Viena iš alternatyvų – užsakyti maistą. Pagunda, kad paruošti patiekalai bus pristatyti tiesiai prie durų, yra labai patraukli, ypač – turint omenyje, jog pasirinkimo galimybės šiuo metu – itin didelės. O netgi ir minimaliomis pastangomis, turint greitai užsakytą maistą, galima namus paversti ypatingu restoranu, pasinaudojus keliomis stalo serviravimo gudrybėmis.
Indai ir įrankiai – ne vienkartiniai
Paprasčiausias būdas „patobulinti“ užsakomą maistą ir perkelti jį tarsi į restoraninę aplinką – perdėti iš vienkartinių dėžučių į gražius indus. Pavyzdžiui, pristatytus sušius serviruoti ant gražaus padėklo, sojos padažus perpilti į nedidelius indelius. Peiliai, šakutės – gal verta netgi išsitraukti sidabrinius?
Restorane skirtingi indai dažniausiai nebūna kombinuojami – yra pasirenkamas vienas servizas, stilius, pavyzdžiui, fajansiniai, mediniai arba stikliniai. Ir krištolo taurės neturi laukti ypatingos progos – iš jų galima gerti net ir vandenį. Tai stalui, o kartu – ir šeimos vakarienei – suteiks prabangos.
Balta staltiesė, kuri nebūtinai turi būti balta
Net paprastas medžiaginis takelis jau suteikia stalui gyvumo. Ir staltiesė neprivalo būti balta. Juk panaudojus paprastą languotą staltiesę galima sukurti itališko turgaus atmosferą.
O supylus gėrimus į ąsotį ir padėliojant keletą Viduržemio jūros atributų, tokių kaip prieskoninius augalus, pamiršite, kad esate savuose namuose. Galima žaisti ir su medžiagomis – lininė staltiesė puikiai tiks prie užsakytų lietuviškų patiekalų, cepelinų.
Originalus servetėlių pateikimas
Tam, kad sukurtume restorano atmosferą namuose, servetėlių lankstymo meno galima ir nesimokyti. Dvigubos vėduoklės ar „drugelio“ tikrai nereikia, tačiau tinkamas servetėlių spalvos ar raštų parinkimas gali tapti tikru vakaro akcentu. Medžiaginės servetėlės vėl tampa madingos, o neturtint specialių žiedų, jas suvyniojus galima tiesiog perrišti lengva virvute. Tą patį, beje, galima atlikti ir su popierinėmis. Pripažinkite, tokių dalykų įprastai nedarome, bet, sutaupius laiką maisto gaminimui, paeksperimentuoti gali būti labai įdomu.
Sukurkite aplinką ir parinkite muzikinį foną
Sutvarkyti stalą bei supančią erdvę prieš valgant atrodo natūralu, tačiau kartais galime pamiršti, jog vakarieniaujant namie akys nukrypsta ir toliau. Pavyzdžiui, į iš spintos kyšančius drabužius arba pamirštą sulankstyti patalynę. Akimirksniu emocija sugriauta, tad pasirūpinkite visa aplinka. Taip pat geruose restoranuose visuomet būna tobulai apgalvotas muzikinis fonas, kuris yra malonus ausiai, bet neužgožia dėmesio nuo pagrindo – maisto.
Aplinką galima ir transformuoti, sukuriant visą vakarienės temą – pavyzdžiui, išdėlioti daugiau pagalvių ant grindų, sukuriant „tūkstančio ir vienos nakties“ dvelksmą, derantį prie užsakyto egzotiško persų virtuvės maisto, arba kūrybiškai išdėstyti citrinas, kas suteiktų itališko bistro jausmą.
Savo aprangą taip pat galima derinti prie kuriamos aplinkos. Sunku pasijausti kaip restorane, valgant apsivilkus naminiu treningu, kad ir koks patogus jis bebūtų.
Žvakių šviesa visuomet prideda atmosferai jaukumo
Žvakės gali būti skirtingų formų, spalvų, galima naudoti žvakides, padėkliukus. Ypatingai aromatingas ir parfumuotas rekomenduojama pastatyti kiek toliau, kad kvapas neužgožtų patiekalų aromato. Tam tikrais atvejais švelnus žvakės kvapas gali sužadinti apetitą ir padėti sukurti vakarienės nuotaiką, bet geriausia rinktis neutralias.
Bendras apšvietimas restoranuose būna prigesintas, tad galima atsisakyti tradicinio apšvietimo nuo lubų ir uždegti šonines šviesas arba toršerą.
Gėlės – vienas lengviausių būdų suteikti atmosferai žavesio
Net paprasčiausi lauko žiedai arba kambarinė gėlė iš karto papuošia valgymo erdvę. Apvaliame stale tradiciškai siūloma gėles komponuoti apvaliai, stačiakampiui – naudoti pailgus papuošimus, bet pakanka parinkti tinkamą vazą ir pamerkti norimą kompoziciją patogiai ant stalo ar palangės. Neatmeskite užsakyto patiekalo dekoravimo šviežiomis žolelėmis idėjos.
Valgymo erdvės pakeitimas
O galbūt verta visą erdvę perkelti iš įprasto valgomojo kur nors kitur? Praėjo laikai, kai svetainės durys atveriamos tik per jubiliejus, sugužėjus didelei giminių kompanijai. Užsakius greito, paprasto maisto kur kas smagiau mėgautis juo neįprastoje vietoje, kad ir tame pačiame balkone arba terasoje. Pasirūpinkite pledukais, lemputėmis – ir romantika garantuota.
Galima inicijuoti ir švediška stalą, furšetą ar kelių patiekalų formalią vakarienę, perkėlus stalą į kambario centrą.
Taigi užsakius maistą į namus, be jokio streso galima išgauti visą restorano potyrį, šventiškumą ir pojūtį neiškėlus kojos iš namų, tik pasinaudojus šiomis nedidelėmis gudrybėmis ir savo fantazija.
Restoranų patiekalų pristatymų į namus pasirūpins „Wolt“.