„Ruduo be troškinio – kaip rinkimai be biuletenių”, – sako V.Radzevičius ir priduria, jog nors yra įvairių troškinio derinių, bet rudenį jis stengiasi gaminti iš to, kas auga Lietuvoje ir yra įprasta. – „Pagrindinė troškinio daržovė – bulvė, o šalia jos – morkos, pastarnokai, saliero gumbai, cukinija, moliūgas, svogūnai, česnakai, porai, baltagūžis kopūstas. Spalvų pernelyg nemaišau, tad burokėlius geriau pasilieku sriubai.“
Ievos Jūros nuotr./Vytaras Radzevičius
Anot pašnekovo, tobulas rudeninis ingredientas – grybai, kurių šiais metais itin daug: „Aš jų ir prisidžiovinau, ir baravykų kotų prišaldžiau patarkavimui į troškinius ar sriubas. Žinoma, nepamirštu ir prieskonių. Kadangi mėgstu aštriau – įberiu čili dribsnių. Taip pat mėgstu čiobrelius, rozmarinus ar kmynus. Be lauro lapų irgi neapsieinu, bet daug prieskonių nemaišau. Stengiuosi išgauti vieną skonį.“
Orkaitėje keptos daržovės, pasak V.Radzevičiaus, suteikia troškiniui daugiau skonio, intensyvumo ir tirštumo. O kepintas svogūnas su visais lukštais atskleidžia dar spalvingesnę skonių paletę.
Tobuli troškinio ingredientai
Virtuvės entuziastas V.Radzevičius itin mėgsta kiaulienos šonkauliukus arba kiaulienos dešreles troškinyje.
„Antroje vietoje vištiena, kuri tobulai tinka troškiniams. Iš žuvies renkuosi menkę stambiais gabalais, kad išliktų jos struktūra. Vegetariškai ar net veganiškai alternatyvai renkuosi indišką dhalas iš raudonųjų lęšių. Juos paspirginu ant lydyto sviesto ir smulkiai pjaustytų svogūnų. Kai jie suminkštėja – patroškinu smulkintas daržoves, užpilu vandens ir užvirinu. Tada belieka pridėti kokoso pieno, ciberžolės, kumino, imbiero, druskos ir viską patroškinti iki lęšių minkštumo“, – pataria keliautojas.
Gardus ir rudeniškas: daržovių troškinys su vištiena
V.Radzevičius kviečia pasigaminti kvepiantį ir šildantį daržovių troškinį su vištiena. Jo teigimu, prie šio patiekalo puikiai tiks birūs ryžiai arba balta duona, pavyzdžiui, prancūziškas batonas.
„Lauži ir dažai į troškinio skystį. Neįtikėtinai skanu! Žinoma, troškinys bus dar skanesnis, jei jo gaminimui naudosite gerą sultinį ar truputį padauginsite sviesto. Svarbu nepamesti kantrybės ir lėtumo – lėtas virimas ir žema temperatūra yra kelias į sėkmę bei mėsos minkštumą. Na, ir dar vienas patarimas: suminkštėti linkusias daržoves į troškinį dėkite pačioje pabaigoje“, – pataria V.Radzevičius.
Šiam patiekalui pagaminti jums reikės:
- 500 g vištienos;
- 2 morkų;
- 1 svogūno;
- 1 cukinijos;
- 2-3 bulvių;
- 3-4 česnako skiltelių;
- 400 ml pomidorų tyrės arba konservuotų pomidorų;
- 2-3 šaukštų aliejaus;
- 500 ml vandens arba sultinio;
- Druskos, pipirų, čiobrelių pagal skonį;
- Sviesto arba aliejaus pagal skonį.
Pirmiausia vištieną supjaustykite kubeliais ir keliaukite prie daržovių ruošimo. Daržoves: morkas, cukiniją, bulves supjaustykite nedideliais gabalėliais. Vėliau susmulkinkite svogūną ir česnaką.
Keptuvėje arba puode įkaitinkite aliejų. Ten sudėkite svogūną ir česnaką ir kepkite, kol jie suminkštės ir gražiai pageltonuos.
Į keptuvę įdėkite vištieną ir kepkite, kol ji taps auksinės spalvos. Į puodą taip pat įdėkite morkas ir bulves. Kepkite dar 5–7 minutes, o poto sudėkite ir supjaustytą cukiniją.
Galiausiai supilkite pomidorų tyrę arba konservuotus pomidorus, vandenį arba sultinį.
Troškinį pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais.
Uždengite puodą ir troškinkite ant vidutinės ugnies apie 30–40 minučių, kol daržovės vištiena taps minkšti. Paruošus troškinį, išpilstykite jį į dubenėlius, prieš patiekiant į stalą, galite papuošti ir žalumynais.
Ingredientai
Jautiena:
700.00 g (tinkamos troškinti, supjaustytos 2 cm dydžio kubeliais)
Druska:
1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Svogūnai:
1.00 vnt. (didelis, smulkiai supjaustytas)
Morkos:
4.00 vnt. (supjaustytos kubeliais)
Česnakai:
4.00 skiltelės (smulkiai sukapotos)
Pievagrybiai:
12.00 vnt. (perpjautų perpus; galima ir nedėti)
Saldžiosios bulvės:
4.00 vnt. (vidutinės, supjaustytos tokiais pat kubeliais, kaip ir mėsa)
Alus:
150.00 ml (šviesaus)
Kaip gaminti
1. Kiek pavyks, apšluostykite mėsos kubelius, kad nebūtų akivaizdžiai šlapi. Į tvirtą maišelį berkite miltus, šiek tiek druskos bei pipirų, o tada sudėkite mėsos kubelius, maišelį užriškite ar kitaip užsandarinkite ir gerai pakratykite – mėsa turi tolygiai pasidengti miltais.
2. Plačiadugniame troškintuve įkaitinkite pusę aliejaus, o tada vienu sluoksniu apkepinkite mėsos kubelius (jei netelpa, kepinkite per 2 kartus). Kai apskrus iš visų pusių, perdėkite į lėkštę.
3. Į tą patį puodą pilkite likusį aliejų, įkaitinkite ir suberkite morkas bei svogūnus. Maišydami kepinkite, kol svogūnai suminkštės. Suberkite česnakus bei grybus, pakepinkite, kol pakvips, sudėkite pomidorų pastą (tyrę), pakepinkite minutę, o tada supilkite alų ir leiskite atkibti nuo puodo dugno ir sienelių prikibusiems ingredientams.
4. Dėkite į puodą ir mėsą, saldžiąsias bulves, supilkite sultinį (vandenį), Vusterio (Vorčesterio) padažo, dėkite prieskonius, berkite cukrų, pasūdykite. Sumažinkite ugnį ir leiskite troškintis 45 min., kol daržovės suminkštės, o mėsa išvirs. Paragaukite, ar nieko netrūksta. Nukaiskite puodą ir uždengę leiskite pastovėti 15–20 min.
5. Patiekite su ryžiais ar kuskusu, mėgstamomis salotomis.
Suskleisti
Ingredientai
Šoninė:
100.00 g (šaltai rūkytos)
Vynas:
100.00 ml (baltojo (nebūtinai))
Morkos:
100.00 g (ir dar šiek tiek patiekimui)
Aliejus:
2.00 valg. š. (ir dar šiek tiek patiekimui)
Kaip gaminti
1. Džiovintus baravykus išmirkyti nedideliame kiekyje šalto vandens (apie 100 ml).
2. Puode ant alyvuogių aliejaus apkepinami smulkinti svogūnai su česnakais ir šonine. Dedamos prieskoninės žolelės ir smulkinti džiovinti baravykai. Dedamos perlinės kruopos, išmaišoma
3. Pilamas baltas vynas, skystis nuo grybų mirkymo, dalis vandens.
4. Dedami smulkinti pastarnokai ir morkos ir viskas ant nedidelės ugnies troškinama apie 15-20 minučių vis įpilant truputį vandens ir nuolat maišant.
5. Troškinimo pabaigoje išimamos prieskoninės žolelės.
6. Kai kruopos suminkštėja, dedamas tarkuotas sūris ir smulkinti žalumynai.
7. Paruoštas troškinys tiekiamas su morkytėmis, burokėlių lapais ir aliejumi.
Suskleisti
Ingredientai
Druska:
1.00 arbat. š. (arba pagal skonį)
Kaip gaminti
1. Išvirkite perlines kruopas, o kol jos verda, paruoškite kitus ingriedientus.
2. Kiaulieną supjaustykite gabalėliais. Į didelį puodą pilkite maždaug dvi stiklines vandens ir sudėję smulkintą kiaulieną kaitinkite, kol vanduo ims virti. Jei atsiranda putų, jas nugriebkite.
3. Kol kaista kiauliena, supjaustykite baklažaną ir dėkite į keptuvę su įkaitintu aliejumi. Pakepkite maždaug 4 minutes ir atidėkite į šalį.
4. Susmulkinkite svogūna ir griežinėliais supjaustykite morką, Daržoves tai pat apkepkite keptuvėje ir sudėkite į puodą kur troškinasi mėsa.
5. Mėsai su daržovėmis vėl užvirus, sudėkite baklažanus ir troškinkite dar apie 5 minutes.
6. Sudėkite iš anksto paruoštas perlines kruopas, dėkite prieskonius ir viską išmaišykite,
7. Sudėkite konservuotus pomidorus, patroškinkite dar kelias minutes.
Suskleisti