Visi, kuriems nesvetimas laiko leidimo virtuvėje malonumas, supras – sausainių kepimas yra lyg savotiška meditacija. Maišant tešlą, mintys pamažu nurimsta, maži rūpesčiai pasitraukia. Nors šis sausainių meditacijos seansas bus trumpas, galime pažadėti, kad sausainiai bus puikūs, maloniai traškūs ir gausūs riešutų. Jais kvepės visi namai.
1. Į dubenį suberkite rudąjį ir vanilinį cukrų, įmuškite kiaušinį. Elektriniu plaktuvu suplakite iki purios masės. Suberkite tarkuotą citrinos žievelę ir išmaišykite.
2. Maisto smulkintuvu iki labai mažų gabalėlių susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į kiaušinio ir cukraus plakinį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais. Suberkite į riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos tirštos masės. Dėkite į šaldytuvą ir palaikykite apie 20 minučių. Per tą laiką įkaitinkite orkaitę iki 170 °C temperatūros.
4. Iš paruoštos tešlos šiek tiek vandenyje sudrėkintomis rankomis formuokite graikinio riešuto dydžio kamuoliukus. Apvoliokite juos milteliniame cukruje, kad pasidengtų iš visų pusių. Sudėkite ant kepimo popieriumi padengtų kepimo skardų, palikdami tarp rutuliukų apie 5 cm tarpus.
5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių. Pamatysite, kaip kepdami sausainėliai gražiai išsipūs, o cukraus pudros apvalkalas sutrūkinės. Iškepusius sausainius kelias minutes atvėsinkite kepimo skardose, tuomet perkelkite ant grotelių ir visiškai atvėsinkite.
Iš nurodyto produktų kiekio pagaminsite 20–25 mažus migdolinius sausainėlius.
Skaitykite plačiau: Ruošiame savaitgalio desertą:migdoliniai sausainiai
ATRASKITE SAVO MYLIMIAUSIUS SAUSAINIUS:
1. Sviestą palaikykite kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų.
2. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą ir kepimo miltelius, įberkite žiupsnelį druskos.
3. Elektriniu plakikliu išsukite sviestą su cukrumi, maišykite, kol masė taps puri, – maždaug 2 min. Įmuškite kiaušinį, išmaišykite. Dalimis sudėkite miltus, užminkykite kietoką tešlą.
4. Iškočiokite iš tešlos maždaug 7 mm storio lakštą, apvalia formele išspauskite sausainukus. Išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos, kepkite 200 °C temperatūros orkaitėje 10–12 min. Palikite atvėsti.
5. Paruoškite mėtų įdarą. Sumaišykite miltelinį cukrų, kambario temperatūros sviestą, pieną ir mėtų esenciją, įlašinkite 3 lašelius maistinių dažų. Užtepkite šaukštelį mėtų įdaro ant sausainio, uždėkite kitą sausainuką.
1. Sumaišykite visas tešlai skirtas sudedamąsias dalis: moliūgų tyrę, kiaušinį, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, maltą imbierą, miltus, kepimo miltelius.
2. Formuokite sausainėlius ir dėkite juos į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.
3. Susmulkinkite šokoladą ir iš jo gabalėlių formuokite sausainio veidelį.
4. Apie 30–35 min. kepkite 180 °C orkaitėje. Iškepusius skanėstus apibarstykite cukraus kristalais.
Plačiau skaitykite: Pašėlusios idėjos Helovino vaišėms
1. Pirmiausia susmulkinkite kambario temperatūros sviestą – peiliu supjaustykite kuo mažesniais gabalėliais arba (kiek įmanoma) sutarkuokite burokine tarka.
2. Suberkite į vieną indą visus birius produktus, sudėkite sviestą, įmuškite kiaušinius, gerai išminkykite tešlą ir palaikykite ją valandą arba kelias šaldytuve.
3. Išėmus iš šaldytuvo formuokite iš tešlos kiek didesnius nei arbatinis šaukštelis rutuliukus. Tuomet suplokite juos miltais pabarstyta lopetėle arba kitu lygiu įrankiu. Dar mažesniu daiktu (pvz. kamščiu nuo vyno) įspauskite į vidurį apskritimus ir galiausiai mediniu pagaliuku padarykite „sagutėms“ skylutes – dvi arba keturias.
4. Apie 20 min. kepkite sausainius įkaitintoje orkaitėje, ant kepimo popieriumi padengtos skardos, kol jie gražiai pagels.
P. S. Jei norite paįvairinti sausainius, į tešlą dėkite maistinių dažų – gausite labai tikroviškas spalvingas „sagutes“. Taip pat jų viršų galite aplieti šokoladu – vaikams turėtų ypač patikti. Taigi, leiskite pasireikšti vaizduotei ir skanaus!
Plačiau skaitykite: „Džiazuojame“ virtuvėje: sausainiai „sagutės“
1. Paruoškite apelsininį cukrų: dubenėlyje išsukite apelsino žieveles su cukrumi, paskleiskite ant sviestinio popieriaus, kad kiek apdžiūtų.
2. Aštriu peiliu susmulkinkite spanguoles (peilio ašmenis patepkite aliejumi – nelips prie uogų).
3. Dubenyje sumaišykite cukrų ir kiaušinius, sudėkite gabalėliais pjaustytą sviestą, plakite elektriniu plaktuvu, kol ištirps cukrus.
4. Suberkite miltus ir kepimo miltelius, tarkuotas apelsino žieveles ir smulkintas spanguoles. Išmaišykite.
5. Skardą išklokite kepimo popieriumi. Tešlą imkite šaukštu ir dėkite tarsi blynelius, tarp jų palikite maždaug 5 cm tarpus. Viršų pabarstykite apelsininiu cukrumi, paspauskite šaukštu.
6. Kepkite 180°C temperatūros orkaitėje 10–12 min.
1. Sausainius sudėkite į storą polietileninį maišelį arba suvyniokite į lininį rankšluostį ir sutrinkite kočėlu (ne visai smulkiai).
2. Trupinius sudėkite į dubenį, apšlakstykite desertiniu vynu, išmaišykite.
3. Į litro talpos indą sudėkite pusę kiekio išmirkusių trupinių, tolygiai paskirstykite.
4. Pusę kiekio braškių su milteliniu cukrumi gerai sutrinkite šakute ir supilkite ant sausainių masės.
5. Maskarponę išsukite, įmaišykite plaktą grietinėlę. Jei mišinys per tirštas, įmaišykite truputį pieno.
6. Ant sausainių ir trintų braškių inde uždėkite pusę maskarponės masės. Taip sluoksniais sudėkite visus mišinius.
7. Ant deserto viršaus uždėkite sveikų arba perpus perpjautų uogų. Laikykitešaldytuve, kol sustings. Patiekti šaltą.
Knyga „Uogos“ |
Receptas iš knygos „Uogos“
1. Sviestą sukapokite kubeliais, sumeskite į plakimo indą ir atšildykite kambario temperatūroje.
2. Į tą patį indą suberkite miltelinį cukrų ir plakite elektriniu plakikliu, kol masė taps kreminė.
3. Įmaišykite kiaušinį, tada pamažu suberkite miltus ir visus prieskonius: nutarkuotas citrinų žieveles, vanilinį cukrų.
4. Iš tešlos suformuokite apvalų rutulį, susukite į maistinę plėvelę ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą. Kai tešla atvės, ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite maždaug 4 mm storio lakštą.
5. Specialia formele išspauskite širdeles, jų viduje pirštu padarykite duobutę, į ją įkrėskite džemo.
6. Sausainius kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min. Prieš tiekdama apibarstykite milteliniu cukrumi.
1. Burokine tarka sutarkuokite kambario temperatūros sviestą.
2. Į indą suberkite miltus, paprastą ir vanilinį cukrų, druską, įmuškite kiaušinį ir rankomis išminkykite tešlą.
3. Suformuokite iš tešlos rutulį ir palaikykite valandą arba kelias šaldytuve.
4. Išėmusios iš šaldytuvo, iškočiokite tešlą ir supjaustykite norimos formos sausainius (arba naudokite formeles).
5. Išklokite skardą kepimo popieriumi ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10-15 min.
Skanaus!