Renatos Ničajienės „Sezoninių skanumynų istorijos“: olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“

Antram Advento savaitgaliui siūlau išsikepti šildančiais prieskoniais kvepiančių šventinių „Speculaas“. Šie sausainiai kilę iš Olandijos ir Belgijos. Tradiciškai Olandijoje jie kepami šv. Mikalojaus (angl. st.Nicholas) dienai gruodžio 5-osios vakarą, o Belgijoje ta pačia proga, tik gruodžio 6-ąją. Tomis dienomis Šv.Mikalojus vaikams į batus neša dovanas.
Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai
Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai / Autorės, Fotopastelė nuotr.

Tradicinės Speculaas sausainių formelės anksčiau būdavo medinės su įvairiausiais išraižymais, kad sausainiuose trafareto būdu atsispaustų visi išraižyti medyje ornamentai. Tokių antikvarinių formelių esu mačius Torunės meduolių muziejuje ir Belgijos, Olandijos autentiškų skanumynų parduotuvėse.

Išvertus iš lotynų kalbos žodis speculum reiškia veidrodį, todėl pavadinimas šiems sausainiams labai tinka, nes trafaretinės formelės, kaip veidrodis sausainių tešloje atspindi visus išraižytus raštus. Olandijoje dažniausiai kepami malūno formos sausainiai.

Autorės nuotr. /Olandiškų kalėdinių sausainių trafaretas
Autorės nuotr. /Olandiškų kalėdinių sausainių trafaretas

Jei šiuos sausainius lygintume su tradiciniais kalėdiniais meduoliais, tai Speculaas už juos yra storesni ir puresni dėl tešloje esančių maltų migdolų. O kvapnumo šiems sausainiams, kaip ir tradiciniams meduoliams, suteikia meduolių prieskoniai. Kepant namuose šių prieskonių nauda dvejopa, jie ne tik iškvepina kepamus sausainius, bet ir visus namus – po juos pasklinda Kalėdinis kvapas. Pats laikas kepti!

Ingredientai:

  • 0,5 stiklinės smulkintų migdolų;
  • 1 stiklinė šviesių speltų miltų;
  • 2 šaukšteliai meduolių prieskonių;
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 75 g minkšto sviesto;
  • 0,5 stiklinės nerafinuoro rudojo cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 apelsino smulkiai nutarkuota žievelė.

Gaminimas:

1. Pasiruoškite sausą sausainių mišinį. Migdolus smulkiai sukapokite elektrinėje kapoklėje. Sumaišykite juos su speltų miltais, kvapniais meduolių prieskoniais, žiupsneliu druskos ir kepimo milteliais. Viską gerai išmaišykite.

2. Minkštą sviestą gerai išsukite su ruduoju cukrumi, įmuškite kiaušinį bei smulkiai įtarkuokite apelsino žievelės. Į paruoštą masę suberkite sausą sausainių mišinį ir užminkykite tešlą.

3. Tešlą sukrėsikite į maistinę plėvelę, apvyniokite, kad neišsausėtų ir dėkite nakčiai arba bent kelioms valandoms į šaldytuvą, kad sustingtų.

4. Sausainių tešlą išimkite ant miltais apibarstyto kepimo popieriaus. Tešlos viršų irgi apibarstykite miltais bei iškočiokite storoką (apie 1 cm storio) tešlos lakštą. Sausainių formeles su trafaretu įspauskite ir iš karto ištraukite, kad tešla nepriliptų prie dugno. Tam, kad tešla nepriliptų, ją reikia apibarstyti miltais, o kad trafaretas gerai atsispaustų – formelę gerai įspausti į tešlą.

5. Paruoštus sausainius atsargiai perkelkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašaukite kepti 10-12 minučių į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę.

6. Iškepusius sausainius palikite ant grotelių praaušti. Tokių sausainių papildomai dekoruoti nebereikia, nes juos puošia atsispaudęs trafaretas.

Sausainius galite valgyt iš karto, bet jie puikiai išsilaiko ir laikomi ilgiau dėžutėje arba stikliniame inde.

Autorės nuotr. /Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“
Autorės nuotr. /Olandiški kalėdiniai sausainiai „Speculaas“

Daugiau sezoninių skanumynų receptų ieškokite knygoje „Sezoninių skanumynų istorijos“

Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata Ničajienė su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Tinklaraščio paskyros socialiniuose tinkluose: Facebook ir Instagram

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų