Žiniasklaidai išplatintame pranešime prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič supažindina su kai kuriomis retesnėmis, tačiau dėmesio tikrai nusipelnančiomis miltų rūšimis.
„Nebijokite eksperimentuoti, nes puikūs pyragai, keksiukai, tortai, sausainiai ar blynai gali būti paruošiami iš įvairių rūšių miltų. Pavyzdžiui, grikių ir avižų miltai ne tik papildyti skaidulinėmis medžiagomis, bet juose taip pat gausu vitaminų, jie yra gerai virškinami ir tinka įvairiuose kepiniuose. Lygiai taip pat galite naudoti žirnių, ryžių ar kukurūzų miltus, kurie dažniausiai būna pagaminti iš šlifuotų grūdų ir turi didelį privalumą – juose nėra glitimo“, – pasakoja N.Juchnevič.
Kepyklų vadovė išskiria žirnių miltus, iš kurių, pasak jos, galima pasigaminti pačių įvairiausių patiekalų.
„Daržovės, apvoliotos žirnių miltuose, iškepa kur kas skanesnės, o ypač paprikos ir žiediniai kopūstai. Žirnių miltai taip pat tinka pagardinti bei sutirštinti sriubas, padažus ir įvairias košes. Norėdami nustebinti savo artimuosius ar mažiausius šeimos narius, vietoje įprastinių rytinių blynų iškepkite žirnių miltų blynelius, kurie tikrai papildys įprastą valgiaraštį“, – sako ekspertė.
Vida Press nuotr./Kepiniai su kukurūzų ir avinžirnių miltais
Populiarėja speltų
Prekybos tinklo duomenimis, šiuo metu pirkėjai gali rinktis iš dešimčių skirtingų rūšių miltų. Pastebima, jog tradicinių miltų paklausa pastaraisiais metais kiek mažėja, tačiau sparčiai auga kitų rūšių – kukurūzų, grikių, ryžių ir ypač avižų – miltų paklausa. Pirkėjai vis drąsiau išbando ryžių, grikių, kukurūzų ir avižų miltus, o jų paklausa padidėjo nuo 20 iki 50 proc. Gerokai auga viso grūdo miltų pardavimai.
Bent jau IKI prekybos tinkle populiariausi parduodami miltai yra aukščiausios rūšies, iš jų itin išsiskiria speltų miltai. Vien pernai jų pardavimai augo apie 40 proc. ir jau dabar sudaro didžiausią dalį visos rūšies miltų pardavimų. Spelta yra senovinė, laukinių kviečių veislė, kuri iki mūsų dienų išliko beveik nepakitusi. Pastebima ir tai, jog įvairių pyragų ir kitų miltinių patiekalų mišiniai geriau perkami šventiniu periodu.
Vida Press nuotr./Speltų miltai
Vietoje džiūvėsėlių – migdolų ir kokosų miltai
N.Juchnevič siūlo besirenkant miltus nepamiršti atkreipti dėmesį ir į tai, ką ruošiamasi gaminti. Pasak konditerės, įvairūs miltai tinka skirtingiems patiekalams.
„Jei norite kepti bandeles, geriausią rezultatą pasieksite naudodami tik aukščiausios rūšies kvietinius miltus. Ruginiai miltai labiausiai tinka kepti juodą duoną ir lietinius blynus, tačiau dėl savo stambaus grūdo netinka konditeriniams gaminiams. Pastaruoju metu populiarėja kukurūzų miltai, kurie yra mažai kaloringi, tinka žmonėms, netoleruojantiems kitų grūdų produktų. Šie miltai gana universalūs ir yra vartojami košėms, blynams, pyragams ir ypač tinka apvoliojant produktus prieš gruzdinimą“, – sako N.Juchnevič.
Vida Press nuotr./Migdolų miltai
Bene populiariausias tradicinių miltų pakaitalas – intensyvesnio skonio ryžių miltai. Konditerės teigimu, juose yra gausu baltymų ir krakmolo, todėl jie tinka gaminti pyragus, blynelius ir desertus, kurie iškepti būna ypač traškūs ir gardūs.
Pakeisti tradicinius miltus galima pasirenkant ir kiek originalesnį variantą – migdolų arba kokosų miltus: „Migdolų miltai tinka apvolioti kepamą vištieną, žuvį ar įverti į mėsos kukulius – jie tiks bet kur, kur reikia įprastų duonos džiuvėsėlių“, – sako N.Juchnevič.
Jūsų dėmesiui – keli kepinių su retesnių rūšių miltais receptai:
Ingredientai
Ryžiai:
0.50 puodelis (nešlifuotų)
Druska:
1.00 žiupsnelis (labiausiai tinka Himalajų)
Kaip gaminti
1. Sumalkite ryžius iki miltų, sumalkite ir sėklas. Visus produktus suberkite į dubenį.
2. Lėtai pilkite vandenį ir maišykite. Tešla turi būti drėgna. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite „pailsėti“ mažiausiai 1 val., galima net iki 24 val.
3. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dėkite tešlą į formą šaukštu paspausdami (ji turi išlikti lipni). Dėkite formą į įkaitusią orkaitę ir kepkite 45–60 min., kol viršus gražiai paruduos. Valgykite tik atvėsusią.
Suskleisti
Ingredientai
Medus:
0.50 puodelis (galima keisti klevų sirupu)
Graikiniai riešutai:
0.50 puodelis (galima keisti pekano riešutais. Galite įberti ir razinų ar kitų smulkintų džiovintų vaisių.)
Kaip gaminti
1. Dideliame dubenyje šluotele suplakite aliejų ir medų.
2. Sudėkite kiaušinius ir gerai išmaišykite, tada įmaišykite sutrintus bananus ir vandenį (jei kokosų aliejus sukietėja nuo sąlyčio su šaltais ingredientais, tegul dubuo pabūna šiltoje vietoje kelias minutes). Sudėkite sodą, vanilę, druską ir cinamoną, išmaišykite.
3. Galiausiai, dideliu šaukštu įmaišykite miltus, kol pasidarys vientisa tešla be gumulėlių. Jei norite, pridėkite papildomų ingredientų (riešutų, džiovintų vaisių).
4. Supilkite tešlą į kepimo formą ir pabarstykite cinamonu. Įkaitinkite orkaitę iki 165 C ir įdėkite kepimo formą. Kepkite 55 iki 60 minučių (arba kol medinis pagaliukas, įsmeigtas į centrą, ištrauktas taps švarus). Paprastai duona be papildomų ingredientų kepa apie 55 min, o su jais apie 60-65 min. Iškepusią duoną palikite formoje vėsti 10 min., vėliau perkelkite ant grotelių. Ragaukite tik visiškai atvėsusią.
Suskleisti
Ingredientai
Žirniai:
350.00 g (arba avinžirnių)
Anakardžių riešutai:
2.00 valg. š. (smulkintų - gali būti ir graikiniai ar lazdynų riešutai arba jų mišinys)
Kaip gaminti
- Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite į jį žirnių miltus. Vis pamaišydami šiek tiek pakepkite ant nedidelės ugnies.
- Susmulkinkite riešutus ir drauge su cinamonu, imbieru ir kardmonu suberkite į keptuvę su žirnių miltais ir maišydami dar kelias minutes pakepkite.
- Sukrėskite masę į dubenį, suberkite miltelinį cukrų ir gerai išmaišykite.
- Palaukite, kol masė kiek pravės, ir paruoškite norimos formos saldumynus. Galite suformuoti rutuliukus arba sudėti į kokias nors formeles, arba į gilesnį stačiakampį indą ir paskui supjaustyti kvadratėliais.
- Pastatykite šaltai, kad sustingų. Laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Ingredientai
Bananai:
3.00 vnt. (gerai prinokę (ir dar 1 pageidautinas, bet nebūtinas papuošimui))
Medus:
0.25 puodelis (arba klevų sirupo)
Aliejus:
0.30 puodelis (neutralaus skonio, pvz., nerafinuoto saulėgrąžų)
Kaip gaminti
1. Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių (jei su vėjeliu) arba iki 180 laipsnių (jei be vėjelio).
2. Nulupkite bananus, dėkite juos į didelį dubenį ir šakute kruopščiai sutrinkite.
3. Į bananų tyrę įmuškite kiaušinius, gerai išmaišykite, tada pilkite aliejų, cukrų ir medų (ar klevų sirupą), berkite cinamoną, druską, muskato riešutą. Įmaišykite ir sodą, „nugesintą“ trupučiu citrinos sulčių, išmaišykite.
4. Galiausiai suberkite miltus ir smulkintus riešutus bei vėl išmaišykite. Leiskite masei 5 min. ramiai pastovėti, o tada pilkite į pailgą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi. Ant viršaus guldykite išilgai supjaustytą bananą (jei norite) ir pabarstykite trupučiu rudojo cukraus.
5. Kepkite orkaitėje apie 45–50 min. Ar iškepė, patikrinkite įsmeigę medinį pagaliuką, ištraukus jis turi likti švarus, gal su keliais drėgnais trupinukais. Išverskite ant specialių grotelių kepinių vėsinimui, leiskite atvėsti ir tik tada ragaukite.
Pastabos:
1. Pradėkite tikrinti, ar duona dar neiškepusi, nuo kepimo pradžios praėjus 40 min. Kepimo laikas gali įvairuoti priklausomai nuo orkaitės, kepimo skardos ir pan.
2. Vietoje pekano riešutų galite naudoti graikinius riešutus arba abiejų rūšių mišinį.
3. Jei nutarsite naudoti kitus riebalus, rinkitės tokius, kurie net ir vėsdami išlieka skysti, nekietėja – tik tada kepinys išliks drėgnas, nesukietės stingstant riebalams. Šiuo atveju sviestas ar kokosų aliejus netinka, nes šie riebalai kietėja temperatūrai žemėjant.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 žiupsnelis (smulkios)
Rozmarinai:
1.00 arbat. š. (smulkiai kapoto šviežio)
Kaip gaminti
1. Avinžirnių miltus sumaišykite su geru žiupsniu smulkios druskos, pamažu pilkite vandenį ir maišykite, stengdamiesi, kad nesusidarytų miltų gumuliukų. Palikite tešlą stovėti mažiausiai 1 valandą, o dar geriau 3 ar 4.
2. Orkaitę įkaitinkite 250 °C (režimas – kaitra iš viršaus).
3. Į tešlą įmaišykite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir kapotą rozmariną.
4. Keptuvėje, kurią galima dėti į orkaitę, ant vidutinio stiprumo ugnies įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus, gerai paskirstykite. Supilkite pusę paruoštos tešlos, kaitinkite, kol apačia sukietės (maždaug 2–3 min.), suberkite pusę kapotų džiovintų pomidorų, 2 šaukštus tarkuoto parmezano ir žiupsnį juodųjų pipirų. Dėkite į gerai įkaitusią orkaitę (arčiau kaitros šaltinio) ir kepkite 5–7 minutes, kol paviršius apskrus.
5. Ištraukus iš orkaitės apiberkite dar trupučiu tarkuoto parmezano, supjaustykite trikampiukais ir mėgaukitės tuoj pat. Taip iškepkite ir antrąją soką.
Pastaba: nebijokite savo „soccos“ dar labiau apskrudinti, paviršiuje gali net atsirasti labai tamsių dėmių – labiau apskrudusi ji bus dar gardesnė. Ir mėgaukitės „socca“ būtinai labai karšta, ką tik ištraukta iš orkaitės.
Suskleisti
Ingredientai
Miltai:
325.00 g (260 - ryžių ir 65 - kvietinių)
Šokoladinis riešutų kremas „Nutella“ (120 - 150 - įdarui) 120.00 g
Kaip gaminti
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite 28x15 cm dydžio kepimo indą.
- Viename dubenyje sumaišykite ryžių miltus, kvietinius miltus, rudąjį cukrų, vanilinį cukrų, kepimo miltelius, druską, maltą cinamoną ir muskatą.
- Kitame dubenyje iki vientisos masės elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, pieną ir ištirpintą bei atvėsintą sviestą.
- Bananus sutrinkite iki visiškai vientisos masės. Sudėkite į plakinį ir dar kartą išplakite.
- Į pakinį suberkite miltų mišinį ir lengvais judesiais išmaišykite, kol neliks sausų miltų. Nepermaišykite.
- Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
- Į paruoštą kepimo indą supilkite ir tolygiai paskleiskite pusę paruoštos tešlos.
- Ant viršaus šaukštais dėkite šokoladinį kremą. Šaukšto galu įmaišykite jį į tešlos paviršių, sukurdami marmuro efektą.
- Ant viršaus paskleiskite likusią tešlos dalį. Išlyginkite paviršių.
- Apibarstykite paviršių ruduoju cukrumi ir sauja smulkintų graikinių riešutų.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 40–50 minučių, kol kepinys gražiai pakils ir apskrus. Ar iškepė, patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš kepinio centro jis turi būti švarus.
- Palikite dešimčiai minučių duoną atvėsti kepimo inde. Tuomet išimkite kartu su visu kepimo popieriumi, perkelkite ant grotelių ir palikite visiškai atvėsti.
- Raikykite riekelėmis ir patiekite su kava ar arbata.
Suskleisti