Prieš porą metų pirmąjį Lietuvos gastronomijos forumą inicijavusiam žinomam šefui Liutaurui Čeprackui į šių metų renginį pavyko prisikviesti išskirtinių gastronomijos pasaulio veidų iš viso pasaulio. Akivaizdu, jog jau pirmasis forumas suskambėjo kaip profesionalus, aukšto lygio renginys, kuriame aptariama tai, kas tuo metu karščiausia gastronomijos pasaulyje.
Šių metų forumo tema – „Daugiakultūriškumas – naujosios lietuviškos gastronomijos pamatas“, jai bus skirtas ne vienas pranešimas, tarp jų – gastronomijos istoriko prof. Rimvydo Laužiko, taip pat paties renginio iniciatoriaus L.Čepracko.
Šių metų forume pranešimus skaitys savo sričių profesionalai bei ekspertai iš įvairiausių pasaulio kampelių. Tarp jų – ir prestižinio restoranų gido „Gault & Millau“ prezidentas Jacques'as Bally, kuris yra įsitikinęs, jog ir Lietuva turi ką pasiūlyti pasaulio gurmanams. O suskaičiavus visas „Michelin“ žvaigždutes, kurias „segi“ forumo svečiai, susidaro visai rimtas skaičius – net 14.
Itin įdomu bus išgirsti 3 „Michelin“ žvaigždutes turinčio, 5-ąją vietą geriausių pasaulio restoranų 50-uke užimančio Danijos restorano „Geranium“ šefo atstovę Virginia Anne Newton. Ji papasakos, kiek pastangų tenka įdėti norint išlaikyti restoraną tokiame aukštame lygyje.
Be V.A.Newton, netrūks ir kitų svečių su „Michelin“ žvaigždutėmis, visi jie yra puikiai vertinami virtuvės šefai: tai 9-oje vietoje 2019-ųjų pasauliniame reitinge esančio restorano „Disfrutar“ šefas Oriolis Castro (2 „Michelin“ žvaigždės), Ryohei Hieda (Taivanas, restoranas „Ryugin“ su 2 „Michelin“ žvaigždėmis), Anthony Genovese (Italija, restoranas „Il Pagliaccio“, 2 „Michelin“ žvaigždės), Masafumi Hamano (Prancūzija, restoranas „Au 14 Février“, 2 „Michelin“ žvaigždės), Andrea Arpea (Italija, restoranas „VUN“, 2 „Michelin“ žvaigždės), Danielis Lopezas (Ispanija, restoranas „Kokotxa“, 1 „Michelin“ žvaigždė). Dar vienas laukiamas svečias – prestižinės kulinarijos mokyklos „Le Cordon Bleu Madrid“ šefas-lektorius Diego Munozas, skaitysiantis pranešimą bei dalyvausiantis šefų demonstracijose.
Ne tik šis svečias, bet ir daugelis kitų šefų svečių pasirodys šioje išskirtinėje forumo dalyje, kur gyvai gamins patiekalus ir atsakys į visus žiūrovų, įsigysiančių specialius bilietus, klausimus. Svečių iš užsienio kompaniją demonstracijose papildys ir žinomiausi virtuvės šefai Lietuvoje, kurių restoranai puikuojasi reitingo „30 geriausių Lietuvos restoranų“ viršūnėje: Martynas Praškevičius, Vytautas Samavičius, Martynas Meidus, Matas Paulinas.
Daug dėmesio forume bus skirta ir gėrimų kultūrai. Kavos vaidmenį restorane apžvelgs vienas labiausiai vertinamų šio gėrimo ekspertų Lietuvoje, verslininkas Vytautas Kratulis. Apie lietuvišką žuvį kalbės šefas ir žuvies restorano savininkas Česlovas Žemaitis.
Vyno kultūrai ir jos aktualijoms bus skirti „Vyno klubo“ įkūrėjo, vyno eksperto Artūro Starkaus bei vieno žymiausių Lietuvos someljė Martyno Pravilonio pranešimai. Ypatinga dovana besidomintiems vynu taps ir svečio iš Ispanijos Fernando Mora pranešimas bei degustacija, skirti vynuogei „Garnacha“.
Forumo svečiai iš viso per dvi dienas išgirs 28 pranešėjus, jų lauks net 12 šefų demonstracijų bei 10 gėrimų degustacijų. Čia pat forumo erdvėje vyks tiekėjų, rėmėjų, maisto degustacijų, naujovių pristatymai, kurių metu bus galima ragauti ir mėgautis išskirtinės kokybės lietuvių ir užsienio gamintojų produkcija. Pagaliau, rimčiau išalkusiųjų lauks maisto vagonėlių zona su 6 skirtingais pasirinkimais.
Lietuvos gastronomijos forumas Lietuvos parodų ir kongresų centrą „Litexpo“ vyks jau šį antradienį bei trečiadienį, spalio 15–16 dienomis.