Pyragas visai paprastas savo ingredientais, bet kiek kitoks gaminimo būdu. Jam obuoliai supjaustomi, apibarstomi cukrumi su cinamonu iš anksto, kad spėtų įsigerti į obuolius. Jis dažniausiai kepamas apvalioje kekso formoje, kuri gali būti ir žiedo formos. Tokia forma pyragui suteikia prašmatnumo. Į ją obuoliai sluoksniuojami paeiliui su tešla. Pyragas iškepa drėgnas, aromatingas ir labai gardus.
Ingredientai (apvaliai kekso formai):
gaminimo laikas: 15 min./kepimo laikas: 1,5 val.
obuoliams:
- 6 didelių kietesnių saldžiarūgščių obuolių;
- 2 šaukštų nerafinuoto rudojo cukraus;
- 1 šaukštelio ekologiško malto cinamono.
tešlai:
- 4 kiaušinių;
- 2,5 stiklinės šviesių speltų miltų;
- 2 šaukštelių kepimo miltelių;
- 1 stiklinės nerafinuoto rudojo cukraus;
- 0,5 stiklinės ypač tyro alyvuogių aliejaus;
- 0,5 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių;
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto;
- žiupsnelio duskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausiai, pusvalandį prieš pyrago kepimą nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius. Juos užberkite cukrumi, cinamonu, išmaišykite ir palikite.
2. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais bei druska.
3. Plaktuve išsukite cukrų, aliejų ir apelsinų sultis. Suberkite paruoštą miltų mišinį ir galiausiai po vieną, nuolat maišydami suleiskite kiaušinius. Užmaišykite vientisą tešlą.
4. Apvalią kekso kepimo formą gerai ištepkite alyvuogių aliejumi, ant dugno pilkite nedaug tešlos, kad jį padengtų ir berkite nedidelę dalį obuolių, tada vėl pilkite tešlos ir vėl obuolių, kol susluoksniuosite visą paruoštą tešlą su visais obuoliais kepimo formoje.
5. Kepimo formą pašaukite kepti į 175 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pyragas keps apie 1 val ir 30 minučių. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku. Pyragą iš formos apverskite jau kiek praaušusį. Valgykite ir pjaustykite visai atšalusį.