15 diena važiuoja! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruošiamės sausainių dienai: 3 originalūs, tačiau paprasti receptai

Daugelis po truputį jau ruošiamės metų pabaigos šventėms, tačiau įvairių didesnių ar mažesnių progų netrūksta jau gruodžio pradžioje. Antradienį, gruodžio 4-ąją, daugelyje pasaulio šalių bent simboliškai minima Sausainių diena. Šios skanios šventės proga – 3 įdomūs receptai. Beje, vienos rūšies kepinukai bus nesaldūs, tad įtiks ir saldumynų nemėgėjams.
Berniukas ir sausainis
Berniukas ir sausainis / Vida Press nuotr.

Šių sausainių receptais pranešime žiniasklaidai dalinasi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.

Migdoliniai sausainiai

Šie sausainiai itin tinkami skanauti žiemą, mat vien jų aromatas nuteikia jaukiai.

Ingredientai:

  • 70 g rudojo cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė;
  • 140 g migdolų;
  • 0,3 puodelio miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 2 valg. šaukšt. miltelinio cukraus.

Gaminimas:

1. Iki purios masės išsukite kiaušinį, rudąjį ir vanilinį cukrų.

2. Galingu elektriniu smulkintuvu susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į plakinį.

3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tuomet suberkite riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos masės.

4. Palaikykite masę šaldytuve apie 20 minučių, o tuo metu orkaitę įkaitinkite iki 170°C.

5. Iš tešlos formuokite mažus kamuoliukus, apvoliokite juos milteliniame cukruje ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų.

6. Kepkite apie 20 minučių.

„Scanpix“ nuotr./Sausainiai
„Scanpix“ nuotr./Sausainiai

Šokoladiniai sausainiai su riešutais

Šie sausainiai – neabejotina klasika, juos dar galima paskaninti ir riešutais.

Ingredientai:

  • 75 g sviesto;
  • 250 g cukraus;
  • 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
  • 1 kiaušinis;
  • 500 g miltų;
  • 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
  • 125 g kakavos miltelių;
  • 50 g tarkuoto juodojo šokolado;
  • žiupsnelis druskos;
  • 100 g mėgstamų riešutų.

Gaminimas:

1. Sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinį išplakite, suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, šokoladą ir druską. Viską gerai išmaišykite, tuomet suberkite kapotų riešutų ir vėl išmaišykite.

2. Sausainius suformuokite šaukštu, sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą.

3. Iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite iki 20-ies minučių.

15min nuotr./Šokoladiniai sausainiai
15min nuotr./Šokoladiniai sausainiai

Pikantiški sausainiai su pelėsiniu sūriu

Tokie pikantiški sausainiai patiks ir mažiems, ir dideliems. Be to, tai dar ir idealus skanėstas šventiniam stalui.

Ingredientai:

  • 150 g miltų;
  • 100 g sviesto;
  • 75 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
  • žiupsnelis druskos.

Gaminimas:

1. Pirmiausia paruoškite sviestą – atšaldykite jį šaldymo kameroje, kol taps visai kietas, ir sutarkuokite „burokine“ tarka.

2. Sūrį susmulkinkite šakute ir suberkite į indą su tarkuotu sviestu. Tuomet suberkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Iš tešlos suformuokite ritinį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve valandai.

3. Tešlai gerokai sukietėjus, iškočiokite ją, išspauskite norimos formos sausainius ir sudėkite į kepimo skardą, pabarstykite druska.

4. Sausainius kepkite apie 15 min. iki 200°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

„Scanpix“ nuotr./Sausainiai
„Scanpix“ nuotr./Sausainiai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais