Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sakralinis patiekalas kūčia: verta prisiminti ir dėl skonio, ir dėl sveikos mitybos principų

Kūčios, Kalėdos – puiki proga ne vaikytis madų, tačiau prisiminti, ką valgė mūsų senoliai. Ir tikrai klysta tie, kurie mano, jog senieji patiekalai buvo sunkūs ir ne itin sveiki, dažnu atveju – atvirkščiai! Kūčia, kiek primirštas valgis, ant Kūčių stalo dėtas visoje Lietuvoje. Visai tikėtina, jog jis jums patiks ir dėl puikaus skonio, ir dėl maistingųjų savybių.
Sakralinis valgis kūčia
Sakralinis valgis kūčia / Restorano archyvo nuotr.

Kaip 15min sakė restoranų „Forto dvaras“ vyriausiasis šefas Ramūnas Giraitis, šį valgį etnologai mini kaip sakralinį, turintį simbolinę prasmę – viena pagrindinių sudedamų jo dalių, grūdai, simbolizavo atsinaujinimą, vaisingumą, derlingumą. Jis ruoštas visoje Lietuvoje, o variacijos atskiruose regionuose priklausė nuo to, kokios auginamos grūdinės kultūros toje vietoje buvo populiaresnės.

Galima sakyti, jog mums pasisekė – įvairiausių grūdų, sėklų šiais laikais galima įsigyti nesunkiai, medus irgi tapęs kasdieniu produktu, tad kūčią pasiruošime nesunkiai. Puiku dar ir tai, jog šis patiekalas sveikas, maistingas, lengvai paruošiamas.

Restorano archyvo nuotr./Kūčių stalas
Restorano archyvo nuotr./Kūčių stalas

O R.Giraitis dalijasi kiek sumodernintu receptu, pagal kurį šis patiekalas ruošiamas jo atstovaujamoje restoranų grupėje (čia kūčia patiekiama nuo gruodžio pradžios iki Trijų Karalių šventės – kad spėtų paragauti visi norintys).

Ingredientai:

  • 2 valg. šaukšt. virtų žirnių;
  • 2 valg. šaukšt. virtų perlinių kruopų;
  • 1 valg. šaukšt. medaus;
  • 1 valg. šaukšt. pakepintų ir pasmulkintų lazdyno riešutų;
  • 1 valg. šaukšt. saulėgrąžų (galite pakepinti);
  • 1 valg. šaukšt. aguonų;
  • 1 valg. šaukšt. moliūgų sėklų (galite pakepinti).

Gaminimas:

Visus ingredientus (tie, kurie buvo virti ar kepinti, turi būti atvėsinti) kruopščiai sumaišome. Galime dėti į indelius, paspausti ir apvertus išversti į lėkštes, galima patiekti platesnėse stiklo taurėse. Viršų papuošiame nesmulkintais riešutais. Patiekiame iškart.

Pastaba: šiame recepte naudojamus žirnius ir perlines kruopas galima keisti kitų kruopų mišiniu, svarbu, kad jos būtų išvirtos, o ne tiesiog išmirkytos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs