Taigi, kelkime sau nuotaiką paprastais būdais – jei įtrauksime į savo racioną šių produktų, nereikės į pasaulį žvelgti sužeisto bembio akimis ir dūsauti, kad iki vasaros dar taip toli.
Taip pat skaitykite: 10 superproduktų, kurie pagerins atmintį ir nuotaiką
Žuvis
Vertėtų dažniau valgyti lašišos, paltuso ir oto. Na, bent jau silkės – aprūpinsite organizmą vitaminais A, D, E, B1 ir B12, mineralais ir omega-3 rūgštimis.
- Sumaišykite visus produktus skirtus marinatui ir gerai įtrinkite žuvį iš abiejų pusių.
- Susukite žuvį į pergamentinį popierių arba maistinę plėvelę ir dėkite šaldytuvą mažiausiai parai.
- Pagaminsite per 20 min., neskaičiuojant marinavimosi laiko.
Receptą atsiuntė Helena Jagello
- Lašišos filė (geriau su oda) supjaustykite norimo dydžio gabaliukais (bet esu tikra, kad skaniai iškeptų ir nepjaustyta).
- Įtrinkite juos žuvies prieskoniais ir citrinpipiriais.
- Palikite bent valandai, kad prieskoniai įsigertų.
- Tuomet sudėkite žuvies gabaliukus į skardą, išklotą kepimo folija.
- Ant kiekvieno gabaliuko dėkite supjaustytų česnakų ir labai plonų citrinų griežinėlių. Recepto autorė juos dėjo eilėmis: česnakai ir gabalėlis citrinos.
- Tuomet per visą skardą berkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus ir krapus.
- Galiausiai viską apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Uždenkite viršų kepimo folija ir kepkite apie 20 minučių.
- Jei mėgstate apskrudusią žuvį, tuomet po tų 20 min. nuimkite nuo viršaus foliją ir dar šiek tiek pakepkite.
Skanaus!
Receptą atsiuntė Indrė Daniutė
- Išdarinėkite silkę ir pamirkykite vandenyje apie valandą, kad nebūtų tokia sūri (galima įpilti truputį pieno, tada ji neištyžta).
- Šiaudeliais supjaustykite svogūną ir apkepkite iki gelsvumo aliejuje. Į folijos lakštą įpilkite truputį aliejaus, dėkite vieną pusę silkės.
- Ant jos uždėkite keptus svogūnus, ant jų užberkite riešutus ir uždėkite kitą puselę silkės.
- Ant silkės užpilkite likusį aliejų.
- Foliją stipriai susukite.
- Kepti įkaitintoje iki 180*C orkaitėje pusę valandos. Atvėsinkite. Su konditeriniu švirškštu uždėkite majonezą. Skanaus.
- Be majonezo tinks Kūčių stalui.
Receptą atsiuntė Jūratė Sarapovienė
- Aliejuje apkepkite pusžiedžiais supjaustytą svogūną, sudėkite šiaudeliais supjaustytas paprikas.
- Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, paskui nupilkite jį ir susmulkinkite vaisius.
- Slyvas, prieš baigdami troškinti, sudėkite į keptuvę su kitomis daržovėmis, sudėkite pomidorų padažą, įberkite pipirų ir druskos.
- Atvėsinkite ir užpilkite ant silkės daržoves.
Receptą atsiuntė Janina M.
- Žuvį nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į plokščią lėkštę. Nedideliame indelyje sumaišykite kapotus česnakus, tarkuotus imbierus, petražoles, pipirus, riešutus, austrių padažą.
- Mišiniu įtrinkite žuvų gabalėlius ir bent 2 val. palikite, kad pasimarinuotų.
- Paruoštą žuvį suvyniokite į kepimo popierių ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min.
- Popierių praskleiskite ir dar kelias minutes pakepkite, kad žuvis apskrustų. Brokolius nuvalykite, išskirstykite žiedynėliais.
- Aitriąją papriką išvalykite sukapokite. Į garų puodą sudėkite brokolius, suberkite tarkuotas citrinos žieveles ir aitriąsias paprikas ir trumpai, kad brokoliai tik suminkštėtų, bet nepakeistų spalvos, pakaitinkite garuose.
- Galiausiai į brokolius įmaišykite ožkų pieno sviestą ir patiekite kaip garnyrą prie žuvies.
1. Žuvies filė pabarstykite žuvies prieskoniais, išvoliokite kiaušinio plakinyje, susmulkintuose lazdynų riešutuose ir kepkite keptuvėje ant silpnos ugnies.
Šokoladas
Jau linksmiau – toms, saldžiamėgėms, ar ne? Be dieviško skonio, šokoladas naudingas dar ir amino rūgštimi triptofanu, skatinančiu serotonino gamybą. Ką jau čia pasakoti – visos žinome, kaip popietę pagražina nors ir mažytis šokolado gabalėlis.
Astos Černės nuotr. / Šokoladiniai saldainiai su graikiniais riešutais |
- Į dubenėlį sudėkite gabalėliais sulaužytą šokoladą, supilkite saldintą sutirštintą pieną ir sudėkite sviestą. Kaitinkite mikrobangų krosnelėje kelias minutes, kartais atidarydami dureles ir pamaišydami, kol šokoladas bei sviestas ištirps ir gausite visiškai vientisą masę. Neperkaitinkite ir neužvirinkite.
- Įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
- Supilkite paruoštą masę į sviestu išteptą ar folija išklotą indą (15x15 cm dydžio), paviršių išlyginkite ir tolygiai apibarstykite saujele smulkintų graikinių riešutų.
- Indą uždenkite maistine plėvele ir dėkite į šaldytuvą. Palaikykite bent kelias valandas ar per naktį, kol masė bus visiškai sustingusi.
- Išimkite iš indo ir labai aštriu peiliu supjaustykite kvadratėliais. Patiekite prie puodelio kavos. Skanaus!
* Galite naudoti bet kokius mėgstamus riešutus arba juos pakeisti kitais norimais priedais, pavyzdžiui, mėgstamų sausainių gabalėliais ar susmulkintu mėgstamu šokoladiniu batonėliu.
- Labai gerai išplakite kiaušinius ir trynius su cukrumi „Farinu“. Įsijokite miltus. Išplakite dar sykį.
- Ištirpinkite šokoladą su sviestu dubenėlyje, įmerktame į karštą vandenį, ir įmaišykite į kiaušinių masę.
- Formeles patepkite sviestu ir pabarstykite kakava. Tešlą supilkite į formeles.
- Kepkite apie 15 min. 200 °C orkaitėje. Ištrauktus iš orkaitės atvėsinkite, tada apverskite ir iškratykite iš formelių.
- Cukraus miltelius sumaišykite su uogų sunka ir, jeigu dar reikia, – trupučiu vandens, kad gautųsi tirštas glaistas.
- Apliekite juo atvėsusius pyragaičius. Pyragui papuošti kiaušinio baltymą išplakite iki putų, jame pamirkykite gėlių žiedlapius, tada – cukruje.
- Kai nudžius, dekoruokite jais kepinius.
Receptas DANSUKKER
- Puodelyje (250 ml) šakute sumaišykite miltus, cukrų, kakavos miltelius, kepimo miltelius, druską, išplaktą kiaušinį, pieną ir aliejų iki vientisos masės.
- Jei norite, į vidų įspauskite du karamelinius saldainius.
- Dėkite puodelį į mikrobangų krosnelę ir kepkite 1–2 minutes, patikrindami kas 30 sek.
- Patikrinkite mediniu pagaliuku – įkištas ir ištrauktas iš pyragėlio, jis turi būti švarus.
- Apibarstykite milteliniu cukrumi ir patiekite šiltą.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 ºC temperatūros. Kepimo folija išklokite 22 cm skersmens kepimo indą atsegamais kraštais.Šokoladinius sausainius susmulkinkite iki trupinių. Sumaišykite su tirpintu sviestu.
- Paruošta mase išklokite kepimo indo dugną ir sieneles.
- Kepkite torto pagrindą įkaitintoje orkaitėje 10 minučių. Tuomet išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 ºC.
- Paruoškite torto įdarą
- Nedideliame dubenėlyje sumaišykite grietinę, kreminį kavos likerį, vanilės ekstraktą ir tirpios kavos miltelius.
- Šokoladą ištirpinkite ant „garų vonelės“ ar mikrobangų krosnelėje. Atidėkite į šalį, kol atvės.
- Kreminį sūrį, kakavos miltelius ir druską sudėkite į didelį dubenį. Elektriniu plaktuvu išplakite iki purios masės.
- Suberkite į kreminio sūrio masę cukrų ir vėl išplakite.
- Toliau plakdami, lėtai supilkite tirpintą atvėsusį šokoladą.
- Supilkite grietinės masę. Išplakite.
- Po vieną įmuškite kiaušinius, po kiekvieno masę šiek tiek paplakdami.
- Paruoštą įdarą supilkite į atvėsusį šokoladinio torto pagrindą.
- Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 70–75 minutes, kol torto kraštai bus tvirti, o centras, pajudinus kepimo indą, šiek tiek judės.
- Atvėsinkite, tuomet suvyniokite į maistinę plėvelę ir per naktį palaikykite šaldytuve.Kitą dieną, išėmę tortą iš šaldytuvo, palikite jį maistinėje plėvelėje, kol atšils iki kambario temperatūros.
- Paruoškite graikinių riešutų užpilą
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros.
- Graikinius riešutus paskleiskite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepkite įkaitintoje orkatėje apie 7–10 minučių, kol gražiai apskrus.
- Išimkite riešutus iš orkaitės ir atvėsinkite.
- Sviestą ir rudąjį cukrų sudėkite į vidutinio dydžio prikaistuvį. Kaitinkite ant vidutinio dydžio ugnies, kartais pamaišydami, kol cukrus ištirps.
- Supilkite grietinėlę, suberkite druską ir kaitinkite toliau, kol masė užvirs ir šiek tiek sutirštės. Nekaitinkite labai ilgai, vos kelias minutes, kitaip atvėsusi karamelė bus kieta, o šiuo atveju reikia, kad ji išliktų minkštos konsistencijos.
- Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir palikite masę atvėsti.
- Į atvėsusią masę suberkite riešutus ir išmaišykite.
- Paruoštu užpilu apliekite tortą.
- Pjaustykite gabalėliais ir patiekite. Skanaus!
Vištiena ir kalakutiena
Šaltuoju laikotarpiu jos naudingesnės už kitas mėsos rūšis, nes irgi prisideda prie laimės hormono gamybos. Tik reikėtų prisiminti, kad naudingiausia vištieną ir kalakutieną valgyti su rūgščiu padažu (kad ir močiutės bruknių ar spanguolių uogiene).
Taip pat skaitykite: Netikėtos priežastys, kodėl užklumpa depresija
- Supjaustykite džiovintus pomidorus, sumaišykite su smulkinta feta ir bazilikų lapeliais. Krūtinėlę padalykite pusiau ir įtrinkite malta paprika, druska bei pipirais. Įpjaukite kišenę, į ją prikimškite paruoštos fetos bei pomidorų masės ir susekite dantų krapštukais.
- Vištieną apkepinkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi, tuomet uždenkite ir ant vidutinės ugnies dar kepkite po 5 minutes iš abiejų pusių.
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
- Viščiukų blauzdeles nuplaukite ir nusausinkite.
- Mėsą nupjaustykite nuo kaulų, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
- Paruoškite marinatą: apelsino ir citrinos žieveles nutarkuokite ir sumaišykite su išspaustomis apelsino sultimis, aliejumi, garstyčiomis, balzaminiu actu, aitriąją paprika.
- Marinatu užpilkite mėsą ir palaikykite apie valandą. Tada iškepkite ant grotelių ir sudėkite į lėkštes.
- Šparagines pupeles atšildykite, pakaitinkite garuose ir patiekite šalia vištienos. Apšlakstykite balzaminiu padažu.
Pagaminsite per 15 min. (neskaičiuojant marinavimo laiko).
- Vištieną nuplaukite, supjaustykite labai mažais gabalėliais.
- Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste ir atvėsinkite. Vištieną ir atvėsintus keptus svogūnus krėskite į dubenį, išmaišykite plaktą kiaušinį, šalavijus, gerai nuplautus ir nuvarvintus daigus, pagal skonį berkite druskos, nutarkuotos citrinos žievelės ir pipirų.
- Iš paruoštos masės formuokite norimo dydžio ir formos maltinukus, juos išdėliokite didelėje lėkštėje ir 10 min. palaikykite šaldytuve, kad sustingtų.
- Maltinukus kepkite gerai įkaitintuose riebaluose arba orkaitėje be riebalų, kol dailiai pagels ir pakvips. Jeigu kepsite riebaluose, nepamirškite nusausinti jų pertekliaus popieriniu rankšluostėliu.
- Tiekite gausiai apibarsčiusi kapotais šviežiais žalumynais.
- Nuplautas, nusausintas mėtas susmulkinkite.
- Mėsą, nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sumalkite. Įmuškite kiaušinį, suberkite virtą kuskusą, smulkintas mėtas, pagal skonį cinamono, druskos, gerai suminkykite.
- Iš gautos masės suformuokite vienodo dydžio ovalius paplotėlius, po porą minučių iš abiejų pusių apkepkite karštuose riebaluose ir sudėkite į karščiui atsparų stiklinį indą.
- Supilkite jogurtą, pagal skonį įberkite druskos. Apie pusvalandį troškinkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
1. Sriubą atskieskite sultiniu, užvirinkite, suberkite smulkiai supjaustytus grybus, truputį pavirkite ir nukaiskite.
2. Karštą skystį sumaišykite su mėsa, ryžiais ir petražolėmis. Viską sukrėskite į apkepo indą, gerai uždenkitei ir kepkite 170 °C orkaitėje 40 min.
Knyga „100 receptų sergantiems diabetu“ |
Receptas iš knygos „100 receptų sergantiems diabetu “, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Į faršą įmuškite kiaušinį, suberkite manų kruopas, sudėkite smulkintus džiovintus pomidorus, įberkite pipirų, druskos ir gerai išmaišykite.
2. Šlapiomis rankomis formuokite pailgus kepsnelius ir kepkite aliejuje, kol gražiai parus. Didesniame dubenyje suplėšykite salotas, sudėkite pjaustytus vyšninius pomidorus, agurką ir džiovintus pomidorus.
3. Apšlakstykite aliejumi, citrinų sultimis, pabarstykite pipirais, druska ir prieskoninėmis žolelėmis. Išmaišykite ir pabarstykite parmezanu. Kepsnelius sudėkite prie ar į salotas ir iš karto tiekite.
Knyga „Viskas iš faršo“ |
Receptas iš knygos „Viskas iš faršo“, kulinarė Asta Žvikienė
1. Supjaustytą kalakutienos filė apibarstykite paukštienos prieskoniais ir sudėkite į truputį aliejumi pateptą kepimo formą.
2. Mėsą apdėkite daržovėmis: pusžiedžiais supjaustytais svogūnais, riekelėmis supjaustyta cukinija ir savo nuožiūra susmulkinta paprika. Daržovių sluoksnį pabarstykite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Viską apiberkite tarkuotu sūriu ir majonezu. Majonezas geriausia tiktų liesesnis.
3. Atsikirpkite folijos ir kepimo formą su paruoštu turiniu uždenkite. Šaukite viską į iki 180 ºC įkaitintą orkaitę 50 minučių.
4. Iškepusią kalakutieną negailėdami apiberkite kapotais žalumynais, garnyrui patiekite virtų bulvių ar bulvių košės, žalių arba marinuotų agurkų.
Šaltinis: JI24.lt
Sezamų druska „Gomasio“ – tai japoniški prieskoniai, susidedantys vos iš 2 ingredientų – sezamų ir druskos. Maišoma santykiu 20:3 (recepto autorė maišė 100 g sezamų su 15 g druskos). Sezamai pakepinami ir sugrūdami su druska (geriausia – jūros).
Gaminimas:
- Mėsą įpjaukite, šiek tiek pamuškite, kad ji būtų gana plona ir būtų lengva susukti.
- Prieskonius sumaišykite su aliejumi ir jais įtrinkite mėsą.
- Palikite bent valandai marinuotis.
- Vaisius ir česnakus susmulkinkite, sumaišykite su pomidorais ir maskarpone, pagardinkite druska ir pipirais.
- Gauta mase įdarykite mėsą, susukite ir apsukite virvele, kad kepant neišsiskleistų.
- Mėsą kepkite ~1 valandą, 200 laipsnių orkaitėje.
- Mangą supjaustykite, apkepkite su cukrumi, tada įdėkite medaus, jam išsilydžius sudėkite vyšnias ir gerai įkaitinus supilkite brendį.
- Viską pavirkite porą minučių ir sutrinkite trintuvu.
- Apelsinų sultis sumaišykite su krakmolu ir atsargiai, nuolat maišydami supilkite į padažą, viską pavirkite dar porą minučių.
- Padažas, pagal skonį, pagardinamas druska ir šviežiai maltais pipirais.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Žemės riešutai
Iš tikrųjų jie priklauso ankštinių šeimai ir yra ne riešutai, o sėklos, tačiau juose itin gausu vitamino PP ir triptofano, taigi grauždamos riešutėlius pasijusite nebūtinai kaip žvitrios voverės, bet pasaulis nebeatrodys nykiai pilkas. Tik nepadauginkite: dietologai rekomenduoja užkandžiaujant sugraužti 10–20 riešutų.
1. Nuplaukite riešutus, nuvarvinkite, paskleiskite ant popieriumi išklotos skardos ir skrudinkite 200°C temperatūros orkaitėje maždaug valandą, atvėsinkite. Jei skrudinate riešutus su luobelėmis, jas pašalinkite.
2. Sutrinkite riešutus virtuvės kombainu. Įpilkite šlakelį riešutų aliejaus. Įberkite cukraus – pagaminsite saldų sviestą, arba žiupsnelį druskos.
Plačiau skaitykite: Kaip paruošti sveikesnius sumuštinius
1. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi. Baltymus išplakite iki standžių putų.
2. Į trynius supilkite aliejų, paplakite, tada berkite miltus, kepimo miltelius, supilkite pieną ir gerai išmaišykite.
3. Riešutus paskrudinkite orkaitėje ir padalinkite perpus. Pusę pasilikite pabarstyti ant kekso viršaus.
4. Į tešlą sudėkite dalį riešutų, sukrėskite baltymus ir išmaišykite.
5. Kepimo formą ištepkite sviestu (galima ir aliejumi).
6. Tešlą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį supilkite į kepimo formą, kitą dalį sumaišykite su kakava ir supilkite ant viršaus.
7. Viršų pabarstykite likusiais riešutais. Kepkite apie 40 minučių 200 laipsnių karščio orkaitėje.
8. Kai iškeps, palaukite, kol atvės ir apibarstykite milteliniu cukrumi.
Receptą atsiuntė Neringa Laurinaitienė
- Žemės riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje ir sutrinkite.
- Svieste pakepinkite cukrų, žuvų padažą, supilkite žaliosios citrinos sultis ir suberkite džiovintas aitriasias paprikas.
- Kai prieskoniai pakvips, suberkite žemės riešutus, viską gerai išmaišykite.
- Čatnį nukelkite nuo ugnies ir pagardinkite smulkintais šviežiais kalendrų lapeliais.
Plačiau skaitykite „3 labai gardžių čatnių receptai“
- Orkaitę įkaitinkite iki 180°C.
- Į gilią keptuvę įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir ant vidutiniškai kaitrios ugnies kepinkite svogūnus, česnakus ir saldžiąsias paprikas, kol suminkštės ir pasidarys bemaž permatomi.
- Išimkite iš keptuvės daržoves ir padėkite atskirai. Supilkite į keptuvę likusį aliejų ir apkepinkite vištienos gabalėlius iš abiejų pusių. Sudėkite anksčiau apkepintas daržoves.
- Tada į mažą prikaistuvį dėkite žemės riešutų sviestą, supilkite sultinį, suberkite ciberžolių miltelius, kalendras, kmynus, raudonųjų pipirų gabalėlius, druską, pipirus ir kaitinkite ant lėtos ugnies.
- Kaitinkite ir maišykite, kol gerai susimaišys (apie 5 minutes).
- Vištienos gabalėlius sudėkite į karščiui atsparų indą ir apipilkite padažu. Kepkite, kol vištiena pasidarys labai minkšta (apie 30 minučių).
Receptą atsiuntė Rūta Kniežaitė
Lašiniai
Strateginis žiemos žūklės mėgėjų ir medžiotojų produktas tiks ir jų žmonoms, nes yra puikus antidepresantas dėl tam tikros polinesočiosios rūgšties. Įdomu – pasirodo, lašiniai (ką blogo apie juos bekalbėtų žaliavalgiai) padeda mums greičiau atsigauti po streso, atsipalaiduoti ir nuvyti niūras mintis. (O mes galvojome, kad linksmučiai vyručiai grįžta iš žūklės dėl tam tikrų gėrimų poveikio, ar ne? Ir dėl lašinių, pasirodo...)
1. Šviežius lašinius pirmiausia ištrinkite cukrumi, kad paraustų. Paskui įtrinkite druskos, prieskonių ir smulkintų česnakų mišiniu.
2. Įdėkite į didelį indą, pridenkite drobe ir laikykite vėsiai 10 dienų. Jei paltys kelios, jas vis apkeiskite vietomis, vis palaistykite atsiradusiu skysčiu.
3. Po 10 dienų ištraukite iš indo, apriškite marle ir pakabinkite sausai, kad džiūtų.
4. Maždaug po mėnesio galima šaltai rūkyti. Bet mes valgome žalius – taip sveikiau. Man skaniausi džiovinti 2 mėnesius.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Miltus persijokite į dubenį, jų viduryje padarykite duobutę, į ją sutrupinkite mieles ir supilkite pašildytą pieną. Maišykite mediniu šaukštu, kol tešla bus grietinės tirštumo. Uždenkite ir kildykite šiltai 20 minučių.
2. Sviestą ištirpinkite, atvėsinkite, įmuškite kiaušinį, trynį, suberkite druską, cukrų ir išsukite.
3. Gautą masę sukrėskite ant pakilusios tešlos, gerai išmaišykite šaukštu, suvoliokite į rutulį ir leiskite dar pakilti apie pusvalandį.
4. Svogūną nulupkite ir susmulkinkite, lašinukus supjaustykite kubeliais, nuvalytą kopūstą – šiaudeliais.
5. Keptuvėje pakepinkite lašinukus, suberkite svogūnus, paskui kopūsto šiaudelius, pabarstykite kmynais, maltais pipirais, pasūdykite ir kepkite, kol kopūstai suminkštės.
6. Iš tešlos iškočiokite maždaug 0,5 cm storio lakštą, jį supjaustykite delno dydžio kvadratais.
7. Ant kiekvieno jų krėskite po šaukštą įdaro, perlenkite ir sulipdykite kraštus.
8. Pyragėlius sudėkite į kepimo popieriumi ištiestą ir riebalais pateptą skardą ir palikite apie 20 minučių.
9. Pakilusius aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite 220 laipsnių orkaitėje apie 15–20 minučių.
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“ |
Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.
- Pirmiausiai paruoškite mielinę tešlą. Kiaušinius gerai ištrinkite su cukrumi ir druska. Įmaišykite minkšto sviesto ir pašildyto pieno.
- Į miltus suberkite mieles ir šią masę supilkite į kiaušinių masę. Viską gerai išminkykite. Apdenkite švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai, kad mielinė tešla pakiltų.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių Celsijaus. Skardą ištepkite riebalais ir apibarstykite miltais.
- Pakilusią tešlą padalinkite į saujos dydžio gabaliukus.
- Pasiruoškite įdarą: smulkiai supjaustykite lašinukus ir svogūnus į kvadratėlius, ir, įbėrę pipirų, gerai išmaišykite.
- Iš mielinės tešlos gabaliukų suformuokite blynelius. Į blynelių vidurį dėkite šaukštą paruošto įdaro ir, užlenkę blynelio kraštus, juos suspauskite. Pastatykite ir suformuokite bandelę taip, kad suspaudimas būtų per bandelės vidurį (forma turėtų būti panaši į kibino formą). Taip paruoškite visas bandeles. Bandeles sudėkite į skardą palikdami tarp kiekvienos šiek tiek vietos, nes bandelės dar pakils.
- Palikite bandeles skardoje pastovėti 10-15 min., kad pakiltų.
- Prieš dedant į orkaitę, bandeles aptepkite kiaušinio plakiniu – tai suteiks bandelėms auksinį atspalvį ir neleis joms sutrūkinėti.
- Kepkite orkaitėje, kol gražiai pagels.
Skanaus!
Recepto autorė: Viktorija Ramašauskaitė