Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimti mėsos reikalai: kepti ar troškinti šonkauliukai

Valgant keptus šonkauliukus tik mandagiausieji iki pat finišo darbuojasi peiliu ir šakute, kai nekantresni valgytojai jau seniai sėdi lipniais pirštais. Šiek tiek pamarinuoti, o tada glazūruoti šonkauliukai gali tapti nepakartojamu patiekalu. Tokiu, kuris užkietėjusiam mėsos mėgėjui atstoja bet kokį desertą. Štai ir receptų dešimtukas, pirmyn!
Kepti kiaulienos šonkauliai
Kepti kiaulienos šonkauliai / Vida Press nuotr.
Kepti kiaulienos šonkauliai
Receptas: Lipnūs orkaitėje kepti kiaulienos šonkauliukai
3 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.8 / 43
Receptas
Ingredientai
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (šviežiai maltų)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Miso pasta: 3.00 valg. š. (šviesios)
Garstyčios: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.

2. Skardą šiek tiek patepkite aliejumi ir dėkite druska bei maltais juodaisiais pipirais pabarstytas šonkaulių juostas. Kepkite apie pusvalandį, kol mėsa švelniai apskrus ir čirškės.

3. Kol mėsa kepa, į nedidelį dubenėlį dėkite medų, miso pastą bei garstyčias ir viską gerai išsukite iki vientisos konsistencijos.

4. Trumpam ištraukite iš orkaitės skardą su jau apkepusia mėsa ir konditeriniu teptuku ar mentele iš abiejų pusių aptepkite šonkaulių juostas pasigaminta medaus-garstyčių-miso mase. Negailėkite – sluoksnis turi būti rimtas.

5. Dėkite skardą atgal į orkaitę ir kepkite dar apie 10 min., kol šonkaulių viršus karamelizuosis, apskrus.

6. Patiekti galite rytietišku stiliumi arba ir visai tradiciškai. Pirmuoju atveju prie šonkaulių tiks virti ryžiai, o mėsą dar pabarstykite kepintomis sezamų sėklomis, galite patiekti ir plonomis riekelėmis pjaustytų bei sojos padažu sulaistytų agurkų riekelių ir/ar apvirtų brokolių. Jei norite kažko tradiciškesnio, tiekite šonkauliukus su keptomis bulvytėmis ir mėgstamomis žalėsių salotomis. Beje, bulvytės gali kepti orkaitėje (atskiroje skardoje) tuo pat metu, kaip ir mėsa.

Suskleisti
Pasaulinio garso šonkauliukai
Receptas: Pasaulinio garso kepti kiaulienos šonkauliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
3.3 / 18
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt. (smulkiai supjaustytas)
Kuminai: 0.50 arbat. š. (malto)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (arba kajeno pipirų; pagal skonį)
Pomidorų tyrė: 0.50 st.
Obuolių actas: 1.00 valg. š.
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį; šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Iki 140 laipsnių įkaitinkite orkaitę.

2. Šonkauliukus iš abiejų pusių įtrinkite druska ir juodaisiais pipirais pagal skonį.

3. Sudėkite šonkauliukus į kepimo skardą, aklinai uždenkite aliuminio folija ir pašaukite į orkaitę.

4. Kepkite 3-4 valandas, kol mėsa lengvai skirsis nuo kaulų.

5. Kol mėsa kepa, keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūnus iki minkštumo. Įdėkite kuminą ir išmaišykite. Įdėkite pomidorų tyrę, aštriuosius pipirus, cukrų ir actą. Išmaišykite, pasūdykite ir pakaitinkite kelias minutes maišydami ir atidėkite į šalį, kol kepa mėsa.

6. Iškeptus šonkauliukus gausiai iš visų pusių aptepkite pasigamintu padažu. Dėkite ant grotelių ir pašaukite į orkaitę aukščiausioje temperatūroje ir aukščiausioje pozicijoje.

7. Kepkite apie 3-4 minutes, kol padažas ant šonkauliukų pradės karamelizuotis.

Suskleisti
Troškinti jautienos šonkauliai aronijų vyne
Receptas: Troškinti jautienos šonkauliai aronijų vyne
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val. 30 min.
4.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Šoninė: 150.00 g (supjaustytos kubeliais)
Česnakai: 1.00 vnt. (nuluptomis skiltelėmis)
Svogūnai: 2.00 vnt. (vidutiniai, perpjauti per pusę)
Morkos: 4.00 vnt. (perpjautos išilgai)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (šviežio)
Čiobreliai: 1.00 valg. š. (šviežių)
Vynas: 1.00 vnt. (butelis aronijų)
Vištienos sultinys: 500.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Aliejuje gerai apkepiname jautienos šonkaulius. Sudedame juos į troškinimo indą. Apkepame šoninę, kuri irgi keliauja ant šonkaulių.

2. Toliau toje pačioje keptuvėje, įpylę šiek tiek aliejaus, atskirai apkepame svogūnus, česnaką, morkas. Viską sudedame į troškinimo indą. Tuomet į keptuvę įpilame šiek tiek vyno arba sultinio ir su mentele nugramdome visus prikepusius likučius. Arba jei jau tiksliau, tai deglaze’inam keptuvę. Ir visą tą skystį supilame į troškintuvą.

3. Supilame likusį aronijų vyną, vištienos sultinį, sudedame prieskonines žoleles ir įberiame druskos.

4. Puodą uždengiame dangčiu ir ant mažos ugnies viską troškiname mažiausiai 2 val., jei reikia, tai ir daugiau. Mėsa turi būti visiškai minkšta ir lengvai kristi nuo kaulo.

5. Iš to sultinio, kuris virė, padarome padažą – nukošiame skystį, supilame į keptuvę ir viską nugariname iki norimo tirštumo.

Suskleisti
Pikantiški šonkauliukai
Receptas: Pikantiški šonkauliukai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 22
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 600.00 g ((šonkaulių))
Česnakai: 3.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Balzaminis actas: 2.00 valg. š.
Rozmarinai: 1.00 arbat. š. ((kapoti))
Kuminai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis ((pagal skonį))
Spanguolės: 0.50 st. ((padažui))
Obuoliai: 2.00 vnt. ((padažui))
Svogūnai: 1.00 vnt. ((padažui))
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. ((padažui))
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. ((padažui))
Imbieras: 1.00 vnt. ((padažui, nedidelis gabalėlis imbiero šaknies))
Apelsinai: 0.50 vnt. ((padažui, reikės pusės apelsino sulčių ir šaukšto nutarkuotų apelsino žievelių))
Vyšnios: 1.00 sauja ((padažui))
Kaip gaminti
  1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite, sumeskite į dubenį ir įtrinkite marinatu, paruoštu sumaišius aliejų ir balzaminį actą su kapotais rozmarinais, smulkintais česnakais, kuminais, druska ir pipirais.
  2. Dubenį su šonkauliukais uždenkite ir marinuokite bent 2 val.
  3. Marinuotus šonkauliukus dėkite ant grotelių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
  4. Paruoškite padažą: obuolius nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, susmulkinkite ir suberkite į puodą su smulkintais svogūnais, spanguolėmis, apelsino žievelėmis ir sutarkuotu imbiero gabalėliu. Supilkite apelsino sultis ir kaitinkite ant mažos ugnies apie 15 min., kol gausite tyrę. Tada suberkite cukrų, vyšnias, pagal skonį padažą pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir išplakite elektriniu plakikliu.
Suskleisti
Šonkauliukai
Receptas: Šonkauliukai su medaus padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 23
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 800.00 g (šonkauliai)
Medus: 4.00 valg. š. (skystas)
Sojų padažas: 3.00 valg. š.
Imbieras: 20.00 g (šaknies)
Česnakai: 1.00 skiltelės
Druska: 1.00 arbat. š.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Mėsos prieskoniai 1.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į šaltu vandeniu apšlakstytą skardą. Kepkite apie 30 min. iki 200 ºC įkaitintoje orkaitėje.

2. Susmulkinkite imbierą ir česnaką. Sojų padažą sumaišykite su medumi. Į masę įdėkite imbiero, česnako, įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų ir prieskonių.

3. Likus 10 min. iki kepimo pabaigos, šonkauliukus aptepkite medaus ir prieskonių mišiniu. Patiekalą patiekite su daržovių salotomis.

Suskleisti
Kepti kiaulienos šonkauliukai su daržovėmis
Receptas: Kepti kiaulienos šonkauliukai su daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (šonkauliukai)
Bulvės: 10.00 vnt.
Cukinijos: 200.00 g
Moliūgai: 200.00 g
Morkos: 4.00 vnt.
Druska: 1.00 valg. š.
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Mėsos prieskoniai (mėgstami) 2.00 valg. š.
Petražolės: 10.00 g (šakelė žalių)
Kaip gaminti

1. Šonkauliukus pavirkite 30 min. sūdytame, laurų lapeliais bei pipirais pagardintame vandenyje. Apibarstykite šonkauliukus prieskoniais ir dėkite į kepimo skardą.

2. Šalia sudėkite skustas bulves, apibarstytas druska bei smulkintomis petražolėmis. Bulves dar galite įpjauti ir į įpjovas įdėti po gabaliuką sviesto ir morkos, moliūgo ar cukinijos. Arba galite daržoves taip pat pasūdyti, pagardinti prieskoniais ir sudėti šalia bulvių.

3. Kepkite 200 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol šonkauliukai apskrus, o daržovės suminkštės.

Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė

Suskleisti
Kiaulienos šonkauliukai
Receptas: Kiaulienos šonkauliukai
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.8 / 33
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 600.00 g (šonkauliukų)
Imbieras: 5.00 g (nedidelis gabalėlis šaknies)
Medus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės (ir keli laiškiniai česnakai)
Sojų padažas: 3.00 valg. š. (tamsaus)
Ryžių actas 3.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 100.00 ml (natūralaus)
Žvaigždinis anyžius 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Šonkauliukus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite po vieną ir sumeskite į nedidelį puodą su trupučiu vandens, 2 šaukštais medaus ir anyžiumi, pavirkite apie 15 minučių, tada išgriebkite ir gerai nuvarvinkite.

2. „Wok“ keptuvėje sezamų aliejuje pakepinkite smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą, sumeskite nusausintus šonkauliukus ir maišydamos kepkite apie 45 sekundes ant didelės ugnies, kol mėsa dailiai apskrus.

3. Tada šonkauliukus išgriebkite, ugnį sumažinkite iki vidutinės, sukrėskite į keptuvę likusį medų ir ištirpinkite.

4. Kai medus paruduos, vėl sumeskite šonkauliukus, supilkite ryžių actą, sojų padažą, sukrėskite pomidorų padažą, suberkite smulkintus laiškinius česnakus ir ant mažos ugnies kaitinkite apie 15 minučių, kol padažas sutirštės.

5. Šonkauliukus tiekite išgriebusi iš padažo. Padažą supilkite atskirai į indelį.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai