Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudeniški ryžių patiekalai: nuo Italijos iki Indonezijos. 20 receptų

Ryžiai gelbsti, kai reikia paruošti greitą garnyrą, gardi ir jų košė ar pudingas. Be to, juk ryžiai ryžiams nelygu – jų rūšių nemažai, o jos diktuoja ir skirtingus patiekalus: nuo itališkos klasikos – rizoto iki indiško patiekalo, kurio pagrindas irgi ryžiai, vadinamo „biryani“. Kviečiame rinktis ir gaminti!
Moliūgų rizotas
Moliūgų rizotas / Strelkabelka nuotr.
Šviežių kopūstų sriuba su ryžiais
Receptas: Šviežių kopūstų sriuba su ryžiais
4 asmenims
Pagaminsite per 35 min.
3.4 / 54
Receptas
Ingredientai
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kopūstai: 500.00 g (baltagūžių)
Svogūnai: 2.00 vnt.
Ryžiai: 100.00 g (ilgagrūdžių)
Kokosų drožlės: 1.00 valg. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (¼ šaukštelio tarkuotų muskatų riešutų)
Kaip gaminti

1. Paruoškite daržoves: kopūstus supjaustykite juostelėmis, svogūnus – plonais žiedeliais. Ryžius nuplaukite.

2. Į storasienį puodą supilkite aliejų, pavartykite puodą, kad aliejus padengtų visą dugną, ir gerai įkaitinkite ant nelabai stiprios ugnies.

3. Sudėkite svogūnus, kopūstus ir retkarčiais pamaišydami kepkite, kol daržovės suminkštės.

4. Supilkite sultinį, suberkite ryžius, pagardinkite pipirais, muskatų riešutais, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite maždaug 20 min.

Suskleisti
Ryžių blyneliai
Receptas: Ryžių blyneliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
15.0 / 95
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g
Moliūgai: 300.00 g (minkštimo)
Parmezano sūris: 150.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Miltai: 100.00 g
Moliūgo sėklos: 1.00 valg. š.
Grietinėlė: 50.00 ml
Aliejus: 3.00 valg. š. (arba sviestas - kepti)
Kaip gaminti

1. Ryžius išvirkite, kaip nurodyta ant pakuotės, įdėkite sviesto, uždenkite puodelį dangčiu ir palikite, kad atvėstų.

2. Moliūgą nuplaukite, nulupkite, minkštimą sutarkuokite smulkia trintuve ir sumaišykite su ryžių koše.

3. Į ryžių ir moliūgų masę įmuškite gerai nuplautus kiaušinius ir viską gerai išplakite elektriniu plakikliu.

4. Tada įmaišykite persijotus miltus, parmezaną, pagal skonį berkite druskos ir pipirų, dar kartą viską labai gerai išmaišykite.

5. Iš paruoštos tešlos drėgnomis rankomis formuokite nedidelius blynelius (juos galite į keptuvę krėsti ir šaukštu). Juos iš abiejų pusių gerai apkepkite karštuose riebaluose.

6. Moliūgų ir ryžių blynelius tiekite apibėrusi sausoje keptuvėje skurdintomis moliūgų sėklomis.  

Suskleisti
Omletas su ryžiais
Receptas: Omletas su ryžiais
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.3 / 57
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kumpis: 100.00 g (mėgstamo)
Aliejus: 10.00 ml (šlakelis)
Ryžiai: 180.00 g (virtų arba apie 65 g - nevirtų)
Sūris: 100.00 g (fermentinio)
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Krapai: 1.00 sauja (ryšelis - šviežių)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (0,5 - maltų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Svogūną smulkiai supjaustykite, česnakus sukapokite, kumpį supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, suberkite svogūnus, česnakus ir kumpį. Pakepinkite, kol svogūnai suminkštės.
  3. Perdėkite pakepintą mišinį iš keptuvės į dubenį. Įmaišykite ryžius ir tarkuotą fermentinį sūrį.
  4. Kiaušinius suplakite su kapotais krapais, druska ir pipirais.
  5. Plaktus kiaušinius supilkite į ryžius ir daržoves.
  6. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Supilkite paruoštą masę ir kepkite ant mažos ugnies, uždengę keptuvę dangčiu, kol viena omleto pusė gražiai apkeps ir apskrus, o viršus šiek tiek sutirštės.
  7. Atsargiai apverskite omletą ir apkepkite iš kitos pusės. Arba dėkite keptuvę į iki 180 ºC temperatūros įkaitintą orkaitę ir baikite omletą kepti joje, kol paviršius gražiai apskrus.
  8. Patiekite omletą iš karto su norimais priedais.
Suskleisti
Ryžių salotos su riešutais
Receptas: Ryžių salotos su riešutais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
2.8 / 19
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 100.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt.
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis)
Razinos: 2.00 valg. š.
Graikiniai riešutai: 100.00 g (saujelė)
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Apelsinai: 1.00 vnt.
Citrinos: 1.00 vnt. (šaukštas sulčių)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tarkuoto)
Druska: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis)
Kaip gaminti

1. Išvirkite ryžius šiek tiek pasūdytame vandenyje. Nusunkite ir palikite atvėsti.

2. Nuplaukite apelsiną po tekančia vandens srove, nušveiskite šepetėliu. Smulkia trintuve nutarkuokite žieveles. Salotoms pagardinti reikės pusės šaukštelio apelsino žievelių. Perpjaukite vaisių pusiau ir išspauskite sultis.

3. Razinas nuplaukite, salierą supjaustykite griežinėliais, obuolį – plonomis skiltelėmis.

4. Dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų, tarkuotas apelsino žieveles, 5 šaukštus apelsinų sulčių ir šaukštą citrinų sulčių, įberkite žiupsnelį muskato, pasūdykite, pagardinkite pipirais. Sudėkite virtus ryžius, obuolius, saliero griežinėlius, razinas ir smulkintus graikinius riešutus, atsargiai išmaišykite.

Suskleisti
Daugiaryžis su moliūgais
Receptas: Daugiaryžis su moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 400.00 g
Rizoto ryžiai 300.00 g
Vištienos sultinys: 1.00 l (arba daržovių)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Rozmarinai: 10.00 g (šakelė)
Aliejus: 3.00 valg. š.
Sūris: 100.00 g (tarkuoto parmezano ar kitokio kieto brandinto sūrio)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai maltų)
Kaip gaminti

1. Moliūgą supjaustykite kubeliais, sudėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi, pabarstykite rozmarinų lapeliais, druska ir pipirais. Smulkiai sukapokite 2 skilteles česnako, užberkite ant moliūgų. Pašaukite skardą į 180°C temperatūros orkaitę, kepkite maždaug 40 min.

2. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus, suberkite smulkintą česnako skiltelę, labai trumpai apkepkite, tik neleiskite paruduoti, nes patiekalas apkars. Suberkite ryžius, maišydama pakepinkite, kol ryžiai taps perregimi.

3. Įpilkite samtį karšto sultinio, maišydama pakaitinkite, kol ryžiai sugers sultinį, vėl įpilkite samtį skysčio. Pamažu įmaišykite visą sultinį. Taip virkite ryžius maždaug 25 min., neleiskite jiems pervirti.

4. Nukaiskite keptuvę, sudėkite apkeptus moliūgų gabalėlius, tarkuotą sūrį, išmaišykite.

Suskleisti
Ryžiai su „Biryani“ daržovėmis
Receptas: Ryžiai su „Biryani“ daržovėmis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 40 min.
3.4 / 8
Receptas
Ingredientai
„Basmati“ ryžiai 400.00 g
Žirniai: 100.00 g (tinka šaldyti, bet ne konservuoti)
Morkos: 100.00 g
Šparaginės pupelės: 100.00 g (tinka šaldytos)
Bulvės: 3.00 vnt.
Kardamonų ankštelės 4.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 1.00 vnt. (4 cm ilgio gabaliukas)
Česnakai: 4.00 skiltelės (ir 1 valg. š. sugrūstų - marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (8 grūdeliai)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis miltelių)
Anyžių sėklos 2.00 vnt.
Varškė: 250.00 g (grūdėtosios, marinatui)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (miltelių, marinatui)
Imbieras: 2.00 valg. š. (tarkuotų šviežių, marinatui)
Mėtos: 1.00 arbat. š. (keli šviežių mėtų lapeliai arba žiupsnelis džiovintų, marinatui)
„Garam masala“ prieskoniai (marinatui) 1.00 valg. š.
Kmynai: 1.00 valg. š. (maltų, marinatui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (marinatui)
Pomidorai: 2.00 vnt. (apkepo viršui)
Svogūnai: 250.00 g (apkepo viršui)
Lydytas sviestas „ghi“ (apkepo viršui) 4.00 valg. š.
Marinuoti kapariai (apkepo viršui) 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Žiedinius kopūstus išskirstykite žiedynėliais. Žirnelius suberkite ant popierinio rankšluosčio (sugers skystį) ir palikite atitirpti. Šparagines pupeles taip pat atitirpinkite. Morkas supjaustykite 2,5 cm ilgio gabaliukais. Bulves nuskuskite ir perpjaukite į 4 dalis.

2. Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, sudėkite į keptuvėje įkaitintą sviestą ir kepinkite, kol suminkštės. Svogūnus išgriebkite iš keptuvės, o riebalus palikite – jų dar reikės.

3. Paruoštas daržoves (išskyrus svogūnus) sumaišykite viename dubenyje, užpilkite marinatu (visus jam skirtus produktus sumaišykite) ir palikite 1 val. kambario temperatūroje.

4. Išvirkite birią ryžių košę ir palikite atvėsti.

5. Į keptuvę su sviestu suberkite recepte nurodytus prieskonius, sukrėskite daržoves su visu marinatu ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Jei reikia, galima įpilti šlakelį vandens.

6. Gilioje apkepo formoje ryžius susluoksniuokite su troškintomis daržovėmis. Ant viršaus sudėkite skiltelėmis supjaustytus pomidorus, keptus svogūnus, griežinėliais supjaustytus kaparius ir 170°C karštumo orkaitėje kepkite 20 min.  

Suskleisti
Burokėlių rizotas su ožkos sūriu
Receptas: Burokėlių rizotas su ožkos sūriu
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.6 / 19
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Svogūnai: 1.50 vnt. (vidutinio dydžio, supjaustyti kubeliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Ryžiai: 150.00 g (tinkamų rizotui (arborio))
Vynas: 150.00 ml (baltojo)
Sultinys: 750.00 ml (gero naminio (daržovių arba vištienos))
Burokėliai: 400.00 g (nuskustų ir sutarkuotų stambia tarka)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Parmezano sūris: 4.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 0.50 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (šviežiai grūstų)
Kaip gaminti

1. Puode storu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūnus ir kepinkite maišydami apie 3–4 minutes, kol svogūnai suminkštės, taps skaidrūs, bet neapskrus. Suberkite česnakus ir čiobrelius, dar pakepinkite apie 1 minutę.

2. Suberkite ryžius ir kepinkite toliau, kartkartėmis pamaišydami (apie 3–4 minutes) arba kol ryžiai sugers visą aliejų, taps skaidrūs.

3. Kol ryžiai kepa, užkaitinkite iki virimo sultinį ir suberkite į jį tarkuotus burokėlius. Palikite virti ant labai mažos ugnies.

4. Į ryžių masę supilkite vyną ir maišydami kaitinkite, kol vynas visiškai išgaruos. Tada pilkite samtį sultinio su burokėliais ir vėl kartkartėmis maišydami virinkite, kol visas skystis susigers į ryžius. Taip dalimis supilkite visą sultinį su burokėliais, paragaudami, kad nepervirtumėte ryžių, nes jie turi išlikti al dente.

5. Pabaigoje įmaišykite sviestą ir tarkuotą sūrį, pagardinkite druska ir pipirais (jei trūksta). Patiekite iškart su ožkos pieno sūriu, arba kaip garnyrą prie mėsiškų ar žuvies patiekalų.

Suskleisti
Moliūgų rizotas
Receptas: Moliūgų rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 32
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 900.00 g (supjaustyto kubeliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Šalavijai: 5.00 vnt. (lapeliai, smulkiai sukapoti)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (smulkiai sukapoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 40.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis, supjaustytas kubeliais)
Vištienos sultinys: 1.00 l (gali prireikti kiek daugiau)
Ryžiai: 150.00 g (skirtų rizotui (pvz, arborio))
Kietasis sūris: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Supjaustytą kubeliais moliūgą suberiame ant kepimo skardos. Mažame puodelyje sumaišome aliejų, medų ir sukapotus prieskonius, druską. Viską užpilame ant moliūgo ir permaišome, kad pasidengtų tolygiai.

2. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 30–40 min. Imame maždaug pusę iškepusių moliūgų ir juos elektriniu trintuvu sutriname. Kitą pusę pasiliekame užbarstyti ant viršaus.

3. Keptuvėje ar puode nesvylančiu dugnu ištirpiname sviestą, suberiame svogūnus. Kepame ant vidutinės ugnies, kol svogūnai tampa skaidrūs.

4. Užkaičiame sultinį. Sultinys turi būti karštas (kad nesustabdytume virimo proceso). Geriausia palikti jį virti ant minimalios ugnies.

5. Suberiame ryžius, išmaišome ir dar pakepame keletą minučių. O tada po samtį pradedame pilti karštą sultinį. Periodiškai vis pamaišome. Verdame apie 20 min, arba kol ryžiai išverda.

6. Įmaišome trintus moliūgus. Jei matome, kad rizotas per skystas, dar šiek tiek paverdame, iki skystis išgaruoja, suberiame tarkuotą sūrį. Viską permaišome, uždengiame keptuvę/puodą dangčiu, nuimame nuo ugnies ir leidžiame rizotui pailsėti 10 min.

7. Dedame į lėkštes, ant viršaus uždedame likusius keptus moliūgus.

Suskleisti
Indonezietiški kepti ryžiai „nasi goreng“
Receptas: Indonezietiški kepti ryžiai „nasi goreng“
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 11
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g (rudųjų)
Čili pipiras: 0.50 vnt.
Česnakai: 1.00 skiltelės
Imbieras: 1.00 vnt. (2 cm ilgio gabaliukas; šviežio)
Šalotinis svogūnas: 1.00 vnt. (apie 50 g svorio; jei nerandate galite naudoti paprastą baltąjį svogūną)
Morkos: 1.00 vnt. (apie 80 g)
Špinatai: 50.00 g
Sojos padažas: 1.50 valg. š.
Žalioji citrina: 0.50 vnt. (kitą pusę palikite patiekimui)
Ciberžolė: 0.25 arbat. š.
Aliejus: 4.00 valg. š. (kepimui)
Padažas „kecap manis“: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (naudokite kaip priedus)
Kalendros: 1.00 sauja (naudokite kaip priedą)
Kaip gaminti

1. Išverdame ryžius ir paliekame atvėsti. Būtina palaukti, kol ryžiai bus visiškai šalti.

2. Nulupame ir smulkiais kubeliais supjaustome morką. Smulkiai supjaustome čili, imbierą, česnaką ir svogūną.

3. Įkaitiname keptuvę, pilame truputį aliejaus ir beriame svogūną. Kepame ant vidutinės ugnies apie 2-3 minutes, po to dedame čili, imbierą ir česnaką. Kepame dar 2-3 minutes. Beriame morkas, pakepiname ne daugiau, kaip 1 minutę, pilame šaukštą vandens ir uždengiame dangčiu. Po 3 minučių dedame špinatus ir kepame dar 1 minutę. Beriame ciberžolę ir viską išmaišome – svarbu, kad keptuvėje nebūtų vandens. Jei yra, padidinkite ugnį.

4. Daržoves sudedame į dubenėlį. Keptuvę išvalome popieriniu rankšluosčiu, įpilame labai labai nedaug aliejaus ir dedame šaltus ryžius. Kepame ant didesnės ugnies apie 3-4 minutes. Ryžiai turi išlikti purūs. Dedame daržoves atgal į ryžius kartu su sojos padažu, „kecap manis“, žaliosios citrinos sultimis ir viską išmaišome.

5. Tuo tarpu įkaitiname kitą keptuvę. Įpilame aliejaus ir gerai įkaitiname. Įmušame 2 kiaušinius. Kepame apie 2 minutes, svarbu kad trynys išliktų skystas, o baltymas gražiai apskrustų. Ant kiaušinio užbarstykite druskos.

6. Į lėkštę dedame ryžius su daržovėmis, kiaušinį, užbarstome šviežia kalendra ir čili (jei naudojate). Mes visada ant stalo papildomai dedame ir žaliosios citrinos.

Suskleisti
Egiptietiškas ryžių ir lęšių troškinys kosheri
Receptas: Egiptietiškas ryžių ir lęšių troškinys „kosheri“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
4.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Lęšiai: 300.00 g (žaliųjų; ryžiams)
Ryžiai: 200.00 g (geriausia basmati; ryžiams)
Sviestas: 40.00 g (ryžiams)
Makaronai: 50.00 g (idealu, jei bus vermišeliai; ryžiams)
Sultinys: 400.00 ml (vištienos, daržovių arba tiesiog vandens; ryžiams)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (malto; ryžiams)
Cinamonas: 1.50 arbat. š. (ryžiams)
Alyvuogių aliejus: 120.00 ml (po 60 ml ryžiams ir padažui)
Svogūnai: 2.00 vnt. (ryžiams)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį; ryžiams)
Česnakai: 2.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Čili pipiras: 2.00 vnt. (pomidorų padažui)
Pomidorai: 8.00 vnt. (gali būti konservuoti; pomidorų padažui)
Vanduo: 370.00 ml (pomidorų padažui)
Actas: 60.00 ml (sidro arba baltojo vyno; pomidorų padažui)
Kalendros: 20.00 g (šviežios; pomidorų padažui)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (maltų; pomidorų padažui)
Kaip gaminti

1. Pradėkite nuo padažo. Susmulkinkite česnako skilteles ir čili pipirus, supjaustykite pomidorus kubeliais.

2. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir kelias minutes pakepinkite česnaką su čili. Sudėkite pomidorus, supilkite vandenį, actą, kuminą ir arbatinį šaukštelį druskos. Užvirkite, sumažinkite kaitrą ir virkite apie 20 min., kol padažas sutirštės. Nukaiskite, sudėkite kapotą kalendrą ir paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų ar daugiau kalendros.

3. Padažą laikykite šiltai arba atvėsinkite – jį galima valgyti ir šiltą, ir šaltą. Nepamirškite paragauti padažo prieš patiekdami, jei vartosite jį atvėsintą.

4. O dabar gaminame troškinį kosheri. Svogūnus supjaustykite plonais pusžiedžiais. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir kepkite svogūnus, kol jie gerai apskrus. Paskleiskite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

 

5. Nuplaukite lęšius, užpilkite dideliu kiekiu šalto vandens ir užvirkite. Sumažinkite kaitrą ir virkite apie 25 minutes. Nepervirkite, kad lęšiai nepavirstų į košę. Nukoškite.

6. Šaltame vandenyje gerai nuplaukite ryžius. Nukoškite ir gerai nuvarvinkite.

