Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rimtieji ir įdomieji patiekalai iš cukinijų: nuo blynų iki lazanijos. 20 receptų

Posakis „auga tiesiog akyse“ idealiai tinka cukinijoms – vieną dieną daržo lysvėje dar guli nedidukė agurką primenanti daržovė, kitą dieną ją jau sunkiai pakelsi. Neleiskite cukinijoms peraugti, skinkite dar nedidukes, o tada ieškokite receptų. Šįsyk siūlome 15-a rimtųjų patiekalų iš šių augimo čempionių, rinkitės!
Cukinijų suktinukai su sūriais
Cukinijų suktinukai su sūriais / Vida Press nuotr.
Cukinijų suktinukai
Receptas: Cukinijų suktinukai
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.8 / 48
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (Jauna)
Varškė: 200.00 g
Grietinėlė: 50.00 ml
Kumpis: 8.00 riekės (griežinėliai; vytinto)
Česnakai: 1.00 skiltelės (ir marinatui skiltelė česnako)
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š. (Marinatui)
Citrinos: 1.00 vnt. (Marinatui; šaukštas šviežiai spaustų citrinų sulčių)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį ir marinatui taip pat)
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 arbat. š. (Marinatui)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (Marinatui; pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, suberkite prieskonius, pasūdykite.

2. Cukinijas nuplaukite, supjaustykite išilgai plonais griežinėliais, sudėkite į marinatą ir palaikykite maždaug 15 min.

3. Cukinijų griežinėlius iškepkite ant grotelių arba keptuvėje. Jei cukinijas kepsite keptuvėje, sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad nusivarvėtų. Įkaitintame aliejuje trumpai apkepkite vytinto kumpio griežinėlius. Leiskite atvėsti.

4. Elektriniu grūstuvu sutrinkite varškę, įmaišykite grietinėlę, išspauskite česnaką, pagal skonį pasūdykite.

5. Ant cukinijos riekelės dėkite kumpį, ant viršaus užtepkite varškės kremo, suvyniokite ir persmeikite dantų krapštuku. Tiekite kaip užkandį su šviežiais gražgarsčių lapeliais ir pomidorais.

Suskleisti
Įdaryti “laiveliai”
Receptas: Įdaryti cukinijų „laiveliai“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.4 / 39
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 4.00 vnt. (nedidelės)
Ryžiai: 50.00 g (nevirti)
Tirpus sultinys: 100.00 ml
Paprikos: 1.00 vnt. (raudonųjų paprikų ankštis)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Jautiena: 250.00 g (malta)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Mėsos prieskoniai: 1.00 arbat. š.
Sūris: 150.00 g (fermentinis)
Kukurūzai: 2.00 valg. š. (konservuoti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Pomidorai: 500.00 g
Kaip gaminti
  1. Ryžius suberkite į verdantį sultinį ir virkite, kol suminkštės. 
  2. Cukinijų šonus nupjaukite, išskobkite dalį minkštimo ir tokius “laivelius” apvirkite pasūdytame vandenyje (5 min.). Minkštimą ir nupjautus šonelius smulkiai supjaustykite.
  3. Papriką, išėmus sėklas, supjaustykite kubeliais, svogūnus smulkiai sukapokite, sūrį stambiai sutarkuokite.
  4. Keptuvėje įkaitintame aliejuje pakepinkite mėsą, suberkite prieskonius, paprikas, svogūnus ir dar truputį patroškinkite.
  5. Praaušusią mėsą, virtus ryžius, sūrį, kukurūzus sumaišykite ir sudėkite į cukinijų “laivelius”.
  6. Pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite, supjaustykite kubeliais ir kartu su susmulkintais cukinijų gabaliukais pakepinkite keptuvėje įkaitintame svieste.
  7. Pomidorų košę sukrėskite į ugniai atsparų indą, ant jos sudėkite įdarytas cukinijas ir 40 min. kepkite 180 °C karštumo orkaitėje.
Suskleisti
Cukinijų traškučiai
Receptas: Cukinijų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 52
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Aliejus: 100.00 ml
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (džiovinti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba kiti prieskoniai pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 110 ºC temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir papurškite aliejumi.
  2. Cukiniją gerai nuplaukite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei neturite tokios, tiks bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad griežinėliai būtų kuo vienodesnio storio, gana ploni.
  3. Paruoštus griežinėlius dėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, apipurškite dar šlakeliu aliejaus. Apibarstykite džiovintu rozmarinu, žiupsniu druskos ar kitais prieskoniais pagal skonį. Su prieskoniais elkitės atsargiai – cukinijų traškučius labai lengva persūdyti, todėl geriau druskos berkite mažiau, o vėliau, jei reikės, užbersite dar šiek tiek.
  4. Dėkite kepimo skardą su cukinijų griežinėliais į skardą ir kepkite 45 minutes. Tuomet apsukite kepimo skardą, dėkite ją atgal į orkaitę, ir kepkite dar 30–50 min., kol cukinijų traškučiai gražiai apskrus ir bus traškūs.
  5. Traškučius patiekite iš karto, kai tik atvės, ir suvalgykite per kelias valandas – tuomet jie bus patys traškiausi ir skaniausi. Vėliau jie tampa minkšti.  
Suskleisti
Kuskuso salotos su cukinijomis ir feta
Receptas: Kuskuso salotos su cukinijomis ir feta
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.7 / 27
Receptas
Ingredientai
Kuskusas: 1.00 st. (smulkaus)
Sultinys: 1.00 st. (vištienos arba daržovių)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Migdolai: 1.00 sauja
Cukinijos: 1.00 vnt. (vidutinio storio)
Fetos sūris: 100.00 g
Petražolės: 3.00 vnt. (šakelės plokščialapių)
Kalendros: 3.00 vnt. (šakelės šviežių)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (arba viena nedidelė paprasta)
Druska: 1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Kuskusą užpilkite verdančiu sultiniu, supilkite 2 šaukštus aliejaus, uždenkite dangčiu ir palikite 10 minučių. Tada supurenkite šakute ir palikite atvėsti.

2. Jei naudosite perlinį kuskusą, paruoškite jį pagal nurodymus ant pakuotės. Palikite atvėsti.

3. Cukiniją supjaustykite plonais ritinėliais ir apkepkite juos aliejuje.

4. Sausoje keptuvėje apskrudinkite migdolus, palikite juos atvėsti ir tada supjaustykite riekelėmis.

5. Sūrį supjaustykite kubeliais.

6. Sukapokite kalendras ir petražoles.

7. Kuskusą sumaišykite su cukinijomis, migdolais, feta ir žolelėmis. Apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir pagardinkite druska bei pipirais.

Suskleisti
Cukinijų ir pomidorų sriuba
Receptas: Trinta cukinijų ir pomidorų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 139
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt. (supjaustytas gabalėliais)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Cukinijos: 500.00 g (supjaustytų gabalėliais)
Česnakai: 2.00 skiltelės (susmulkintos arba sutrintos)
Pomidorai: 2.00 vnt. (apvirinti (nuluptos odelės) ir supjaustyti)
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Vištienos sultinys: 600.00 ml (arba daržovių)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu įkaitintame šaukšte alyvuogių aliejaus apkepinkite svogūnus, kol jie taps minkšti ir skaidrūs.

2. Suberkite cukinijas kartu su česnakais ir toliau kepinkite maišant, kol cukinijos truputį suminkštės. Tada sudėkite supjaustytus pomidorus, suberkite ciberžoles ir paprikas, įberkite druskos ir pipirų ir kepinkite maišydami apie 2–3 minutes.

3. Supilkite pašildytą sultinį ir uždengę virkite and vidutinės ugnies apie 10 minučių. Pabaigoje sriubą sutrinkite (galite trinti bulvių trintuve, nesijaudinant, kad liks nesutrintų gabalėlių, arba įmerkiamu plakikliu, arba supylę į elektrinį blenderį – iki visiškai vientisos konsistencijos).

4. Patiekite pagardinę grietinėle arba jogurtu (jei mėgstate), šviežiais bazilikų lapeliais ir paskrudintais batono gabalėliais, pakeptais su sūriu

Suskleisti
Trinta cukinijų sriuba su rūkytu lydytu sūriu
Receptas: Trinta cukinijų sriuba su rūkytu lydytu sūriu
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 15
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Bulvės: 2.00 g (nedidelių)
Sūris: 250.00 g (rūkyto lydyto sūrio (gali būti su kmynais))
Sultinys: 1.00 l (daržovių arba kitą mėgstamą)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Ciberžolė: 1.00 žiupsnelis
Prieskoniniai žalumynai: 1.00 žiupsnelis (mėgstamų)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Svogūną ir česnaką susmulkinkite.
  2. Bulves ir cukiniją nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais.
  3. Sūrį sutarkuokite (arba tiesiog smulkiai supjaustykite).
  4. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, įpilkite aliejaus ir įdėkite sviesto, suberkite smulkintus svogūnus ir česnakus, šiek tiek pakepinkite.
  5. Sudėkite cukiniją, pagardinkite druska, pipirais, kmynais, ciberžole ir žolelėmis.
  6. Viską šiek tiek pakepinkite ir sudėkite bulves.
  7. Supilkite sultinį ir viską virkite apie 20 min., kol daržovės suminkštės. 
  8. Puodą nukelkite nuo ugnies ir viską sutrinkite elektriniu trintuvu.
  9. Suberkite sūrį ir porą minučių pakaitinkite, kol jis ištirps.
  10. Viską vėl sutrinkite, kad neliktų sūrio gabalėlių.
  11. Sriubą skanu patiekti su duonos skrebučiais ar paskrudintais kumpio gabalėliais.

Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI

 
Suskleisti
Cukinijų ir žirnelių sriuba su kokosų grietinėle
Receptas: Cukinijų ir žirnelių sriuba su kokosų grietinėle
5 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
2.9 / 23
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (žalia, vidutinio dydžio)
Žirniai: 3.00 st. (3 saujos šviežių, gliaudytų)
Paprikos: 1.00 vnt. (0,5 žaliosios, saldžiosios)
Vanduo: 1500.00 ml
Sultinys: 2.00 valg. š. (2 kubeliai ekologiško)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį šviežių)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Grietinėlė: 1.00 st. (nesaldintos kokosų)
Alyvuogių aliejus: 100.00 ml
Kaip gaminti
  1. Nuplautą cukiniją perpjaukite išilgai pusiau, išgremžkite sėklas, nulupkite odelę, minkštimą supjaustykite kubeliais.
  2. Žirnelius nuplaukite, nusausinkite, papriką supjaustykite juostelėmis.  Puode įkaitinkite porą šaukštų aliejaus.
  3. Suberkite smulkintus svogūnus, česnakus, maišydama kepinkite kelias minutes. Suberkite žirnelius, smulkintas paprikas, maišydama kepinkite 3–4 minutes. Sudėkite cukinijų kubelius, supilkite vandenį, išmaišykite
  4. . Kai užvirs, ugnį sumažinkite. Sumeskite smulkintus sultinio kubelius. Virkite, kol cukinijos suminkštės (likus 5 minutėms iki virimo pabaigos, pagal skonį įberkite smulkintų raudonėlių, maltų juodųjų pipirų).
  5. Nukėlę nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Balinkite kokosų grietinėle.

 

Suskleisti
Kreminė cukinijų sriuba
Receptas: Kreminė cukinijų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 65
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 5.00 st. (griežinėliais pjaustytų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Varškės sūris: 100.00 g (saldaus pieno)
Grietinėlė: 1.00 st. (neriebios)
Daržovių sultinys: 700.00 ml
Sviestas: 1.00 valg. š.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Raudonėliai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Jei cukinijų žievė labai stora ir kieta, nulupkite ją. Cukinijas supjaustykite griežinėliais.

2. Puode ištirpykite sviestą, supilkite aliejų, suberkite kubeliais pjaustytą svogūną. Maišydama pakepinkite, kol svogūnų gabalėliai suminkštės ir taps perregimi. Neleiskite apskrusti, nes apkars.

3. Į svogūnus sudėkite cukinijų griežinėlius, užbarstykite smulkintų raudonėlių, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Vis pamaišydama troškinkite ant vidutinės ugnies maždaug 10 min.

4. Supilkite sultinį ir vis pamaišydama virkite apie 20 min.

5. Sūrį supjaustykite kubeliais, įmaišykite į sriubą, palaukite, kol ištirps. Nukelkite puodą nuo ugnies, sriubą šiek tiek atvėsinkite ir sutrinkite virtuviniu kombainu.

6. Supilkite sriubą atgal į puodą, supilkite grietinėlę ir maišydama kaitinkite ant silpnos ugnies, bet neužvirinkite. Jei sriuba per tiršta, įmaišykite daugiau grietinėlės. Jei reikia, dar pasūdykite, pagardinkite pipirais. Tiekite su balta duona.

Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!

Suskleisti
Virtinukai su cukinijomis
Receptas: Virtinukai su cukinijomis
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 45
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 st. (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (ir 1 trynys tešlai)
Aliejus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 arbat. š. (po žiupsnelį tešlai ir įdarui)
Cukinijos: 200.00 g (jaunų, įdarui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (įdarui)
Varškė: 100.00 g (riebios, įdarui)
Sūris: 50.00 g (tarkuoto parmezano, įdarui)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnis įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį, maltų, įdarui)
Sviestas: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Ant medinės lentelės miltus sumaišykite su druska, viduryje padarykite įdubą.

2. Sudėkite kiaušinius, trynį, įpilkite šaukštą aliejaus ir suminkykite tešlą. Padėkite ant miltais pabarstytos lėkštelės, uždenkite švaria medvilnine skepetaite ir palikite pusvalandžiui pastovėti.

3. Cukinijas nulupkite, supjaustykite stambiais griežiniais ir apvirkite pasūdytame vandenyje. Išgriebusi, sutrinkite šakute ir palikite atvėsti.

4. Sudėkite trintus česnakus, varškę, suberkite tarkuotą parmezaną, muskatus, pagal skonį įberkite pipirų, druskos ir išmaišykite.

5. Iš tešlos iškočiokite ploną lakštą, tada iš jo nedidele stiklinaite išpjaukite apskritimus.

6. Ant kiekvieno apskritimo dėkite po šaukštelį įdaro, kraštus užlenkite į vidurį ir gerai užspauskite.

7. Dėkite virtinius į pasūdytą verdantį vandenį (nepamirškite įpilti šaukštą aliejaus) ir virkite apie 5 minutes.

8. Tiekite apšlakstytus lydytu sviestu.

Suskleisti
Cukinijų blyneliai su žirneliais ir parmezanu
Receptas: Cukinijų blyneliai su žirneliais ir parmezanu
3 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.2 / 42
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 400.00 g (šviežių, jaunų)
Žirniai: 1.00 st. (sauja šviežių, gliaudytų)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Pasukos: 5.00 valg. š. (raugintų)
Miltai: 8.00 valg. š. (8 - 12)
Parmezano sūris: 100.00 g (tarkuoto)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Žirnelius apvirkite nedideliame vandens kiekyje. Išgriebusi kiaurasamčiu, palikite nuvarvėti.   
  2. Nuplautas, nusausintas cukinijas nulupkite, stambiai sutarkuokite, palikite 15 minučių.
  3. Išsiskyrusį skystį nusunkite. Į dubenį su tarkuotomis daržovėmis suberkite žirnelius, smulkintus svogūnus, išmaišykite. Po vieną įmuškite kiaušinius.
  4. Supilkite pasukas, suberkite sūrį, gerai išmaišykite. Po šaukštą berkite miltus, kol išsuksite gan tirštą masę. Pagal skonį pagardinkite maltais pipirais, pasūdykite.
  5. Stiklinę kepimo skardą apšlakstykite aliejumi. Šaukštu iš masės išliekite apvalius blynelius.
  6. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai apskrus. Apšlakstykite pasūdytu natūraliu jogurtu.     
Suskleisti
Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su cukinijomis ir kumpiu
Receptas: Sluoksniuotos tešlos pyragėliai su cukinijomis ir kumpiu
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.1 / 36
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 1.00 vnt. (žalioji)
Sūris: 100.00 g (fermentinis)
Kumpis: 120.00 g (arba karštai rūkytos kiaulienos šoninės)
Čiobreliai: 2.00 vnt. (2 -3 šakelės šviežių)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Tešlą atšildykite.
  2. Ant jos sudėkite bulvių skustuku išilgai supjaustytą cukiniją, kumpį, sūrio gabaliuką, apibarstykite čiobreliais ir grūstais pipirais.
  3. Tešlą su įdaru susukite į vyniotinį ir supjaustykite 2 cm storio griežinėliais.
  4. Sudėkite į skardą, aptepkite plaktu kiaušiniu, apibarstykite sezamų sėklomis, kmynais ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 30–40 minučių.

Receptą atsiuntė Helena J.

Suskleisti
Žaismingi cukinijų kepsneliai
Receptas: Žaismingi cukinijų kepsneliai
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.9 / 84
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 9.00 st. (cukinijų arba aguročių riekių (0,5-0,75 cm storio. Jei cukinijos oda kieta - nulupkite, minkštą odelę palikite))
Morkos: 2.00 vnt.
Pomidorai: 1.00 vnt. (didelio mėsingo)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (0,5 kmyninio)
Salierai: 1.00 vnt. (šluotelės žalumynų, nuplautų ir smulkiai sukapotų)
Asafetida: (¼arbat. š. (kvapiosios ferulos) 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 maltų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Saulėgrąžų aliejus: 100.00 ml (skrudinimui)
Sojų padažas: 2.00 valg. š.
Sūris: 120.00 g (120 - 150 fermentinio greitai besilydančio - geriausiai tinka šviesusis „Cheddar")
Kaip gaminti

Atkreipkite dėmesį:

  1. Jei įmanoma, parinkite, kad cukinijos ir pomidoro riekių skersmuo būtų artimai vienodas.
  2. Cukinijų keptuvėje nesukepkite, tik apskrudinkite, dėl to kepkite ant didelės ugnies. Cukinijos labai vandeningos daržovės, dėl to kepdamos tyška. Saugokitės, kad nenusidegintumėte rankų.
  3. Barstydami sūriu stenkitės nepribarstyti ant skardos - sūris sudegs ir bus sunku išvalyti.

Gaminimo eiga:

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 C. Sutarkuokite fermentinį sūrį ir atidėkite. Pomidorą nuplaukite ir supjaustykite stambiomis riekėmis (reikės 4-5 riekių) horizontalia kryptimi pradedant nuo storiausios pomidoro vietos.
  2. Morkas nulupkite, nuplaukite ir sutarkuokite smulkiąja burokine tarka. Užkaiskite nedidelę keptuvę, įpilkite aliejaus, ir, kai šis įkais, suberkite kmyninį kuminą. Kuminas pradės spragsėti ir patamsės, tuomet suberkite asafetidą ir po kelių sekundžių sudėkite tarkuotas morkas.
  3. Švelniai pasūdykite, įberkite pusę nurodyto juodųjų pipirų kiekio ir kepkite maišydami, kol morkos suminkštės. Galite keptuvę uždengti. Kepimo pabaigoje sudėkite saliero žalumynus ir pusę krapų, išmaišykite, dar kelias minutes troškinkite ir nukaiskite. Jei cukinijos ne visiškai peraugusios, ir jų sėklos minkštos, tuomet galite jas palikti, subrendusias kietas sėklas išvalykite. Ant didelės ugnies įkaitinkite keptuvę, įpilkite aliejų. Sudėkite kiek telpa cukinijų ir kepkite, kol apskrus iš abiejų pusių, tačiau ne visiškai suminkštės. Cukinijos pabaigs kepti orkaitėje. Sudėkite apskrudintas cukinijas į kepimo skardą ir apšlakstykite sojos padažu.
  4. Keptas morkas padalinkite į 4-5 dalis ir paskleiskite vienodu sluoksniu ant cukinijų. Kitas cukinijas uždenkite pomidorais. Pomidorus pagardinkite likusiais juodaisiais pipirais.
  5. Daržoves pabarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 10-15 minučių arba kol sūris visiškai išsileis ir pradės lengvai skrusti. Ištrauktas cukinijas pabarstykite likusiais sukapotais krapais. Patiekite po 1-2 abiejų rūšių kepsnelius su bulvių koše ir agurkais arba lengvomis gaiviomis žaliomis salotomis.  

Receptas iš tinklaraščio JOGOS MITYBA

Suskleisti
Cukinijų blynai
Receptas: Cukinijų blynai
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.3 / 410
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Miltai: 8.00 valg. š.
Krapai: 20.00 g (ryšulėlis)
Aliejus: 1.00 st.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Sutarkuokite cukinijas stambia trintuve. Nulupkite ir nedideliais kubeliais supjaustykite svogūną, smulkiai sukapokite krapus.

2. Į tarkuotas cukinijas įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, svogūnus ir kapotus krapus, pasūdykite, pagardinkite pipirais, gerai išmaišykite.

3. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, dėkite didelį šaukštą tešlos, suformuokite blyną, kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Verskite labai atsargiai, kad blynai neiširtų. Tiekite karštus.

Kulinaro patarimas. Prie cukinijų blynų tinka grietinės ir česnakų padažas. Į stiklinę grietinės įspauskite skiltelę česnako, įmaišykite šaukštelį kapotų krapų, pagal skonį pasūdykite.

Suskleisti
Cukinijų lazanija
Receptas: Cukinijų lazanija
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 76
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 400.00 g
Mocarelos sūris: 200.00 g
Pomidorai: 150.00 g (trintų)
Bazilikai: 1.00 valg. š. (šviežių lapelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti

Parmoje ypač populiarus patiekalas iš cukinijų (itališkai vadinamas Parmigiana di zucchine).

1. Nuplautas cukinijas supjaustykite išilgai ir apvirkite garuose.

2. Supjaustykite griežinėliais mocarelą.

3. Pašlakstykite kepimo skardą alyvuogių aliejumi, sluoksniais sudėkite cukinijas, mocarelą ir pomidorų tyrę.

4. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių ir kepkite cukinijų lazaniją apie 10 min. (kol išsilydys sūris).

5. Ištraukite patiekalą iš orkaitės, palikite aušti 5 minutes, apibarstykite smulkintais bazilikais, taip pat jei norite - tarkuotu parmezano sūriu, ir patiekite.

 

Suskleisti
Bulvių ir cukinijų apkepas.
Receptas: Bulvių ir cukinijų apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
3.4 / 190
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 8.00 vnt. (vidutinio dydžio)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nedidelė)
Sviestas: 4.00 valg. š.
Miltai: 2.00 valg. š.
Pienas: 300.00 ml
Sūris: 100.00 g (tarkuoto brandinto)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (kelios šakelės džiovintų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Nuskuskite bulves, nuplaukite cukiniją. Supjaustykite daržoves kuo plonesniais griežinėliais. Geriausia tai daryti virtuvės kombaino pjaustykle.

2. Keptuvėje trumpai pakepinkite miltus (tik nelaukite, kol paruduos), įmaišykite 2 šaukštus sviesto, nuolat maišydama supilkite pieną. Virkite padažą 3–5 min., vis pamaišykite, kad neprisviltų. Pagardinkite druska ir pipirais, įmaišykite du trečdalius sūrio.

3. Kepimo indą patepkite sviestu, vieną ant kito sudėkite bulvių ir cukinijų griežinėlius. Supilkite ant viršaus pusę padažo, pašaukite į 200ºC temperatūros orkaitę ir kepkite apie 30 min. Supilkite likusį padažą, pabarstykite tarkuotu sūriu ir čiobreliais, kepkite dar 10–15 min.

4. Bulvių ir cukinijų apkepą galima patiekti vieną arba kaip priedą prie keptos mėsos patiekalų.

Suskleisti
Makaronai su cukinijomis
Receptas: Makaronai su cukinijomis
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 32
Receptas
Ingredientai
Cukinijos: 2.00 vnt. (nedidelės geltonos)
Makaronai: 500.00 g
Česnakai: 2.00 skiltelės
Sviestas: 2.00 valg. š.
Špinatai: 50.00 g (šviežių arba šaldytų)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus, supilkite į kiaurasamtį, kad nusivarvėtų.
  2. Po tekančiu vandeniu kruopščiai nuplaukite špinatus. Jei naudosite šaldytus špinatus, juos atšildykite.
  3. Nuplaukite ir plonais griežinėliais supjaustykite cukinijas.
  4. Džiovintus pomidorus nuvarvinkite ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  5. Gilioje keptuvėje įkaitinkite sviestą, išspauskite česnaką, maišydama pakepinkite maždaug minutę. Tik neleiskite paruduoti, nes įgaus kartų skonį. Kai pasklis malonus česnako kvapas, sudėkite cukinijų griežinėlius, špinatus ir džiovintus pomidorus.
  6. Sumažinkite ugnį ir kepkite, kol cukinijos suminkštės. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite į keptuvę virtus makaronus, viską išmaišykite.
Suskleisti
Maltinukai su keptomis daržovėmis
Receptas: Kalakutienos maltinukai su cukinija
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.0 / 55
Receptas
Ingredientai
Kalakutiena: 500.00 g (maltos liesos, standžios)
Cukinijos: 1.00 vnt. (nulupta ir sutarkuota burokine tarka)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Mėtos: 1.00 sauja (nebūtinai)
Kalendros: 1.00 sauja
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Kuminai: 1.00 arbat. š. (malto)
Druska: 1.50 arbat. š. (1 maltunukams ir 0,5 padažui)
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š. (ir dar žiupsnis padažui)
Kajeno pipirai: 0.50 arbat. š. (maltų; nebūtinai)
Saulėgrąžų aliejus: 100.00 ml (kepimui)
Jogurtas: 300.00 ml (labai tinka graikiškas; padažui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (padažui)
Česnakai: 1.00 skiltelės (sutraiškyta; padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (padažui)
Maltas žagrenis (sumac): 1.00 arbat. š. (padažui; nebūtinai)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pagaminkite padažą į dubenį sudėję ir gerai išmaišę visus jam skirtus ingredientus. Padėkite į šaldytuvą, kol prireiks.

2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C.

3. Dideliame dubenyje sumaišykite kalakutieną, kiaušinį, cukiniją, visus prieskonius, smulkiai kapotus žalumynus bei druską. Drėgnomis rankomis suformuokite nedidelius plokščius maltinukus (iš viso apie 18-20).

4. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepinkite maltinukus iš abiejų pusių iki auksiškos spalvos – tam užteks apie 4-6 min, ne ilgiau. Nepersistenkite su aliejumi – jo į keptuvę pilkite nedaug, maltinukai neturi jame plaukioti.

5. Atsargiai perkelkite maltinukus į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pabaikite kepti orkaitėje – tai užtruks dar apie 15-18 min.

6. Patiekite karštus ar kambario temperatūros su padažu ir lengvomis salotomis ir /ar ryžiais.

Suskleisti
Cukinijų ravioliai
Receptas: Cukinijų ravioliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.8 / 41
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 5.00 vnt. (dideli, supjaustyti padažui ir dar keli mažesni papuošimui)
Česnakai: 4.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (pomidorų padažui)
Balzaminis actas: 2.00 valg. š. (pomidorų padažui)
Bazilikai: 1.00 sauja (pomidorų padažui ir dar šiek tiek patiekimui)
Druska: 3.00 žiupsnelis (padažui ir ravioliams; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 2.00 žiupsnelis (padažui ir ravioliams; arba pagal skonį)
Cukinijos: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio; ravioliams)
Rikotos sūris: 1.00 st. (ravioliams)
Fetos sūris: 0.50 st. (sutrupinto; ravioliams)
Parmezano sūris: 0.50 st. (ravioliams ir dar šiek tiek patiekimui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 210 °C.

2. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, sudėkite į kepimo indą. Pabarstykite česnakais, druska ir pipirais, pašlakstykite aliejumi ir balzaminiu actu, pabarstykite bazilikais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15 min.

3. Kol pomidorai kepa, labai plonai (mandolina arba daržovių skutikliu) supjaustykite cukinijas, jas pabarstykite trupučiu druskos, kad suminkštėtų.

4. Sumaišykite įdaro ingredientus. Pagardinkite trupučiu druskos ir pipirų. Imkite 5 cukinijos juosteles ir suklokite jas viena ant kitos ant darbastalio taip, kad gautumėte panašią formą į gėlės žiedlapio (kaip nuotraukoje).

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas

Į vidurį dėkite įdaro ir užlankstykite pirmosios cukinijos juostelės dalis vieną ant kitos. Tada lankstykite kiekvienos žemiau esančios juostelės kraštus, kol gausite „raviolį“. Atidėkite į šalį ir suformuokite likusius raviolius.

Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas
Nidos Degutienės nuotr. /Cukinijų raviolių gaminimas

5. Sudėkite raviolius ant apkepintų pomidorų ir pašaukite į orkaitę dar 15 minučių. Patiekdami pabarstykite parmezano sūriu ir šviežiais bazilikais.

 

Suskleisti
Cukinijų-vištienos kepsneliai su pomidorų padažu
Receptas: Cukinijų-vištienos kepsneliai su pomidorų padažu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 40
Receptas
Ingredientai
Pomidorų padažas: 1.00 st. (naminio; receptas nuorodoje tekste)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 6.00 valg. š. (4 tešlai ir 2 kepsnelių apvoliojimui)
Druska: 0.50 arbat. š. (perpus tešlai ir kepsneliams; arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š. (perpus tešlai ir kepsneliams; arba pagal skonį)
Cukinijos: 1.00 vnt. (jauna, ne itin plona; kepsneliams)
Vištienos filė: 220.00 g (kepsneliams)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Petražolės: 1.00 valg. š. (šviežių, kapotų apibarstymui)
Kaip gaminti

1. Visų pirma pasiruoškite pomidorų padažą pagal šį receptą.

2. Kiaušinius gerai išplakite virtuvine šluotele, įmaišykite miltus, skirtus tešlai, pagardinkite druska, pipirais.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.

4. Nupjaukite cukinijos galiukus, perpjaukite pusiau ir supjaustykite išilgai plonomis vos 3–4 mm storumo juostelėmis.

5. Vištieną supjaustykite plonytėmis, beveik permatomomis juostelėmis.

6. Miltus suberkite į lėkštę.

7. Keptuvėję įkaitinkite aliejų ant vidutinio stiprumo ugnies.

8. Imkite vieną cukinijos gabaliuką, ant viršaus dėkite vištienos gabaliukus, pagardinkite druska, pipirais, uždenkite dar vienu cukinijos gabaliuku, spūstelėkite. Šį suvožtinį apvoliokite miltuose, pamirkykite tešloje ir kepkite įkaitintame aliejuje apie 1,5–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol tešla apkeps ir parusvės. Taip paruoškite kepsnelius iš visų cukinijų ir vištienos gabaliukų.

9. Į nedidelę apkepo formą supilkite pomidorų padažą, ant viršaus dėkite apkeptus kepsnelius ir kepkite įkaitintoje orkaitėje 15–20 min., kad vištiena kepsnelio viduje gerai perkeptų.

10. Prieš patiekiant apiberkite smulkintomis petražolėmis. Dėl gražumo!

Besimėgaujant šiais kepsneliais man dar kilo mintis, kad kai kam šie kepsneliai dar labiau patiktų apkepti ir su sūriu. Pabandykite – prieš dedant juos į orkaitę, pabarstykite trupučiu gerai besilydančio sūrio, pavyzdžiui, mocarela čia labai tiktų.

Suskleisti
Kišas su cukinija
Receptas: Kišas su žalumynais ir cukinija
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 38
Receptas
Ingredientai
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Sviestas: 145.00 g (125 g šalto tešlai ir 20 g įdaro ruošimui)
Druska: 2.00 žiupsnelis (perpus tešlai ir įdarui)
Vanduo: 5.00 valg. š. (ledinio; tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (įdarui)
Grietinė: 100.00 ml (įdarui)
Grietinėlė: 100.00 ml (neriebios; įdarui)
Cukinijos: 1.00 vnt. (įdarui)
Porai: 0.50 vnt. (įdarui)
Špinatai: 1.00 sauja (įdarui)
Sūris: 100.00 g (burokine tarka sutarkuoto fermentinio; įdarui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (įdarui)
Kaip gaminti

1. Pirmiausia pasigaminkite tešlą (galima ir iš vakaro). Miltus, druską ir gabaliukais supjaustytą sviestą dėkite į dubenį ir trinkite tarp pirštų, kol viskas virs rupiais trupiniais (darykite tą greitai ir stenkitės, kad sviestas nepradėtų tirpti). Į šiuos trupinius pilkite vandenį ir greitai suminkykite tešlos rutuliuką. Dėkite jį bent pusvalandžiui į šaldytuvą.

2. Cukiniją supjaustykite riekelėmis, porą – žiedais, nuskabykite kietus špinatų kotelius. Keptuvėje išlydykite sviestą ir trumpai – kol poras ir cukinija kiek suminkštės, o špinatai sukris – pakepinkite daržoves.

3. Tuo metu atskirame dubenėlyje išplakite kiaušinius su grietine, grietinėle, trupučiu druskos ir pipirų.

4. Apvalią kepimo formą neaukštais kraštais išklokite tešla – ji turi gerai padengti kraštelius (jei patinka, galite naudoti ir nedideles formeles). Dėkite kepimo formą su tešlos „dubenėliu“ į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 10 min (pyragėlius mažose formelėse – apie 7 min).

5. Ištraukite kepimo formą ir berkite ant tešlos sūrį, ant jo tolygiai paskleiskite apkeptas daržoves, o galiausiai supilkite kiaušinių-grietinės plakinį.

6. Dėkite kepimo atgal į orkaitę ir kepkite dar 25–30 min., arba kol viršus sutvirtės ir ims darytis auksiškai geltonas. Kiek atvėsinkite ir patiekite su lengvomis žalėsių salotomis. Likučius laikykite šaldytuve – šis kepinys labai skanus ir šaltas.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas