Ingredientai:
tešlai:
- 200 ml riebaus pieno, pašildyto;
- 7 g sausų mielių;
- 60 g cukraus;
- 1 arbat. šaukšt. druskos;
- 2 kiaušiniai, kambario temperatūros;
- keli lašai vanilės ekstrakto arba 0,5 arbat. šaukšt. vanilės pastos;
- 450 g miltų.
įdarui:
- 150 ml riebaus pieno;
- 100 g aguonų;
- 100 g cukraus;
- 100 g graikinių ar pekano riešutų, švelniai pakepintų;
- 80 g sviesto;
- žiupsnelis druskos.
viršui aptepti:
- 1 kiaušinio trynys;
- 1 valg. šaukšt. pieno.
Gaminimas:
1. Pirmiausia paruoškite tešlą. Jai skirtą pieną, mieles bei cukrų sumaišykite dideliame dubenyje ir palikite 10 min., kad suputotų. Tuomet supilkite kiek paplaktus kiaušinius, berkite druską, pilkite vanilę ir darsyk gerai išmaišykite. Galiausiai suberkite miltus ir pradėkite minkyti. Jei tešla itin lipni, galite dar įberti kiek miltų, tačiau nepersistenkite. Išminkytą tešlą dėkite į dubenį, uždenkite, palikite šiltai maždaug valandai, kad pakiltų – kiekis padvigubėtų.
2. Kol tešla kyla, paruoškite įdarą. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną, suberkite aguonas ir ant nedidelės kaitros pavirkite apie 10 min. – pienas turi nugaruoti, aguonos pabrinkti. Nukaiskite ir leiskite atvėsti.
3. Į pieno ir aguonų masę sudėkite sviestą, cukrų, riešutus ir elektriniu smulkintuvu sutrinkite iki masės, kurioje nebėra stambių gabaliukų – iki visiškos tyrės netrinkite.
4. Pakilusią tešlą perminkykite ir iškočiokite iš jos maždaug 30x40 cm dydžio kvadratą. Aptepkite jį pagaminta aguonų mase ir suvyniokite į ritinį.
5. Toliau pyragą galite formuoti kaip jums patinka. Galime ritinį pjauti perpus išilgai ir gautas gijas atsargiai tarpusavyje suvyti, taip pagaminant pynę su atviru įdaru. Taip pat galima perpjautas gijas susukti apvalioje kepimo formoje ir suformuoti apkritimą. Be to, galima ritinio išvis nepjauti pusiau, o suformuoti riestę bei gana giliai įpjauti keliose vietose, kad kiek atsivertų įdaras.
6. Suformuotą pyragą palikite šiltai pakilti dar 40 min.
7. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C laipsnių temperatūros.
8. Pakilusio pyrago viršų patepkite kiaušinio trynio ir pieno plakiniu bei dėkite kepti. Kepkite apie 40 min. arba kol viršus taps blizgus ir gražiai rudas.
9. Atvėsinkite ir tiekite ant stalo.