. Servetėlę abiem rankomis atsargiai, nesugadindami rašto, nuimkite nuo pyrago. Nuo servetėlės nukratykite miltelinį cukrų, o papuoštą pyragą neškite į stalą.

Eglės Juzumienės nuotr. /Šventiniai kepiniai
Eglės Juzumienės nuotr. /Šventiniai kepiniai

Šis receptas – iš Renatos Ničajienės knygos „Nostalgiški skanumynai“. Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs