Pirmąjį rabarbarų derlių dažniausiai imu gegužės pradžioje, o šiemet rabarbarų pyragų sezoną atidalysiu per Motinos dieną. Šį pyragą kepiau dar pernai, panašiu metu, jį įtraukiau ir į knygą „Sezoninių skanumynų istorijos“ knygą. Beje, jis yra be glitimo ir be laktozės.
Ingredientai:
- 500 g rabarbarų lapkočių;
- 4 kiaušiniai;
- 1 stiklinė nerafinuoto cukranendrių cukraus;
- 1/3 stiklinės kukurūzų miltų;
- 1/3 stiklinės ryžių miltų;
- 1/3 stiklinės bulvių krakmolo;
- 1 arbat. šaukšt. natūralios vanilės esencijos.
trupiniams:
- 4 valg. šaukšt. avižinių dribsnių;
- 1 valg. šaukšt. nerafinuoto cukranendrių cukraus;
- 1 valg. šaukšt. maltų migdolų;
- 1 arbat. šaukšt. cinamono;
- 2 valg. šaukšt. lydyto ghi sviesto.
Gaminimas:
1. Pyrago kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite lydytu sviestu. Orkaitę įkaitinkite iki 180C laipsnių karščio.
2. Rabarbarus nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite nedideliais gabalėliais.
3. Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, kol pabals. Tada į masę suberkite trijų rūšių miltus, įlašinkite vanilės esencijos ir išmaišykite. Į tešlą galiausiai suberkite pjaustytus rabarbarus, išmaišykite ir pilkite į paruoštą kepimo formą.
4. Iš visų trupiniams skirtų ingredientų rankomis paruoškite birius trupinius. Jais apibarstykite pyrago viršų. Pašaukite kepti į orkaitę 30 minučių. Ar pyragas jau iškepęs tikrinkite mediniu pagaliuku – ištraukus jis turi būti sausas, nebeaplipęs tešla.
5. Iškepusį pyragą palikte ant grotelių visiškai ataušti. Vietoj cukraus pudros pyragą apibarstykite smulkai maltais kokosų drožlių milteliais ir pjaustykite.
Šis receptas iš Renatos Ničajienės knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“. Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais.
Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.