1. Figas nuplauti, nusausinti, apšlakstyti likeriu ir palikti 2 val. brinkti. Suminkštėjusias supjaustyti nedideliais kubeliais.
2. Apelsinus nulupti, išskirstyti skiltelėmis, pašalinti pertvarėles, minkštimą supjaustyti kubeliais.
3. Mėlynes nuplauti, suberti į puodą, įpilti ¼ stiklinės vandens ir virti 20 min. Tada suberti cukrų, sudėti greipfrutus ir figas. Ant mažos ugnies virti dar apie 30 min., retkarčiais vis pamaišant.
4. Karštą džemą išpilstyti į stiklainius, sandariai uždaryti, apversti dugnu į viršų ir palikti ataušti.
1. Citrusinius vaisius kruopščiai nuplauti, nusausinti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Juos sudėti į puodą, supilti vandenį, užvirinti ir ant labai mažos ugnies virti 25 min.
2. Mėlynes nuplauti, nuvarvinti ir sutrinti elektriniu smulkintuvu ar sumalti mėsmale.
3. Mėlynių košę sukrėsti į puodą su citrusiniais vaisiais, maišant užvirinti, tada suberti cukrų ir dar porą minučių pavirti.
4. Gatavą marmeladą nukelti nuo ugnies, šiek tiek atvėsinti, sudėti į stiklainius ir uždaryti.
- Vyšnias nuplaukite ir išimkite kauliukus. Nuluptus svogūnus susmulkinkite. Išspauskite citrinos sultis.
- Uogas su svogūnais suverskite į puodą arba keptuvę storu dugnu, suberkite cukrų, čiobrelius, supilkite actą ir citrinos sultis.
- Viską gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol tyrė sutirštės – apie pusvalandį. Paragaukite, ar ko netrūksta. Jei norite, galite dar įberti cukraus ar pagardinti druska.
- Vyšnienę supilkite į stiklainiukus, dėkite į puodą su karštu vandeniu, pridenkite dangteliais ir kaitinkite 30 minučių. Sandariai užsukite. Laikykite vėsiai.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
1. Švarius ir nuo šakelių nuskabytus serbentus sudėti į puodą, užpilti vandeniu ir ant nedidelės ugnies virti, kol uogos suminkštės.
2. Ant kito puodo uždėti sietelį, išklotą dvigubu marlės sluoksniu, supilti serbentų kompotą ir palikti per naktį vėsioje patalpoje.
3. Kitą dieną sietelyje likusius tirščius dar truputį nuspausti. Puode esantį skystį pamatuoti. Kiekvienam litrui skysčio imti 800 g cukraus. Viską supilti į puodą, užvirinti ir virti, kol ištirps cukrus.
4. Suberti švarias žemuoges, pavirti dar apie 10 min.
5. Džemas išviręs, kai ant lėkštės užlašintas lašas greitai sustingsta. Jei išskysta, reikia dar pavirti.
6. Gatavą džemą išpilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.
1. Vyšnias nuplauti, nuvarvinti, išimti kauliukus. Raudonuosius serbentus nuplauti, nuvarvinti ir nubraukti nuo šakelių. Avietes perrinkti.
2. Paruoštas uogas suberti į puodą. Kai ant puodo dugno atsiras šiek tiek sulčių, maišant užvirinti, suberti cukrų ir, visą laiką maišant, virti dar 5 min.
3. Puodą nukelti nuo ugnies, nugraibyti paviršiuje susidariusias putas, dar kartą išmaišyti ir palikti 10 min. pastovėti. Tada sukrėsti į švarius stiklainėlius ir užsukti dangtelius.
1. Į puodą supilti vandenį, sudėti medų ir kaitinti, kol medus ištirps. Suberti vyšnias, susmulkintus riešutus ir virti, kol uogos iškils į paviršių.
2. Karštą uogienę supilstyti į stiklainius ir sandariai uždaryti.
1. Kivius nulupti, supjaustyti kubeliais, apibarstyti cukrumi ir palikti 3 val.
2. Agrastus nuvalyti, kietesnius perpjauti pusiau, sudėti į puodą su kiviais, užvirinti ir maišant kaitinti 20 min.
3. Pusę masės sutrinti maišikliu arba pertrinti per sietelį, sumaišyti su “Gelfix” milteliais ir vėl sudėti į puodą su likusia uogiene. Maišant pakaitinti, kol masė pradės virti, supilti citrinų sultis ir nukelti nuo ugnies.
4. Karštą uogienę išpilstyti į stiklainius ir sandariai užsukti.
Nuvalytus agrastus sudėti į sietelį ir perlieti verdančiu vandeniu. Sudėti į sterilizuotus stiklainius, užpilti verdančiu marinatu. Sandariai uždaryti, kai atvės, laikyti šaltai.
Patarimas. Agrastus greičiausiai nuvalysi, uodegėles karpydama žirklutėmis, kurios suspaustos pačios vėl atsidaro.
1. Į sterilizuotus stiklainius (paprastai marinuoju į 200–300 ml stiklainius) suberkite po 0,5 arbat. šaukšt. kalendrų, garstyčių sėklų, įmeskite po keletą kvapiųjų pipirų, po 1 lauro lapelį ir po 1 čili pipirą.
2. Agrastus nuskabykite, nuplaukite ir suberkite į stiklainius.
3. Visus marinato ingredientus užvirinkite ir dar verdantį marinatą supilkite ant agrastų. Gerai užsukite dangtelius ir palikite iki atvės. Laikykite šaltai.
1. Uogas nuplauti ir gerai nuvarvinti. Jei avietės – iš savo sodo, galima ir neplauti, tik perrinkti.
2. Sausas uogas suberti į puodą, apibarstyti 1,5 kg cukraus, uždengti ir vėsioje patalpoje palikti per naktį.
3. Susidariusias sultis nupilti į kitą puodą, suberti likusį cukrų ir maišant kaitinti, kol cukrus ištirps (neužvirinti!). Kai nebeliks cukraus kristalėlių, sirupą nukelti nuo ugnies, palikti atvėsti ir tik tada suberti uogas.
4. Ant nedidelės ugnies užvirinti, nuo užvirimo momento pavirti 10 min. ir išjungti ugnį.
5. Karštą uogienę išpilstyti į paruoštus stiklainius ir sandariai uždaryti.
1. Gervuoges ir avietes suberkite į atskirus dubenis, kelis sykius nuplaukite tekančiu vandeniu, nuvarvinkite ir mediniu šaukštu pertrinkite per sietelį.
2. Abiejų rūšių uogų tyrę sukrėskite į puodą, supilkite nurodytą kiekį vandens, išmaišykite, statykite ant ugnies ir luktelėkite, kol užvirs. Sumažinkite ugnį ir maišydama kaitinkite apie 15 minučių.
3. Supilkite citrinų sultis, suberkite cukrų, tarkuotą imbierą, sudėkite citrinų žieveles ir viską gerai išmaišykite.
4. Maišydama mediniu šaukštu, virkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol sutirštės.
5. Nukėlusi nuo ugnies, citrinų žieveles išgriebkite. Džemą išpilstykite į švarius stiklainius ir sandariai užsukite. Laikykite šaltai.
- Pusę kiekio pasirinkto skysčio sumaišykite su agaru ir užvirinkite.
- Likusiame vandenyje ištirpinkite medų arba cukrų ir supilkite į verdantį agarą.
- Pakaitinkite, kol užvirs ir išpilstykite į formeles.
- Vėsinti galite tiesiog kambaryje, šaldyti nebūtina. 5 asmenims.
- Pagaminsite per 20 min. (neskaičiuojant aušinimo laiko).
1. Pirmiausia, iš arbūzo išimkite sėklas ir pertrinkite jį per sietelį.
2. Paruoškite ir braškes, pašalindami jų kotelius.
3. Abu ingredientus sudėkite į puodą, supilkite citrinos sultis ir suberkite cukrų. Viską sutrynę trintuvu, virkite apie 6 minutes, kol uogienė sutirštės.
4. Nugriebę nuo viršaus susidariusias putas, supilkite uogienę į sandarius stiklainius ir, atvėsinę, mėgaukitės.