Ingredientai (4 asm.):
- 500 džiovintų avinžirnių;
- 75 g alyvuogių aliejaus;
- 150 g sezamų pastos tahini;
- 1 citrina;
- 2 skiltelės česnako;
- 2 arbat. šaukšt. malto kumino;
- 2 arbat. šaukšt. druskos;
- žiupsnis rūkytos paprikos miltelių;
- 150 g saulėje džiovintų pomidorų.
Gaminimas:
1. Avinžirnius gausiai užpilkite vandeniu ir palaikykite 4–7 valandas. Vandenį nupilkite, avinžirnius perskalaukite ir užpilkite šviežiu. Virkite 2 valandas.
2. Į išvirtus ir atvėsusius avinžirnius supilkite alyvuogių aliejų, sezamų pastą tahini, česnaką, prieskonius, įspauskite citrinos sultis, sudėkite džiovintus pomidorus. Viską labai gerai sutrinkite elektriniu trintuvu.
3. Patiekite su duonele ar daržovių lazdelėmis.
Druskininkuose veikiantis restoranas „Toli Toli“ jau porą metų svečius pratina prie iš Vidurio Rytų šalių atkeliavusių skonių ir aromatų. „Praėjus dvejiems metams po atidarymo jaučiamės gerokai paaugę – „Toli Toli“ turi savo ryškų charakterį, nuotaiką, kryptį. Mūsų Vidurio Rytų patiekalų pagrindus sudėliojo šefas iš Palestinos. Gražus sutapimas, kad falafelių, humuso, šakšukos banga nuvilnijo ir per kitus miestus, tad šviesti, pasakoti apie receptų ištakas ne visada ir bereikia. Per dvejus metus susiformavo gausus mus mylinčių svečių ratas. Nuolat girdime pasiteiravimus ar neatsidarysime kituose miestuose, svečiai vis pastebi, kad mūsų falafeliai skaniausi Lietuvoje. Mišrios kompanijos džiūgauja, mat pas mus randa ką valgyti tiek visavalgiai, tiek veganai, vegetarai, glitimo netoleruojantys ar kitų išskirtinių poreikių turintys žmonės“, – pasakoja „Toli Toli“ steigėja ir savininkė Indrė Armalytė.
Vėlyvo rudens „Toli Toli“ naujienos – meniu atsiradęs klasikinių kokteilių pasirinkimas, pagal ypatingą receptą ruošiamas punšas bei prie gėrimų derantys užkandžiai.
Tiesa, I.Armalytė net neabejoja, jog svečiai liks ištikimi ir jau pamėgtiems užkandžiams – įvairiai pagardintiems humusams, baba ganuš (dūmų kvapo baklažanų ir sezamo pastos užtepėlė) ar išorėje traškiems, o viduje minkštiems avinžirnių gruzdukams falafeliams.