Maistas – kartvelų svetingumo simbolis, neįsivaizduojama, kad esant svečiams stalai būtų tušti. Tiesą sakant, net visiems sočiai pamaloninus skrandžius, jie vis dar būna nukrauti, o vaišių pildoma nuolat – po tris, keturis ar penkis kartus. Meniu, kurį svečiui teks išragauti, kiekviename Sakartvelo regione neabejotinai skirsis, bet maisto fiesta tradiciškai prasideda chačiapuriu. Vienur laivelio formos, kitur stačiakampis ar apvalus, įdarytas gardžiausiais vietiniais sūriais arba jais pagardintas iš viršaus.
Viename garsiausių šalies kurortų – Batumyje – restoranui vadovaujantis šefas Shalva Papashvili kasdien lepina tiek turistus, tiek vietinius kartveliškais patiekalais, tarp jų, aišku, ir chačiapuriais.
Maistas – kartvelų svetingumo simbolis, neįsivaizduojama, kad esant svečiams stalai būtų tušti.
Šefas su komanda sutinka parodyti, kaip profesionaliai gaminami chačiapuriai, o vėliau pažada pasidalinti ir receptu, kaip jis pats gamina tradicinį šalies patiekalą namuose, kai specialios krosnies šalia nėra.
Adžarijos regiono chačiapuriai palyginti su kitų regionų išsiskiria tuo, kad gaminami laivelio formos. Taip pat, prieš jį kepant, svečiai paklausiami – valgys su kiaušiniu ar be jo? Pirmuoju atveju baigus kepti laivelio formos chačiapurį ant jo tiesiog „užleidžiamas“ žalias kiaušinio trynys, kurį rekomenduojama iškart maišyti su sūrio įdaru, kad sudarytų vientisą masę.
Pasirinkus variantą be kiaušinio, dar kartais šmaikščiai „sakartveliška pica“ vadinamas patiekalas bus pagardintas tiesiog keliais sviesto gabaliukais. Tiesa, ir juos reikėtų sumaišyti su sūrio įdaru, o tada jau pradėti skanauti.
Kartvelai sako, kad net ir tai reikia mokėti daryti.
Adžarijos chačiapurį, kas be ko, rekomenduojama valgyti rankomis – laužti kraštus ir juos mirkyti į viduje esantį įdarą.
Atrodo, patiekalas yra itin paprastas – miltai, vanduo, druskas ir įvairūs sūriai. Vis dėlto, kaip pasigaminti tobulą namuose?
Šefas šypsosi, kad būtent tokio kaip restorane, namiškiams patiekti gali ir nepavykti, nes tam reikalinga krosnis, tačiau kartvelų šeimos turi būdų, kaip iškepti puikų ir namuose. Kiekviena šeimininkė turi savą receptą, o Shalva mielai sutinka pasidalinti savuoju – kaip namuose pasigaminti tobulą chačiapurį?
Tešla:
- 500 g miltų;
- 350 ml šilto vandens (40 °C);
- 5 g sausų mielių;
- 15 g druskos;
- 10 g cukraus;
- 30 g aliejaus.
Įdaras:
- 500 sūrio (mažiau sūraus, jei neturite kartveliško sūrio, siūloma naudoti Mozzarela);
- šlakelis vandens;
- 3 kiaušinių baltymai.
Gaminame: užsiminkome tešlą – miltai, vanduo, cukrus, druska, aliejus ir mielės. Leidžiame tešlai pakilti. Atskirame inde pasigaminame įdarą - sudedame visus ingredientus ir gerai sumaišome.
Iš tešlos pagaminame laivelio formos chačiapurius ir į vidų sukrečiame įdaro. Orkaitė įkaitiname iki 230 °C ir kepame apie 20 min. Kai chačiapuris iškepa, į „laivelio“ vidų dedame nepanaudotus žalius trynius arba kelis sviesto gabalėlius.
Paklausus, ar galėtų įvardinti, kokias klaidas žmonės daro gamindami šį patiekalą, Shalva susimąsto – greičiausiai, tik vieną – kad per mažai praktikuojasi. Kuo dažniau gaminsi, tuo puikesnis bus rezultatas.