Šių sausainių receptais pranešime žiniasklaidai dalinasi prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Migdoliniai sausainiai
Šie sausainiai itin tinkami skanauti žiemą, mat vien jų aromatas nuteikia jaukiai.
Ingredientai:
- 70 g rudojo cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 1 kiaušinis;
- 1 citrinos nutarkuota žievelė;
- 140 g migdolų;
- 0,3 puodelio miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 2 valg. šaukšt. miltelinio cukraus.
Gaminimas:
1. Iki purios masės išsukite kiaušinį, rudąjį ir vanilinį cukrų.
2. Galingu elektriniu smulkintuvu susmulkinkite migdolus ir įmaišykite į plakinį.
3. Kitame dubenyje sumaišykite miltus ir kepimo miltelius, tuomet suberkite riešutų mišinį ir sumaišykite iki vientisos masės.
4. Palaikykite masę šaldytuve apie 20 minučių, o tuo metu orkaitę įkaitinkite iki 170°C.
5. Iš tešlos formuokite mažus kamuoliukus, apvoliokite juos milteliniame cukruje ir sudėkite ant kepimo popieriumi išklotų skardų.
6. Kepkite apie 20 minučių.
Šokoladiniai sausainiai su riešutais
Šie sausainiai – neabejotina klasika, juos dar galima paskaninti ir riešutais.
Ingredientai:
- 75 g sviesto;
- 250 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. vanilinio cukraus;
- 1 kiaušinis;
- 500 g miltų;
- 1 arbat. šaukšt. kepimo miltelių;
- 125 g kakavos miltelių;
- 50 g tarkuoto juodojo šokolado;
- žiupsnelis druskos;
- 100 g mėgstamų riešutų.
Gaminimas:
1. Sviestą, cukrų, vanilinį cukrų ir kiaušinį išplakite, suberkite miltus, kepimo miltelius, kakavą, šokoladą ir druską. Viską gerai išmaišykite, tuomet suberkite kapotų riešutų ir vėl išmaišykite.
2. Sausainius suformuokite šaukštu, sudėkite juos į kepimo popieriumi išklotą skardą.
3. Iki 180°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje kepkite iki 20-ies minučių.
Pikantiški sausainiai su pelėsiniu sūriu
Tokie pikantiški sausainiai patiks ir mažiems, ir dideliems. Be to, tai dar ir idealus skanėstas šventiniam stalui.
Ingredientai:
- 150 g miltų;
- 100 g sviesto;
- 75 g mėlynojo pelėsinio sūrio;
- žiupsnelis druskos.
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite sviestą – atšaldykite jį šaldymo kameroje, kol taps visai kietas, ir sutarkuokite „burokine“ tarka.
2. Sūrį susmulkinkite šakute ir suberkite į indą su tarkuotu sviestu. Tuomet suberkite miltus ir minkykite tešlą, kol ji taps vientisa. Iš tešlos suformuokite ritinį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve valandai.
3. Tešlai gerokai sukietėjus, iškočiokite ją, išspauskite norimos formos sausainius ir sudėkite į kepimo skardą, pabarstykite druska.
4. Sausainius kepkite apie 15 min. iki 200°C laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.