7. Didelėje keptuvėje ar troškintuve ištirpinkite sviestą ir suberkite nevirtus makaronus. Maišydami kepkite, kol vermišeliai įgaus auksinę spalvą. Sudėkite nuplautus ryžius ir gerai išmaišykite, kad visos kruopos pasidengtų sviestu.

8. Supilkite sultinį ar vandenį, suberkite muskato riešutą, cinamoną, 1 1/2 arbatinio šaukštelio druskos ir gerą žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų. Užvirkite, sumažinkite kaitrą, uždenkite ir virkite 12 minučių.

9. Nukaiskite, nuimkite dangtį, uždenkite keptuvę švariu medvilniniu rankšluosčiu ir vėl uždėkite dangtį. Palikite 5 minutėms.

 

10. Šakute supurenkite ryžius, sudėkite lęšius ir didžiąją dalį keptų svogūnų – šiek tiek pasilikite pateikimui. Paragaukite, ar netrūksta prieskonių.

11. Sudėkite ryžius į serviravimo indą ir apibarstykite likusiais kepintais svogūnais. Patiekite karštus su šaltu arba šiltu pomidorų padažu.

Pastabos:

Supaprastinimai: visas reikalas užima nemažai laiko ir šis troškinys tikrai to vertas. Bet kartais, pavyzdžiui, per atostogas ar kelionėse, galima šiek tiek pasukčiauti. Naudokite konservuotus lęšius, smulkintus konservuotus pomidorus padažui ir keptus svogūnus iš IKEA.

Nė dienos be mėsos? Tai puikus vegetariškas patiekalas, bet mažesnėmis porcijomis jis gali atlikti ir garnyro vaidmenį. Pomidorų padažą galite keisti agurkų ir pomidorų salotomis.

Makaronai: jei netyčia pamiršote jų parsinešti, galima patiekalą gaminti ir be jų, nors jie patiekalą pakylėja į kitą lygį. Vermišelius galima keisti orzo (ryžių formos makaronai), raidelėmis arba kitais smulkiais makaronais. Galima sulaužyti/sukarpyti spagečius.

Be glitimo/pieno: nedėkite makaronų o sviestą keiskite alyvuogių arba kokoso aliejumi.

 

Suskleisti
Rizotas su moliūgais ir apelsinais
Receptas: Vegetariškas apelsinų rizotas su moliūgais
2 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
4.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 300.00 g (arborio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Moliūgai: 250.00 g
Moliūgo sėklos: 100.00 g
Kokosų pienas: 200.00 ml (arba 150 ml kokosų grietinėlės)
Sūris: 40.00 g (tarkuoto; arba 3–4 valg. šaukšt. maistinių mielių)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Sojos padažas: 3.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 arbat. š.
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Svogūnų laiškai: 1.00 valg. š. (smulkiai pjaustytų)
Daigai: 1.00 valg. š. (garstyčių)
Kaip gaminti

1. Nuo apelsinų nutarkuokite žievelę ir išspauskite iš vaisių sultis.

2. Į nedidelį puodą įpilkite 1 l vandens ir apelsinų sultis, įberkite po šaukštelį baziliko ir raudonėlio, šiek tiek juodųjų pipirų, pusę šaukštelio druskos, pavirkite apie 4 min.

2. Supjaustykite moliūgą vienos piršto pagalvėlės dydžio kubeliais.

3. Į didelę keptuvę įpilkite aliejaus, sojos padažo, įberkite šaukštelį cukraus, pakaitinkite 2 min. ant vidutinės ugnies. Sudėkite moliūgo sėklas, kubelius ir pakepkite 3 min. Suberkite ryžius ir dar 3 min. juos maišydami pakepinkite.

4. Sultinį supilkite per 4 kartus (kad tilptų į keptuvę ir ryžiai po truputį viską sugertų).

5. Po 20 min., kai ryžiai taps panašūs į makaronų al dente variantą, įpilkite kokosų pieno, suberkite visą tarkuotą apelsino žievelę, maistines mieles ir paskutinį kartą gerai išmaišykite.

6. Supjaustykite svogūnų laiškus, jais ir garstyčių daigais papuoškite lėkštes.

Suskleisti
Įdarytos paprikos
Receptas: Mėsa ir ryžiais įdarytos paprikos
3 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
2.8 / 13
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 6.00 vnt. (žaliosios)
Ryžiai: 100.00 g (išvirtų)
Faršas: 60.00 g (iškepto)
Pomidorai: 40.00 g (troškintų)
Sviestas: 1.00 valg. š. (ištirpdyto)
Svogūnai: 1.00 vnt. (apie 1 valg. šaukšt. išspaustų sulčių)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nupjaukite viršutinę paprikos dalį ties koteliu. Pašalinę sėklas, paprikas apvirkite maždaug apie dešimt minučių. Ištraukę iš verdančio vandens palikite atvėsti.

2. Sumaišykite faršą, ryžius, troškintus pomidorus, sviestą, šlakelį svogūnų sulčių bei norimą kiekį druskos ir pipirų. Sudėkite įdarą į paprikos vidų.

3. Įdarytas daržoves sudėkite į keptuvę, iki pusės įpilkite vandens ir troškinkite vidutinėje kaitroje, maždaug apie 45 min.

Suskleisti
Rizotu įdarytos paprikos
Receptas: Rizotu įdarytos paprikos
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 30
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Ryžiai: 150.00 g (rizoto)
Vynas: 100.00 ml (balto)
Vištienos sultinys: 700.00 ml (ar paukštienos)
Sūris: 50.00 g (tarkuoto parmezano)
Citrinos: 1.00 vnt. (nutarkuotų pusės citrinos žievelių)
Sviestas: 30.00 g
Grietinė: 3.00 valg. š. (riebios)
Muskatas: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti

1. Paprikas nuplaukite, išimkite sėklas, viršūnėles nupjaukite.

2. Svogūną ir česnakus nulupkite, smulkiai sukapokite ir pakepinkite keptuvėje su dviem šaukštais aliejaus.

3. Suberkite ryžius, išmaišykite, supilkite vyną, kai ryžiai jį sugers, įpilkite 200 ml sultinio ir maišydamos virkite ant vidutinės ugnies, kol ryžiai sugers skystį. Taip po truputį įmaišykite likusį sultinį ir, kai ryžiai pasidarys minkšti, suberkite parmezaną.

4. Masę pagardinkite druska, pipirais, muskatais, citrinos žievelėmis, gerai išmaišykite ir nukaiskite, įmaišykite sviestą bei grietinę.

5. Paruoštu įdaru pripildykite paprikas, užvožkite nupjautas viršūnėles, supilkite sultinį ir pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 35–40 minučių.

Suskleisti
Atskiro garnyro šiam patiekalui nereikia
Receptas: Vištienos troškinys su ryžiais ir moliūgu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.6 / 37
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 800.00 g (kumpelių)
Moliūgai: 400.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt. (arba pomidoras didelis)
Pievagrybiai: 4.00 vnt.
Ryžiai: 200.00 g
Petražolės: 1.00 sauja
Alyvuogių aliejus: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Nedideliame aliejaus kiekyje apkepkite vištienos gabaliukus. Kiekvieną puselę kepkite maždaug po 5–6 minutes. Pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais (arba paukštienos prieskoniais). Apkeptus gabaliukus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

2. Išvirtus ryžius sumaišykite su pakepintais pievagrybiais ir svogūnais. Ryžius su grybais pasūdykite ir paskaninkite juodaisiais pipirais.

3. Į atskirą indą sudėkite smulkiais kubeliais pjaustytus moliūgus, obuolius ir petražoles. Obuolių dėkite tik tuo atveju, jei mėgstate kiek neįprastus patiekalus, jei ne – geriau pomidorai.

4. Talpaus troškintuvo dugną truputį patepkite aliejumi ir sluoksniais dėkite ryžius, vištieną bei daržoves. Viską dar kartą pabarstykite druska arba mėgstamu prieskonių mišiniu. Troškintuvą uždenkite ir maždaug 40 min. pašaukite į įkaitintą orkaitę.

5. Kai išjungsite orkaitę, troškintuvą iš jos išimkite tik po 15–20 minučių. Atskiro garnyro šiam patiekalui nereikia.

Suskleisti
Kopūstų, ryžių ir faršo apkepas
Receptas: Kopūstų, ryžių ir faršo apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 29
Receptas
Ingredientai
Kopūstai: 1.00 vnt. (pusės gūžės)
Morkos: 1.00 vnt. (didelė)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Ryžiai: 1.00 st. (virti)
Faršas: 500.00 g (kiaulienos)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kmynai: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 2.00 valg. š.
Pomidorų padažas: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Miltai: 1.00 valg. š.
Grietinė: 3.00 valg. š. (3 - 4)
Sultinys: 1.00 st. (0,5 st.)
Kaip gaminti

1. Kopūstą, morką ir svogūnus susmulkinkite ir apkepkite su aliejumi, paskaninkite pipirais, druska, kmynais ir paprika.

2. Keptuvę uždenkite ir kelias minutes patroškinkite. Faršą taip pat apkepkite, paskaninkite prieskoniais. Į aliejumi pašlakstytą kepimo skardą sluoksniais dėkite troškintus kopūstus, faršą ir ryžius. Miltus sumaišykite su nekarštu sultiniu, pomidorų padažu ir grietine.

3. Paruoštą padažą supilkite ant apkepo ir kepkite 160 laipsnių orkaitės apatinėje dalyje apie 30 minučių.

Knyga „Viskas iš faršo“
Knyga „Viskas iš faršo“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė  

Suskleisti
Brokolių ir ryžių troškinys
Receptas: Brokolinių kopūstų ir ryžių troškinys
5 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 18
Receptas
Ingredientai
Brokoliniai kopūstai: 500.00 g (šviežių arba šaldytų)
Kreminė grybų sriuba: (skardinė) 400.00 arbat. š.
Ryžiai: 1.00 st. (virtų, birių)
Svogūnai: 2.00 vnt. (puodelis smulkiai sukapotų)
Pienas: 1.00 st. (1/4 puodelio lieso)
Parmezano sūris: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Puode įkaitintame aliejuje pakepinkite svogūnus. Kai pasidarys skaidrūs, sudėkite brokolinius kopūstus ir maišydami kepinkite kelias minutes.

2. Konservuotą sriubą sumaišykite su pienu ir supilkite į puodą su brokoliniais kopūstais. Suberkite ryžius, gerai sumaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

3. Viską sukrėskite į riebalais pateptą apkepo indą, viršų pabarstykite tarkuotu sūriu ir 35–40 min. kepkite 160 °C orkaitėje.

Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Vištiena su ryžiais
Receptas: Vištiena su ryžiais, prieskoniais ir karamelizuotais svogūnais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 5
Receptas
Ingredientai
Cukrus: 30.00 g
Žagrenio uogos (barbarisas): 25.00 g (arba džiovintų juodųjų serbentų)
Alyvuogių aliejus: 5.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (vid. dydžio pusžiedžiais supjaustyti)
Vištiena: 1.00 kg (tinka sparneliai, blauzdelės, į gabalus padalyta krūtinėlė)
Kardamonas: 10.00 vnt. (ankščių)
Gvazdikėliai: 6.00 vnt.
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt. (perlaužtos pusiau)
Ryžiai: 300.00 g (basmati)
Druska: 1.00 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.50 arbat. š.
Vanduo: 550.00 ml (verdančio)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Kalendros: 1.00 sauja (šviežių)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Jogurtas: 100.00 ml (natūralaus)
Kaip gaminti

1. Karštame vandenyje (apie 40 ml) ištirpinkite cukrų ir pamerkite šiame skystyje barbariso uogas (jei naudojate džiovintus serbentus, mirkyti nereikia).

2. Storadugnėje keptuvėje ar plačiadugniame troškintuve įkaitinkite porą šaukštų aliejaus ir iki intensyvaus auksiško rudumo apkepinkite svogūnus (tai užtruks apie 10–15 min, svogūnus nuolat maišykite, kad nepradėtų degti). Perkelkite iškepusius svogūnus į lėkštelę ir išvalykite keptuvę.

3. Sudėkite vištieną į didelį dubenį ir sumaišykite su 1/2 arbat. šaukšt. druskos, žiupsniu juodųjų pipirų, pora šaukštų alyvuogių aliejaus, kardamonu, cinamonu ir gvazdikėliais. Viską gerai išmaišykite rankomis.

4. Vėl gerai įkaitinkite keptuvę ir dėkite į ją vištieną su prieskoniais. Kepkite pavartydami, kol vištiena pasidengs auksiška plutele. Išimkite vištieną ir sudėkite į dubenį (nesvarbu, jei keptuvėje bus likę kiek aliejaus ir prieskonių – jų neišimkite).

5. Sudėkite į keptuvę nuplautus basmati ryžius, keptus svogūnus, (išmirkusias) uogas, 1 arbat. šaukšt. druskos ir gerą žiupsnį pipirų. Viską labai gerai išmaišykite. Ant ryžių sudėkite kiek įspausdami vištienos gabaliukus ir viską užpilkite verdančiu vandeniu. Sandariai uždenkite dangtį, sumažinkite ugnį iki minimalios ir virkite 30 min.

6. Praėjus šiam laikui nuimkite keptuvę nuo ugnies, atidenkite dangtį, greitai uždėkite švarų lininį rankšluostį ir vėl sandariai uždenkite – tegul ramiai pastovi dar 10 min.

7. Pagaliau gausiai apiberkite patiekalą kapotomis žolelėmis, šiek tiek įmaišydami jas šakute.

8. Patiekite su jogurto padažu, paruoštu iš jogurto, šaukšto alyvuogių aliejaus ir žiupsnio druskos ir, jei patinka, lengvomis salotomis.

 

Suskleisti
Ryžių ir obuolių apkepas
Receptas: Skanus ir šiltas, ir šaltas ryžių ir obuolių apkepas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 50
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 1.00 st.
Pienas: 1.30 st.
Vanduo: 1.00 st.
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Sviestas: 80.00 g
Cukrus: 3.00 valg. š.
Obuoliai: 6.00 vnt.
Razinos: 1.00 sauja
Cinamonas: 0.50 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Į puodą supilkite stiklinę pieno ir stiklinę vandens, įberkite žiupsnį druskos, užvirkite ir suberkite ryžius. Virkite ant mažos ugnies apie 15 min. – turite gauti tirštą, tačiau dar birią ryžių košę.

2. Obuolius nulupkite ir supjaustykite plonomis skiltelėmis.

3. Kiaušinius išplakite su likusiu pienu.

4. Keturkampį ar apvalų stiklinį ar keramikinį kepimo indą ištepkite sviestu. Sudėkite pusę ryžių košės ir ją išlyginkite. Klokite obuolių skilteles, pabarstykite jas cukrumi ir cinamonu, o tada dėkite kitą pusę košės, išlyginkite.

5. Ryžių-obuolių sluoksniuotinį apipilkite kiaušinių-pieno plakiniu, ant viršaus padėliokite sviesto kubelių ir dėkite kepti.

6. Kepkite apie 30 min., kol viršus bus gražiai auksinis, krašteliai apskrudę. Galite valgyti iškart, galite, kai pravės. Jei kepate vakarienei, likučiai puikiai tiks pusryčiams, tik laikykite apkepą šaldytuve.

Suskleisti
Ryžių apkepas
Receptas: Ryžių apkepas su razinomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.6 / 16
Receptas
Ingredientai
Ryžiai: 200.00 g (trumpagrūdžių)
Pienas: 700.00 ml
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 180.00 g
Razinos: 50.00 g
Sviestas: 80.00 g
Miltai: 1.00 valg. š.
Cinamonų lazdelė: 2.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Išbrinkinkite vandenyje razinas.

2. Pieną supilkite į gilią keptuvę, sudėkite cinamono lazdeles ir suberkite pusę cukraus.

3. Retkarčiais pamaišant užvirkite pieną, suberkite ryžius ir sumažinkite kaitrą. Virkite nuolat maišant, kol ryžiai išbrinks ir masė taps tiršta.

4. Nukelkite nuo ugnies, išimkite cinamono lazdeles ir sudėkite sviestą. Gerai išmaišykite, kol sviestas visiškai ištirps.

5. Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su likusiu cukrumi. Tada suberkite kedrų riešutus, išbrinkusias razinas ir 0,5 šaukšto miltų. Viską gerai išmaišykite ir į gautą masę supilkite ryžius. Išmaišykite.

6. Gautą masę supilkite į sviestu išteptą ir likusiais miltais pabarstytą kepimo formą. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

Suskleisti
Citrininis ryžių pudingas su obuoliais
Receptas: Citrininis ryžių pudingas su obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.7 / 20
Receptas
Ingredientai
Pienas: 750.00 ml
Cukrus: 100.00 g
Druska: 1.00 arbat. š. (0.5)
Citrinos: 2.00 vnt. (nutarkuotų žievelių)
Ryžiai: 80.00 g (apvaliagrūdžių)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Obuoliai: 2.00 vnt. (didelių arba 3 - vidutinio dydžio)
Rudasis cukrus: 50.00 g (obuoliams)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (obuoliams)
Sultys: 2.00 valg. š. (citrinų - obuoliams)
Medus: 1.00 valg. š. (obuoliams)
Sviestas: 1.00 valg. š. (obuoliams)
Kaip gaminti
Vanilinis ryžių pudingas su obuoliais
Vanilinis ryžių pudingas su obuoliais
  1. Iš pradžių paruoškite obuolius. Nulupkite juos, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais.
  2. Obuolių kubelius sumaišykite su ruduoju cukrumi, cinamonu, citrinos sultimis ir šaukštu medaus.
  3. Keptuvėje ištirpinkite šaukštą sviesto. Suberkite obuolius ir kaitinkite, retkarčiais pamaišydami, apie 3-5 minutes, kol suminkštės, tačiau kubeliai vis dar išlaikys savo formą.
  4. Paruoštus obuolius atidėkite į šalį, kol išvirs ryžiai.
  5. Į didelį prikaistuvį supilkite pieną, suberkite cukrų, druską, nutarkuotas citrinos žieveles ir apvaliagrūdžius ryžius.
  6. Nuolat maišydami mediniu šaukštu, užvirinkite masę.
  7. Sumažinkite ugnį iki mažos. Kaitinkite, dažnai pamaišydami mediniu šaukštu, apie 30-40 minučių, kol ryžiai taps visiškai minkšti, o konsistencija taps kreminė, bet ne per tiršta.
  8. Ryžiams išvirus, nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Įmaišykite vanilės ekstraktą.
  9. Paskirstykite pudingą į indelius ar stiklines, kuriose norėsite patiekti. Ant viršaus paskirstykite paruoštus obuolius.
  10. Patiekite pudingą dar šiltą arba, jei norite, atvėsinkite iki kambario temperatūros. Taip pat indelius galite uždengti maistine plėvele ir pudingą laikyti šaldytuve iki kitos dienos. Tokiu atveju, prieš patiekdami, palaikykite pudingą kambario temperatūroje 5-10 minučių. Skanaus!
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai