1. Tešlą atšildykite, iš jos išspauskite norimo dydžio skritulėlius ir išdėliokite karščiui atsparioje kepimo skardoje.
2. Skritulėlių viduryje pirštu įspauskite nemažą duobutę obuolio griežinėliui įdėti, pagal skonį berkite cinamono.
3. Obuolius gerai nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais, išdėliokite ant tešlos skritulėlių.
4. Kiaušinį išplakite iki vientisos masės, tada plačiu šepetėliu aptepkite tešlos kraštelius, apibarstykite ruduoju cukrumi.
5. Bandeles kepkite iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min.
- Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir pakepinkite karštame svieste.
- Suberkite apelsinų sultyse mirkytas razinas, citrinos žieveles, cukrų, cinamoną, gvazdikėlius, sukrėskite apelsinų džemą, dar kiek pakaitinkite, išmaišykite ir atvėsinkite.
BANDELIŲ TEŠLOS RECEPTĄ RASITE ČIA.
1. Miltus persijokite į didelį dubenį, įberkite druską, išmaišykite, tada suformuokite duobutę, į ją sutrupinkite mieles, užberkite 1 šaukštelį cukraus, įpilkite šlakelį šilto pieno ir ištrinkite iki skystos košelės. Užberkite šią košelę trupučiu miltų, pridenkite dubenį švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai 15-ai minučių, kad mielės „pabustų“ – miltų viduryje susidarys „kalnelis“.
2. Į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis supilkite iki kūno temperatūros pašildytą pieną ir su likusiu cukrumi šiek tiek paplaktus kiaušinius. Iš pradžių maišykite, o tada imkite dubenyje minkyti tešlą.
3. Kai tešla bus beveik išminkyta, supilkite lydytą sviestą ir toliau minkykite, kol sviestas bus visai įminkytas, o tešla taps vientisa ir tampri.
4. Dubenį su tešla vėl pridenkite rankšluosčiu ir padėkite šiltai valandai – tegul pakyla.
5. Tešlai baigiant kilti, nuplaukite, nulupkite ir kubeliais supjaustykite obuolius. Jei naudojate ne šokoladą, bet razinas, jas nuplaukite ir kiek įmanoma geriau nusausinkite.
6. Pakilusią tešlą gerai perminkykite, o tada ant lygaus paviršiaus iškočiokite stačiakampį.
7. Stačiakampį aptepkite lydytu sviestu, o tada tolygiai suberkite obuolių kubelius, šokolado lašelius (ar razinas), pabarstykite cinamonu bei cukrumi.
8. Pradėdami nuo ilgesniosios kraštinės, iš tešlos bei įdaro vyniokite ritinį, pernelyg nespauskite, kad įdaras ir sviestas neimtų trykšti per kraštus.
9. Gautą ritinį pjaustykite 2–3 cm storio riekelėmis ir dėkite jas vieną prie kitos (palikdami šiek tiek vietos, nes jos pūsis) į kepimo popieriumi išklotą skardą.
10. Palikite skardą su paruoštomis bandelėmis 30 min. šiltoje vietoje, kad pakiltų. O tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 180°C.
11. Kai orkaitė įkais, dėkite į ją skardą su pakilusiomis bandelėmis ir kepkite 25–30 min., arba kol bandelės išsipūs, o viršus taps auksiškai geltonas.
Leiskite šiek tiek pravėsti ir mėgaukitės!
1. Į dubenį išsijokite miltus, viduryje padarykite duobutę.
2. Pieną pašildykite iki maždaug 35 laipsnių, įtrupinkite mieles, įberkite šaukštelį cukraus ir išmaišykite. Mišinį supilkite į duobutę miltuose ir maišykite su kraštuose esančiais miltais, kol tešla pasidarys grietinės tirštumo. Apiberkite šonuose likusiais miltais ir palikite 15–20 minučių kilti.
3. Kiaušinių trynius išsukite su likusiu cukrumi, sudėkite supjaustytą margariną ir išmaišykite.
4. Mišinį supilkite ant pakilusių mielių, pabarstykite druska ir užminkykite tešlą. Baigiant minkyti suberkite citrinos ar apelsino žieveles, pabarstykite vaniliniu cukrumi.
5. Tešlą sudėkite į didesnį dubenį, uždenkite ir palikite kilti 1–2 valandas.
6. Obuolius nulupkite, perpjaukite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis skiltelėmis. Ant obuolių pabarstykite apelsinų ir citrinų žievelių, cukraus, cinamono ir atsargiai išmaišykite.
7. Mielinę tešlą plonai iškočiokite, įstrižai įpjaukite lakšto kraštus. Jo viduryje eilute sudėkite obuolių skilteles, ant viršaus užbarstykite razinų.
8. Obuolių eilutę kryžiuojant apklokite tešlos lakšto kraštų juostelėmis. Pyragą atsargiai įdėkite į miltais pabarstytą formą, aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 30–45 minutes.
Knyga „Vaisiai“ |
Receptas iš knygos „Vaisiai“
1. Į didelį dubenį supilkite miltus, padarykite duobutę, į ją dėkite sutrupintas mieles, užpilkite jas šaukšteliu cukraus ir trečdaliu pieno, išmaišykite ir palikite 15 min. – mišinys miltų duobutės viduryje turi pasidengti burbulais.
2. Atskirame dubenyje kiaušinius išplakite su likusiu cukrumi, supilkite mišinį į dubenį su miltais ir mielių mišiniu, supilkite likusį pieną, tešlai skirtą aliejų, brendį, vanilės ekstraktą, įberkite druskos. Labai gerai plakdami išmaišykite, kad neliktų gumulų. Galiausiai įmaišykite obuolių gabaliukus, uždenkite ir palikite pakilti apie 40 min.
3. Didelę keptuvę (geriau storadugnę, jokiu būdu ne skirtą lietiniams) įkaitinkite ant vidutinės ugnies, pilkite šiek tiek aliejaus ir dėkite po šaukštą tešlos, formuodami blynelius. Kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus, stebėkite kaitrą – keptuvė neturi būti per karšta, kad blynai spėtų iškepti nesudegę, tačiau kaitros taip pat turi pakakti, kad blynai neprisigertų riebalų.
4. Dėkite į popieriniu rankšluosčiu išklotą lėkštę, kad susigertų riebalų likučiai, o tada perdėkite į lėkštę, kurioje tieksite, ir pabarstykite cukraus pudra. Tiekite karštus.
Pastaba: visi bandelių tešlai reikalingi ingredientai turi būti kambario temperatūros, uogų prieš tai neatšildykite.
1. Jei tešlą maišysite su sausomis mielėmis, sumaišykite jas su miltais, tada sudėkite visus likusius ingredientus ir išsukite vientisą elastingą tešlą. Geriausia tešlą minkyti elektriniu kombainu – tada galėsite ją išsukti iki visiško minkštumo.
2. Jei naudojate šviežias mieles, pirmiausia pasidarykite mielių tirpinį (mielės + 1 šaukštas cukraus + 3 šaukštai miltų + 4 šaukštai šilto pieno) ir jį palikite šiltai, kad suputotų. Tada sumaišykite su likusiais ingredientais ir užminkykite labai minkštą elastingą tešlą.
3. Iš tešlos suformuokite rutulį ir padėję į didelį dubenį palikite šiltoje vietoje apie 1,5 valandos uždengę virtuviniu rankšluosčiu, kad pakiltų (tešlos tūris turėtų padvigubėti)
4. Per tą laiką iš sumaišykite įdarui skirtus ingredientus ir atidėkite į šalį. Serbentų nereikia atšildyti, juos įdarui naudokite dar sušalusius.
5. Tešlą išimkite ant darbastalio ir iš jos suformuokite pailgą ruloną. Jį padalinkite perpus, tada kiekvieną pusę supjaustykite į 6 arba 7 dalis. Iš kiekvieno gabaliuko padarykite rutuliuką, tada jį suplokštinkite (jei reikia, panaudokite kočėlą) ir į kiekvieno tešlos gabalėlio vidurį įdėkite po kaupiną šaukštą uogų įdaro. Atsargiai sulipdykite kraštelius (tik kad nebūtų kraštelis miltuotas – tada tešla nesulips) ir vėl suformuokite apvalią bandelės formą.
6. Dėkite tokią suformuotą bandelę suklijuota dalimi į apačią, į skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi. Tarp bandelių palikite tarpelius, nes jos kepdamos padidės.
7. Taip suformuotas bandeles uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje dar kartą pakilti (mažiausiai 40 minučių).
8. Sumaišykite trupiniams skirtus ingredientus pirštų galiukais. Kiaušinį suplakite su 1 šaukštu pieno. Įkaitinkite orkaitę iki 170C. Kiaušinio plakiniu patepkite visą bandelės paviršių ir pabarstykite trupiniais. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes arba kol gražiai paruduos.
9. Iškepusias bandeles atvėsinkite ant grotelių, ir prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra.
Šiame recepte naudoju šviesius speltų miltus ir lydytą ghee sviestą, bet norintys jas gali kepti ir su paprastais miltais, bei sviestu. Tik labai rekomenduoju į tešlą būtinai įmaišyti moliūgų tyrės ir įberti kvapnaus kardamono, o bandelių viršų aptepti kremine varške, kuri užbaigia bandeles – ir jų skonį, ir išvaizdą. Ir, būtinai, bandelių viršui dar nepagailėkite cinamono.
1. Paruoškite bandelių tešlą. Pieną pašildykite, kad jame galima būtų ištirpinti mieles, svarbu, kad pienas nebūtų per karštas. Palikite mieles piene 5 minutėms, kad suaktyvėtų, įberkite šaukštelį cukraus. Paprastą arba ghee sviestą pašildykite, kad išsilydytų. Kiaušinius išplakite su cukrumi, į juos supilkite lydytą sviestą, sukrėskite moliūgų tyrę, suberkite kardamoną, druską ir po truputį, vis minkydami suberkite miltus bei supilkite suaktyvintas mieles. Užminkykite prie rankų nelimpančią tešlą. Ją palikite šiltai valandai, kad pakiltų.
2. Pakilusią tešlą iškočiokite į kuo didesnį stačiakampį, nepamirškite prieš tai gausiai pabarstyti miltai, kad, bekočiojant tešlą, ji nepriliptų prie stalviršio.
3. Iškočiotos tešlos vieną pusę gerai aptepkite lydytu sviestu ir ant jo vienodai pabarstykite cukraus su cinamonu mišinį. Taip paruoštą tešlą atsargiai susukite. Tešlos kraštą kiek sudrėkinkite ir prispauskite prie ritinio, kad priliptų. Ritinį supjaustykite apytikslai 3 cm ilgio bandelėmis.
4. Pasiruoškite didelį keramikinį kepimo indą, kurį ištepkite sviestu, į jį suguldykite bandeles taip, kad iš viršaus matytųsi jų susukimai. Bandeles dar pusvalandžiui padėkite šiltai, kad kiek pakiltų.
5. Pašaukite kepti į iki 180 C laipsnių temperatūros įkaitintą orkaitę 15 minučių.
6. Kol bandelės kepa, pasiruoškite kremą aptepimui. Kreminę varškę išsukite su vanile ir saldžiu sirupu. Iškepusias bandeles ištraukite ir dar karštas aptepkite paruoštu kremu. Bandeles palikte praaušti ir mėgaukitės.
Mieliniai kepiniai nemėgsta skubėjimo virtuvėje. Tešla privalo ramiai pakilti, tik tuomet bandelės bus minkštos ir skanios. Tačiau jei bandelių norite ryte, užminkę tešlą, palikite ją susukę į maistinę plėvelę pernakt šaldytuve.
Rytojaus rytą pakaks ištraukti tešlą iš šaldytuvo, palaukti, kol ji taps kambario temperatūros, ir, suformavus bandeles, pašauti jas į orkaitę.
1. Užminkykite bandelių tešlą: sumaišykite sausus ingredientus (miltus, druską, cukrų ir sausas mieles), o kitame dubenyje – plaktą kiaušinį, šiltą pieną, trintą moliūgą. Tada abu šiuos mišinius sumaišykite, o pabaigoje supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą. Tešlą minkykite ilgai (aš naudoju elektrinį maišytuvą), ji turi būti minkšta ir lipni. Kuo minkštesnė bus tešla, tuo minkštesnės bus bandelės. Suformuokite iš tešlos rutulį ir padėkite šiltai mažiausiai valandai, kad jos tūris padvigubėtų.
2. Padalykite tešlą į dvi dalis. Ant gausiai miltais pabarstyto paviršiaus iškočiokite iš tešlos ploną kvadratą (apie 30×40 cm), patepkite visą paviršių tirpintu sviestu ir pabarstykite puse kiekio cukraus, sumaišyto su cinamonu.
3. Tampriai suvyniokite tešlą į ritinėlį ir supjaustykite gabalėliais (aš pjausčiau vieną juostą įstrižą, kitą – tiesią, kad gautųsi tokios trikampės bandelės). Sudėkite visas bandeles į skardą, palikdami tarpus, kad kepdamos ir augdamos nesusiklijuotų. Tą patį padarykite su kita dalimi tešlos.
4. Abi kepimo skardas su bandelėmis padėkite šiltai, uždenkite virtuviniu rankšluosčiu ir palikite apie 20–40 min., kad tešla „paaugtų“.
5. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Pašaukite bandeles į orkaitę ir kepkite 200 °C temperatūroje apie 11–13 min., kol gražiai pagels. Skaniausios – dar šiltos.
1. Pirmiausia pagaminkite mielinę tešlą. Į didelį dubenį persijokite miltus, padarykite centre duobutę, į ją sudėkite mieles, berkite šaukštelį cukraus ir porą šaukštų šilto pieno, ištrinkite mieles, cukrų, pieną iki skystos tyrelės, o tuomet užberkite trupučiu miltų. Statykite dubenį į šiltą vietą 15-ai minučių – viduryje turi susidaryti kauburėlis (t.y. mielės „pabus“).
2. Į dubenį su miltais ir „pabudusiomis“ mielėmis supilkite likusį šiltą pieną, išmaišytą su likusiu cukrumi bei tešlai skirtą išlydytą sviestą (nekarštą!). Viską sumaišykite, o tuomet pradėkite minkyti. Turite išminkyti elastingą ne pernelyg kietą tešlą (papildomų miltų geriau neberti). Uždenkite dubenį su išminkyta tešla švariu rankšluosčiu ir padėkite šiltai maždaug 40–50 min., tegul tešla pakyla.
3. Slyvas nuplaukite, supjaustykite ketvirčiais išimdami kauliukus. Keturkampę (maždaug 20x25) ar ovalią kepimo skardą aukštesniais kraštais pabarstykite miltais.
4. Kai mielinė tešla pakils, darsyk gerai ją perminkykite ir iškočiokite iki 1 cm storio „blyno“ – stačiakampio ar ovalaus, priklausomai nuo to, kokią kepimo skardą naudosite. Išklokite tešla skardą suformuodami neaukštus kraštelius.
5. Mielinės tešlos pagrindą pabarstykite kapotais lazdyno riešutais, o tada klokite slyvų ketvirčius, kad padengtų visą tešlą, išskyrus kraštelius. Pabarstykite slyvų sluoksniui skirtu ruduoju cukrumi ir cinamonu.
6. Pagaminkite viršui skirtus saldžius trupinius. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Tuomet suberkite kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir greitai pirštų galais sutrinkite sviestą su miltais – turite gauti riebius rupius trupinius. Dirbkite greitai, kol sviestas neišskydo ir vietoje trupinių negavote tešlos.
7. Gautus trupinius tolygiai užberkite ant slyvų, o viršų dar pabarstykite kapotais migdolais (ar migdolų plokštelėmis).
8. Dėkite pyragą į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę (kaitinimas iš viršaus bei apačios, be ventiliatoriaus funkcijos) ir kepkite 40 min.
9. Atvėsinkite ir skanaukite. Šis pyragas išlieka skanus dvi dienas.