Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Ruošiamės piknikui: 10 patarimų, kaip paruošti puikų sumuštinį, ir 2 receptai

Karantinui pasibaigus, o vasariškiems orams vis labiau džiuginant, pagausėja išvykų ir iškylų gamtoje, kurias neišvengiamai lydi dilema – kokį maistą ruošti? Ko gero populiariausias iškylų maistas visame pasaulyje – sumuštiniai, kuriuos nesudėtinga pagaminti, lengva ir patogu valgyti be specialių įrankių. Tačiau daugumai yra tekę gamtoje valgyti šlapią, pažliugusį sumuštinį su suvytusiu agurku ir sušilusiu įdaru. Kaip to išvengti?
Viduržemio jūros regiono sumuštinis
Viduržemio jūros regiono sumuštinis / Gamintojo nuotr.

Maisto tinklaraštininkė Viktorija Kordiukova dalijasi 10 svarbiausių patarimų, kaip ruošti sumuštinius, kokius ingredientus naudoti, kad šie džiugintų, o iškylos nesugadintų apsinuodijimas maistu.

Patarimas Nr. 1: Rinkitės daržoves, turinčias mažiau drėgmės

„Atsargiai rinkitės daržoves sumuštiniams – pjaustyti pomidorai bus per drėgni, o avokadai gali pajuoduoti. Nerekomenduoju naudoti ir gūžinių ar romaninių salotų, nes jos greit suvysta. Verčiau rinkitės tvirtesnius lapinius žalumynus, kurie savo formą ir skonį išlaiko net ir karštą vasaros dieną. Daržoves geriausia rinktis keptas, pavyzdžiui, baklažanus ar cukinijas“, – teigia V.Kordiukova.

Patarimas Nr. 2: Tvirtesni kepiniai – geras pasirinkimas

Raikyta sumuštinių duona, minkštos sviestinės mėsainių bandelės lengvai drėgsta, tad geriau rinktis tvirtesnius kepinius, pavyzdžiui, ruginę duoną ar traškią bagetę.

Kaip sako pranešime žiniasklaidai cituojamas „Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovo Tadas Aleknavičiaus, dar viena išeitis – duoną paskrudinti. „Skrudinimas šiek tiek išdžiovins duoną, o tai neleis prisigerti per daug kitų ingredientų skysčio. Rinkdamiesi duoną atkreipkite dėmesį ir į įdarą, pavyzdžiui, jeigu jūsų sumuštinyje bus sunkių ir kietų ingredientų, tokių kaip mėsa ir sūris, naudokite tvirtesnę traškią duoną. Jei jūsų sumuštinis turės minkštą ir klampų įdarą, galite naudoti ir minkštesnę skrudintą duoną“, – teigia specialistas.

Gamintojo nuotr. /Kaip pakuoti sumuštinį
Gamintojo nuotr. /Kaip pakuoti sumuštinį

Patarimas Nr. 3: Tinkamai sluoksniuokite

Sumuštinius sluoksniuokite taip, kad apsaugotumėte duoną nuo drėgmės. V.Kordiukova rekomenduoja tarp duonos riekelių ir įdaro įdėti sluoksnį tvirtų salotų ar lapinio kopūsto. Taip pat galite šlapius ingredientus, pavyzdžiui, padažus, supakuoti atskirai ir įdėti į sumuštinį prieš pat valgant.

Patarimas Nr. 4: Nebijokite naujų formatų

Sumuštinis – tai ne tik įdaras tarp dviejų riekelių duonos. Graikiška pita, armėniškas lavašas, meksikietiškos tortilijos ar skandinaviška poliarinė duonelė – visame pasaulyje populiarios vadinamosios plokščiosios duonos, kurios taip pat puikiai tinka iškylai ar piknikui.

„Pastebime, kad Lietuvoje populiarėja iš Skandinavijos atkeliavusios poliarinės duonelės, taip pat vis daugiau lietuvių renkasi ir lavašus. Tai plokščiosios duonos, kurios taip nesugeria drėgmės, jos neturi didelių oro tarpų, todėl mažiau rizikos, kad pikniko krepšyje jas suspausite ar sutrinsite. Siūlyčiau rinktis didesnio skersmens paplotėlį, kad suktinukas tvirtai laikytųsi ir priedai neišbyrėtų“, – teigia T.Aleknavičius.

Patarimas Nr. 5: Nevenkite marinuotų ir konservuotų ingredientų

V.Kordiukova pataria į sumuštinius dėti įvairių marinuotų ar konservuotų produktų, tinka pupelės, marinuoti agurkėliai, ankštinės daržovės. Jie ilgiau negenda ir dažniausiai turi mažiau drėgmės. Tačiau sluoksniuokite juos tarp mėsos, sūrio ar salotų, kad marinatas ar sūrymas nesuminkštintų duonos.

Gamintojo nuotr. /Meksikietiškas suktinukas su pupelėmis
Gamintojo nuotr. /Meksikietiškas suktinukas su pupelėmis

Patarimas Nr. 6: Sviestui – taip, majonezui – ne

Vos po valandos kambario temperatūroje ar saulėje valgyti majonezą gali būti nesaugu. Tačiau sviestas – priešingai, gali turėti teigiamos įtakos jūsų sumuštiniui. Sviestas ar net šlakelis aliejaus sukurs barjerą tarp duonos ir ingredientų bei sulaikys perteklinę drėgmę.

Patarimas Nr. 7: Atvėsinkite ingredientus

Jei į sumuštinį ketinate dėti ingredientus, kurie buvo termiškai apdoroti, leiskite jiems visiškai atvėsti. Šilti ir ką tik iškepti ingredientai (pavyzdžiui, kepta vištiena ar daržovės) kondensuojasi ir ilgainiui išskiria drėgmę, kuri galiausiai sudrėkina ir duoną.

Gamintojo nuotr. /Ruošiamas Viduržemio jūros regiono sumuštinis
Gamintojo nuotr. /Ruošiamas Viduržemio jūros regiono sumuštinis

Patarimas Nr. 8: Ne visi sūriai lygūs

Pieno produktai iškyloje taip pat rizikingi, nes aukštoje temperatūroje jie greitai genda. Tačiau tam tikri sūriai turi išimčių: jie atsirado tuomet, kai buvo ieškoma būdų, kaip išsaugoti pieną nesugižusį.

„Sūrio sugedimo greitis priklauso nuo to, kiek jame yra vandens. Kietesni sūriai, tokie kaip parmezanas ar čederis, gali išbūti švieži ilgiau, tačiau drėgni sūriai, pavyzdžiui, rikota ar maskarponė, suges labai greitai“, – teigia tinklaraštininkė.

Patarimas Nr. 9: Nusausinkite ingredientus

Kai nuplaunate ir nusausinate salotas, jos kurį laiką vis tiek išlieka drėgnos. Ši drėgmė ilgainiui susigeria į duoną. Pasistenkite salotas nuplauti gerokai prieš darant sumuštinius ar suktinukus, kad jos spėtų išdžiūti arba jas gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Patarimas Nr. 10: Pakuokite į popierių

„Plastikas (nesvarbu, ar plėvelė, ar plastikinis indelis) karštą vasarą nėra geras pasirinkimas, nes duona gali prarasti traškumą, daržovės suvysti – drėgmė tiesiog įkalinama ir susigeria į sumuštinį. Todėl verčiau rinkitės vaškinį ar kepimo popierių – tai leis sumuštiniui kvėpuoti ir padės juos išlaikyti šviežius ir traškius ilgiau“, – pataria T.Aleknavičius.

Gamintojo nuotr. /Supakuotas Viduržemio jūros regiono sumuštinis
Gamintojo nuotr. /Supakuotas Viduržemio jūros regiono sumuštinis

2 gardžių ir maistingų sumuštinių, tobulai tiksiančių iškylai, receptai

Viduržemio jūros regiono sumuštiniai su humusu

Ingredientai (2 sumuštiniams reikės):

  • 4 nedidelės duonelės (pvz., poliarinės);
  • 1 baklažanas;
  • ½ cukinijos;
  • 4 saulėje džiovinti pomidorai;
  • 4 valg. šaukšt. humuso;
  • kelios saujos špinatų;
  • 4 gabalėliai olandiško ožkos sūrio;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • šlakelis alyvuogių aliejaus.

Gaminimas:

1. Baklažaną ir cukiniją supjaustykite griežinėliais arba juostelėmis ir iškepkite keptuvėje arba ant griliaus pagardinę prieskoniais ir alyvuogių aliejumi.

2. Duoneles ištepkite sluoksniu humuso, dėliokite špinatus, cukinijos juosteles, saulėje džiovintus pomidorus, baklažano griežinėlius ir sūrį. O tuomet užvožkite antra duonele, humuso sluoksniu į sumuštinio centrą.

Gamintojo nuotr. /Viduržemio jūros regiono sumuštinis
Gamintojo nuotr. /Viduržemio jūros regiono sumuštinis

Maistingi meksikietiški suktinukai su pupelėmis

Ingredientai (2 suktinukams):

  • 2 lavašai;
  • 100 g virtų mėgstamų ryžių;
  • 50 g konservuotų kukurūzų;
  • 50 g konservuotų juodųjų pupelių;
  • 1 didelė kepta konservuota paprika;
  • 4 marinuoti Lombardijos pipirai;
  • 2 saujos tarkuoto čederio sūrio;
  • mėgstamo čili padažo;
  • mėgstamų prieskonių.

Gaminimas:

1. Į lavašo centrą berkite ryžius, o ant viršaus sluoksniuokite likusius ingredientus: kukurūzus, juodąsias pupeles, gardinkite mėgstamais prieskoniais. Tuomet dėkite paprikos juosteles, lombardijos pipirus ir čederio sūrį, apšlakstykite čili padažu.

2. Sulenkite kairę ir dešinę lavašo puses taip, kad jos susiliestų centre. Tuomet tą pusę, kuri yra arčiausiai jūsų, užlenkite į priekį virš sulankstytų pusių. Tuomet vis traukdami įdarą į save, standžiai susukite.

3. Vyniokite į kepimo popierių, apriškite raišteliu, o transportuokite dėžutėje arba tvirtame maišelyje.

Gamintojo nuotr. /Meksikietiškas suktinukas su pupelėmis
Gamintojo nuotr. /Meksikietiškas suktinukas su pupelėmis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos