- Slyvas nuplaukite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliukus. Sukrėskite į prikaistuvį ir užpilkite cukrumi. Kaitinkite ant mažos ugnies, kol cukrus pradės tirpti, o slyvos išskirs skystį. Padidinkite ugnį iki vidutinės ir virkite apie 30 min., kol gausite vientisą masę. Retkarčiais pamaišykite ją ir stebėkite, kad nepridegtų.
- Sudėkite medų ir supilkite citrinų sultis. Gerai išmaišykite ir kaitinkite, kol masė taps tiršta, džemo konsistencijos.
- Nuimkite prikaistuvį su džemu nuo ugnies. Suberkite vanilinį cukrų ir mažais gabalėliais laužytą juodąjį šokoladą. Maišykite, kol šis ištirps.
- Supilstykite paruoštą džemą į stiklainėlius. Atvėsinkite ir uždenkite dangteliais. Laikykite džemą šaldytuve.
Plačiau skaitykite: „Vasaros skoniai: ruošiame gardų džemą“
1. Obuolius nulupkite, supjaustykite skiltelėmis ir pamerkite į parūgštintą vandenį, kad neparuduotų.
2. Slyvaites perrinkite, sudėkite į kiaurasamtį, nuplaukite tekančiu vandeniu ir nuvarvinkite.
3. Iš vandens ir cukraus išvirkite sirupą, į jį sudėkite slyvaites ir kaitinkite neužverdant 5–7 minutes. Išgriebkite.
4. Į sirupą sudėkite obuolių skilteles ir kaitinkite neužverdant 5–7 minutes. Suberkite slyvaites ir išmaišykite.
5. Kompotą skieskite vandeniu pagal skonį.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Slyvas užpilkite cukrumi ir palaikykite kelias valandas.
2. Suberkite kubeliais pjaustytas cukinijas ir nuolat pamaišydama virkite apie 45 min.
3. Prieš baigdama virti įberkite tarkuoto imbiero.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Tiek obuolius, tiek moliūgus ir slyvas išsunkite sulčiaspaude atskirai, perkoškite per retą audinį ar tankų sietelį.
2. Tuomet supilstykite norimomis proporcijomis. Užkaitinkite ir supilstykite į sterilius stiklainius.
Šios sultys labai malonaus saldžiarūgščio skonio, aromatingos. Tinka ir baltos slyvos ir raudonos.
Receptą atsiuntė Regina Račkauskienė
1. Iš slyvų išimti kauliukus, minkštimą su visomis odelėmis sutrinti elektriniu maišikliu.
2. Košę kaitinti ant mažos ugnies, kol patamsės. Išjungti ugnį, uždengti puodą ir palikti 24 val.
3. Po paros masę dar pusvalandį pavirinti, uždengti ir palikti dar 2–4 paroms. Paskui dar kartą užvirinti, supilstyti į stiklainius, juos sustatyti į didelį puodą su vandeniu ir 80°C temperatūroje pasterizuoti 15 min.
1. Slyvas perpjaukite pusiau, pašalinkite kauliukus. Sudėkite jas į storadugnį puodą, suberkite cinamoną, anyžius, gvazdikėlius, kvapiuosius ir juoduosius pipirus. Supilkite vandenį, suberkite cukrų ir druską.
2. Kai vanduo užvirs, sumažinkite liepsną. Slyvas su prieskoniais virkite apie 40 minučių. Verdamai masei sumažėjus perpus, nuo viryklės nukelkite puodą. Padažo nereikia per daug suvirti, antraip jis bus labai tirštas. Padažui atvėsus, ištraukite kietuosius prieskonius: cinamoną, anyžius, gvazdikėlius, pipirus. Likusią masę sutrinkite maišytuvu.
3. Gautą padažą supilkite atgal į puodą, sudėkite smulkintą česnaką ir imbierą, supilkite baltojo vyno actą. Viską permaišykite ir dar kartą užvirinkite. Paruoštas padažas idealiai dera prie mėsos patiekalų.
- Nuplautas slyvas, papriką bei nuskustas morkas sumalkite.
- Tyrę supilkite į puodą, įberkite cukraus, druskos ir virkite apie valandą. Likus 15 minučių iki virimo pabaigos, sumeskite sugrūstus česnakus.
- Paragaukite, jeigu trūksta, įberkite dar druskos arba cukraus ir pavirkite apie 20 minučių.
- Slyvų tyrę atšaldykite ir dar kartą užvirkite. Kai tik užvirs, išjunkite, karštą padažą sukrėskite į švarius stiklainius ir sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“ |
Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė
- Iš slyvų išimkite kauliukus, supjaustykite jas į keturias dalis.
- Obuolius nulupkite ir supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
- Susmulkinkite česnakus.
- Visus produktus sudėkite į indą, supilkite actą, užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite maišydami, kol sutirštės.
- Sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Iš uogų išimkite kauliukus. Sudėkite visus ingredientus į puodą. Užvirinkite ir virkite ant mažos ugnies apie 45 minutes. Po to viralą sutrinkite trintuvėje.
Vartokite atvėsintą. Sandariame inde galima laikyti šaldytuve.
1. Slyvas nuplaukite, išimkite kauliukus, perpjaukite į keturias dalis. Kubeliais supjaustykite svogūną.
2. Sudėkite visus ingredientus į puodą, užvirinkite, sumažinkite ugnį iki minimumo. Virkite apie valandą laiko, nepamiršdami vis pamaišyti.
3. Dar karštą čatnį supilstykite į sterilizuotus stiklainius.