Ruduo be moliūgų – ne ruduo: 15 puikių receptų

Rudenį nė sykio neparagauti trintos moliūgų sriubos, kvapnaus troškinio su moliūgais, o desertui – pyrago su šiais oranžiniais milžinais, tai beveik ir nepajusti rudens... Žinoma, šiek tiek juokaujame, tačiau pasimėgauti rimtaisiais ir saldžiaisiais patiekalais su moliūgais tikrai verta!
Trinta moliūgų sriuba
Trinta moliūgų sriuba / Vida Press nuotr.
Moliūgų ir kukurūzų sriuba
Receptas: Moliūgų ir kukurūzų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 31
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Moliūgai: 500.00 g
Raudonėliai: 3.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (¼)
Kukurūzai: 1.00 puodelis (saldūs geltonieji kukurūzai)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat.š. - sulčių)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus svogūnus. Troškinkite 1 min. Sudėkite į puodą pjaustytą moliūgą, suberkite žoleles. Virkite iki kol sriuba sutirštės.
  2. Suberkite saldžiuosius geltonuosius kukurūzus ir virkite, kol jie suminkštės.
  3. Sriubą iki vientisos masės sutrinkite elektriniu trintuvu. Pagardinkite citrinų sultimis, druska ir patiekite su šviežiais žalumynais.
Suskleisti
Kreminė moliūgų sriuba
Receptas: Kreminė moliūgų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 294
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 kg
Morkos: 2.00 vnt. (didelės)
Bulvės: 4.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt. (didelis)
Česnakai: 2.00 skiltelės (2 - 3)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 1.00 valg. š. (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Morkas ir bulves nuskuskite.
  2. Daržoves supjaustykite kubeliais.
  3. Svogūną pakepinkite su česnaku ir sudėkite su bulvėmis, morkomis ir moliūgu į užvirusį sultinį.
  4. Virti apie 20 min.
  5. Įberkite prieskonius pagal skonį. Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki piurė konsistencijos.
  6. Valgykite su grietine.

 Receptą atsiuntė Erika Ž.

Suskleisti
Orkaitėje kepta moliūgų sriuba
Receptas: Orkaitėje kepta moliūgų sriuba
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val.
3.6 / 36
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (0,5 didelio)
Bulvės: 2.00 vnt.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Pomidorai: 2.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Grietinė: 30.00 ml (arba grietinėlė)
Moliūgo sėklos: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

Gamyba:

  1. Imkite moliūgą su visa žieve, išimkite sėklas, į vidų sudėkite smulkintas daržoves (pomidorą pjaustome stambiais gabalais, kad prieš sutrinant būtų paprasčiau nuimti odą).
  2. Viską pabarstykite druska ir pipirais ir šaukite į orkaitę.
  3. Kepkite 175 laipsnių temperatūroje apie 1,5–2 val.
  4. Traukite iš orkaitės, viską iškratykite į puodą, moliūgo „mėsą“ išskaptuokite ir taip pat verskite į puodą ir viską sutrinkite.

Pateikimas: 

  1. Pilkite sriubą į lėkštę, skaninkite grietine arba grietinėle ir moliūgo sėklomis.
  2. Jei sriubą planuotumėte nešti svečiams ant stalo, būtų gražu ją patiekti toje pačioje moliūgo žievėje, kurioje viskas kepė, nes žievė išlieka kieta ir tvirta.

Receptą atsiuntė Monika J.

Suskleisti
Moliūgų širdelės su gruzdintomis krevetėmis
Receptas: Moliūgų širdelės su gruzdintomis krevetėmis
2 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.3 / 12
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 2.00 riekės (didelės riekės moliūgo (4-6 moliūginėms širdelėms))
Krevetės: 4.00 vnt. (karališkos krevetės (krevečių reiks tiek, kiek bus moliūgo širdelių, jei rinksitės paprastas krevetes, jų dėkite daugiau))
Kreminė varškė: 100.00 g (tepamo varškės sūrelio)
Česnakai: 4.00 skiltelės
Aliejus: 5.00 ml (šlakelis - pagal poreikį kepti)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Sojų padažas: 5.00 ml (šlakelis)
Žalioji citrina: 1.00 vnt.
Pipirai: 1.00 žiupsnelis
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovintų)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Atriekite dvi vienodo storio moliūgo riekes. Pagardinkite jas pipirais, smulkintais rozmarinais, pagal skonį pasūdykite, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 200 laipsnių orkaitėje, kol suminkštės.
  2. Pilkite į keptuvę aliejų, įdėkite sviestą. Kai riebalai įkais, sumeskite krevetes ir pakepkite maždaug porą minučių ant vidutinės ugnies. Suberkite trintą česnaką, apšlakstykite krevetes šlakeliu sojų padažo. Vartydami apkepkite dar 2–3 minutes (bet ne per ilgai, nes krevetės taps kietos).
  3. Ant iškepusio moliūgo širdelių tepkite kreminio varškės sūrelio, uždėkite po krevetę ir apšlakstykite šlakeliu žaliosios citrinos sulčių.
Suskleisti
Moliūginė manų košė su citrina
Receptas: Moliūginė manų košė su citrina
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.5 / 53
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 500.00 ml
Moliūgai: 100.00 g
Citrinos: 1.00 vnt.
Sviestas: 10.00 g
Cukrus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Bazilikai: 4.00 vnt. (lapeliai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Manai: 3.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Vandenyje pavirti apie 5 min. tarkuotą moliūgą, smulkintus bazilikus.
  2. Sudėti druską, cukrų, maišant supilti manų kruopas, pavirti kelias minutes ir dar kiek palaikyti košę uždengtame puode.
  3. Paskaninti citrinos sultimis ir sviestu, išmaišyti, patiekti. Baziliko galima ir nedėti.

Receptą atsiuntė Regina R.

Suskleisti
Moliūginiai blynai
Receptas: Moliūginiai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 180
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 puodelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 60.00 g
Grietinėlė: 200.00 g ((riebios))
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g ((tyrės))
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cukrumi. Grietinėlę, moliūgų tyrę ir kiaušinį suplakame iki vientisos masės ir įmaišome miltus.
  2. Keptuvę gerai įkaitiname, iškart sumažiname temperatūrą iki vidutinės ir kepame iš abiejų pusių, po kelias minutes. Aš kepiau lengvai patepusi keptuvę rapsų aliejumi.

Skanaus!

Receptą rasite čia.

Suskleisti
Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
Receptas: Bolivinių balandų ir keptų moliūgų salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.9 / 60
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 200.00 g
Kynvos (bolivinės balandos): 200.00 g (bolivinių balandų kruopų)
Sūris: 100.00 g („Fitaki“ ar kito panašaus minkšto sūrio)
Saulėgrąžos: 1.00 sauja (gliaudytų)
Gražgarstės: 1.00 sauja (saujelė)
Rozmarinai: 1.00 žiupsnelis (džiovinto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Aliejus: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti
  1. Bolivinių balandų kruopas iš vakaro užmerkite. Kitą dieną išskalaukite ir išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Jei norite, kad būtų naudingesnės, virkite kuo trumpiau. Vandens galite ir nesūdyti.
  2. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais. Apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite juodaisiais pipirais bei žiupsneliu rozmarinų.
  3. Moliūgo kubelius išmaišykite, kad tolygiai pasiskirstytų prieskoniai, suberkite į kepimo skardą ir kepkite apie 40–45 min. 200 laipsnių orkaitėje.
  4. Virtas bolivinių balandų kruopas gražiai suberkite į lėkštes, ant jų berkite keptus moliūgus, išdėliokite „Fitaki“ sūrio gabalėlius. Apibarstykite saulėgrąžų sėklomis ir gražgarsčių lapeliais. Salotas taip pat galite apšlakstyti šlakeliu šviežiai spaustų citrinų sulčių bei trupučiu alyvuogių aliejaus.
Suskleisti
Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
Receptas: Bulvių ir moliūgų košė su bolivinėmis balandomis
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 26
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 6.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g
Grietinėlė: 100.00 g
Parmezano sūris: 4.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis (tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Bulves nuskuskite, moliūgus supjaustykite nemažais gabalėliais. Bolivines balandas nuplaukite (dar geriau būtų iš vakaro pamerkti).
  2. Visą sumeskite į verdantį vandenį. Virkite, kol suminkštės.
  3. Į išvirusias daržoves įpilkite grietinėlės, pagardinkite muskatu, pagal skonį pasūdykite ir sutrinkite košę. Jei košė bus per tiršta, maišydami pilkite po nedidelį šlakelį virinto vandens, kol taps norimos konsistencijos.
  4. Galiausiai suberkite tarkuotą parmezaną.
  5. Šią košę skanu valgyti vieną. Mėgstantieji riebiau gali gardinti spirgučiais. Taip pat ji puikiai tinka su įvairiomis šviežių daržovių salotomis (ypač gardintomis grietine), taip pat jei paruošiama sausesnė, tirštesnė gali būti tiekiama kaip garnyras su maltiniais, kepsniais ir pan.
Suskleisti
Moliūgų troškinys su paprikomis
Receptas: Moliūgų troškinys su paprikomis
3 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 62
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 600.00 g (nuvalyto)
Paprikos: 1.00 vnt. (raudona)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Aliejus: 1.00 valg. š. (neutralaus kvapo)
Grietinėlė: 200.00 ml (12 proc. riebumo)
Čiobreliai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Šalavijai: 1.00 arbat. š. (0,5)
Rudasis cukrus: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Supjaustykite svogūną smulkiais kubeliais, užberkite cukraus ir trumpai apkepkite aliejuje.
  2. Papriką supjaustykite kubeliais ir trumpai apkepkite. Neperkepkite, kad neprarastų traškumo.
  3. Sudėkite kubeliais pjaustytą moliūgą ir įberkite prieskoninių žolelių. Kepkite minutę.
  4. Tada supilkite grietinėlę (ją galite pakeisti kokosų pienu, tik tada vietoje žolių įberkite šaukštelį kario).
  5. Patroškinkite 10–15 min., kol suminkštės moliūgai. Jei reikia, įberkite druskos.

 

Suskleisti
Lenkiški bulvių ir moliūgų kukuliai
Receptas: Lenkiški bulvių ir moliūgų kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 41
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 300.00 g
Moliūgai: 300.00 g
Miltai: 2.00 valg. š.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Bulves nulupkite ir kartu su moliūgu išvirkite. Nukoškite ir sugrūskite.
  2. Į bulvių košę įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, miltus, pasūdykite ir gerai išminkykite.
  3. Iš bulvių masės drėgnomis rankomis formuokite kukulius ir virkite juo pasūdytame vandenyje 10–15 minučių.
  4. Patiekite su spirgučių arba grietinės ir sviesto padažu.
Suskleisti
Pyragaičiai su moliūgais
Receptas: Pyragaičiai su moliūgais
6 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.5 / 18
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Miltai: 3.00 st.
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Moliūgo sėklos: 1.00 st. (saujelė)
Parmezano sūris: 150.00 g (tarkuoto)
Aliejus: 1.00 st. (0,5)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Porai: 1.00 vnt. (nedidelis)
Sviestas: 1.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Moliūgą perpjaukite per pusę, nulupkite žievę, iškrapštykite sėklas, minkštimą smulkiai sutarkuokite.
  2. Česnakus nulupkite. Porus nuvalykite ir supjaustykite plonais griežinėliais.
  3. Karštame svieste pakepinkite česnakus, sumeskite porus ir kepinkite, kol apskrus.
  4. Keptus atvėsintus porus sukrėskite į moliūgų masę, įpilkite pusę stiklinės aliejaus, po vieną įmuškite kiaušinius ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  5. Į skystą masę įmaišykite persijotus miltus ir kepimo miltelius, parmezaną, skrudintas moliūgų sėklas (dalį palikite užberti ant viršaus).
  6. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, muskatais.
  7. Sukrėskite į keksiukų formeles, užberkite likusių moliūgų sėklų.
  8. Kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25–30 min., kol pyragaičiai dailiai paruduos.
Suskleisti
Moliūginis varškės pyragas
Receptas: Moliūginis varškės pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 126
Receptas
Ingredientai
Varškė: 500.00 g
Moliūgai: 800.00 g (tyrės)
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Miltai: 200.00 g
Cukrus: 150.00 g
Grietinė: 100.00 g (riebios)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Romas: 2.00 arbat. š.
Vanduo: 4.00 arbat. š. (rožių)
Soda: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 2.00 valg. š.
Bruknės: 2.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Varškę, moliūgų tyrę, kiaušinius ir cukrų išplakite iki vientisos masės.
  2. Tuomet sodą nugesinkite su grietine ir įmaišykite į masę drauge su persijotais miltais.
  3. Pagardinkite vanilininiu cukrumi, rožių vandeniu, romu.
  4. Kepkite apie 45 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje.
  5. Iškepusį ir atvėsusį pyragą apibarstome milteliniu cukrumi ir bruknėmis.

Receptą atsiuntė Edita A.

Suskleisti
Moliūgų ir varškės pyragas
Receptas: Moliūgų ir varškės pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.8 / 61
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Cukrus: 150.00 g
Sviestas: 150.00 g
Sausainiai: 360.00 g („Gaidelis“)
Grietinėlė: 150.00 ml (36 proc. riebumo)
Varškė: 500.00 g (pertrintos)
Krakmolas: 50.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Moliūgai: 500.00 g (smulkiai tarkuoto)
Kaip gaminti
  1. Sausainius sutarkuokite ar sutrupinkite iki miltų, kad neliktų stambių gabaliukų. Dėkite šaukštą cukraus, supilkite išlydytą sviestą ir viską gerai išmaišykite. Šia mase padenkite (dugną bei kraštus) sviestu išteptą kepimo skardą.
  2. Grietinėlę šiek tiek paplakite elektriniu plaktuvu, tačiau ne iki stambių putų. Ją sumaišykite su kremine varške, krakmolu bei kiaušiniais išplaktais su cukrumi.
  3. Tarkuotą moliūgą virkite puode apie 10 min. Atvėsinkite ir sudėkite į varškės masę. 
  4. Viską gerai išmaišę, masę supilkite ant sausainių pagrindo ir dėkite kepti į 180 laipsnių įkaitintą orkaitę apie 45 min. Jei į pyragą įdurtas pagaliukas apsivelia tešla, dar leiskite pyragui kepti porą minučių.

Receptą atsiuntė Rūta K.

Suskleisti
Moliūginis pyragas su panna cotta
Receptas: Moliūginis pyragas su „Panna cotta“
2 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.2 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 320.00 g (kvietiniai)
Sviestas: 200.00 g
Sirupas: 5.00 valg. š. (svarainių ir 80 g - slyvų mirkymui)
Moliūgai: 1.00 l (kepti ir sutrinti į tyrę)
Grietinė: 200.00 g
Kiaušiniai: 3.00 vnt.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt.
Grietinėlė: 200.00 g
Želė cukrus „Multi“: 40.00 g
Vanilinis cukrus: 1.00 valg. š. (1,5)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 6.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 1.00 valg. š.
Džiovintos slyvos: 150.00 g (kokybiškos)
Kaip gaminti
  1.  Į miltus sutarkuokite sviestą, įberkite žiupsnį druskos, šaukštą cukraus ir paminkykite. Supilkite sirupą, išminkykite ir padėkite tešlą kelioms valandoms į šaldytuvą.
  2. Slyvas irgi kelias valandas pamirkykite svarainių sirupe.
  3. Moliūgų masę sumaišykite su vaniliniu cukrumi (1 šaukštas), ciberžole, milteliniu cukrumi (4 šaukštai), keliais šaukštais citrinų sulčių.
  4. Išplaktus kiaušinius sumaišykite su grietine, krakmolu ir supilkite į moliūginę masę ir gerai permaišykite.
  5. Į įkaitintą orkaitę 10 min. įdėkite skardą su atšaldyta išklota tešla.
  6. Ištraukite pyrago pagrindą, greitai išdėliokite slyvas ir supilkite moliūginį kremą. Kepkite dar apie 40 min. – turi visas pyragas iškilti.
  7. Ištrauktą iš orkaitės pyragą atvėsinkite. Jis sukrinta, ir tai normalu.
  8. Ant dar kiek šilto pyrago supilkite panna cottą, pagamintą grietinėlę pusę minutės pavirus su žele cukrumi ir puse šaukšto vanilinio cukraus. Atšaldykite.
  9. Autorė pyrago kraštus dar aptepė glaistu, pagamintu iš 2 šaukštų miltelinio cukraus ir citrinų sulčių. Galima papuošti vaisiais. 

cleardot.gifReceptą atsiuntė Regina R.

Suskleisti
Moliūgų kisielius
Receptas: Moliūgų kisielius
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 45
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 500.00 g
Pienas: 500.00 ml
Cukrus: 2.00 valg. š.
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Krakmolas: 1.00 valg. š. (1,5)
Kaip gaminti
  1. Moliūgą sutrinkite smulkia tarka ar elektriniu trintuvu. Pieną pastatykite virti, o šlakelį šalto sumaišykite su krakmolu ir supilkite į verdantį. Gerai išmaišykite.
  2. Sudėkite į pieną moliūgą, cukrų, druską ir virkite, kol masė bus vientisa.
  3. Išvirusį kisielių supilkite į indelius ir palikite atvėsti.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis