Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Restoranas „Telegrafas“ pristatė rudens meniu: 5 priežastys čia apsilankyti (ir ne tik dėl maisto)

Viename prabangiausių sostinės viešbučių „Kempinski Hotel Cathedral Square“ įsikūręs restoranas „Telegrafas“ nėra „uždara teritorija“, skirta tik šio viešbučio svečiams. Čia gali užsukti kiekvienas panoręs, o dabar tam tinkamas metas – restoranas ką tik pristatė naują rudens meniu, tačiau čia vilioja ne tik maistas. Tuo įsitikino 15min žurnalistė.
Pusryčiams padengtas stalas restorane „Telegrafas“
Pusryčiams padengtas stalas restorane „Telegrafas“ / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Moderni virtuvė, vertinanti vietinius ingredientus

Keičiantis metų laikams, tradiciškai restorane „Telegrafas“ keičiamas ir meniu. Jame vyrauja sezoną atspindintys ingredientai, rudenį tai vietinės daržo ir miško gėrybės, lietuvių nuo seno vertinama žvėriena. Beje, būtent žvėrieną, kaip svarbų lietuviškos virtuvės ingredientą, restoranas pristato mūsų šalies virtuve besidomintiems užsieniečiams. Įdomu, kad prieš porą metų restorane ruošti net cepelinai, tiesa, itin modernūs – su vėžių uodegėlių įdaru, tačiau dabar šio patiekalo meniu neliko.

Žinoma, restorane, kuriame valgo svečiai iš įvairiausių šalių, neapsieinama ir be klasikos. Tai atsispindi ir rudens meniu, kurio pristatyme svečiams patiektas ančių kepenėlių terinas (21 EUR) ir jūrų šukutės (25 EUR) – elegantiški, modernią europietišką virtuvę atspindintys patiekalai, someljė meistriškai suderinti su baltuoju vynu. Trečiasis rudens meniu atstovavęs patiekalas buvo prancūziškos virtuvės atstovas – sriuba su jūros gėrybėmis „Bouillabaisse“ (17 EUR), kurią (netikėtumas!), someljė derino su raudonuoju vynu.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Ančių kepenėlių terinas
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Ančių kepenėlių terinas
Roberto Daskevičiaus nuotr. /„Bouillabaisse“
Roberto Daskevičiaus nuotr. /„Bouillabaisse“

Desertas – lyg brangakmenis

Ne visi desertai priverčia aiktelėti iš susižavėjimo, tačiau „Telegrafo“ meniu esantis „Gintarinis brangakmenis“ (8 EUR) – kaip tik toks. Ant stalo atkeliaujantis dviejuose modernaus dizaino, tviskančiuose induose, jis ne tik prašyte prašosi nufotografuojamas, bet ir užburia savo skoniu, kuris yra nostalgiškai atpažįstamas, mat kiek primena seną gerą medaus tortą, tik pateiktą itin moderniai. Tokios asocijacijos nė kiek nekeistos – „Gintarinį brangakmenį“ sudaro medaus biskvitas, citrinų kremas, troškinti vaisiai bei gintaro smėlis, jis patiekiamas su ledais, o prie deserto someljė derino prabangų Tokajų.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Desertas „Gintarinis brangakmenis“
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Desertas „Gintarinis brangakmenis“

Šefas iš Katalonijos, pažįstantis vietinius ūkininkus

Aukštos klasės restoranuose įprasta, jog svečiai turi galimybę pabendrauti su virtuvės „dirigentu“ – vyriausiuoju šefu. „Telegrafo“ virtuvei diriguoja katalonietis Javieras Lopezas, daugiau nei 16 metų dirbęs „Michelin“ restoranuose Ispanijoje, Belgijoje ir Prancūzijoje, dalyvavęs įvairiuose gastronominiuose renginiuose skirtingose šalyse. Šefas su svečiais bendrauja ispanų, prancūzų, anglų, lietuvių bei rusų kalbomis.

Jau daugiau kaip 10 metų šefas įleidęs šaknis Baltijos šalyse. Čia jis turėjo progą įsigilinti į vietinius produktus, susipažinti su ūkininkais. Žinant tai, nebeatrodo keista, jog, pavyzdžiui, rudens meniu galima rasti vietinių sūrių asorti, (11 EUR), kurį sudaro sūrininkų Rasos ir Valdo iš Dargužių kaimo gaminiai.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Šefas Javieras Lopezas
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Šefas Javieras Lopezas

Įspūdinga vyno korta ir geriausias Lietuvos someljė

Restorano „Telegrafas“ vyno kortoje dominuoja Prancūzijos, Italijos ir Ispanijos vyndariai. O bendrą vynų asortimentą sudaro virš 200 skirtingų rūšių vynų (vynų kainos svyruoja nuo 25 EUR iki 3700 EUR už butelį).

Restorano svečiams išsirinkti geriausią vyną pagelbsti Martynas Pravilionis, kuris antrus metus iš eilės yra pripažintas geriausiu Lietuvos someljė ir Latvijoje vykusiose prestižinėse Baltijos šalių someljė varžybose „Vana Tallinn Baltic Sommelier Grand Prix 2016“ pirmą kartą Lietuvai iškovojo geriausio Baltijos šalių someljė titulą.

Someljė Martynas Pravilonis
Someljė Martynas Pravilonis

Užburianti panorama ir istorinis pastatas

Ypatingai pietų ar vakarienės patirčiai svarbus ne tik maistas ir gėrimai – ne mažiau svarbi ir pati vieta, interjeras, pro langą atsiverianti panorama. Pastaroji čia tikrai karališka – valgant restorane lyg ant delno atsiveria Arkikatedros aikštė, kiek tolėliau matyti Gedimino pilis. Interjeras elegantiškas, tačiau santūrus ir neperkrautas, toks labiausiai ir tinka istoriniam pastatui, kuriame įkurtas viešbutis bei restoranas.

Roberto Daskevičiaus nuotr. /Retoranas „Telegrafas“
Roberto Daskevičiaus nuotr. /Retoranas „Telegrafas“

Daugelį to nežinančių svečių sužavi žinia, jog kelis dešimtmečius, nuo 1948 metų, „Kempinski Hotel Cathedral Square“ pastatas buvo centrinis Vilniaus telegrafas. Dalis vilniečių dar prisimena, kaip čia ateidavo, pavyzdžiui, išsiųsti telegramos... Po renovacijos nutarta išlaikyti ryšį su miesto istorija – neatsitiktinai restoranui suteiktas lietuviškai skambantis pavadinimas „Telegrafas“, o ne koks nors lengviau ištariamas tarptautinis vardas.

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Telegrafas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Telegrafas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas