Iškepti gardžių sausainių bus vienas juokas, jei šaldiklyje visada bus iš anksto suminkytas tešlos gabalėlis. Mat visų rūšių sausainių tešlą, išskyrus plikytą, galima šaldyti.
Vienos šeimininkės tešlos atsargas ruošia, kai turi laisvesnę valandėlę, o kitos daro taip: susiruošusios kepti sausainius, užminko dvigubą tešlos porciją, vieną sunaudoja tuoj pat, o kitą deda į šaldiklį. Beje, jei sausainiai bus kepami po 2–3 dienų, paruoštos tešlos sušaldyti nereikia – ji puikiausiai išsilaikys šaldytuve.
Jūsų dėmesiui, keli populiarūs tešlos receptai.
- Sumaišykite miltus su cukrumi, ant mišinio uždėkite iš šaldytuvo išimtą sviestą (jį galima stambiai sutarkuoti – reikės mažiau kapoti). Kapokite vienu ar dviem peiliais, kol visi sviesto gabaliukai apsivels miltais.
- Į miltų kauburėlyje suformuotą duobutę įmuškite kiaušinį ir paslėpkite jį, pirštais semdama miltus nuo kauburėlio kraštų centro link. Pasiruoškite grietinę: recepte nurodytą jos kiekį sumaišykite su žiupsneliu druskos.
- Sudėkite kambario temperatūros grietinę ir pirštais maišykite, kol pasiskirstys tolygiai. Darbuotis reikia mikliai, nes kuo greičiau paruošite kapotą tešlą, tuo ji bus trapesnė, o iš iškepti kepiniai gardesni.
- Miltų kauburį iš pradžių kapokite vienu ar dviem peiliais, paskui rankomis suminkykite vienalytę tešlą, suspauskite į gniužulą, dėkite į plastikinį maišelį ir mažiausiai pusvalandį palaikykite šaldytuve.
Kambario temperatūros sviestą išsukite su cukrumi, sukdama po vieną sudėkite trynius, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užminkykite tešlą.
- Trynius išplakite su cukrumi, supilkite lydytą, bet jau praaušusį sviestą ir, toliau plakdama (patogiausia – elektriniu plakikliu su tešlos antgaliais), suberkite miltų ir krakmolo mišinį.
- Paskui atsargiai įmaišykite standžiai išplaktus baltymus. Paruošta tešla turi būti riebios grietinės tirštumo.
Grietinę išplakite su tryniu, žiupsneliu druskos ir cukrumi, sudėkite į išsuktą kambario temperatūros sviestą, suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir užminkykite tešlą.
! Iš čia aprašytų tešlos rūšių galima kepti pyragus ir pyragėlius su įvairiais įdarais, taip pat sausainius.