Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Renatos Ničajienės „Sezoninių skanumynų istorijos“: velykiniai sausainiai su klevų sirupu

Jau seniai bekepiau Velykoms sausainių. Tokių mielų velykinių formų, sviestinių, su skylutėmis, kad būtų galima pakabinti ant besprogstančių šakelių, pamerktų vazoje. Juk prieš kiekvienas Kalėdas kepame meduolius ir juos dekoruojame, o Velykų sviestinius sausainius kažkaip ir pamirštam, nors tokių sausainių formelių virtuvėje turiu ne mažiau, nei kalėdinių. Todėl kai internete pamačiau amerikietiškų sviestinių sausainių su klevų sirupu receptą, iš karto panorau kepti.
Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai
Renata Ničajienė ir jos kepti sausainiai / Renatos Ničajienės ir studijos „Fotopastelė“ nuotr.

Sausainių receptą kiek pakoregavau, visiškai atsisakydama cukraus ir kaip saldiklį palikdama tik klevų sirupą, nes amerikietiško stiliaus sausainiai mano skoniui yra smarkiai per saldūs, dar juos gardinau citrinos žievele ir vanile.

Renatos Ničajienės nuotr./Velykiniai sausainiai su klevų sirupu
Renatos Ničajienės nuotr./Velykiniai sausainiai su klevų sirupu

Pavyko puikūs: trapūs, su švelniais klevų sirupo ir citrinos poskoniais. Sausainius skirtingų spalvų šokoladu dekoravo dukra, o tuos su skylutėmis, kabinsime ant prasprogusių medžio šakelių, kurias pamerkiau prieš Velykas vazoje. Šiandien, Verbų sekmadienį, puošime sausainiais savo Velykų medį.

Ingredientai (4 skardoms):
(gaminimo laikas: 30 min + šaldymas/kepimo laikas: 10 min.)

  • 200 g sviesto;
  • 150 ml klevų sirupo;
  • 1 kiaušinio trynis;
  • 3 stiklinės šviesių speltų miltų;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • keli lašai vanilės ekstrakto;
  • žiupsnelis druskos.

papuošimui:

  • plytelė pieniško šokolado;
  • plytelė juodojo šokolado;
  • plytelė baltojo šokolado.

Gaminimas:

1. Minkštą sviestą išsukite su lėtai pilamu klevų sirupu, vėliau įleiskite vieną kiaušinio trynį. Į tešlos ruošinį įtarkuokite vienos citrinos žievelę, įlašinkite vanilės ekstrakto, įberkite druskos ir gerai išsukite.

2. Galiausiai suberkite speltų miltus ir užmaišykite tešlą, kad kuo mažiau liptų prie rankų. Tešlą dėkite kelioms valandoms arba nakčiai į šaldyduvą.

3. Tešlą iškočiokite ant kepimo popieriaus, tik labai nenuploninkite. Tešla turėtų būti apie pusės centimeto storio. Velykinėmis formelėmis spauskite tešloje sausainius. Jei norite, kad sausainiai būtų su skylute (kad juos galima būtų pakabinti ant išsprogusių šakelių), šiaudeliu įspauskite skylutes, jos kepdamos puikiai išsilaikys.

Renatos Ničajienės nuotr./Velykiniai sausainiai su klevų sirupu
Renatos Ničajienės nuotr./Velykiniai sausainiai su klevų sirupu

4. Sausainius sudėkite į kepimo skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 min. Iškepusius palikite praaušti.

5. Dekoruokite sausainius lydytu šokoladu. Vandens vonelėje atskiai ištirpinkite trijų spalvų šokoladą ir juo dekoruokite sausainius pagal savo skonį.

Renatos Ničajienės nuotr./Velykiniai sausainiai su klevų sirupu
Renatos Ničajienės nuotr./Velykiniai sausainiai su klevų sirupu

Šis receptas – iš Renatos Ničajienės knygos „Nostalgiški skanumynai“.Populiaraus tinklaraščio sezoninėvirtuvė.lt ir jau 7 kulinarinių knygų autorė Renata su portalo skaitytojais dalinasi sezoniniais receptais ir patarimais. Savo tinklaraštyje bei knygose autorė skatina rinktis vietinį sezoninį maistą, valgyti skaniai ir sveikai, pagal metų laikus. Naujausia jos knyga „Sezoninių skanumynų istorijos“ skirta skaniems ir maistingiems desertams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais