15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudeniškai vakarienei – patiekalas iš maltos mėsos: 3 receptai

Termometro stulpeliui krentant vis žemiau, norisi šildančio, sotesnio maisto. O lietingi rudens vakarai dažniau įkvepia rinktis vakarienę būtent namuose. Kaip neįsisukti į tų pačių patiekalų rutiną bei mėgautis naujais skoniais, atkeliaujančiais vis iš kitos pasaulio šalies? Dalinamės 3 patiekalų receptais iš smulkintos mėsos rudeniškai vakarienei.
Mėsos kukuliai
Mėsos kukuliai / Vida Press nuotr.

Žinoma, patiekalų iš maltos mėsos gaminimas pirmiausiai prasideda nuo pagrindinio ingrediento pasirinkimo. Kaip pastebi pranešime žiniasklaidai cituojamas prekybos tinklo „Iki“ mėsos ekspertas Gintaras Bačkovas, pagrindinis kriterijus – mėsa turi būti kokybiška.

„Pirmiausiai aktualu suprasti, kuo skiriasi faršas nuo smulkintos mėsos. Faršas yra jau pagardinta mėsa, pavyzdžiui, į ją įdėta druskos, krakmolo, baltymų, sojos, pipirų arba kitų prieskonių. O smulkinta mėsa – tai šviežia iškaulinėta ir sumalta mėsa. Sudėtis privalo būti skelbiama ant produktų ženklinimo etikečių“, – sako G.Bačkovas.

Pasak mėsos eksperto, kadangi abi rūšys – ir faršas, ir malta mėsa – yra puikiai tinkamos visiems smulkintos mėsos patiekalams, reikia atsižvelgti į asmeninius poreikius. „Vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar turintiems jautresnį skrandį, rekomenduojama rinktis smulkintą mėsą ir ją pagardinti pagal savo skonį. Tuo tarpu faršas su prieskoniais, turintis tokias pat skonines ir aromatines savybes, idealiai tinka norintiems greičiau pagaminti norimą patiekalą, mat nebereikia papildomai paruošti mėsos“, – sako G.Bačkovas.

Vida Press nuotr./Malta mėsa
Vida Press nuotr./Malta mėsa

Patiekalus iš maltos mėsos nuo seno mėgsta gaminti ne tik lietuviai, kurie gali didžiuotis troškiniais, sriubomis su kukuliukai ar kotletais. Daugelyje šalių įvairios rūšies smulkinta mėsa taip pat mėgstama, iš jos ruošiama nemažai tradicinių patiekalų – nuo nuo buritų, nachos iki indiškų kukulių.

G.Bačkovas kviečia išmėginti tris skirtingus patiekalus iš maltos mėsos.

Sluoksniuotas tortilijų ir smulkintos mėsos apkepas

Ingredientai:

  • 6 didelės tortilijos;
  • 1 didelis baklažanas;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 3 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 500 g jautienos faršo;
  • 0,5 citrinos sultys;
  • žiupsnelis aštrių mėsos prieskonių;
  • žiupsnelis juodųjų pipirų;
  • žiupsnelis druskos;
  • 1 arbat. šaukšt. prieskoninių žalumynų;
  • 150 g tarkuoto fermentinio sūrio;
  • 200 g majonezo.

Gaminimas:

1. Jautienos faršą apkepkite keptuvėje su supjaustytu svogūnu ir smulkintu česnaku, pagardinkite mėsos prieskoniais, pipirais ir druska.

2. Baklažaną supjaustykite kubeliais, taip pat apkepkite keptuvėje, paskaninkite pipirais ir druska, apšlakstykite citrinų sultimis.

3. Sūrį sumaišykite su majonezu ir žalumynais.

4. Į aliejumi apšlakstytą kepimo formą dėkite vieną tortiliją, tada sluoksnį faršo ir aptepkite majonezo padažu. Taip sluoksniuokite visas tortilijas. Viršutinę tortiliją aptepkite tik majonezo padažu.

5. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių. Valgykite su mėgstamu padažu.

Mariaus Žičiaus nuotr./Sluoksniuotas tortilijų ir faršo apkepas
Mariaus Žičiaus nuotr./Sluoksniuotas tortilijų ir faršo apkepas

Amerikietiški naminiai „Sloppy Joe“ mėsainiai

Ingredientai:

  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 2 skiltelės česnako;
  • 400 g jautienos arba kalakutienos faršo;
  • 200 ml pomidorų padažo;
  • 2 valg. šaukšt. rudojo cukraus;
  • 2 valg. šaukšt. Vursterio padažo;
  • 1 arbat. šaukšt. garstyčių;
  • žiupsnelis česnako miltelių;
  • žiupsnelis maltų juodųjų pipirų;
  • 4 bandelės mėsainiams;
  • 4 rauginti agurkai.

Gaminimas:

1. Į didelį puodą įpilkite aliejaus ir kelias minutes pakepinkite trintą česnaką. Tada sudėkite jautienos faršą ir pilnai jį iškepkite. Galima naudoti ir kalakutienos faršą, jeigu norisi kitokios mėsos.

2. Kol faršas kepa, paruoškite padažą: vidutinio dydžio inde sumaišykite pomidorų padažą, rudąjį cukrų, Vursterio padažą, garstyčias, česnako miltelius bei pipirus. Viską gerai išmaišykite.

3. Paruoštą padažą užpilkite ant iškeptos jautienos, išmaišykite ir patroškinkite keletą minučių (visas padažas privalo būti vienodai šiltas).

4. Mėsos padažą dėkite ant pašildytos mėsainio bandelės, pagardinkite rauginto agurko griežinėliais.

Vida Press nuotr./Kepinama malta mėsa
Vida Press nuotr./Kepinama malta mėsa

Indiški vištienos kukuliai

Ingredientai:

  • 1 pakelis indiškų prieskonių mišinio;
  • 500 g smulkintos vištienos;
  • 100 g duonos džiūvėsėlių;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 valg. šaukšt. aliejaus;
  • 100 ml vandens;
  • 200 ml grietinėlės;
  • žiupsnelis kalendros lapelių.

Gaminimas:

1. Pirmiausia dubenyje sumaišykite faršą, duonos džiūvėsėlius bei kiaušinį. Paruoštą mišinį palikite ramiai pastovėti maždaug 10 minučių.

2. Suformuokite nedidelius kukulius. Kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi ant vidutinio kaitrumo ugnies, kol kukuliai dailiai parus. Įberkite prieskonių mišinio ir įpilkite vandens.

3. Tuomet įmaišykite grietinėlės ir virkite uždengę maždaug 5-10 minučių ant nedidelio kaitrumo ugnies. Apibarstykite kalendra ir patiekite su basmati ryžiais arba kitu pasirinktu mėgstamu garnyru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais