„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Ryškiaspalvė trijulė: patiekalai savaitgaliui su moliūgais, morkomis ir apelsinais

Sutikite, šioks toks šaltukas, sniegas ir kartais pasirodanti saulė žymiai geriau, nei murkšlina pilkuma. Panašu, ji netrukus bent kuriam laikui atsitrauks, o kol kas vaikykime niūrią nuotaiką spalvingais patiekalais ir puikiais aromatais. Tai šįkart garantuos moliūgai, morkos ir apelsinai!
Ryškiaspalviai patiekalai
Ryškiaspalviai patiekalai / Vida Press nuotr.

Užkandžiai ir salotos:

Morkos su rozmarinais ir riešutais
Receptas: Morkos su rozmarinais ir riešutais
6 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
2.4 / 5
Receptas
Ingredientai
Morkos: 1.00 kg
Rozmarinai: 20.00 g (kelios šakelės šviežių)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį, malti)
Kaip gaminti

1. Morkas nuskuskite, stambiai supjaustykite, išdėliokite karščiui atspariame inde, apšlakstykite aliejumi, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, riešutais ir rozmarinų šakelėmis.

2. Kepkite vidutinio karštumo orkaitėje, kol morkos suminkštės, bet neištiš.

Suskleisti
Morkų traškučiai
Receptas: Morkų traškučiai
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.6 / 55
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt. (didelės)
Aliejus: 1.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis (maltas)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC temperatūros. Kepimo popieriumi išklokite kepimo skardą. Apipurškite aliejumi.
  2. Morkas nuplaukite ir nuskuskite. Supjaustykite kuo plonesniais griežinėliais arba juostelėmis. Paprasčiausia tai padaryti su specialia daržovių pjaustykle. Jei tokios neturite, tiks ir bulvių skustukas ar aštrus peilis. Stenkitės, kad gabalėliai būtų kuo vienodesnio storio. Suberkite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles į dubenį.
  3. Nedideliame dubenėlyje išmaišykite aliejų, maltą cinamoną ir druską. Sudėkite morkų griežinėlius ar juosteles ir viską gerai sumaišykite.
  4. Perdėliokite paruoštus morkų griežinėlius ar juosteles ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos.
  5. Kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 10–20 min., kol morkų traškučiai gražiai parus ir taps traškūs. Kepimo laikas labai priklauso nuo gabalėlių storio, todėl nuolat juos stebėkite kepimo metu.
  6. Iškepusius morkų traškučius išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Patiekite nedelsiant.
Suskleisti
Morkų salotos su apelsinais
Receptas: Morkų salotos su apelsinais
2 asmenims
Pagaminsite per 15 min.
3.7 / 50
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Apelsinai: 2.00 vnt.
Česnakai: 2.00 skiltelės
Razinos: 1.00 sauja
Sezamo sėklos: 1.00 valg. š.
Citrinos: 1.00 vnt. (0,5 - sulčių)
Medus: 2.00 valg. š.
Garstyčios: 1.00 valg. š.
Linų sėmenų aliejus: 1.00 valg. š. (tinka ir alyvuogių)
Cinamonas: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Apelsinus nulupkite ir aštriu peiliu, kad neištekėtų daug sulčių, supjaustykite gabalėliais.
  2. Morkas sutarkuokite šiaudeliais. Česnakus sutrinkite.
  3. Sezamų sėklas suberkite į sausą keptuvę ir pakepinkite kelias minutes, kol taps rusvai gelsvos.
  4. Dubenėlyje sumaišykite citrinų sultis, medų, garstyčias, aliejų, cinamoną, įberkite mažą žiupsnelį druskos.
  5. Morkas suberkite į lėkštę, sudėkite apelsinus, apibarstykite česnakais, skrudintomis sezamų sėklomis, razinomis. Apšlakstykite padažu.

 

Suskleisti
Morkų salotos su obuoliais ir imbieru
Receptas: Morkų salotos su obuoliais ir imbieru
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.7 / 88
Receptas
Ingredientai
Morkos: 3.00 vnt.
Obuoliai: 1.00 vnt.
Imbieras: 2.00 valg. š. (trinto)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja (pagal skonį)
Graikiniai riešutai: 1.00 st. (1/4 arba migdolų)
Actas: 1.00 valg. š. (užpilui)
Klevų sirupas: 1.00 valg. š. (užpilui)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š. (užpilui)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (užpilui)
Kaip gaminti
  1. Plonais šiaudeliais susmulkinkite (arba sutrinkite stambia trintuve) morkas ir obuolį.
  2. Nuvalykite imbiero šaknį ir sutrinkite stambia trintuve. Supjaustykite svogūnus. Dėkite viską į dubenį ir pridėkite riešutų.
  3. Užpilui sumaišykie actą, klevų sirupą, alyvuogių aliejų, druską bei pipirus.
  4. Apipilkite salotas užpilu ir leiskite kiek pastovėti.
Suskleisti
Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
Receptas: Spalvingos morkų, apelsinų ir avinžirnių salotos
2 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.4 / 42
Receptas
Ingredientai
Paprikos: 1.00 vnt. (½ - raudona, saldžioji)
Morkos: 1.00 vnt.
Apelsinai: 1.00 vnt. (tinka ir mandarinai)
Petražolės: 1.00 vnt. (ryšelis)
Avinžirniai: 1.00 st. (½)
Medus: 1.00 valg. š.
Sultys: 2.00 valg. š. (2 - 3 - apelsinų)
Aliejus: 1.00 valg. š. (augalinis)
Aitrioji paprika: 1.00 vnt. (½)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Kaip gaminti
  1. Apelsinus arba mandarinus, papriką supjaustykite kubeliais, morką sutarkuokite arba taip pat supjaustykite kubeliais, susmulkinkite petražoles, sudėkite virtus arba konservuotus avinžirnius.
  2. Aitriąją papriką susmulkinkite ir sumaišykite su apelsinų sultimis, medumi, augaliniu aliejumi, prieskoniais ir gautu padažu apliekite salotas.
Suskleisti
Moliūgų humusas
Receptas: Ryškiaspalvis moliūgų humusas
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 26
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 650.00 g (be odelės ir be sėklų, supjaustyto gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (nenuluptos)
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š. (plius šiek tiek patiekimui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Avinžirniai: 400.00 g (indelis konsevuotų (nupilkite skystį ir praskalaukite avinžirnius vandeniu))
Anakardžių riešutai: 40.00 g (skrudintų; plius dar šiek tiek patiekimui)
Vanduo: 125.00 ml
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.

2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).

3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.

Suskleisti
Keptas sviestinis moliūgas
Receptas: Keptas sviestinis moliūgas
2 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 44
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 1.00 vnt. (sviestinis)
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š.
Čiobreliai: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (grūstų)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Migdolai: 2.00 arbat. š. (maltų)
Kaip gaminti

1. Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.

2. Moliūgą nuskuskite daržovių skustuku ir perpjaukite išilgai per pusę. Šaukštu išskobkite sėklalizdį.

3. Moliūgo puses sudėkite į aliejumi pateptą kepimo indą ir supjaustykite, neįpjaudami iki galo, plonais griežinėliais. Aptepkite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais ir apibarstykite čiobreliais.

4. Kepkite orkaitės viduryje 30 minučių. Išimkite iš orkaitės, aptepkite lydytu sviestu ir apibarstykite maltais migdolais. Kepkite dar 15 minučių, kol moliūgas gražiai parus.

5. Tiekite kaip garnyrą ar valgykite kaip pagrindinį patiekalą su duona ir jogurtiniu padažu.

Suskleisti

Sriubos:

Marokietiška kalafiorų sriuba su morkomis ir obuoliais
Receptas: Marokietiška kalafiorų sriuba su morkomis ir obuoliais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 40
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Svogūnai: 2.00 vnt. (supjaustyti gabalėliais)
Morkos: 4.00 vnt. (supjaustytos gabalėliais)
Obuoliai: 3.00 vnt. (nedideli, nulupta odele, išimtomis sėklomis, supjaustyti gabalėliais)
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutrintos)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto šviežio)
Žiediniai kopūstai: 0.50 vnt. (vidutinio dydžio)
Daržovių sultinys: 500.00 ml (arba vandens)
Kuminai: 2.00 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Ciberžolė: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kvapnieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Dideliame puode įkaitinkite aliejų, sudėkite svogūnus ir morkas, kepinkite, kol šiek tiek suminkštės.

2. Sudėkite obuolius, česnakus, imbierą, suberkite visus prieskonius ir dar maišydami kepinkite apie 3–5 minutes, kol visos daržovės persismelks prieskoniais, šiek tiek paskrus.

3. Suberkite kalafiorus, supilkite sultinį, užvirinkite ir uždengę virkite apie 10 min.

4. Sriubą šiek tiek atvėsinkite, tada supilkite į elektrinę kokteilinę ir išplakite iki vientisos masės. Jei sriuba pernelyg tiršta, atskieskite ją virintu vandeniu iki norimo tirštumo. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pipirų.

5. Patiekite pabarstę pistacijų riešutais ir kalendrų lapeliais.

Suskleisti
Trinta morkų sriuba
Receptas: Trinta morkų, apelsinų ir imbierų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.2 / 27
Receptas
Ingredientai
Morkos: 500.00 g
Bulvės: 150.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt.
Apelsinai: 3.00 vnt.
Aliejus: 2.00 valg. š. (kepimui)
Daržovių sultinys: 750.00 ml
Kokosų pienas: 200.00 ml (neriebaus; galima naudoti ir neriebią grietinėlę)
Imbieras: 1.00 valg. š. (tarkuoto)
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (arba pagal skonį)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis
Sezamo sėklos: 2.00 arbat. š.
Kaip gaminti

1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir pakepinkite jį aliejuje. Pabaigoje į keptuvę įdėkite morkas, bulves.

2. Į puodą, kuriame bus verdama sriuba, sudėkite apkeptas daržoves, supilkite daržovių sultinį ir virkite apie 20 minučių.

3. Išspauskite apelsinų sultis, išimkite kuo daugiau minkštimo iš jų vidaus. Nutarkuokite vieno gerai nuplauto apelsino žievelę. Sudėkite viską į sriubą kartu su tarkuotu imbieru ir sutrinkite elektriniu trintuvu iki tolygios masės.

4. Pagal skonį įdėkite druskos, pipirų, aitriosios paprikos. Įmaišykite kokosų pieną.

5. Keptuvėje lengvai paskrudinkite sezamų sėklas ir pabarstykite sriubą ją patiekdami.

Suskleisti
Moliūgų ir kukurūzų sriuba
Receptas: Moliūgų ir kukurūzų sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 45 min.
3.9 / 30
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 valg. š.
Svogūnai: 1.00 vnt.
Moliūgai: 500.00 g
Raudonėliai: 3.00 arbat. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (¼)
Kukurūzai: 1.00 puodelis (saldūs geltonieji kukurūzai)
Citrinos: 1.00 vnt. (1 arbat.š. - sulčių)
Kaip gaminti
  1. Įkaitinkite alyvuogių aliejų, suberkite smulkintus svogūnus. Troškinkite 1 min. Sudėkite į puodą pjaustytą moliūgą, suberkite žoleles. Virkite iki kol sriuba sutirštės.
  2. Suberkite saldžiuosius geltonuosius kukurūzus ir virkite, kol jie suminkštės.
  3. Sriubą iki vientisos masės sutrinkite elektriniu trintuvu. Pagardinkite citrinų sultimis, druska ir patiekite su šviežiais žalumynais.
Suskleisti
Morkų sriuba su apelsinų sultimis
Receptas: Morkų sriuba su apelsinų sultimis
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.2 / 9
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Salierai: 1.00 vnt. (gabalėlis gumbo)
Česnakai: 3.00 skiltelės
Svogūnai: 1.00 vnt.
Imbieras: 1.00 vnt. (gabalėlis šviežio)
Apelsinai: 2.00 vnt.
Vanduo: 1.00 l
Daržovių sultinys: 2.00 vnt. (2 kubeliai ekologiško)
Druska: 1.00 žiupsnelis (pagal skonį)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (maltų - pagal skonį)
Saulėgrąžos: 1.00 valg. š. (pagal skonį - lukštentų)
Grietinė: 3.00 valg. š.
Sezamų aliejus: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Imbierą nuskuskite, smulkiai sutarkuokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite, susmulkinkite. Nuskustas morkas ir salierą sutarkuokite šiaudeliais. Nuo pusės verdančiu vandeniu nuplikyto apelsino nutarkuokite žievelę, iš abiejų vaisių išspauskite sultis.

2. Saulėgrąžas paskrudinkite sausoje keptuvėje.  Į puodą storu dugnu įpilkite šaukštą sezamų aliejaus. Kai įkais, sudėkite smulkintus svogūnus bei česnakus ir maišydama kepinkite 2–3 minutes. Sudėkite tarkuotus imbierus, suberkite tarkuotą apelsinų žievelę ir kepinkite dar porą minučių. Sudėkite tarkuotas morkas, salierus ir maišydama kepinkite 5–7 minutes.

3. Supilkite vandenį, sumeskite smulkintus sultinio kubelius, išmaišykite. Virkite dar 5–7 minutes. Galiausiai pagal skonį įberkite maltų juodųjų pipirų, jei reikia, pasūdykite. Nukėlusi nuo ugnies, sutrinkite elektriniu plakikliu. Išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną įkrėskite po šaukštą grietinės. Įberkite skrudintų saulėgrąžų.  

Suskleisti
Žuvienė su apelsinais
Receptas: Žuvienė su apelsinais
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 20 min.
4.0 / 3
Receptas
Ingredientai
Petražolės: 100.00 g (lapelių)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Salierai: 150.00 g (lapkočiai)
Pomidorai: 300.00 g
Česnakai: 4.00 skiltelės
Apelsinai: 1.00 vnt.
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Vanduo: 1500.00 ml
Vynas: 300.00 ml (baltasis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (kvapieji)
Lašiša: 500.00 g (rinkinys sriubai)
Laurų lapai: 1.00 vnt.
Žuvis: 400.00 g (jūrų lydekų filė)
Šafranas: 3.00 g (žiupsnelis)
Aitrioji paprika: 1.00 žiupsnelis (malta)
Kaip gaminti

1.Petražoles susmulkinkite. Svogūną smulkiai supjaustykite, salierą suraikykite griežinėliais. Pomidorus nuplikykite, nulupkite odeles, minkštimą supjaustykite. Česnako skilteles susmulkinkite. Apelsiną nuplaukite, nutarkuokite pusę žievelės, likusią nulupkite, o vaisių supjaustykite.

2.Puode įkaitinkite 2 šaukštus aliejaus. Jame pakepinkite petražoles ir svogūnus, užpilkite vandeniu, vynu, pagardinkite druska ir pipirais. Sudėkite lašišų rinkinį, įmeskite laurų lapelį, uždenkite ir virkite 20 minučių. Nuovirą nukoškite.

3.Jūrų lydekų filė supjaustykite mažais gabalėliais. Įkaitinkite likusį aliejų. Jame apkepinkite salierus, česnakus ir pomidorus, užpilkite nukoštu nuoviru.

4.Sudėkite tarkuotas ir pjaustytas apelsino žieveles, minkštimą, įberkite šafrano, aitriosios paprikos ir virkite 5 minutes. Sudėkite jūrų lydekų filė gabaliukus ir virkite dar 5 minutes.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Morkų, lęšių ir apelsinų sriuba
Receptas: Morkų, apelsinų ir lęšių sriuba
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.9 / 38
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 30.00 g (ir skrudinukams apie 40 g)
Svogūnai: 1.00 vnt.
Morkos: 700.00 g
Bulvės: 2.00 vnt.
Daržovių sultinys: 700.00 ml
Apelsinai: 1.00 vnt.
Lęšiai: 100.00 g (skaldytų geltonųjų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š. (Skrudinukams)
Cukrus: 1.00 arbat. š. (Skrudinukams)
Ciberžolė: 1.00 arbat. š. (žiupsnis)
Šalavijai: 1.00 arbat. š. (keli lapeliai (nebūtini))
Duona: 4.00 vnt. (Skrudinukams: 4 riekelės šviesios duonos ar batono)
Kaip gaminti

Sriuba tiršta, soti ir aromatinga. Kiek egzotiškai kvepianti apelsinais, prabylančiais su kiekvienu šaukštu – neįkyriai ir švelniai. Morkos nudažo sriubą apelsino geltonio spalva, lęšiai ir žiupsnis ciberžolės pasakoja apie Rytus, o orkaitėje kepantys cinamoniniai, saldūs mažučiai duonos gabalėliai, rodos, primena, kad turbūt viskas pasaulyje yra tam, kad pasidalytum.

1. Puode nesvylančiu dugnu ištirpinkite sviestą. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol suminkštės.

2. Sudėkite kubeliais pjaustytas morkas ir bulves ir patroškinkite 5 min. ant vidutinės ugnies.

3. Daržoves užpilkite sultiniu, sudėkite šalavijų lapelius, įberkite ciberžolės. Puodą pridenkite ir palikite virti 10 minučių, kol morkos ims minkštėti.

4. Apelsiną nuplikykite karštu vandeniu, nušveiskite šveistuku ir smulkia tarka nutarkuokite žievelę – prireiks vieno kupino šaukšto. Išspauskite sultis – jų prireiks maždaug 125 ml.

5. Lęšius perplaukite šaltu vandeniu ir suberkite į puodą. Sudėkite tarkuotą apelsino žievelę.

6. Virkite dar 10-15 minučių, kol daržovės bus minkštos, o lęšiai išvirs.

7. Išimkite šalavijų lapelius, sriubą sutrinkite rankiniu maišytuvu. Supilkite išspaustas apelsino sultis.

8. Duonos riekeles iš abiejų pusių sutepkite plonu sviesto sluoksneliu, supjaustykite kubeliais. Į plastikinį indelį arba tvirtą maišelį suberkite cukrų ir cinamoną, duonos kubelius, indelį/maišelį uždarykite, užriškite ir gerai pakratykite, kad duona apliptų.

9. Suberkite į kepimo formą arba skardą ir pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 10 minučių, kol duona apskrus.

10. Sriubą pašildykite – jei atrodytų per tiršta, įpilkite vandens ir leiskite užvirti. Paragaukite – galbūt trūksta prieskonių, ir išpilstykite į gilias lėkštes ar puodelius.

11. Patiekite su cinamoniniais skrudinukais.

Skanaus!

Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“

Plačiau skaitykite: Vakarienei – šilta sriuba!

Suskleisti

Blynai ir kukuliai:

Lietiniai su apelsinais
Receptas: Lietiniai su apelsinais
4 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
2.0 / 5
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (Tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (Tešlai)
Pienas: 1.00 st. (Tešlai)
Sviestas: 1.00 valg. š. (Tešlai ir padažui 100 g)
Cukrus: 1.00 valg. š. (Tešlai ir padažui 100 g)
Apelsinai: 2.00 vnt. (Padažui; 2 apelsinų sulčių ir 2 šaukštai apelsinų žievelių)
Citrinos: 1.00 vnt. (Padažui; šaukštas citrinų žievelių)
Konjakas; padažui 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 arbat. š. (Tešlai; žiupsnelis)
Apelsinų likeris „GrandMarnier“; padažui 3.00 valg. š.
Kaip gaminti

1. Pirmiausia paruoškite padažą – pastovėjęs bent pusvalandį jis bus ir gardesnis, ir kvapesnis.

2. Padažui skirtus apelsinus ir citriną gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, nutarkuokite žieveles, iš apelsinų išspauskite sultis.

3. Keptuvėje išlydykite sviestą, suberkite cukrų, nutarkuotas žieveles, kiek pakaitinkite. Nukėlusi nuo ugnies, supilkite alkoholinius gėrimus ir palikite pastovėti – kaip jau minėjome, padažas įgaus fantastišką aromatą.

4. Paruoškite tešlą: į dubenį suberkite persijotus kvietinius miltus, druską, sukrėskite išplaktus kiaušinius ir įpilkite truputį pieno.

5. Kiek pamaišiusios tešlą, supilkite likusį pieną ir lydytą sviestą. Išplakite viską iki vientisos masės ir bent pusvalandį palikite pastovėti, kad išbrinktų.

6. Nedidelėje keptuvėje iškepkite blynelius ir padėkite šiltai.

7. Paruoštą padažą pakaitinkite, į jį sudėkite į keturias dalis perlenktus blynelius.

Suskleisti
Kokosiniai morkų blynai
Receptas: Kokosiniai morkų blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.5 / 54
Receptas
Ingredientai
Morkos: 4.00 vnt. (didelės)
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Cukrus: 4.00 valg. š. (4-5 valg. š.)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Aliejus: 60.00 ml
Kefyras: 1.00 st. (1,5 st.)
Soda: 5.00 g
Kokosų drožlės: 4.00 valg. š. (kupini šaukštai)
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Miltai: 1.00 st. (1,5 st.)
Kaip gaminti

1. Morkas sutarkuokite smulkiausia tarka.

2. Kiaušinius išplakite su cukrumi, kol ištirps.

3. Sodą užgesinkite kefyru ir pilkite į kiaušinių plakinį. Supilkite aliejų ir sudėkite morkas, gerai viską išmaišykite.

4. Kitame dubenyje sumaišykite kokoso drožles, cinamoną, kepimo miltelius ir miltus. Supilkite morkų masę ir gerai viską išmaišykite. Palikite penkiolikai minučių, kad kokosų drožlės išbrinktų. Tuomet kepkite, kol gražiai pagels iš abiejų pusių. Skanu su jogurtu, uogiene ar kitkuo, kuo mėgstate. Skanaus!

Recepto autorė Jūratė Jankauskienė

! Šio recepto nuotrauka nėra autentiška

Suskleisti
Lenkiški bulvių ir moliūgų kukuliai
Receptas: Lenkiški bulvių ir moliūgų kukuliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.1 / 41
Receptas
Ingredientai
Bulvės: 300.00 g
Moliūgai: 300.00 g
Miltai: 2.00 valg. š.
Krakmolas: 2.00 valg. š.
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. Bulves nulupkite ir kartu su moliūgu išvirkite. Nukoškite ir sugrūskite.
  2. Į bulvių košę įmuškite kiaušinį, suberkite krakmolą, miltus, pasūdykite ir gerai išminkykite.
  3. Iš bulvių masės drėgnomis rankomis formuokite kukulius ir virkite juo pasūdytame vandenyje 10–15 minučių.
  4. Patiekite su spirgučių arba grietinės ir sviesto padažu.
Suskleisti
Moliūginiai blynai
Receptas: Moliūginiai blynai
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.1 / 180
Receptas
Ingredientai
Miltai: 1.00 puodelis
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Rudasis cukrus: 60.00 g
Grietinėlė: 200.00 g ((riebios))
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Moliūgai: 200.00 g ((tyrės))
Kaip gaminti
  1. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir cukrumi. Grietinėlę, moliūgų tyrę ir kiaušinį suplakame iki vientisos masės ir įmaišome miltus.
  2. Keptuvę gerai įkaitiname, iškart sumažiname temperatūrą iki vidutinės ir kepame iš abiejų pusių, po kelias minutes. Aš kepiau lengvai patepusi keptuvę rapsų aliejumi.

Skanaus!

Receptą rasite čia.

Suskleisti

Antrieji patiekalai:

Moliūgų rizotas
Receptas: Moliūgų rizotas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 10 min.
3.4 / 32
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 900.00 g (supjaustyto kubeliais)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Medus: 1.00 valg. š. (skysto)
Šalavijai: 5.00 vnt. (lapeliai, smulkiai sukapoti)
Rozmarinai: 1.00 valg. š. (smulkiai sukapoto)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Sviestas: 40.00 g
Svogūnai: 1.00 vnt. (vidutinis, supjaustytas kubeliais)
Vištienos sultinys: 1.00 l (gali prireikti kiek daugiau)
Ryžiai: 150.00 g (skirtų rizotui (pvz, arborio))
Kietasis sūris: 50.00 g
Kaip gaminti

1. Supjaustytą kubeliais moliūgą suberiame ant kepimo skardos. Mažame puodelyje sumaišome aliejų, medų ir sukapotus prieskonius, druską. Viską užpilame ant moliūgo ir permaišome, kad pasidengtų tolygiai.

2. Kepame 200 laipsnių orkaitėje 30–40 min. Imame maždaug pusę iškepusių moliūgų ir juos elektriniu trintuvu sutriname. Kitą pusę pasiliekame užbarstyti ant viršaus.

3. Keptuvėje ar puode nesvylančiu dugnu ištirpiname sviestą, suberiame svogūnus. Kepame ant vidutinės ugnies, kol svogūnai tampa skaidrūs.

4. Užkaičiame sultinį. Sultinys turi būti karštas (kad nesustabdytume virimo proceso). Geriausia palikti jį virti ant minimalios ugnies.

5. Suberiame ryžius, išmaišome ir dar pakepame keletą minučių. O tada po samtį pradedame pilti karštą sultinį. Periodiškai vis pamaišome. Verdame apie 20 min, arba kol ryžiai išverda.

6. Įmaišome trintus moliūgus. Jei matome, kad rizotas per skystas, dar šiek tiek paverdame, iki skystis išgaruoja, suberiame tarkuotą sūrį. Viską permaišome, uždengiame keptuvę/puodą dangčiu, nuimame nuo ugnies ir leidžiame rizotui pailsėti 10 min.

7. Dedame į lėkštes, ant viršaus uždedame likusius keptus moliūgus.

Suskleisti
Lašiša bolivinių balandų apvalkale
Receptas: Lašiša su bolivinių balandų apvalkalu ir glazūruotomis morkomis
4 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.4 / 36
Receptas
Ingredientai
Morkos: 2.00 vnt. (ryšulėliai nuskustų ir perpjautų išilgai pusiau)
Apelsinų sultys: 60.00 ml (šviežiai spaustų)
Druska: 0.50 arbat. š.
Juodieji pipirai: 0.30 arbat. š.
Medus: 1.50 valg. š. (skysto; 1 šaukštas morkoms ir 0,5 šaukšto lašišai)
Lašiša: 800.00 g (4x200 g filė)
Alyvuogių aliejus: 2.00 valg. š.
Salotos: 2.00 sauja (patiekimui)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 240°C.

2. Į didelę kepimo skardą suguldykite morkas. Mažame dubenėlyje sumaišykite apelsinų sultis, 1 šaukštą medaus ir įberkite du gerus žiupsnius druskos, įberkite pipirų. Viską sumaišykite, apliekite morkas skardoje, uždenkite aliuminio folija ir pašaukite kepti 10 min.

3. Lašišos kepsnelius nuplaukite ir labai gerai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pabarstykite trupučiu druskos, tada patepkite likusiu 1/2 šaukšto medaus. Bolivines balandas suberkite į gilią lėkštę ir apvoliokite lašišos kepsnelius, gerai paspausdami, kad kruopos priliptų iš visų pusių.

4. Po 10 minučių kepimo ištraukite skardą iš orkaitės, ant morkų sudėkite lašišos kepsnelius, aplipdytus bolivinėmis balandomis, pabarstykite lašišą rūkyta paprika, pašlakstykite viską alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę (be folijos) dar 7–9 minutėms, arba kol žuvis bus iškepusi. Patiekite su žalumynais arba salotomis.

*Tam, kad turėtumėte 3/4 stiklinės (125 g) virtų bolivinių balandų (kynva), prireiks 1/4 stiklinės (50 g) nevirtų kruopų.

Suskleisti
Vištiena su apelsinais ir cinamonu
Receptas: Vištų krūtinėlės su medumi ir apelsinais
4 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
3.6 / 75
Receptas
Ingredientai
Alyvuogių aliejus: 1.00 arbat. š.
Sezamų aliejus: 1.00 arbat. š.
Sezamo sėklos: 1.00 arbat. š. (kepintos)
Sultys: 150.00 ml (apelsinų - šviežiai spaustos/ marinatui)
Medus: 50.00 g (marinatui)
Imbieras: 1.00 arbat. š. (traiškytas - marinatui)
Česnakai: 5.00 g (1 arbat. š. traiškyto - marinatui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (1 arbat. š. tarkuotų žievelių - marinatui)
Druska: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - marinatui)
Juodieji pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - marinatui)
Kaip gaminti
  1. Dubenyje sumaišykite visus marinatui skirtus produktus. Į marinatą sudėkite vištienos filė,  išmaišykite, dubenį uždenkite ir 10 minučių laikykite šaldytuve.
  2. Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų. Iš dubens išimkite vištienos filė, gerai nuvarvinkite (marinato neišpilkite), dėkite į keptuvę ir ant nedidelės ugnies kepkite po 3 minutes iš abiejų pusių – kol švelniai paruduos. Į keptuvę supilkite likusį marinatą ir dažnai vartydami kepkite dar 4–5 minutes.
  3. Iškepusią vištieną išimkite iš keptuvės ir supjaustykite griežinėliais. Į keptuvėje likusį padažą įpilkite sezamų aliejaus, gerai išmaišykite ir užpilkite ant vištienos. Apibarstykite kepintais sezamais.
Knyga „30 minučių virtuvėje“
Knyga „30 minučių virtuvėje“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Sprandinė su cinamonu ir apelsinais
Receptas: Sprandinė su cinamonu ir apelsinais
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 16
Receptas
Ingredientai
Kiauliena: 1500.00 g (sprandinė)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Garstyčios: 1.00 valg. š. (grūdėtosios)
Medus: 1.00 valg. š. (skystas)
Aliejus: 3.00 valg. š. (saulėgrąžų)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Bulvės: 1.00 kg (nedidelės, vienodo dydžio)
Apelsinai: 1.00 vnt. (didelis)
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Sprandinę nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, viršų subadykite ir įtrinkite druska, pipirais. Garstyčias, medų, aliejų išmaišykite ir ištepkite mėsą. Viršų pabarstykite cinamonu ir 2 valandas laikykite vėsiai, kad įsigertų prieskoniai.

2. Orkaitę įkaitinkite iki 230 laipsnių. Sprandinę dėkite ant kepimo grotelių, po jomis pakiškite skardą su trupučiu vandens. Kepkite 10–15 minučių, kol mėsos viršus pagels. Bulves nuplaukite trinant šepetėliu (neskuskite), perpjaukite pusiau, pabarstykite druska.

3. Orkaitės temperatūrą sumažinti iki 180 laipsnių. Mėsą išimkite, suvyniokite į foliją, įdėkite į skardą, kurioje yra nuvarvėjusios kepsnio sultys, šalia išdėliokite bulves ir kepkite 1,5 valandos. Prieš kepimo pabaigą foliją praskleiskite, kad mėsa apskrustų.

4. Apelsiną nuplaukite trindami šepetėliu ir supjaustykite plonais griežinėliais. Jais apdėkite dar karštą mėsą ir apsmaigstykite gvazdikėliais. Patiekite su keptomis bulvėmis.

Paruošimo laikas, be mėsos marinavimo laiko.

Knyga „Vaisiai“
Knyga „Vaisiai“

 

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Vaisiai“

Suskleisti
Troškintos vištų kulšelės su moliūgais
Receptas: Troškintos vištų kulšelės su moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.3 / 19
Receptas
Ingredientai
Vištiena: 800.00 g (kulšelės)
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros pagal skonį)
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Moliūgai: 650.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Česnakai: 10.00 skiltelės
Vynas: 400.00 ml (sausas arba sultinys)
Daržovių sultinys: 500.00 ml
Medus: 2.00 valg. š. (1-2 valg. š.)
Kuskusas: 250.00 g
Raudonėliai: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

1.Kulšeles nuplaukite, nusausinkite, apibarstykite druska ir pipirais. Moliūgą nuplaukite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite riekelėmis.

2.2–3 šaukštus aliejaus įkaitinkite troškintuve ir iš abiejų pusių apkepkite kulšeles. Išimkite. Česnaką nulupkite. Moliūgų riekeles, česnako skilteles ir saldžiąsias paprikas sudėkite į troškintuvą ir pakepinkite.

3.Supilkite vyną, 200 mililitrų daržovių sultinio, įmaišykite medų, vėl sudėkite kulšeles ir uždengę troškinkite ant vidutinio stiprumo ugnies 45 minutes. Paskutines 15 minučių troškinkite atidengę.

4.Tuo tarpu užvirkite likusį sultinį. Manų kruopainius sudėkite į dubenį, užpilkite karštu sultiniu ir palikite 6 minutėms, po to išmaišykite šakute, supilkite likusį aliejų. Kulšeles paskaninkite druska ir pipirais. Raudonėlius nuplaukite, susmulkinkite, apibarstykite kulšeles. Tiekite su kuskusu.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Avienos ragu su moliūgais
Receptas: Avienos ragu su moliūgais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.4 / 11
Receptas
Ingredientai
Svogūnai: 2.00 vnt.
Moliūgai: 500.00 g
Jautiena: 800.00 g (aviena)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Pipirai: 1.00 žiupsnelis (malti)
Miltai: 1.00 valg. š.
Mėsos sultinys: 500.00 ml
Vynas: 200.00 ml (baltas)
Svogūnų laiškai: 1.00 sauja
Grietinė: 250.00 g
Muskatas: 1.00 žiupsnelis
Citrinos: 1.00 vnt.
Kaip gaminti

1.Svogūnus nulupkite ir stambiai supjaustykite. Moliūgus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite apie 4 centimetrų dydžio kubeliais.

2.Keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite mėsą, pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite. Sudėkite svogūnus ir šiek tiek patroškinkite. Pabarstykite miltais, supilkite sultinį, vyną ir leiskite pavirti 25 minutes.

3.Sudėkite moliūgų gabaliukus ir dar troškinkite 15 minučių. Svogūnų laiškus smulkiai supjaustykite, sumaišykite su grietine ir sudėkite į troškinį.

4.Užvirkite, pabarstykite druska, pipirais, tarkuotais muskatais, apšlakstykite  išspaustomis citrinų sultimis ir nukelkite nuo ugnies. Tiekite su virtais laukiniais ryžiais.

Knygos "Sotūs pietūs" viršelis
Knygos "Sotūs pietūs" viršelis

Receptas iš knygos „Sotūs pietūs“,  kulinarė Neringa Kalasauskaitė

Suskleisti
Lašiša su apelsinų padažu
Receptas: Lašiša su apelsinų padažu
3 asmenims
Pagaminsite per 40 min.
3.5 / 61
Receptas
Ingredientai
Lašiša: 400.00 g (filė)
Imbieras: 10.00 g (nedidelis gabalėlis imbiero šaknies)
Česnakai: 2.00 skiltelės
Apelsinai: 2.00 vnt. (saldūs)
Sviestas: 2.00 valg. š.
Pipirai: 1.00 arbat. š. (pagal skonį šviežiai maltų citrininių pipirų)
Aitrioji paprika: 1.00 arbat. š. (pagal skonį - miltelių)
Krakmolas: 15.00 g
Kaip gaminti

1. Žuvies filė nuplaukite, nusausinkite, pagal skonį pasūdykite, įtrinkite pipirais ir iškepkite ant grotelių orkaitėje.

2. Apačioje būtinai pastatykite skardą riebalams nuvarvėti.

3. Smulkia trintuve nutarkuokite vieno apelsino žievelę ir išspauskite sultis. Kitą apelsiną perpjaukite per pusę, vieną puselę nulupkite, išdalykite vaisių skiltelėmis ir pašalinkite baltąją odelės dalį. Kitą neluptą puselę supjaustykite skiltelėmis. 

4. Imbiero šaknį ir česnakus nulupkite ir smulkiai sukapokite.

5. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, suberkite imbierus, česnakus ir kepkite, kol pasklis malonus aromatas. Tada supilkite apelsinų sultis, sumeskite nuluptas ir susmulkintas apelsinų skilteles, pagal skonį įberkite aitriųjų paprikų, jei reikia – druskos, viską kiek pakaitinkite, galiausiai, nuolat maišydama, supilkite vandenyje ištirpintą krakmolą ir kaitinkite, kol gausite norimą konsistenciją.

6. Karštus lašišų gabalėlius dėkite į lėkštę, užpilkite apelsinų padažo, šalia padėkite apelsino skiltelę.

Suskleisti

Desertai ir kepiniai:

Moliūgų keksiukai
Receptas: Moliūgų keksiukai
6 asmenims
Pagaminsite per 50 min.
3.7 / 39
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 350.00 g
Miltai: 300.00 g
Kiaušiniai: 2.00 vnt.
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 4.00 g
Aliejus: 3.00 valg. š.
Cinamonas: 12.00 g
Muskatas: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis tarkuotų)
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (žiupsnelis maltų)
Imbieras: 1.00 vnt. (žiupsnelis malto)
Kvapieji pipirai 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 300.00 g
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite stambiais gabalėliais, sudėkite į virtuvės kombainą, sutrinkite iki vientisos masės.

2. Į moliūgų košę įmaišykite aliejų, įmuškite kiaušinius, suberkite cukrų (šaukštą cukraus atidėkite), sodą, pusę šaukštelio cinamono ir likusius prieskonius. Gerai išmaišykite. Po truputį įmaišykite miltus ir kepimo miltelius. Šaukštą cukraus sumaišykite su šaukšteliu cinamono.

3. Keksiukų kepimo formą patepkite aliejumi (galite naudoti popierines keksiukų formeles), į kiekvieną formelę įkrėskite šiek tiek tešlos, viršų pabarstykite cukrumi su cinamonu. Kepkite 180°C temperatūros orkaitėje apie 25 min. Patikrinkite mediniu pagaliuku. Kai keksiukai iškeps, neskubėkite jų traukti iš orkaitės, palikite vėsti ant grotelių.

Suskleisti
Moliūgų pyragas
Receptas: Moliūgų pyragas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.2 / 22
Receptas
Ingredientai
Miltai: 175.00 g (tešlai)
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 trynys tešlai ir 1 vnt. moliūgų masei)
Sviestas: 100.00 g (tešlai)
Vanduo: 3.00 valg. š. (tešlai)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Moliūgai: 800.00 g (minkštimo, moliūgų masei)
Sutirštintas pienas: 397.00 g (indelis moliūgų masei)
Kaip gaminti

1. Su druska sumaišytus miltus berkite ant medinės lentelės, viduryje padarykite duobutę. Sudėkite smulkintą kambario temperatūros sviestą ir peilio nugarėle susmulkinkite trupinius.

2. Dėkite kiaušinio trynį, pilkite vandenį ir minkykite tešlą. Suvyniojusi į maistinę plėvelę pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.

3. Stambiais kubeliais pjaustytą moliūgo minkštimą suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol suminkštės. Sutrinkite elektriniu plakikliu.

4. Sukrėskite kondensuotą pieną, įmuškite kiaušinį ir išsukite.

5. Iš atvėsusio tešlos iškočiokite ploną apvalų lakštą. Įtieskite į skardą taip, kad tešla uždengtų jos kraštus.

6. Užtieskite kepimo popieriumi, užberkite žirnių ir 10 minučių pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

7. Ant iškepusio pagrindo sukrėskite moliūgų masę ir 45 minutėms šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę.

Suskleisti
Moliūgų desertas
Receptas: Moliūgų desertas
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 12
Receptas
Ingredientai
Moliūgai: 300.00 g (300 - 400)
Duona: 8.00 riekės (skrudinamosios)
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (3 - kiaušiniai ir 2 tryniai)
Vanilinis cukrus: 1.00 arbat. š.
Grietinėlė: 100.00 g (35 proc. riebumo, plakamosios)
Pienas: 150.00 ml
Cukrus: 150.00 g (80 - tešlai ir 3 - 4 valg. š. - sirupui)
Cinamonas: 2.00 arbat. š. (1 - tešlai ir 1 - sirupui)
Miltelinis cukrus: 5.00 valg. š.
Vanduo: 1.00 st. (sirupui)
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelių - sirupui)
Gvazdikėliai: 2.00 vnt. (sirupui)
Kaip gaminti

1. Moliūgą nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais. Iš nurodytų produktų išvirkite sirupą, atšaldykite ir užpilkite moliūgus. Palikite šaldytuve per naktį. Moliūgus iš sirupo išgriebkite ir nusausinkite.

2. Skrudinamosios duonos riekes plonai iškočiokite.

3. Į kiekvieną riekę įvyniokite po 3–4 moliūgo gabalėlius ir sudėkite į sviestu pateptą kepimo formą.

4. Kiaušinius, trynius, vanilinį cukrų, grietinėlę, pieną, cukrų ir cinamoną išplakite ir supilkite ant duonos su moliūgais. Kepkite 200 laipsnių orkaitėje 20–25 minutes, kol gražiai paruduos. Pabarstykite milteliniu cukrumi.

Knyga „Geri receptai“
Knyga „Geri receptai“

 

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Geri receptai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

Suskleisti
Apelsinų duona iš Karibų
Receptas: Apelsinų duona iš Karibų
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.3 / 7
Receptas
Ingredientai
Apelsino žievelė: 1.00 puodelis (smulkiai supjaustytos)
Apelsinų sultys: 1.00 puodelis (šviežiai spaustų)
Cukrus: 2.50 puodelis (galima ir mažiau, pagal skonį)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (išplaktas)
Miltai: 3.50 puodelis
Pienas: 1.00 puodelis
Sviestas: 0.50 valg. š. (tirpinto)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š.
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti

1. Pjaustytas apelsinų žieveles užvirinkite apelsinų sultyse ir pavirkite, kol jos suminkštės. Įdėkite pusantro puodelio cukraus, maišydami virkite ant silpnos ugnies, kol skystis taps klampus it sirupas. Palikite atvėsti.

2. Sumaišykite kiaušinį, puodelį cukraus, sviestą ir pieną.

3. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.

4. Dėkite abu mišinius į bendrą indą, supilkite apelsinų sirupą ir viską gerai išmaišykite.

5. Pilkite masę į dvi duonos formas arba ant vienos didelės skardos. Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.

6. Valgykite karštą arba šaltą.

Ypač skanu su sūrio užtepėle.

Suskleisti
Prancūziški pyragaičiai madlenos
Receptas: Apelsininės madlenos su medumi ir prieskoniais
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val.
4.5 / 11
Receptas
Ingredientai
Miltai: 0.75 puodelis
Kepimo milteliai: 0.50 arbat. š.
Imbieras: 0.50 arbat. š. (malto)
Cinamonas: 0.25 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 žiupsnelis (maltų)
Juodieji pipirai: 1.00 žiupsnelis
Druska: 1.00 žiupsnelis
Cukrus: 0.30 puodelis
Apelsinai: 0.50 vnt. (nutarkuota geltonoji žievelės dalis (naudokite ekologišką arba labai gerai nuplaukite su soda paprastą))
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (kambario temparatūros)
Medus: 2.00 valg. š. (skysto)
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 85.00 g (išlydyto ir atvėsinto)
Cukraus pudra: 2.00 arbat. š. (apibarstymui)
Kaip gaminti

1. Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską ir prieskonius.

2. Į kitą dubenį suberkite cukrų, tarkuotą apelsino žievelę ir pirštais ištrinkite cukrų su žievelės tarkiais, kol taps kvapnus ir drėgnas.

3. Muškite į apelsininį cukrų kiaušinius ir plakite, kol masė taps balsva ir lengva. Supilkite į ją vanilės ekstraktą, dėkite medų ir vėl paplakite, kol viskas susimaišys.

4. Lengvai maišydami suberkite sausuosius ingredientus, tada sviestą ir dar pasukite masę, kol ji taps vientisa – nebebus nei sausųjų ingredientų, nei neįmaišyto sviesto.

5. Uždenkite tešlą polietileno plėvele, taip, kad ji liestų paviršių (priešingu atveju tešla apdžius) ir dėkite dubenį su tešla į šaldytuvą bent 3 valandoms, bet galima ir per naktį.

6. Kai susiruošite kepti pyragėlius, įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių (režimas su vėjeliu). Specialios madlenoms skirtos kepimo skardos „duobutes“ kruopščiai ištepkite sviestu, tada pabarstykite miltais (jų perteklių nupurtykite).

7. Kabinkite maždaug po valgomąjį šaukštą tešlos ir pildykite duobutes – kaip nors ypatingai formuoti ir lyginti tešlos nereikia, nes karštyje ji išskys ir puikiai užpildys duobutes.

8. Kepkite 9–10 min., kol pyragėliai išsipūs ir parus.

9. Išėmę skardą, stuktelkite ją į kokį kietą paviršių – jei gerai ištepėte „duobutes“ sviestu ir pabarstėte miltais, pyragėliai mikliai atlips nuo paviršiaus.

10. Pabarstykite cukraus pudra ir skanaukite dar šiltų ar atvėsusių.

Patarimai:

  • pyragėlių tešlą labai patogu užsimaišyti iš vakaro, palaikyti per naktį šaldytuve, o kepti kitą dieną, tarkime, prie savaitgalio ryto kavos.
  • madlenoms skirta kepimo forma jau ir Lietuvoje nėra jokia egzotika, pasidovanokite tokią sau (bet kokia proga) ar paprašykite dovanų iš tų, su kuriais madlenomis dalinsitės.
  • rekomendacija kruopščiai ištepti kepimo formą sviestu ir pabarstyti miltais nėra atsitiktinė – tai labai svarbu, jei norite, kad pyragėliai nepriliptų ir smagiai strykteltų iš „duobučių“, kuriose kepė.
  • kaip ir keksiukų, taip ir madlenų tešlos nereikia permaišyti – sausi ingredientai susijungė su šlapiais ir palikite tešlą ramybėje.
  • pyragėliai skaniausi tą pačią dieną!
Suskleisti
Šokoladinis apelsininis pyragas be glitimo
Receptas: Šokoladinis apelsininis pyragas be glitimo
10 asmenims
Pagaminsite per 3 val. 30 min.
4.3 / 11
Receptas
Ingredientai
Apelsinai: 2.00 vnt. (nedideli arba vienas didelis (iš viso 350–400 g))
Kiaušiniai: 6.00 vnt.
Migdolų miltai: 200.00 g
Cukrus: 250.00 g
Kakava: 50.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Soda: 0.50 arbat. š.
Kaip gaminti

Pastabos prieš pradedant:

  • pyrago dydis/aukštis: man patinka aukšti pyragai ir tortai, bet iš nurodyto produktų kiekio galite išsikepti žemesnį pyragą 20 ar 22 cm skersmens formoje. 24 cm skersmens pyragas būtų jau labai plonas.
  • riešutai: galite kepti pyragą ir su kitokių riešutų miltais, pavyzdžiui, lazdyno.
  • apelsinai: galite keisti juos rūgštesne uogiene ar džemu. Vietoj virto apelsino naudokite 300 g uogienės ir mažinkite cukraus kiekį. Labai skanu su raudonųjų serbentų drebučiais!

1. Apelsinus nuplaukite ir nedideliame puode užpilkite šaltu vandeniu (nepjaustykite ir nelupkite). Užvirkite ir virkite ant mažos kaitros apie 2 valandas, kol apelsinai suminkštės.

2. Vandenį nupilkite ir atvėsinkite apelsinus. Perpjaukite per pusę ir išrinkite sėklytes.

3. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, paruoškite 18 cm skersmens kepimo formą: dugną išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite visą formą riebalais.

4. Virtuviniame kombaine pasmulkinkite apelsinus su visomis odelėmis. Sudėkite visus likusius ingredientus – kiaušinius, migdolų miltus, cukrų, kakavą, kepimo miltelius, sodą – ir įjunkite kombainą dar minutei. Naudokite peiliukus ir didžiausią kombaino greitį. Nebūtina visko labai susmulkinti, gali likti apelsino gabaliukų. Svarbu, kad viskas būtų gerai susimaišę.

5. Supilkite į kepimo formą ir kepkite apie valandą. Įsitikinkite, kad pyragas iškepęs (tikrinkite mediniu pagaliuku ar peiliu – ištraukus jis turi būti švarus), atvėsinkite ir išimkite iš kepimo formos.

6. Valgykite vieną su arbata, su ledais, su šviežiais apelsinais. Puoškite apelsino žievelėmis, skiltelėmis, cukraus pudra ar kakava.

Suskleisti
Apelsinų, migdolų ir granatų desertas
Receptas: Apelsinų, migdolų ir granatų desertas
10 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 13
Receptas
Ingredientai
Mandarinai: 4.00 vnt.
Apelsinai: 4.00 vnt. ((sultims))
Granatas: 0.50 vnt.
Sultys: 1.50 st. ((apelsinų))
Želatina: 2.00 arbat. š.
Biskvitas: 1.00 vnt. ((pyragas „Angelų maistas“, gaminamas iš baltymų))
Likeris: 3.00 valg. š. ((2 valg. š. amareto, 1 valg. š. apelsinų likerio))
Grietinėlė: 1.00 st. ((riebi))
Migdolai: 0.25 arbat. š.
Medus: 2.00 valg. š.
Jogurtas: 70.00 ml ((graikiško))
Kaip gaminti
  1. Paruoškite citrusinius vaisius: dideliu aštriu peiliu nulupkite žievelę. Atsargiai atskirkite skilteles ir nulupkite odeles. Kartokite su visais citrusiniais – mandarinais ir raudonaisiais apelsinais.
  2. Iš 4 paprastų apelsinų išspauskite sultis. Sumaišykite jas su tiek apelsinų sulčių, kad būtų 2 stiklinės.
  3. Paruoškite želatiną: mažame puode šildykite 1,5 stiklinės sulčių (sultys neturi užvirti). Tuo tarpu į likusias sultis supilkite želatiną ir 2 minutes leiskite brinkti. Į šį mišinį supilkite pakaitintas sultis. Maišykite, kol ištirps želatina. Įdėkite į šaldytuvą, kad šiek tiek atšaltų.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 120 laipsnių. Supjaustykite keksą (biskvitą) 4 cm riekelėmis, išdėliokite ant kepimo skardos. Dėkite į orkaitę ir laikykite, kol išdžius; vieną kartą apverskite (iš viso apie 20 minučių). Atvėsinkite.
  5. Pradėkite desertą: Stiklinio dubens dugną išklokite išdžiovinto pyrago gabaliukais (jei reikia, apipjaustykite, kad tilptų). Pašlakstykite amareto ir apelsinų likeriu. Dėkite sluoksnį iš apelsinų ir mandarinų. Užpilkite želatinos mišinį, uždenkite dubenį maisto plėvele. Įdėkite į šaldytuvą ir laikykite, kol želatina sustings (8 valandas).
  6. Užpilkite kremą. Prieš patiekdami, suplakite grietinėlę iki kol susidarys švelnūs smaili kalneliai. Pridėkite medaus ir migdolų ekstrakto ir toliau plakite tol, kol grietinėlė išlaikysi formą. Atsargiai įmaišykite jogurtą. Papuoškite šia mase desertą. Papuoškite granato sėklytėmis. Patiekite.
Suskleisti
Apelsinų šerbetas
Receptas: Apelsinų šerbetas
2 asmenims
Pagaminsite per 5 val.
4.0 / 24
Receptas
Ingredientai
Sultys: 2.00 st. (apelsinų)
Cukrus: 1.00 st. (1/4)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Kaip gaminti
  1. 2 stiklines apelsinų sulčių sumaišykite su 1/4 stikline cukraus bei žiupsneliu druskos. Viską gerai išplakite, kad ištirptų cukrus.
  2. Gautą mišinį supilkite į plastikinį indą su dangčiu ir dėkite į šaldymo kamerą.
  3. Kas 30–40 min. atidarykite indą ir kruopščiai pamaišykite masę, kad ištirptų ledo kristalai. Pakartokite tai 3–5 kartus ir šerbetas bus paruoštas.
Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs