Ruošiame pomidorus žiemai: marinavimas, tyrės, pagardai

Rugpjūtis – ne tik grybų sezonas, bet ir laikas, kai verta pasirūpinti pomidorais. Štai gėrybių pagaminimo instrukcijos.
Pomidorai su cinamonu
Pomidorai su cinamonu / Aidos Chlebinskaitės nuotr.
Aštrus pomidorų padažas su obuoliais ir paprikomis
Receptas: Aštrus pomidorų padažas su obuoliais ir paprikomis
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.6 / 54
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg
Paprikos: 3.00 vnt. (saldžiųjų raudonų)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Obuoliai: 500.00 g
Actas: 450.00 ml (balto vyno)
Cukrus: 350.00 g
Druska: 2.00 arbat. š.
Garstyčios: 3.00 valg. š. (sėklų)
Imbieras: 2.00 valg. š. (smulkintos šaknies)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, įpjaukite ir 30 sekundžių panardinkite į verdantį vandenį.
  2. Nulupkite, perpjaukite į keturias dalis, pašalinkite sėklas, susmulkinkite. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Gabaliukais supjaustykite ir nuplautas bei išvalytas paprikas, obuolius.
  3. Visus recepto produktus sudėkite į puodą. Visą laiką maišydami kaitinkite, kol ištirps cukrus.
  4. Puodo nedenkite ir ant nedidelės ugnies kaitinkite pusantros valandos, tik nepamirškite kartkartėmis pamaišyti.
  5. Sutirštėjusį padažą išpilstykite į sterilius karštus stiklainius, sandariai uždarykite ir laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Džiovinti pomidorai su česnakais
Receptas: Džiovinti pomidorai su česnakais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg (smulkiavaisių)
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutė)
Druska: 1.00 žiupsnelis (jūros)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (šviežių)
Alyvuogių aliejus: 1.00 st.
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę. Šaukšteliu išskobkite sėklas.
  2. Pomidorus perpjauta puse į viršų sudėkite ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, pagal skonį apibarstykite druska.
  3. Orkaitėje nustatykite 50 laipsnių temperatūrą, įjunkite ventiliatorių, įkiškite skardą su pomidorais ir palikite džiūti aštuonias valandas. Orkaitę laikykite vos pravertą – tarp durelių galite užkišti, pvz., šaukštą.
  4. Išdžiūvusius pomidorus (gali būti ir nevisiškai sausi) sudėkite į švarius indelius: sluoksnis pomidorų, sluoksnis žalumynų bei nesmulkintų česnako skiltelių. Iki viršaus užpilkite alyvuogių aliejumi, sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve.

Gerai išdžiūvę pomidorai, steriliai ir sandariai uždaryti, šaldytuve gali būti laikomi metus. Pusiau išdžiovinti – iki pusmečio.

Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Marinuoti žali pomidorai
Receptas: Marinuoti žali pomidorai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 220
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg (žali nedideli)
Krapai: 1.00 sauja
Svogūnai: 2.00 vnt.
Vanduo: 3.00 l (marinatui)
Druska: 100.00 g (marinatui)
Cukrus: 50.00 g (marinatui)
Actas: 100.00 ml (marinatui)
Laurų lapai: 4.00 vnt. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (žirnelių - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus gerai nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į švarius stiklainius.
  2. Įmeskite po kelis krapų stiebelius ar šakeles, suberkite nuluptus ir griežinėliais supjaustytus svogūnus.
  3. Išvirkite marinatą iš nurodytų produktų ir karštą užpilkite ant pomidorų. Palaikykite penkias minutes, tuomet nupilkite.
  4. Vėl užvirkite, užpilkite ant pomidorų ir sandariai užsukite. Stiklainius užklokite stora anklode ir palikite per naktį, vėliau laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Pomidorų tyrė su morkomis
Receptas: Pomidorų tyrė su morkomis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 97
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1500.00 g
Morkos: 1.00 kg
Aliejus: 250.00 ml
Cukrus: 100.00 g
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutė)
Paprikos: 500.00 g (saldžiųjų)
Actas: 3.00 valg. š. (3 - 4 - 9 proc.)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite kubeliais. Morkas nuskuskite ir sumalkite mėsmale arba sutrinkite elektriniu trintuvu.
  2. Daržoves sumeskite į puodą, supilkite aliejų, cukrų, druską, pipirus, užvirkite ir troškinkite apie dvi valandas. Likus 15 minučių iki virimo pabaigos, suberkite nuluptą ir mėsmale sumaltą česnaką bei išvalytas paprikas.
  3. Baigę troškinti nukelkite nuo ugnies, supilkite actą ir gerai išmaišykite.
  4. Tyrę atvėsinkite ir dar kartą užvirinkite. Išpilstykite padažą į stiklainius ir sandariai užsukite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pomidorų ir paprikų čatnis
Receptas: Pomidorų ir paprikų čatnis
5 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.6 / 79
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 5.00 vnt. (sunokę)
Ananasai: 1.00 vnt. (skardinė konservuotų gabalėlių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis)
Imbieras: 1.00 vnt. (nedidelis gabalėlis)
Paprikos: 2.00 vnt. (po vieną saldžiąją raudoną ir geltoną)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Garstyčios: 1.00 g (pagal skonį juodųjų)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kuminai: 1.00 g (pagal skonį)
Kalendros: 1.00 g (pagal skonį)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Rudasis cukrus: 2.00 g (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, galus įpjaukite, pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir supjaustykite gabalėliais.
  2. Saldžiąsias paprikas išvalykite, supjaustykite kubeliais.
  3. Keptuvėje išlydytame svieste pakepinkite visus birius prieskonius: garstyčių ir kalendrų grūdelius, cinamoną, gvazdikėlius, sumeskite ir laužytus laurų lapelius.
  4. Kai prieskonių mišinys smarkiai pakvips, į keptuvę įmeskite išvalytą kapotą aitriąją papriką ir smulkia trintuve tarkuotą imbierą. Viską gerai išmaišykite, sumeskite pomidorų ir paprikų gabalėlius, pagal skonį pasūdykite.
  5. Ant silpnos ugnies pagardą troškinkite apie 20 min., kol dalis skysčio nugaruos ir jis sutirštės.
  6. Galiausiai įmaišykite ananasų gabalėlius ir pagal skonį įberkite cukraus.
Suskleisti
Pomidorų pestas
Receptas: Pomidorų pestas
5 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.8 / 4
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 100.00 g (šviežių trintų)
Džiovinti pomidorai: 100.00 g (saulėjė džiovintų)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Bazilikai: 2.00 vnt. (kelios šakelės šviežių lapelių)
Alyvuogių aliejus: 80.00 ml (tyro)
Parmezano sūris: 2.00 valg. š. (tarkuoto)
Pekorino sūris: (tarkuoto) 2.00 valg. š.
Kedrinės pinijos: 3.00 valg. š. (1 saujelė)
Žalioji citrina: 1.00 vnt. (nedidelė)
Kaip gaminti
  1. Pirmiausia paruoškite pomidorų tyrę: labai gerai prinokusių pomidorų galus kryžmai įpjaukite, pomidorus nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę, susmulkinkite ir kelis kartus pertinkite per sietelį, kad neliktų sėklyčių.
  2. Bazilikus nuplaukite, lapelius nuskabykite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Česnakų skilteles ir kedrines pinijas sugrūskite specialioje grūstuvėje.
  3. Tada pagal skonį berkite rupios druskos ir trindama sumeskite bazilikų lapelius. Kai iš bazilikų išsiskirs šviesiai žalias skystis, suberkite sūrius, supilkite alyvuogių aliejų.
  4. Galiausiai sukrėskite trintus pomidorus. Saulėje džiovintus pomidorus gerai nuvarvinkite, nusausinkite, smulkiai sukapokite ir įmaišykite į padažą.
  5. Žaliąją citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, žievelę plonai nutarkuokite, įmaišykite į padažą. Ten pat supilkite ir pusės žaliosios citrinos sultis.
  6. Tiekite su skrudintos itališkos duonos riekele.
Suskleisti
Prieskoninis pomidorų čatnis
Receptas: Prieskoninis pomidorų čatnis
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.5 / 81
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 500.00 g (nuvalytų)
Razinos: 100.00 g (geltonųjų besėklių)
Actas: 200.00 ml (obuolių (6 proc.))
Rudasis cukrus: 150.00 g
Svogūnai: 100.00 g
Juodgrūdžiai: 1.00 arbat. š.
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (0,5 džiovintų)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūną – plonais pusžiedžiais.
  2. Actą su cukrumi užvirinkite, įmeskite svogūno gabalėlius ir kaitinkite 5–6 minutes. Kai svogūnai taps permatomi, sudėkite likusius produktus (išskyrus juodgrūdes).
  3. Užvirinkite, sumažinkite kaitrą ir virkite atsargiai maišydami, kol sutirštės.
  4. Galiausiai suberkite juodgrūdes. Pamaišykite ir virkite dar 3–4 minutes.
  5. Karštą masę sudėkite į švarius indelius ir laikykite šaldytuve.
Suskleisti
Marinuoti pomidorai su česnakais
Receptas: Marinuoti pomidorai su česnakais
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 179
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1500.00 g (kietų (galima naudoti tiek geltonus, tiek žalius, tiek raudonus arba visus iš karto))
Laurų lapai: 1.00 vnt. (vienam stiklainiui)
Česnakai: 5.00 vnt. (po 3-4 skilteles vienam stiklainiui)
Pipirai: 20.00 vnt. (10 žirnelių kvapiųjų pipirų ir 10 žirnelių juodųjų pipirų (po vieną stiklainiui))
Raudonėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis prieskonių)
Druska: 45.00 g (1,5 šaukšto - 1 litrui vandens)
Cukrus: 5.00 arbat. š. (5-6 arbat. š. - 1 litrui vandens)
Obuolių acto esencija (1 litrui vandens) 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Į stiklainius pridėkite prieskonių, nuluptų ir supjaustytų česnakų skiltelių. Sudėkite pomidorus.

2. Iš vandens, druskos, cukraus ir acto esencijos išvirkite marinatą ir verdančiu užpilkite pomidorus.

3. Stiklainius pridenkite dangteliais ir sterilizuokite 20 min. Iškelkite ir užsukite.

Skanaus!

Trispalviai pomidorai labai tinka tiek vaikams, tiek suaugusiems – tikriems lietuviams!

Receptą atsiuntė Edita Aleksandravičienė

Suskleisti
Pomidorų ir migdolų košė
Receptas: Pomidorų ir migdolų košė
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 18
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg (prinokusių)
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 500.00 g (500 - 600 uogienių)
Migdolai: 50.00 g (50 - 70 stambiai sukapotų)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, nuliekite verdančiu vandeniu ir nulupkite. Išpjaustykite kietesnes vietas prie kotelių. Susmulkinkite norimo dydžio gabalėliais.
  2. Nutarkuokite citrinos žievelę ir išspauskite sultis, sumaišykite su pomidorais. Mišinį sukrėskite į puodą storu dugnu ir užvirinkite.
  3. upilkite uogienių cukrų ir nuolatos maišydami virkite apie dešimt minučių. Sumeskite migdolus ir dar kartą užvirkite. Nugriebkite susidariusias putas, išpilstykite į iškaitintus stiklainius.
  4. Tegul pusvalandį aušta, tada sandariai uždarykite ir laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Pomidorai su vynuogėmis
Receptas: Pomidorai su vynuogėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
2.9 / 30
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg (nedidelių)
Vynuogės: 1.00 vnt. (kekė - besėklių)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžioji)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Serbentai: 3.00 g (6 vnt. - juodųjų lapai)
Vyšnios: 3.00 vnt. (lapų)
Juodieji pipirai: 9.00 vnt. (žirnelių)
Krienai: 1.00 g (1 vnt. - lapo)
Druska: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 l
Petražolės: 1.00 sauja
Krapai: 1.00 sauja
Kaip gaminti
  1. Daržoves, žalumynus ir uogas nuplaukite, česnako skilteles nulupkite.
  2. Paprikas ir krieno lapą padalykite į tris dalis.
  3. Visus produktus išskirstykite į tris litrinius stiklainius. Dėkite taip, kad liktų kuo mažiau oro tarpų.
  4. Stiklainius užpilkite verdančiu vandeniu.
  5. Palaikykite 20 minučių, nupilkite į puodą, dar kartą užvirkite ir vėl užpilkite daržoves.
  6. Pridenkite dangteliais, dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite apie dešimt minučių.
  7. Paruoštus konservus sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Džiovinti pomidorai
Receptas: Džiovinti pomidorai
6 asmenims
Pagaminsite per 9 min.
2.5 / 4
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg (kuo mėsingesnių)
Prieskoninės žolelės (bazilikai, raudonėliai, čiobreliai) 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Aliejus: 1.00 st.
Kaip gaminti

1. Pomidorus perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklas ir apdžiovinkite, sudėję ant popierinio rankšluosčio.

2. Sugrūstus česnakus sumaišykite su susmulkintais žalumynais ir šaukštu aliejaus. Šiuo mišiniu aptepkite pomidorų skilteles ir sudėkite ant orkaitės grotelių odelėmis į apačią.

3. Apačioje padėkite indą varvančiam skysčiui surinkti. Prieš įjungdama orkaitę pomidorus apibarstykite druska.

4. Džiovinkite ne aukštesnėje kaip 100°C temperatūroje. Pomidorai išdžiūsta maždaug per 8 val. Išdžiūvusius ir atvėsusius sudėkite į iškaitintus stiklainius ir užpilkite aliejumi.

5. Skaniausi būna bent mėnesį pastovėję.

Patarimas. Jei turite elektrinę džiovyklę, pomidorus gali džiovinti joje.  

Suskleisti
Pomidorai drebučiuose
Receptas: Pomidorai su drebučiais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.5 / 83
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Svogūnai: 500.00 g
Vanduo: 1.00 l
Želatina: 3.00 valg. š.
Druska: 1.00 valg. š.
Actas: 1.00 valg. š.
Cukrus: 1.00 valg. š.
Kvapiųjų pipirų žirneliai 10.00 vnt.
Kaip gaminti

1. Želatiną išbrinkinkite ir ištirpinkite karšto vandens vonelėje.

2. Pomidorus supjaustykite griežinėliais, svogūnus – žiedeliais.

3. Iš visų kitų recepte nurodytų produktų išvirkite marinatą. Karštą marinatą sumaišykite su želatinos tirpalu.

4. 0,5 l arba 1 l talpos stiklainiuose susluoksniuokite pomidorus ir svogūnus, iki pat viršaus pripilkite marinato ir 80 °C karštumo vandenyje pasterizuokite: 0,5 l talpos stiklainius – 10 min., 1 l – 20 minučių. Paskui iš karto sandariai uždarykite.

Suskleisti
Pomidorai su cinamonu
Receptas: Pomidorai su cinamonu
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.0 / 95
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutės)
Petražolės: 1.00 sauja (šviežių)
Krapai: 1.00 sauja (šviežių)
Vanduo: 3.00 l (marinatui)
Laurų lapai: 4.00 vnt. (marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (marinatui)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (malto - marinatui)
Druska: 4.00 valg. š. (marinatui)
Cukrus: 300.00 g (marinatui)
Actas: 200.00 ml (obuolių - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Išsivirkite marinatą: į puodą įpilkite vandens, suberkite prieskonius, druską ir cukrų. Užvirkite ir ant mažos ugnies kaitinkite 15 minučių. Palikite atvėsti.
  2. Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite, česnaką nulupkite, žalumynus nuplaukite. Į atvėsusį marinatą įpilkite acto ir išmaišykite. Į sterilius indelius sudėkite pomidorus pramaišiui su česnakais, krapais ir petražolėmis.
  3. Užpilkite marinatu (jis turi būti kiek tąsus) ir pridenkite dangteliais, bet neužsukite. Dėkite indelius į didelį puodą su vandeniu, užvirinkite ir kaitinkite 20–25 minutes. Sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Pomidorai, marinuoti su garstyčiomis
Receptas: Pomidorai, marinuoti su garstyčiomis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 83
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 1.00 kg
Laurų lapai: 2.00 vnt.
Pipirai: 10.00 vnt. (kvapniųjų žirnelių)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (1 - 2 sėklų)
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Actas: 150.00 ml (marinatui)
Druska: 2.00 valg. š. (marinatui)
Cukrus: 5.00 valg. š. (4,5 - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Iš nurodytų marinato produktų išvirkite marinatą.
  2. Laurų lapelius, kvapiuosius pipirus ir garstyčių grūdelius sudėkite į stiklainius.
  3. Pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir taip pat sudėkite į stiklainius.
  4. Užpilkite karštu marinatu, pridenkite dangteliais, statykite į puodą su karštu vandeniu ir neužvirdami kaitinkite 25–30 minučių. Sandariai užsukite dangtelius.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Marinuoti pomidorai su česnakų skiltelėmis
Receptas: Marinuoti pomidorai su česnakų skiltelėmis
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.4 / 154
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 5.00 vnt.
Česnakai: 5.00 skiltelės
Krapai: 1.00 sauja
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapniųjų)
Laurų lapai: 3.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l (marinatui)
Cukrus: 2.00 valg. š. (marinatui)
Druska: 1.00 valg. š. (marinatui)
Actas: 125.00 ml (marinatui)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, kiekvieną įpjaukite ir į vidų įkiškite po česnako skiltelę.
  2. Į švarius stiklainius sudėkite pomidorus, įmeskite krapų, pipirų, po lauro lapelį. Iš išvardytų produktų išvirkite marinatą ir karštą užpilkite ant pomidorų.
  3. Stiklainius dėkite į puodą su vandeniu ir pridenkite dangteliais. Vandenį užvirkite ir stiklainius dešimt minučių kaitinkite. Išėmę sandariai uždarykite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Pomidorų drebučiai su svogūnais
Receptas: Pomidorų drebučiai su svogūnais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 115
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg
Svogūnai: 3.00 vnt.
Laurų lapai: 5.00 vnt.
Želatina: 30.00 g (30 - 40)
Cukrus: 2.00 valg. š. (2 - 2.5)
Druska: 1.00 valg. š. (1 - 1.5)
Garstyčios: 1.00 arbat. š. (kaupino - sėklų)
Pipirai: 12.00 vnt. (10 - 12 - kvapniųjų žirnelių)
Actas: 1.00 valg. š. (1 - 2 - 30 proc.)
Vanduo: 1.00 l
Kaip gaminti
  1. Prinokusius, mėsingus pomidorus nuplaukite ir kelioms minutėms panardinkite į verdantį vandenį, po šalto vandens srove atvėsinkite ir nulupkite.
  2. Tada supjaustykite 1– 1,5 cm storio griežinėliais. Svogūnus nulupkite, nuplaukite ir taip pat supjaustykite 1–1,5 cm storio žiedais.
  3. Pomidorus su svogūnais dėkite į stiklainius, tarp sluoksnių į kiekvieną stiklainį įmeskite vieną ar du laurų lapelius. Želatiną ištirpinkite šlakelyje šilto vandens.
  4. Puode užvirinkite litrą vandens, sukrėskite išbrinkusią želatiną, cukrų, druską, garstyčių sėklas, kvapiuosius pipirus, šliūkštelėkite ir acto.
  5. Marinatą supilkite į stiklainius su daržovėmis. Dėkite į puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite 80–85 laipsnių temperatūroje (puslitrinius 15 minučių, litrinius – 25– 30 minučių).
  6. Drebučių stiklainius sandariai uždarykite ir laikykite šaltai.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Pomidorų padažas su obuoliais
Receptas: Pomidorų padažas su obuoliais
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 20
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2500.00 g
Obuoliai: 500.00 g (rūštesnių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 1.00 vnt.
Paprikos: 1.00 vnt. (saldžiosios)
Aliejus: 200.00 ml
Česnakai: 1.00 vnt. (galvutės)
Gvazdikėliai: 4.00 vnt.
Pipirai: 4.00 vnt. (kvapnieji - žirneliai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus, obuolius, svogūną, morką ir papriką nuplaukite, kuriuos reikia, nulupkite, išpjaukite sėklalizdžius ir sumalkite mėsmale. Sukrėskite į puodą ir dėkite ant ugnies. Įberkite druskos. Virkite 15 minučių.
  2. Supilkite aliejų, suberkite pipirus ir gvazdikėlius, sumažinkite ugnį ir dar virkite 15–20 minučių. Susmulkinkite nuluptą česnaką ir suberkite į puodą.
  3. Pavirkite dar 15 minučių, supilkite į sterilius stiklainius ir sandariai užsukite. Apverskite, uždenkite rankšluosčiu ir parą palikite.
Knyga „Konservuojame namie“
Knyga „Konservuojame namie“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Konservuojame namie“, kulinarė Asta Žvikevičienė

Suskleisti
Džiovinti pomidorai aliejuje
Receptas: Džiovinti pomidorai aliejuje
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 14
Receptas
Ingredientai
Pomidorai: 2.00 kg (nedidelių)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Alyvuogių aliejus: 1000.00 ml
Česnakai: 7.00 skiltelės
Bazilikai: 1.00 žiupsnelis (šviežių pagal skonį)
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių pagal skonį)
Raudonėliai: 1.00 žiupsnelis (šviežių pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, perpjaukite į keturias dalis, išimkite sėklytes. Pomidorų ketvirčius išdėliokite ant  popierinio rankšluosčio, kad susigertų sultys.
  2. Visus prieskonius sukapokite, sumaišykite su stikline aliejaus. Gerai nusausintus pomidorų gabalėlius aptepkite aliejumi ir sudėkite ant grotelių odelėmis žemyn.
  3. Orkaitės apačioje padėkite folija išklotą skardą skysčiui nubėgti. Pomidorus pagal skonį pasūdykite ir džiovinkite iki 100–110 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 6 valandas.
  4. Išdžiūvusius sudėkite į išplautus ir iškaitintus stiklinius indus, atvėsinkite, ant viršaus supilkite alyvuogių aliejų.

Pagaminsite per 30 min. (neskaičiuojant džiovinimo laiko).

 

Suskleisti
Pomidorų padažas su žalumynais
Receptas: Pomidorų padažas su žalumynais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Džiovinti pomidorai: 8.00 vnt. (saulėje džiovinti pomidorai aliejuje)
Pomidorai: 4.00 vnt. (dideli)
Cukrus: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, šviežiai malti)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Raudonėliai: 5.00 g (švieži, kapoti)
Čiobreliai: 5.00 g (švieži, kapoti)
Bazilikai: 5.00 g (švieži, kapoti)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Kaip gaminti
  1. Pomidorus nuplaukite, galuose įpjaukite, nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite odelę ir susmulkinkite.
  2. Saulėje džiovintus pomidorus nuvarvinkite, susmulkinkite.
  3. Česnako skilteles nulupkite, susmulkinkite ir kepkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės.
  4. Tada sukrėskite visus pomidorus, suberkite smulkintus bazilikų, čiobrelius ir raudonėlių lapelius, pagal skonį berkite druskos, šviežiai maltų pipirų, cukraus ir, uždengusi keptuvę, troškinkite apie 10 min.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų