Šviežiai spaustos sultys yra labai gerai įsisavinamos, jos ne tik atgaivina ir pamaitina organizmą, bet ir tonizuoja, todėl puikiai tinka dienos pradžiai. Tokias sultis itin naudinga gerti šaltuoju metų periodu, kuomet aplink daug virusų, o mūsų organizmas prašyte prašosi stiprinti imunitetą.
Geriausios sultys - maišytos
Anot Gražinos Gum, naudingiausios yra šviežiai spaustos daržovių ir vaisių sultys. Sultys, spaudžiamos vien iš vaisių, savyje turi labai daug cukraus, todėl vaisius maišant su mažiau kaloringomis daržovėmis, gaunamas mažiau kalorijų turintis gėrimas. Tokie sulčių kokteiliai ypatingai tiks tiems, kurie rūpinasi savo svoriu.
Vaisius ir daržoves maišyti patartina dar ir todėl, kad taip gaunama dviguba vitaminų ir maistingų medžiagų dozė – organizmą papildo tiek naudingos medžiagos, gaunamos iš daržovių, tik naudingos medžiagos esančios vaisiuose. Gražina priduria, jog sultys, pagamintos vien tik iš daržovių, nebus tokios malonios jūsų gomuriui, kaip kad sultys pagardintos obuoliais, kriaušėmis ar imbieru. Tai yra populiariausi vaisiai, kurie spaudžiant sultis maišomi kartu su daržovėmis.
Tinkamiausios daržovės
„Kalbant apie daržoves, naudingiausios ir sulims labiausiai tinkančios daržovės yra morkos, burokėliai, moliūgai, salierai ir pastarnokai. Tačiau vienų šių daržovių galime suvalgyti tik labai nedidelį kiekį, tad šviežiai spaustos vaisių ir daržovių sultys yra vienas iš būdų įsisavinti visas naudingąsias medžiagas, esančias šiose daržovėse,“ – sako Gražina Gum.
Gražina Gum rekomenduoja
Žaliavalgė šefė rekomenduoja keturis skaniausius ir itin lengvai paruošiamus 4 vaisių ir daržovių sulčių receptus. Sulčių paruošimo būdai yra be galo paprasti ir puikiai tiks net tiems, kurių kiekviena ryto minutė yra suskaičiuota.
-
Obuolys, morka, burokėlis, imbieras
-
Morka, burokėlis, pastarnokas, apelsinas
-
Moliūgas, spanguolės, obuolys, salieras
-
Du obuoliai, du saliero stiebeliai, dvi morkos, pusė burokėlio, 0.5 a.š. ciberžolių miltelių.
Kampanija „Penki per dieną“
Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.