Rimtas rudeniškas skanėstas: moliūgas, įdarytas ryžiais, razinomis ir riešutais

Parduotuvėse ir turgavietėse, o ir miestų daugiabučių balkonuose iš tolo šviečia oranžiniai moliūgai! Visai neseniai prasidėjo pats jų sezonas, o gerumas tas, kad šia ištverminga daržove mėgausimės bent kelis mėnesius. Moliūgų rūšių daug, vieni labiau tinka vienokiems, kiti kitokiems patiekalams, o jei pavyko išauginti, gauti ar nusipirkti nediduką apvalų moliūgą saldžiu minkštimu, verta pabandyti jį įdaryti.
Įdarytas moliūgas
Įdarytas moliūgas / Vida Press nuotr.

Ingredientai:

  • maždaug 1,3–1,7 kg sveriantis apvalus moliūgas salsvu, krakmolingu minkštimu;
  • 80 g sviesto;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • 1 nedidelis svogūnas, supjaustytas kubeliais;
  • 200 g ilgagrūdžių ryžių, perskalautų šaltame vandenyje;
  • 60 g auksinių (golden) razinų;
  • 60 g džiovintų vyšnių (galima keisti spanguolėmis);
  • 60 g graikinių riešutų, stambiai sukapotų;
  • 1 arbat. šaukšt. paprikos miltelių;
  • 0,5 arbat. šaukšt. malto kumino;
  • 0,5 arbat. šaukšt. maltų kvapniųjų pipirų;
  • 1 arbat. šaukšt. druskos;
  • 100 ml daržovių sultinio arba vandens.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Pasiruoškite nedidelę kepimo formą, į kurią tilptų moliūgas.

2. Paruoškite moliūgą. Aštriu peiliu nupjaukite jo viršų su visu koteliu – tai bus „dangtelis“. Tuomet išskobkite vidų su sėklomis, turėtų likti tik maždaug 1,5–2 cm storio sienelės.

3. Išlydykite maždaug ketvirtadalį sviesto ir sumaišykite su medumi bei žiupsniuku druskos, tuomet išsukite iki vientisos masės. Šia mase ištepkite moliūgo vidų.

4. Ryžius suberkite į verdantį vandenį ir pavirkite apie 5 min. – kad būtų vos apvirę, bet dar standūs. Nusunkite, suberkite į nemažą dubenį.

5. Nedidelėje keptuvėje įkaitinkite mažą gabaliuką sviesto ir šlakelį aliejaus, suberkite svogūnus ir pakepinkite apie 5–6 min., kol suminkštės ir taps skaidrūs.

6. Į apvirtus ryžius suberkite svogūnus, nuplautas razinas ir vyšnias (ar spanguoles), riešutus, prieskonius ir druską. Likusį sviestą sugnaibykite mažais gabaliukais ir taip pat sudėkite į šį mišinį, gerai išmaišykite.

7. Moliūgą dėkite į paruoštą kepimo formą, sudėkite į vidų ryžių ir priedų mišinį, supilkite ir sultinį ar vandenį. Uždenkite pasiliktuoju „dangteliu“ ir dėkite į orkaitę.

8. Kepkite apie valandą. Tiesiog smigtelkite aštriu peiliu į moliūgo šoną – jis turi būti minkštas. Jei taip dar nėra, gali prireikti papildomų 15–30 min.

9. Iškepusiam moliūgui leiskite kiek pravėsti, o tada pjaustykite ir tiekite visą derinį – ir moliūgo, ir jo įdaro. Jei norisi gaivumo, galite paskaninti patiekalą jogurtiniu padažu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis